vrijdag 20 november 2009

WERF CAMPAGNE VOOR KNACK





Mijn spontane afkeer voor Roularta heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken en ook uitgelegd het hoe en het waarom. Maar verdorie, de tijd heelt alle wonden en na vandaag ben ik bereid af en toe een woordje goeds te vertellen over die haaien.
Veel woorden hoeven er niet aan vuil gemaakt te worden. Geef vooral een uitprint aan al jullie vrouwen en verder zeg ik: Santé!

Alcohol is goed voor mannen
20/11/2009 11:00 KNACK
Elke dag een alcoholische consumptie is goed voor het hart, vooral voor mannen. Overmatige alcoholinname heeft wel nadelige gevolgen voor andere organen.

Mannen die gemiddeld (drie glazen per dag) tot veel (elf glazen) drinken verminderen hun risico op hartziekten met 50 procent. Mannen die minder dan drie glazen per dag nemen, verminderen het risico met 35 procent.

Dit blijkt uit een Spaans onderzoek onder meer dan 40.000 mensen. Het onderzoek was door het Baskisch instituut voor Publieke Gezondheidszorg uitgevoerd in Spanje, omdat mensen daar relatief veel drinken en relatief weinig hartproblemen hebben.

15.500 mannen en 26.000 vrouwen tussen de 29 en de 69 hebben hun drinkgewoontes tien jaar lang gedocumenteerd.

Vrouwen

Bij vrouwen werd wel een positief effect van drank gevonden, maar in veel mindere mate.

De soort alcoholische drank maakte geen verschil.

Waarom alcohol zo goed is tegen hartziekten, weten de onderzoekers niet precies. Ze vermoeden dat een dagelijkse alcoholinname de productie van goed cholesterol (HDL) stimuleert, wat slecht cholesterol (LDL) vervoert. Slecht cholesterol hoopt zich op in bloedvaten.

Slecht voor andere organen

Overigens kan overmatige alcoholinname wel nadelige gevolgen hebben voor andere organen dan het hart. Medische wetenschappers waarschuwen dat mensen die veel drinken weliswaar minder aan hartziekten lijden, maar toch eerder dan gemiddeld sterven door andere problemen , bijvoorbeeld aandoeningen aan de lever.
Elsevier.

Geen opmerkingen: