donderdag 8 april 2021

500590 - VEEL G AZETTEN GELEUETER VANDAAA G OM POLITIEKE ONBEKAAMHEID TOE TE DFEKKEN

 

..



.

DONDERDAG 8 APRIL 2021

500590 - VEEL G  AZETTEN GELEUETER VANDAAA    G OM POLITIEKE ONBEKAAMHEID TOE TE DFEKKEN


INHOUD

*

EEN VOLKSJURY OM DE DIEPERE FIANCIËLE ACHTERGRONDEN VAN DE ASTRA ZENICA MOORDEN TE VEROORDELEN EN OM HOGERE LONEN IN TE VOEREN VOOR NEDERLANDSTALIGE AMNTENAREN. MOEILIJK KN DAT NIET ZIJN MET ONS VLAAMS OVERWICHT.

*

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

*

GRENSOVERSCHRIJDENDE VROUWONVRIENDELIJKHEID

In zover dat nog nodig was, heeft Sultan Erdogan nog eens de puntjes op de ‘i’ gezet voor wat volgens hem de plaats van de vrouw in Turkije betreft. Bij een topontmoeting op het hoogste niveau Turkije-E.U. mocht onze nationale Charel op een stoel naast hem komen zitten, maar moest Ursula von der E.U. plaats nemen op een bescheiden bankstel wat verder weg, normaal de plaats voor zijn ministers. Na het recente uittreden van Turkije uit het Europees Vrouwenrechtenverdrag, is dit een nieuw grensoverschrijdend gedrag dat kan tellen. Dat het iets met het protocol zou te maken hebben gehad, zoals de Gentse professor Hendrik Vos op het avondnieuws bij VTM kwam vertellen, is een voorbeeld van kruiperigheid. Bij een vorige ontmoeting Turkije-EU, waren de EU-toppolitici twee mannen (Tusk en Juncker) en stonden er twee stoelen naast die van de sultan, nu maar één. Als zoiets hier zou gebeuren, zou het kot te klein zijn voor zoveel vrouwonvriendelijkheid.

‘In Turkije, dat is nu klaar

Is de vrouw gelijk aan de man.

Uitgezonderd hier en daar.

zo nu en dan”.

Waar wacht men in de E.U. nog op om eens en voorgoed op te houden met al die onderhandelingen met Turkije, die al decennia lang aanslepen? Dat geldt trouwens evenzeer voor de NAVO, nu Erdogan zijn nieuwe luchtafweerraketten in het Rusland van Poetin is gaan kopen, nota bene een land dat een potentiële bedreiging vormt voor de landen van het vroegere Oostblok, waarvan enkele nu lid zijn van diezelfde NAVO...

*

BEPERKT GEBRUIK ASTRAZENECA KAN VACCINATIES VANAF MEI VERTRAGEN

©Wouter Van Vooren

Jasper D'hoore

Het vaccin van AstraZeneca wordt de komende vier weken alleen nog ingespoten bij wie ouder is dan 55 jaar. Als de ban langer wordt aangehouden, dreigt vanaf mei vertraging.

Het vaccin van AstraZeneca wordt de komende vier weken alleen nog ingespoten bij wie ouder is dan 55 jaar. Dat hebben de ministers die in ons land voor zorg bevoegd zijn gisteren beslist op een Interministeriële Conferentie. Doordat nu hoofdzakelijk 65-plussers worden ingeënt tegen het coronavirus, levert dat voorlopig geen vertraging op voor de vaccinatie campagne. Als de ban langer moet worden aangehouden, dreigt vanaf mei wel vertraging.

"Het Europees geneesmiddelen bureau erkende gisteren voor het eerst dat er mogelijk een link bestaat tussen de vaccinatie en de tromboses. "

Van de 25 miljoen prikken die in de Europese Unie met AstraZeneca werden uitgedeeld, is bij een kleine honderd mensen achteraf een zeer zeldzame trombose in de hersenen vastgesteld. Zo’n twintig mensen zijn daaraan overleden. De trombose lijkt zich vaker voor te doen bij jonge vrouwen, voorlopig is onduidelijk waarom.

Enkele Europese landen, waaronder Nederland, Frankrijk en Duitsland, besloten vorige maand de vaccinatie met AstraZeneca kort op te schorten. Nadien werd ze er heropgestart, maar alleen bij 55- of zelfs 60-plussers. Ons land kende tot gisteren geen beperkingen op het gebruik van het vaccin.

Het Europees geneesmiddelenbureau erkende gisteren voor het eerst dat er mogelijk een link bestaat tussen de vaccinatie en de tromboses. Het EMA blijft wel van oordeel dat de voordelen van een inenting veel zwaarder wegen dan de mogelijke bijwerkingen. ‘Er is een veel hoger risico om te overlijden aan covid dan aan de bijwerkingen’, zei topvrouw Emer Cooke op een persconferentie.

Omboeken

"Dit verandert weinig aan onze campagne, die onverminderd doorgaat. We focussen nu op de 65-plussers en op mensen die bepaalde ziektes hebben. "

Frank Vandenbroucke

Minister van Volksgezondheid

Toch besloot de Interministeriële Conferentie AstraZeneca de komende maand niet meer te gebruiken bij wie jonger is dan 56 jaar. ‘Dit verandert heel weinig aan onze campagne, die onverminderd doorgaat’, verklaarde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) aan VTM Nieuws. ‘We focussen nu op de 65-plussers en op mensen die bepaalde ziektes hebben, dat zijn ook overwegend oudere mensen.’

Er worden geen vaccinatie- uitnodigingen ingetrokken. Wel moet een beperkt aantal -55-jarigen die AstraZeneca zouden krijgen, worden omgeboekt. Voor Vlaanderen gaat het volgens minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) om zo’n 6.000 mensen, die in de plaats een prik met Pfizer-BioNTech of Moderna zullen krijgen.

De grens wordt op 56 jaar gelegd omdat mensen vanaf die leeftijd een stuk kwetsbaarder worden voor het coronavirus. Ze dreigen vaker ernstig ziek te worden, in het ziekenhuis te belanden en zelfs te overlijden. De Interministeriële Conferentie maakte ook de afweging dat de voordelen van het vaccin overduidelijk veel groter zijn dan het uiterst beperkte risico op een trombose.

Een risicoafweging leert dat ook wie jonger is beter af is met een vaccin van AstraZeneca dan zonder. Maar zeker in Franstalig België is er veel weerstand tegen het Brits-Zweedse middel, waardoor Franstalige politici al langer vragende partij zijn om het jongere deel van de bevolking er niet langer mee in te enten. Vandenbroucke hield de boot lang af, maar vreest nu dat hij een eventueel overlijden van een jonge vrouw na een vaccinatie met AstraZeneca niet uitgelegd krijgt.

Voorzorgsmaatregel

De vaccinatiestop met AstraZeneca bij wie jonger is dan 56 jaar is zo voorlopig een voorzorgsmaatregel. Over vier weken wordt een nieuwe evaluatie gemaakt. De hoop is dat er tegen dan meer duidelijkheid is over de oorzaak van de tromboses, zodat ze kunnen worden vermeden.

 

*

*

AANPASSING TAALWETGEVING NODIG

*

Brusselse Nederlandstalige meerderheidspartijen denken 'constructief' na over tweetaligheid van diensten

Christophe Degreef

 

Het aantal Nederlandsonkundige ambtenaren bij Brusselse gemeentebesturen is nog nooit zo hoog geweest als in 2019. Dat blijkt uit het recentste rapport van de Brusselse vicegouverneur. Voor enkele Nederlandstalige meerderheidspartijen in Brussel is dat het sein dat er meer over ‘pragmatische’ oplossingen moet worden nagedacht. Lees: tweetaligheid van de dienst in plaats van tweetaligheid van de ambtenaar. Met die instelling wordt er dan ook de komende staatshervorming ingegaan.

Inbreuken op taalwetten

3123 benoemingen, 1829 schorsingen. In 2019 ligt het aantal schorsingen door de Brusselse vicegouverneur historisch hoog. Dat staat te lezen in het recentste rapport van vicegouverneur Jozef Ostyn. De ‘vicegouverneur’ is eigenlijk een controlefunctie voor de naleving van de taalwetten in Brussel. Een gouverneur heeft Brussel niet, want het is geen provincie.

Concreet gaat het in het rapport om inbreuken tegen de bestuurstaalwet van 1966. Die stelt dat gemeentepersoneel van de Brusselse gemeenten tweetalig moet zijn om de burger een goede dienstverlening te bieden. Vooral bij de Brusselse OCMW’s is de situatie problematisch: 1030 schorsingen op 1630 benoemingen. Benoemingen moeten hier in ruime zin worden geïnterpreteerd. Zo gaat het niet noodzakelijk om 3123 individuen, maar om wijzigingen aan tewerkstellings overeenkomsten, promoties, stages, enzovoort, en kunnen meerdere ‘benoemingen’ op eenzelfde persoon van toepassing zijn. Toch geven de cijfers aan dat er met de Nederlandskundigheid van Brusselse gemeenten een ernstig probleem is.

Verschillende oplossingen

Begin januari 2021 houdt vicegouverneur Jozef Ostyn over dit rapport een uiteenzetting voor de Vlaamse Gemeenschapscommissie — zeg maar het ‘parlement’ van de Brusselse Vlamingen — en de commissie Brussel van het Vlaams parlement.

Misschien moeten we evolueren naar een tweetaligheid van dienst

 

Bij die toelichting blijkt dat de Nederlandstalige partijen in Brussel zich bewust zijn van het probleem. Het wordt echter ook al duidelijk dat er erg verschillende oplossingen naar voren worden geschoven voor dit taalprobleem. Vooruit-raadslid Hannelore Goeman zegt bijvoorbeeld dat ‘het niet evident is om tweetalige mensen te vinden. We moeten het probleem blijven benoemen. Maar schorsingen mogen ook niet tot gevolg hebben dat lokale besturen in het gedrang komen. Het is tijd om na te denken over pragmatische oplossingen. Misschien moeten we evolueren naar een tweetaligheid van dienst, met een goede controlegarantie.’ Goeman vraagt daarop aan Ostyn wat zijn standpunt hierover is.

Geen echte schorsing

Schorsingen door de vicegouverneur worden wel aan het gemeentebestuur gemeld. In de praktijk leiden ze echter zelden tot een daadwerkelijke schorsing van het betrokken individu. Tweetaligheid van dienst betekent dan weer dat bepaalde personen op een gemeentedienst tweetalig zijn. En dat een Nederlandstalige (mits het nodig geduld) wel in zijn taal kan geholpen worden, maar dat anderen niet aan deze tweetaligheidsvereiste moeten beantwoorden.

Partijen zoals Groen en Open Vld zitten op dezelfde pragmatische lijn. Ze ontkennen het probleem niet, maar zien vooral de moeilijkheden die Brusselse gemeentebesturen tegenkomen bij aanwervingen. Er zijn gewoonweg te weinig tweetalige kandidaten. Voor Groen en Open Vld moet er dus vooral worden ingezet op beter onderwijs.

Reageren na de feiten

Dat onderwijs belangrijk is, geeft Ostyn tijdens de toelichting in januari ook toe. ‘Maar nu reageren we na de feiten. Dat we dit probleem op de agenda plaatsen, wil niet zeggen dat we erin moeten berusten. Alleen benoemingen schorsen is niet voldoende om een tweetalige dienstverlening af te dwingen. Je hebt daarvoor ook gewoon genoeg effectief tweetalig personeel nodig. Het onderwijs is daartoe de sleutel.’

Ostyn geeft ook mee dat er geen wonderoplossing bestaat. Dat de Brusselse gemeentebesturen moeten evolueren naar een tweetaligheid van dienst, zoals Goeman suggereert, daarover zegt hij echter ‘dat hij daar niet over te beslissen heeft’ omdat zulks een wettelijke zaak is. Ergo: dan moeten de federale politici hierover maar nieuwe wetten maken.

waar er een wil is om Nederlands te leren, ook een weg is

Maar Ostyn zegt ook dat ‘ik persoonlijk denk dat om nauwe contacten tussen ambtenaren en burgers te garanderen, de individuele tweetaligheid belangrijk is. Kijken we naar de Brusselse gewestadministratie — waar tweetaligheid van dienst geldt, in tegenstelling tot de gemeenten —, dan zien we ook dat door een positief beleid mensen die hun carrière begonnen als Nederlandsonkundig, nu wel Nederlands hebben geleerd.’ Waarmee Ostyn natuurlijk zegt dat het ene het andere niet uitsluit, maar dat waar er een wil is om Nederlands te leren, ook een weg is.

Controlerecht beter uitoefenen

De N-VA bespreekt begin maart dan hun eigen resolutie in de VGC-raad. Daarin stellen ze voor om dat het College van de VGC zal aandringen bij de Brusselse regering om haar controlerecht op de taalwetgeving bij Brusselse gemeenten en OCMW’s beter uit te oefenen. Dat wil zeggen dat de Brusselse regering eentalige aanwervingen bij de gemeenten of OCMW’s zou kunnen vernietigen. Dat gebeurt vandaag niet.

De resolutie wordt door de overige VGC’ers echter niet aangenomen. Volgens raadslid Guy Vanhengel (Open Vld) is ‘de taalwetgeving verouderd en zijn er aanpassingen nodig. Maar daar kan alleen aan gesleuteld worden op federaal niveau en op basis van een gesprek tussen beide Gemeenschappen. Een unilaterale positie innemen, is altijd een slecht begin van zo een gesprek.’

Groen-raadslid Arnaud Verstraete is er een voorstander van dat de discussie tezamen met de Franstaligen gevoerd wordt op het federale niveau. ‘De reflectie mag echter niet tot dat niveau beperkt blijven, en moet ook in Brussel samen met de Franstaligen gevoerd worden,’ zo zegt Verstraete. Het N-VA-voorstel is voor Verstraete echter niet constructief.

Vijandige en agressieve toon’

Ook VGC-raadslid Fouad Ahidar (Vooruit) wil de discussie constructief voeren. Hij ondervraagt de bevoegde Brusselse minister Bernard Clerfayt (Défi) erover begin april in het Brussels parlement, voor Ahidar het meest geschikte niveau. Collega Mathias Vanden Borre van N-VA — die het resolutievoorstel dus verdedigde in de VGC — vraagt Ahidar er ook waarom hij zijn VGC-resolutie niet mee heeft aangenomen. ‘Mijn partij is niet per se tegen de resolutie van uw partij gekant. Wel hadden we problemen met de vijandige en agressieve toon van die tekst. Zonder een positieve en constructieve houding kan er geen vooruitgang worden geboekt. Bovendien is de VGC ter zake totaal niet bevoegd. Als er een nieuwe tekst zou komen, die constructiever is geformuleerd, zullen we die graag bekijken en eventueel zelfs goedkeuren,’ zo zegt Ahidar.

Ontoerijkende taalvaardigheid middelbare scholieren

 

Bernard Clerfayt zelf blijft hoffelijk, ook al probeert diens partijgenoot Christophe Magdalijns het debat te verbreden door te benadrukken dat het Nederlands een minderheidstaal in Brussel is. In goed Nederlands geeft Clerfayt aan dat ‘het echte probleem in Brussel de ontoereikende taalvaardigheid van de leerlingen is die de middelbare school verlaten. De Brusselse bevolking is over het algemeen onvoldoende tweetalig. Tweetaligheid van lokale ambtenaren wordt echter door iedereen terecht verwacht.’

 

CORONA & CENSUUR

VRIJE COMMENTAAR

*

Over Sjieke Sjarel bij Erdogan kunnen we kort zijn.

Eenmaal gestampte boer, altijd gestanmpte boer. Wat hij dan wel had moeten doen? Dat is wat iedere Vlaming aangeboren is: met veel omhaal zijn zetel onder het achterste schuiven van de bloot gedeelde Duitse deerne en zelf demonstratief blijven rechtstaan. Had U dan het smoelwerk van de Sultan moeten zien!

-

Brussel, na de loonsverhoging, overvol met tweetalige Ambtenaren? Het zou geen uur geduurd hebben, of de Franse chci-chi overcoat zou aan de kapstokken gehangen hebben en was op slag iedereen weer Vlaming dien God als Vlaming had laten geboren worden. En wqt meer is: het gaat tenslotte om het geld der Valmingen.

En wat Brouckie & Consorten betreft, die zouden tegen die tijd allemaal al lang in verzekerde bewaring zitten, met als enig voedsel de miljoenen dosissen veel te gevaarlijk spul die ze al te roekeloos haden ingekocht tegen woekerprijzen maar met zware pecententjes...

Die ze nu zelfs aan de straatstenen niet meer kwijt geraken…

*

 

Digitalia





Geen opmerkingen: