dinsdag 17 november 2009

1 FOREL TUSSEN 78 MILJOEN ETHIOPIERS




1 FOREL TUSSEN 78 MILJOEN ETHIOPIERS
Hallelujah!
Ons Roosje is op haar pootjes gevallen…en ik wil bij de eersten zijn om dit te helpen uibazuinen.
Dat ze voortaan ‘donker Afrika’ met andere ogen gaat bezien, is normaal. Ik baseer mij voorlopig op de bronnen van de Blauwe Nijl (!) en de bevindingen van de wetenschap, dat de beschaving in die contreien zou ontstaan zijn….JaJa, Donker Afrika! Curieus waarom (zie verder) dit volk altijd gespaard is gebleven van kolonisatie, toen in 1935 fascistisch Italië het na 3 jaar oorlog ging bezetten, en de Keizer Halei Selassi kon afzetten, niettegenstaande die als afstammeling van Koning David de titel voerde van Leeuw van Juda….die trouwens (nuy niet meer?) bewaard is gebleven in de nationale vlag…
Vraagje: Was Abessinië (want zo heette dat land vroeger) niet beter af geweest, moest Italië daar langer gebleven zijn? Akkoord, in 1938 was Mussolini misschien niet de ideale schoonzoon, maar zeg nu zelf, tegenover een overwegend katholieke bevolking, zouden de Italianen het dan zo slecht gedaan hebben? En de Savoye’s, koningen van Italia (met Marie José von Sex & Coburg-Gotha in de achtkamer als toekomstige koningin), dat waren toch in-katholieke vorsten! Marie José op de schoot bij Mussolini, en broer Leopold III aan de dis met Dolfie…voorwaar dat waren pas mooie dagen voor de Coburgers….Breeddenkend als de Duce in alles was, had hij die Halei Selassi aan kant gezet, louter en alleen om Victor Emmanuel II, de Savoy-man, als Keizer van Abessinië te kronen? Waarom begot gaf het perfide Albion dit land na de oorlog zijn onafhankelijkheid?...
Wedden dat de visie van Morelle Forelleke in schril contrast zal komen te staan tegenover deze visie over het lot van de doorsnee ‘inboorling’ aldaar, die fascistische tijden tegenover nu….Daarbij denk ik aan Polen, Oekraïne, enz, waar het communisme gezorgd heeft voor een 70-jarige stilstand….
Neen, het was niet mooi van Mussolini, dat hij toen (1938, zo laat) over zee trok om te kolonialiseren…Die periode was voorbij en zou nooit meer terugkomen. Zie bellgisch Congo….Maar heeft die arme bevolking het nu zoveel beter? Is de Islam daar dan zo rustig?
Maar hoe hadden 58 miljoen slimme (?) Italianen 78 miljoen domme negers (!) kunnen omvormen tot welstellende ontwikkelde medemensen? Antwoord: het zou in ieder geval voor die arme drommels van een beetje overal die nu van Italiaanse gastvrijheid ‘genieten’ een beter leven hebben betekend. Nu zijn het hoop en al 3 miljoen vreemdelingen die ‘opgetrokken’ worden via immigratie naar het Moederland Italië, en het hadden er 78 miljoen kunnen zijn…..Die zonder overplanting gelukkig hadden kunnen worden…In Addis Abeba zal men intussen wel een paar keer met weemoed aan die Italiaanse ‘barbaren’ hebben terug gedacht…

Maar ik wil niet voorlopen op ons meisje…..

Radiostilte (17 november)
Het is hier even heel stil geweest ... nochtans had ik mijn pc mee genomen, maar een "degelijke" internetverbinding vinden bleek geen sinecure !
De afgelopen dagen zat ik in het verre Ethiopië ...
Niet echt de meest toeristische locatie, dat geef ik toe. Maar een speling van het lot gaf me de mogelijkheid om met mijn goede vriend Jurgen Ceder mee te reizen.
De afgelopen maanden leerden me vooral dat "carpe diem" de boodschap is, dus ik heb mijn valies gepakt en ben ik vertrokken.

En het is waar ... Afrika is een andere wereld.
Hoe dan ook, het hoofdstuk over "immigratie" en "ontwikkelingshulp" van mijn politiek boekje, kan ik na mijn bezoek aan Ethiopië beginnen herschrijven ...

Voor de geïnteresseerden hieronder alvast enkele sfeerbeelden... meer verhalen volgen !
(dit lukt niet – vandaar…Wiki…..)
****************************
Ethiopië, formeel de Federale Democratische Republiek Ethiopië (Amhaars: የኢትዮጵያ ፌዴራላዊ ዲሞክራሲያዊ ሪፐብሊክ , ye-Ītyōṗṗyā Fēdēralāwī Dīmōkrāsīyāwī Rīpeblīk), is een land in Oost-Afrika. Het grenst aan Eritrea, Djibouti, Somalië, Kenia en Soedan. Het land heeft 85.237.338 (2009) inwoners en de hoofdstad is het centraal gelegen Addis Abeba.

Geschiedenis

Tot aan de Tweede Wereldoorlog stond Ethiop ië bekend onder de naam "Abessinië", hoewel Ethiopië reeds voor die tijd de officiële naam is van het land. Ethiopië of Abessinië was nooit gekoloniseerd geweest door een vreemde mogendheid, al was er wel een Portugese invloed door hun handelsreizen.
In 1935 viel Italië Ethiopië aan en wist het Ethiopische leger in 1936 te verslaan. In 1941 werd Ethiopië door de Britten op de Italianen veroverd en werd het weer onafhankelijk.
De laatste keizer van Ethiopië was (de facto) Haile Selassie, die voor de Italiaanse bezetting en daarna tot 1974 aan de macht was. Na zijn afzetting werd het land geregeerd door het bewind van de marxistische dictator Mengistu Haile Mariam. Na een burgeroorlog nam de Tigrische Meles Zenawi de macht over. Onder de regeringen Zenawi heeft Ethiopië onafhankelijkheid verleend aan het voorheen bezette en eenzijdig geannexeerde Eritrea, en is Ethiopië omgevormd tot een federatie.
Geografie
Ethiopië bestaat voor het grootste deel uit het uitgestrekte en relatief vruchtbare Ethiopisch Hoogland, die wordt doorsneden door de Grote Slenk.
In het Ethiopisch Hoogland ontspringt de Blauwe Nijl (in het Tanameer), die samen met de Witte Nijl en de eveneens in Ethiopië ontspringende Tekeze-rivier de Nijl vormt.
Ondanks dat Ethiopië nabij de evenaar ligt, kent het in verband met de hoogte van het Ethiopisch Hoogland, een relatief gematigd klimaat. Uitzondering zijn de lager gelegen gebieden, zoals de Danakildepressie en de Ogaden, die een heet en droog klimaat kennen.
Bevolking
Ethiopië heeft een zeer jonge en explosief groeiende bevolking. De bevolking groeide van 33,5 miljoen in 1983 tot 78 miljoen in 2008.
Religie
Volgens de volkstelling van 2007 behoort drieënzestig procent van de mensen in Ethiopië tot het Christendom en vierendertig procent tot de Islam[1].
Veel christenen horen tot de Ethiopisch-orthodoxe Kerk. Tot 1959 was de Ethiopische Kerk onderdeel van de Koptische Kerk. De Ethiopische Kerk is vooral monofysitisch en ziet Jezus Christus dan vooral als God. De Patriarch resideert in Addis Abeba. Tot 1974 was de Ethiopische Orthodoxe Kerk de staatskerk. De Ethiopische bijbel is veel uitgebreider dan de Bijbels in het overige christendom, omdat de Ethiopische orthodoxie nooit een canon schriftelijk vastlegde. Een klein aantal Ethiopiërs is katholiek of protestants.
Een kleine drie procent van de bevolking hangt het animisme aan[1].
[rmoede
Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft in Ethiopië 44,2% van de bevolking onder de armoedegrens. [5]
Staatsinrichting
Volgens de grondwet van 1994, die de grondwet van 1987 verving, is Ethiopië een democratische en federatieve staat met als staatshoofd een president die direct gekozen wordt voor een periode van zes jaar. De macht van de president is echter beperkt en meer ceremonieel. De macht van de premier is aanzienlijk. De premier wordt geleverd door de grootste partij in het parlement. De nationale volksvertegenwoordiging bestaat uit twee kamers die samen de Shengo (nationale volksassemblee) vormen. De Tweede Kamer wordt de Raad van Volksvertegenwoordigers genoemd. De 458 leden worden direct gekozen voor een periode van vier jaar. De eerste kamer/senaat is de Federale Raad, bestaande uit 117 leden. Een deel wordt direct gekozen, de andere leden bestaan uit vertegenwoordigers van de autonome provincies.
Ethiopië is een federatie. De autonomie van iedere staat of regio (de grenzen van de staten zijn langs etnische lijnen getrokken) is verregaand. Een staat heeft het recht om uit de federatie te stappen en een onafhankelijk land te vormen.
Belangrijkste partij is de Ethiopian People's Revolutionary Democratic Front (Ethiopisch Volksrevolutionair Democratisch Front; EPRDF), een coalitie van revolutionaire bewegingen die in 1991 dictator Mengistu Haile Mariam wist te verdrijven. Het Oromo Liberation Front (Bevrijdingsfront van de Oromo's; OLF), vroeger deel van het EPRDF, vormt thans de belangrijkste oppositiepartij.

Geen opmerkingen: