vrijdag 2 april 2021

500581 - DE BESTE GOEDE VRIJDAG OOIT WANT BINNEN DRIE DAGEN KAN VLAANDEREN OPSTAAN UIT DE DODEN

 

.

 .

VRIJDAG 2 APRIL 2021


500581 - DE BESTE GOEDE VRIJDAG OOIT WANT BINNEN DRIE DAGEN KAN VLAANDEREN OPSTAAN UIT DE DODEN

 

INHOUD

*

DIT DE VLAMINGEN ONTSTOLEN KLOTELAND LIEP IN HET TER KAMERENBOS TEPLETTER OP EEN MUUR VAN LOGESLAGEN EN LEEG GEMOLKEN GRZAG.

*

*

GOEDE VRIJDAG

Belangrijkheid

Herdenken van de passie: het lijden en de kruisiging van Jezus Christus

Goede Vrijdag is de vrijdag voor Pasen. Op deze dag herdenken christenen de kruisiging en dood van Jezus. Jezus werd volgens de Bijbel veroordeeld tot de kruisdood door de Romeinse stadhouder Pontius Pilatus, op aandrang van het sanhedrin. Deze straf werd voltrokken op de heuvel Golgotha nabij de stad Jeruzalem.


*

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

*

WAT WERKT NOG WÉL ?

Een Brussels rechter annuleert, m.i. terecht, de ministeriële besluiten i.v.m. Corona en geeft de federale regering een maand de tijd om die wettelijk te ondersteunen mits o.m. de goedkeuring door het federale parlement. De ministeriële beslissingen daaromtrent genomen slaan immers op éénmalige feiten zoals de aanslagen op Zaventem en Maalbeek en kunnen niet zomaar veralgemeend worden. De man heeft gelijk. De regering Decroo wist dat ze fout bezig was en was daarom zelf ondertussen al gestart met de opmaak van een zgz ‘pandemie’ wet, die ze echter eerst naar de Raad van State moest sturen. Ondertussen gaat ze in beroep tegen de uitspraak van de Brusselse rechter, wat wettelijk kan en zal het allemaal nog wel wal duren vóór er in deze zaak meer klaarheid zal zijn. Als die er komt zal dat niet alleen betekenen dat de oppositie haar woordje zal kunnen plaatsen, maar dat ook de ‘bende van Bouchez’ kleur zal moeten bekennen in haar kritiek binnen Paarsgroen+..

Tussendoor is ook Sophie van de delicatessenwinkel Popeia, nu hoofd van de NMBS, het niet eens met de regering die de federale regelingen via zo’n ministerieel besluit genomen heeft i.v.m. de bezetting van de treinen naar de kust. Sophie, eerder van CD&V-strekking, moet het daar nu opnemen tegen een minister van Verkeer en een nieuwe voorzitter van de NMBS die allebei tot de groene Kmers behoren.

Verder is het katholieke onderwijs het niet meer eens met Vlaams minister Weyts i.v.m. de scholen en heeft Open VLD de handen vol met het oplossen van het El Kaouakibi schandaal, dat nog maar eens heeft aangetoond dat het in die partij nog altijd in de eerste plaats om de postjes gaat en bereid is daarvoor de staat te pluimen, voor wat Jurgen Ceder, de schaduw-hoofdredacteur van het vernieuwde Pallieterke ‘De integratie industrie’ noemt.

Ik schrijf in deze rubriek al enkele jaren dat het land dat België heet, niet meer werkt. Het ziet er hoe langer hoe meer naar uit dat het stilaan compleet vast zal lopen, tot spijt van de traditionele partijen die gewend waren het te melken.

*

GRONDWATER WINNING OP DE HELLING IN VLAANDEREN

*

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir waarschuwt dat een nieuw water arrest vergunningen uit het verleden voor grondwaterwinning onderuit kan halen.

Wim Van de Velden

*

Na het stikstof arrest krijgt de Vlaamse regering een waterarrest op haar bord. Bedrijven dreigen daardoor vergunningen te verliezen, vreest minister Zuhal Demir

 

Het is onder de radar gebleven, maar Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft er een nieuw ‘shitdossier’ bij. De Raad van State vernietigde op 9 maart een vergunning voor grondwater winning die door de Antwerpse deputatie was toegekend aan het landbouwbedrijf Quirynen Agri Farming.

Dat heeft verstrekkende gevolgen. ‘Dit arrest houdt het gevaar in dat vroeg of laat geoordeeld wordt dat regelgeving niet of onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd is, waardoor geen vergunningen voor waterwinning meer kunnen worden afgeleverd’, waarschuwt Demir. Bovendien dreigen vergunningen uit het verleden onderuit te worden gehaald, vreest ze.

"Dit arrest houdt het gevaar in dat vroeg of laat geoordeeld geen vergunningen voor waterwinning meer kunnen worden afgeleverd.’ "

Zuhal Demir

Vlaams minister van Omgeving

Dat zou vooral de landbouw andermaal hard treffen. Landbouwbedrijven hebben een leeuwen aandeel in het vergunde debiet voor de winning van grondwater. Eind 2019 ging het over 382 miljoen kubieke meter per jaar. En het aandeel van de landbouw is in stijgende lijn, terwijl dat van de industrie en de drinkwater productie de voorbije jaren is gedaald. De vergunde grondwater winning van de industrie is gehalveerd, doordat ze inzet op circulair watergebruik.

Bij grondwater winning projecten van meer dan 500 kubieke meter per jaar, waarvoor een vergunning verplicht is, wordt nagegaan of het grondwater met meer dan 5 centimeter zou zakken. Als binnen die grens wordt gebleven, wordt ervan uitgegaan dat er geen effect is op de Speciale Beschermingszones, en worden vergunningen doorgaans toegekend.

Onderuit

Maar de Raad van State stelt in vraag of de 5 centimetergrens wetenschappelijk onderbouwd is, zoals het stikstofarrest het kader voor de uitstoot van stikstof torpedeerde. Ook merkt de Raad van State op dat 43 van de 46 Speciale Beschermings zones zich niet in goede staat bevinden, waardoor een daling van het grondwater er al snel een significant effect kan hebben.

Demir laat onderzoeken in hoeverre de 5 centimetergrens wetenschappelijk onderbouwd werd in het verleden. ‘Als die onderbouwing niet gegeven kan worden, is het een kwestie van tijd voor het juridisch kader helemaal wordt onderuitgehaald’, luidt ze de alarmbel.

Wellicht moet de regelgeving strenger worden, want de lage grondwater standen baren zorgen. Bij een nieuwe droge zomer dreigt Vlaanderen opnieuw met watertekorten te maken te krijgen, want de grondwater reserves zijn nog niet aangevuld.

"Nog voor de zomer wil Demir een strenge regelgeving voorleggen aan de Vlaamse regering.

*

DE MILJARDENTRANSFERS VAN VLAANDEREN NAAR FRANSTALIG BELG

01/04/2021 Doorbraak redactie

*

Vloeit er nu jaarlijks 6 of 16 miljard euro van Vlaanderen naar Franstalig België? Of is het een bedrag daartussen? Was het ooit anders?

Kort na de eeuwwisseling toonde de liberale Gentse prof geschiedenis Juul J. Hannes al aan dat er nooit fiscale transfers geweest zijn van zuid naar noord. Het ‘arme Vlaanderen’ moest toen al bijleggen. En vandaag is dat niet anders, al gaat het om andere bedragen.

Moet je bijvoorbeeld de schuldaflossing mee rekenen, zoals prof. Geert Jennes dat doet? En welke studies zijn er zoal, welke cijfers circuleren er en hoe werden die berekend?

 

Vlaanderen betaalt nog altijd

Trends-journalist Alain Mouton volgt de materie al 25 jaar en brengt ze allemaal in kaart. Hoofdeconoom Didier Paquot van het gerenommeerde Waalse studiecentrum Institut Destrée zoekt uit vanwaar de bestaande kloof komt en hoe Wallonië die kan overbruggen, om Vlaanderen in te halen.

Moeten Vlamingen stoppen met zeuren over deze inter-regionale solidariteit? Hebben Vlaams-nationalisten ongelijk als ze die ongelijkheid aan de kaak stellen?

Dat alles kan u lezen in Vlaanderen betaalt. Het boek is een actualisering van het destijds baanbrekende boek De mythe van de omgekeerde transfers van wijlen prof. Juul J Hannes. Maar nu aangevuld met essays van de genoemde Geert Jennes, Alain Mouton en Didier Paquot. Frans Crols, oud-hoofdredacteur van Trends tekende voor de inleiding. Veertien jaar na datum staat de studie van Juul Hannes er nog steeds.

 

Economen van de UCL vroegen destijds de gegevens van Hannes op en reageerden nadien nooit meer om zijn bevindingen te bestrijden, noch om ze te nuanceren. Hoewel de eerste uitgave onderbelicht bleef in de media, weerlegt ze klassieke mythes. En blijft het meer dan ooit actueel.

De boekvoorstelling — met een gesprek met auteur Alain Mouton en Jürgen Constandt, secretaris van het Actiecomité Vlaamse Sociale Zekerheid — kan u hier herbekijken.

U kan Vlaanderen betaalt bestellen in de Doorbraak online boekhandel. U vindt daar trouwens meer dan 88.000 titels in assortiment.

CORONA & CENSUUR

VRIJE COMMENTAAR

*

Zoals het past op een dag als deze, valt er na de dood een gewijde maar betekenisvolle stilte. Tijd om de batterijen weer op te laden: de klokken immers zijn naar Rome, leerden we als kinderen.

Maar dat zijn niet-essentiële verplaatsingen geworden en dus zijn die, via tal van dictatoriale beslissingen, verboden. Vooral voor hier en daar personen met iet of wat Burgerzin.

Paaseieren rapen zit er dus ook al niet meer in. Misschien dat straks het Offerfeest enig soelaas brengt? In ieder geval hebben we, in dit vooruitzicht al een aan de gewijzide omstandigheden als een lichtkens ansders gekleurde en dus benijdenswaardige Miss Belgium.

*

Digitalia

HOW TO HOLD THE WEST




Geen opmerkingen: