ASIEL INDUSTRIE
Een blik achter de schermen van de asielprocedure. Waarbij ik vaststel dat ‘vreemd volk eerst’ gewoon de regel is. De wettelijke regel zelfs!
Beneden de armoegrens levende oudjes, die in povere omstandigheden proberen te overleven…kunnen die ook eens vacantie nemen om voor een maand te gaan logeren in een hotel, all-in? Met pro-deo bijstand van een advocaat?
Ja Lewie; de Leuvense breedsmoelkikker verdient een standbeeld die ik als volgt zou willen omschrijven : een Scrogge-achtige gedaante, zo weggelopen uit de boeken van Chalres Dickens, zich recht houdende op een hoge vuilnisbult, in de houding zoals Albrecht Rodenbach, halve hoogte, met beide handen een zwerm meeuwen voedend, met een paar exemplaren vastgeklit op zijn kale schedel, maar helemaal wit van de vogelpoep die zo goed als helemaal het bronsgroene beeld bedekt…Vermelding op de sokkel: Hij die uiteindelijk toch zijn Volk leerde meeuwen voederen….
De titel van het stuk zelf zegt het: geef de meeuwen recht om, te beginnen op de belse feestdag, zich in te vreten in onze sociale welvaartkassen….
Enne… als Europa ons zulke wetten oplegt, waarom zorgt Europa dan niet voor de opvang? Het is wel een beetje simpel : de gewone man laten opdraaien voor d eigen zotte kuren!
Laat asielzoekers meevieren op 21 juli
Asielzoekers die in de hotels verblijven kregen van de dienst dispatching een document waarop staat dat zij recht hebben op de bijstand van een advocaat. Alleen: niemand gaf enige toelichting bij dit document
Advocaat Kati Verstrepen is verontrust over de manier waarop asielzoekers de laatste dagen worden opgevangen. Verstrepen is bestuurder departement 'toegang tot het recht' van de Orde van Vlaamse Balies. De Orde mobiliseerde deze week een aantal advocaten om noodbijstand te garanderen voor de asielzoekers (DM 15/7).
Herman Van Rompuy begint vandaag te onderhandelen over asiel en migratie. Bedoeling is dat er voor de nationale feestdag, komende dinsdag, een akkoord uit de bus komt. Kati Verstrepen: 'Hopen dat een politiek akkoord op onze nationale feestdag over het migratie- en asielbeleid de crisis in de opvang meteen zal oplossen, is naïef.'
Met de opvang van asielzoekers gaat het de laatste dagen van kwaad naar erger. Door een tekort aan opvangplaatsen worden asielzoekers ondergebracht waar maar mogelijk is: in centra voor daklozen, in hotels, zelfs in tenten. Dat hierbij de minimumnormen inzake opvang die Europa oplegt aan zijn lidstaten overtreden worden is duidelijk. Hopen dat een politiek akkoord op onze nationale feestdag over het migratie- en asielbeleid de crisis in de opvang meteen zal oplossen, is naïef.
Nochtans is de wet van 12 januari 2007 betreffende de opvang van asielzoekers duidelijk: noodopvang is mogelijk indien echt noodzakelijk, maar mag nooit meer dan tien dagen duren en moet voorzien worden in de fundamentele behoeften van de begunstigde.
Juridische bijstand
Bij de Orde van Vlaamse Balies maken we ons intussen zorgen over de wijze waarop deze asielzoekers hun recht op juridische bijstand kunnen uitoefenen. De wet op de juridische bijstand van 1998 voorziet in de kosteloze bijstand van een advocaat voor elke asielzoeker. Elke asielzoeker kan zich dus tot het Bureau voor Juridische Bijstand wenden om de aanstelling van een pro-Deoadvocaat te vragen. Sinds de hervorming van de asielprocedure in 2007 is de bijstand van een advocaat in de asielprocedure ook alsmaar belangrijker geworden. De procedure is sterk geformaliseerd en heel wat valkuilen werden ingebouwd.
Sommige verzoekschriften kunnen zelfs alleen maar door een advocaat ingediend worden. In de hele procedure is er ook nog maar één verhoor voorzien, zodat het heel belangrijk is dat de asielzoeker hier goed op voorbereid is.
Bij een normaal verloop van de asielprocedure wordt de asielzoeker bij zijn aankomst in België toevertrouwd aan een opvangcentrum of lokaal opvanginitiatief. Daar gaat de sociale dienst na of de betrokkene reeds de bijstand heeft van een advocaat, dan wel of hij beroep wil doen op de bijstand van een kosteloze advocaat. In dat laatste geval zal door de sociale dienst aan het Bureau voor Juridische Bijstand de aanstelling van een advocaat gevraagd worden.
Maar wat met de mensen voor wie geen plaats meer is in de centra? Zij die toegewezen worden aan centra voor daklozen of hotels? Wat met hen die naar een tentenkamp gaan of op straat belanden? Wie zal er voor hen uitleggen hoe de asielprocedure verloopt? Wie zal hen er op wijzen dat het nuttig is de bijstand van een advocaat te vragen? Wie zal hen uitleggen hoe ze dat moeten doen? In artikel 33 van de wet van 12 januari 2007 betreffende de opvang van asielzoekers staat duidelijk dat er op toegezien dient te worden dat de begunstigde van de opvang effectief toegang heeft tot de juridische bijstand.
Maand op hotel
Navraag bij de asielzoekers die in de hotels verblijven, leert dat zij van de dienst dispatching een document kregen waarop staat dat zij recht hebben op de bijstand van een advocaat en zich daarvoor tot het Bureau voor Juridische Bijstand dienen te wenden. Niemand gaf evenwel enige toelichting bij de dit document, zodat het merendeel van de asielzoekers niet weet dat de bijstand van een advocaat nuttig is en hoe ze die kunnen krijgen. Sommige van deze asielzoekers gaven te kennen reeds meer dan een maand in het hotel te verblijven. Sinds hun aankomst daar hebben zij niemand meer gezien of heeft niemand nog met hen contact opgenomen.
De overheid schiet dus ernstig tekort in zijn taak. Niet alleen wordt de termijn van tien dagen overschreden, bovendien wordt er op geen enkele wijze op toegekeken dat de begunstigden van de opvang ook effectief toegang hebben tot de juridische bijstand.
Dat is onaanvaardbaar. In afwachting van een definitieve oplossing trachten we, samen de Bureaus voor Juridische Bijstand en een aantal vrijwilligers de grootste noden te ledigen. Deze situatie kan echter niet blijven duren. De bevoegde ministers dienen hun verantwoordelijkheid op te nemen en er op toe te zien dat het grondwettelijk recht op juridische bijstand ook geldt voor wie de Belgische overheid om bescherming vraagt.
Het moet snel gaan. Maar hoe snel zal het gaan?
17/07/09 08u10 De Morgen
vrijdag 17 juli 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten