zaterdag 3 april 2021

500582 - OP DE KRONKELWEG NAAE DE AFGROND MET EEN ONTKOPPELDE STUUR-INRICHTING EN ZONDERREMMEN

 



ZATERDAG 3 APRIL 2021

*

500582 - OP DE KRONKELWEG NAAE DE AFGROND MET EEN ONTKOPPELDE STUUR-INRICHTING EN ZONDERREMMEN

 

INHOUD

*

CORONA HEEFT DE STUURINRICHTING GESABOTEERD EN DE DEMOC RATS IN DE VS HEBBEN DE REMMEN DOORGESNEDEN DOOR ONBEPERKT DOLLATS BIJ TE DRIUKKEN

*

*

Neen, op hulp can Hierboven moeten we niet meer rekenen, want afgeschaft wegens veel te degelijke ouderwetsigheid. De Mens is hedentendage niet alleen aan Gode gelijk, maar, zoals bewezen sedert WO II, ook veel slimmer. En vooral veel handiger.

Voor mij, met en relatief lang mesnenleven vol (bescheiden) gezond bruisend economisch bloed, is dit niet geheel onverwacht. Want de fundamenten van een gezonde ondernemingsgeest zijn weg geregeerd, wegens veel te veel bewijzen van degelijjkheid waarvoor niemand de fortuinen kan op zak steken.

Alles wat verkeerd is, wordt heilig verklaard. Zelfs de nooit eindigende spiraal der stijgende prijzen.

Die zijn grotendeels onzichtbaar gemaakt door de invoering van de Euro, een +40 keer de vroegere waarde. Maar die vliegenmepper die vroeger 5 Fr kostte, kost nu € 5, hetzij 40 keer meer.

‘O dadde’, zeggen de huidige economen die mee zijn met hun tijd, als dat mondiaal d.i geglobaliseerd, nageleefd wordt, zal dat in de kortste keren niemand meer opvallen.

M.a.w. volksverlakkerij en criminaliteit met voorbedachten rade. Uitleg op de bijlsluiter en daarmee doef!.

Enige zekerheid voor de toekomst? Die ligt ‘in he clouds’.

Enfin, toch in de richting van het Allerhoogste.

*

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

DE BRUSSELSE APRILVIS

*

Ik heb het al meer dan eens geschreven in deze rubriek: de eerste de beste hond met een hoed op kan tegenwoordig via de (a)sociale media oproepen tot betogen, voor wat dan ook en hij zal meteen een meute achter zich krijgen. Op 1 april was het weer zover en trokken enkele duizenden ‘jongeren’ naar het Brusselse Terkamerenbos, waar een ‘Aprilvisfestival’ zou gehouden worden. Er was daar helemaal niets dan tenslotte een massa jongelui die er hun frustraties trachten weg te werken. De komst van de politie maakte de zaak alleen maar erger en tenslotte moest het waterkanon er bij te pas komen. Het eind resultaat was tientallen gewonden, vooral bij de politie (én de paarden) en het klassieke geval van de in brand gestoken politiewagens.

Dergelijke zaken worden steeds meer dagelijkse kost, maar zeker in en rond Brussel blijkt het niet onder controle te kunnen worden gehouden. Buiten in eigen stad zijn het ook vooral Brusselaars die bij mooi weer massaal naar de Vlaamse kust trekken en er ook daar voor zorgen dat er genoeg animo is tegen alle corona- en andere maatregelen in.

 

Vlaanderen heeft er niet goed aan gedaan ergens in de tweede helft van de vorige eeuw Brussel uit te roepen tot hoofdstad van de Vlaamse Gemeenschap. Het Vlaamse Gemeenschaps parlement, dat tegelijkertijd ook gemeenschap en gewest fusioneerde, had er beter aan gedaan het voorbeeld van de Walen te volgen en een hoofdstad buiten Brussel te kiezen. Dat kan nog altijd, maar zal ons (weer eens) meer kosten.

In mijn blog van 30 maart (‘Brussel Vlaamse centrumstad’) schreef ik reeds dat er in Brussel momenteel nog slechts 19% mensen wonen met ‘Belgische roots’. Een minderheid daarvan is waarschijnlijk nog van Vlaamse oorsprong terwijl er anderzijds een deel daarvan ondertussen verfranst is. Wat hebben wij daar nog te zoeken ?

Het grootste deel van het geld dat Vlaanderen momenteel in Brussel steekt zou men beter gebruiken om de Vlaamse Rand – de faciliteitengemeenten inbegrepen – te ondersteunen. Dat ook daar Brusselaars zullen komen wonen die er mee van zullen profiteren, is niet tegen te houden, maar we kunnen ze dan wel verplichten zich aan te passen, net zoals we dat vragen aan de allochtonen die hier legaal verblijven.

Tenslotte is het niet zo dat we de Brusselse Vlamingen in de steek moeten laten, maar evenmin dat zij als pasmunt gegijzeld blijven om Vlaanderen te kunnen chanteren.


 

*

CORONA SLAAT KRATER VAN 1 MILJARD EURO BIJ NMBS

*

NMBS-CEO Sophie Dutordoir heeft dringend extra steun van de overheid nodig, nu in het tweede coronajaar de verliezen nog meer oplopen. Tegen eind dit jaar zal de pandemie de spoorweg maatschappij 1 miljard euro hebben gekost.

De resultatenrekening van het staatsbedrijf ontspoort dit jaar nog verder dan in het al rampzalige eerste coronajaar 2020. Dat zegt Dutordoir in een interview met De Tijd.

 

De spoorbazin is de afgelopen week opnieuw in de vuurlinie beland, nadat ze had gewaarschuwd voor chaos in de stations als in de paasvakantie de capaciteit op de treinen naar de kust gehalveerd wordt. Maar terwijl Dutordoir die corona brandjes moet blussen, sluimert op de achtergrond een financiële ramp.

De reizigers-aantallen zijn als gevolg van corona nog altijd gehalveerd ten opzichte van het pre-coronaniveau van 2019. Dat betekent dat ook de inkomsten uit de verkoop van tickets en abonnementen kelderen. Ook de dividenden uit de aandelen in Thalys en Eurostar zijn volledig verdampt en de inkomsten uit de concessies van stationwinkels zijn ingestort. Die dalende inkomsten worden niet gecompenseerd door minder uitgaven. Op vraag van de overheid behoudt de NMBS bijna de volledige dienstregeling en is al het personeel nodig.

Vorig jaar maakte de NMBS nog een verlies van 360 miljoen euro. Dit jaar verwacht Dutordoir dat het verlies verder oploopt tot 400 miljoen euro. De verliezen nemen toe omdat de vaste dotatie van de overheid dit jaar zakt. Die zijn gebaseerd op de reizigerscijfers van het jaar voordien en die waren door corona rampzalig.

Boven op de operationele verliezen van 2020 en 2021 had de NMBS over vorig jaar gerekend op een operationele winst van 108 miljoen euro, een bedrag dat dit jaar in normale omstandigheden nog zou moeten stijgen. Die bedragen samen maken dat corona de NMBS eind dit jaar ongeveer 1 miljard euro zal hebben gekost.

Vorig jaar kwam de federale regering de NMBS al te hulp met extra steun. Van het verlies van 360 miljoen euro werd 266 miljoen euro bijgepast met een extra dotatie. Ook voor dit jaar heeft Dutordoir extra middelen nodig van de overheid. Harde toezeggingen van minister Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) heeft ze echter nog niet. ‘De regering heeft toegezegd een deel te compenseren. Wij zijn daarover in gesprek en ze staan daar zeer open voor. Maar tot een volledige afspraak is het nog niet gekomen’, aldus Dutordoir.

Bas Kurstjens

 


*

‘LOONSVERHOGING BOVENOP INDEX NEFAST’

*

01/04/2021 David Geens - Leestijd 4 minuten

-

 Gisteren staakten ACV en ABVV voor een sterkere loonsverhoging, na het mislukken van het loonoverleg. De eis van de vakbonden komt bovenop de loonsverhoging die hand in hand gaat met de stijgende inflatie die de komende jaren verwacht wordt. In deze aflevering van Doorbraak Radio geeft VOKA-econoom Bart Van Craeynest meer uitleg over de verwachte stijging van de inflatie en de gevolgen daarvan voor onze economie.

De gewoonte van lage inflatie

We zijn al een hele tijd gewoon geworden aan een lage inflatie. Inflatie betekent een stijging van het algemeen prijsniveau en is vooral een bij-effect van een groeiende economie. Maar het huidige niveau van inflatie is net te laag om gunstig te zijn, zegt Van Craeynest. De gemiddelde inflatie in België sinds 2013 bedraagt 1,3%, terwijl de doelstelling van de ECB 2% is. ‘Ondanks alle inspanningen van de centrale bankiers slagen we er niet in deze inflatie hoger te tillen, maar dat zal binnenkort veranderen.’ De olieprijs is een goede indicator die aangeeft dat de inflatie binnenkort zal stijgen.

Inflatie is de olie van onze economie

Inflatie kan gunstig zijn voor onze economie, op voorwaarde dat deze niet te hoog is. Voor mensen met schulden is een bepaald niveau van inflatie een meevaller, want daardoor worden schulden relatief kleiner. Inflatie is de olie van onze economie, maar mag zeker niet te hoog worden, benadrukt Van Craeynest.

Een stijgende inflatie

De economie kan makkelijk draaien met een inflatie van rond de 2%. Vandaar de doelstelling van de ECB om te mikken op een inflatie dichtbij — maar net onder — de 2%. ‘Dat is een algemeen aanvaard niveau voor de economie.’ Maar in België zitten we al geruime tijd onder dit niveau. De vraag blijft hoe snel deze beweging zal keren en in welke mate mensen zich voorbereiden op een stijgende inflatie. Doordat we nu uit een periode van lage inflatie komen kan een stijging van de inflatie als een verrassing komen, zegt Van Craeynest.

Een stijging van de inflatie zou reactie kunnen uitlokken op de obligatiemarkt, waardoor de rente stijgt. De rente en inflatie gaan immers hand in hand. Van Craeynest verwacht geen problemen indien die stijging stopt bij 2%. ‘Het kan natuurlijk wel gebeuren dat mensen vrezen dat de stijging zich verderzet, waardoor dit gevolgen heeft voor iedereen die schulden wil aangaan.’

Effect van automatische loonindexering

Dankzij de indexering wordt de impact van de inflatie voor de consument afgezwakt en blijft de koopkracht gevrijwaard. ‘Werknemers worden dus beschermd door de effecten van inflatie. Maar de lasten worden wel gedragen door de bedrijven.’ We zijn één van de enige landen ter wereld waar de loonindexering automatisch gebeurt. Dat doet de lonen stijgen en dus ook de bijhorende loonkosten.

Het loonoverleg verloopt momenteel zeer moeilijk en loopt vast op de marge van 0,4% voor loonsverhoging. Dit betreft een stijging van 0,4% bovenop de verwachte stijging de inflatie, benadrukt Van Craeynest. De stijging van de lonen zal door de stijging van de inflatie dus nog hoger zijn dan wat nu op de onderhandelingstafel ligt. De factuur daarvan komt bij de bedrijven terecht. ‘Deze loonsverhoging komt op een verkeerd moment, omdat we ons in een crisisperiode bevinden.’

Dit is nefast voor onze economie

Net op het moment dat we ons in de zwaarste economische terugval sinds de Tweede Wereldoorlog bevinden, gaan de vakbonden staken voor een nog grotere loonsverhoging bovenop de automatische indexering. ‘Dit is nefast voor onze economie en zet mogelijk de werkgelegenheid onder druk.’

Einde van de globalisering?

Een belangrijke factor van de lage inflatie van de afgelopen jaren is de globalisering, zegt Van Craeynest. ‘Door de internationale handel is er wereldwijd een neerwaartse druk ontstaan op de inflatie.’ De coronacrisis wordt door sommigen gezien als het einde van de globalisering, maar onze economie is daar niet op voorzien. Indien we die weg toch opgaan, dan gaan we naar een periode van structurele hogere inflatie. Al denkt Van Craeynest niet dat het zo ver zal komen.

De Amerikaanse president Biden gaat in de relance van de economie nog een stap verder dan Europa. Hij drukt geld bij om direct onder de bevolking te verdelen en zo de economie te stimuleren. Wanneer de economie normaliseert en de VS blijft geld bijdrukken kan dit tot oververhitting zorgen van de economie en een structurele hogere inflatie, zegt Van Craeynest. ‘Maar op dat punt zijn we nog niet.’

In Europa zitten we in een andere context en wordt er veel voorzichtiger omgesprongen met het bijdrukken van geld. Mogelijk zelfs iets te voorzichtig, benadrukt Van Craeynest. Hogere inflatie is immers geen probleem. In België moeten we wel rekening houden met de automatische indexering. Hier zou hogere inflatie zich wel kunnen vertalen naar een aangetaste concurrentiepositie van onze bedrijven.

 

CORONA & CENSUUR

VRIJE COMMENTAAR

*

Een tijd van bezinning, terwijl de dicht gerolde grafsteen de uitgang blokkeert? Klap tegen de vaak?

De lezer kiest maar. Enige verandering namelijk zit er toch niet in. Na Pasen zullen de lege treinen blijven rijden. Hebben onze Leiders nog onthouden uit de laatste d  gen van het Nazi Regime in Eurioa: die Räder sollen rollen für den Sieg.

Het vervolg kennen we. En het voltrekt zich onder onze ogen.

Als lammeren ter slmachtbank geleid en ze doen hun mond zelfs niet eens open…

*

Digitalia

HOW TO HOLD THE WEST


Geen opmerkingen: