zondag 5 november 2017

4326


Zondag 5 November 2017
4326 - CATALONIA ANDERS BEKEKEN EN VOORALZONDER POCO PAARDENBRIL
        *
INHOUD: CATALONIA: de actuele naakte waarheid en EU-verdwazing op een rijtje gezet door het immer nuchtere Palliterke, dat tweede  elektronisch lijfblad van ondergetekende…
Ze zijn, beide voeten op de grond en de blik op de twinkelende sterrenhemel: de gids doorheen de politieke kwellingen van elke dag. Zonder tierlantijntjes…. per astrum ad astra .

O U V E R T U R E  
OPUs  B A R D O L LI N O
(A NDANTE)
*
‘Wahrheit und Dichtung’ vertaalt zich hiet in dit land als ‘Waarheid naar versluiering’ zoui beter passen. Alle neuzen in de van Overheidswege aangegeven richting. En wie dat niet doet, is net als in het verstoppertje spelen, ‘er aan’. Die wordt gebroodroofd en opgesloten (voor zijn eigen bestwil, namelijk in ‘Schirzhaft’) achter de tralies van het cordon sanitaire….
‘Cordon Sanitaire’ staat eigenlijk voor de zachtere vorm van het Nazisme zoals Nonkel Dolf, onzaliger gedachte, dat zag. ‘Cordon Sanitaire’ is inderdaad Anders Gaan Leven…
**
Koning Onbenul…
Overgeenomen van bij ‘tSCHELDT
*
Calf Dubbbel Nul (Calvo) van Groen- Linkx weet daar alles van want die is ’n Spaanse Catalaanees van origine…. Hij schreeuwt dit wel niet meer zo luid als naar gewoonte van de daken, maar loochenen doet hij het ook niet. Benieuwd welke kant die kiest!
Zo ziet U maar dat import-producten niet altijd helemaal koosjer zijn. Al spreken ze onze taal.Denk daarbij vooral ook aan dat Alamcy-babbelspraakwaterval ook van goren-slinxe signatuur, helemaal uit Turkije hier als Antwerpse baby aangespoeld.
Ja Ja, onze stromen en rivieren voeren inderdaad soms veel afval mee naar de zee. Afval dat zich onderweg lukraak vastzet aan de kleinste rietstengel die zich op zijn beurt heeft vastgezet in het spiegelbeeld van een of andere kathedraaltoren hoog boven het Vlaamse land… Alle grootsteden ter wereld zijn inderdaad als magneten voor vreemde luizen.
Waardoor in dit land betrokkenen de pretentie krijgen dat ze Vlaming zijn onder de Vlamingen..
*
Mythe en realiteit over economische
gevolgen voor Catalonië
*
De indruk wordt gewekt dat een onafhankelijk Catalonië op een economische chaos afstevent: bedrijven die nu al wegtrekken, niemand die er nog wil investeren, een onafhankelijke regio die niet kan rekenen op de voordelen van de EU-handel. Toch situeert het probleem zich eerder in het buitenland. Wie is er nog zeker van dat leningen aan Catalonië, aan andere regio’s of de Spaanse staat in deze woelige tijden worden terugbetald?

Over de toekomst van Catalonië is het koffiedik kijken. Het enige wat vast lijkt te staan, is dat we voor weken, maanden zoniet jaren weg zijn voor spanningen tussen Madrid en Barcelona. En dus onzekerheid. Ondertussen hebben al 1.700 bedrijven hun zetel uit Catalonië weggehaald. Het toerisme is met 20 procent afgenomen, al blijft het afwachten wat de gevolgen op lange termijn zullen zijn. Is Catalonië als rijkste regio van Spanje zichzelf aan het wurgen? Het valt nog te bezien.
Het is fout te denken dat de economie in de regio die zich onafhankelijk heeft verklaard is stilgevallen. Iedereen gaat nog altijd naar het werk, de winkels zijn open en het gros van de bedrijven blijft ter plaatse. Zo is er Biocat, een cluster van biotechbedrijven, die sterk aanwezig is in de omgeving van Barcelona. Die zal niet zomaar verhuizen naar Madrid. 60 procent van alle Europese onderzoeksmiddelen voor Spanje worden in Catalonië aangewend. Wat maakt dat Tesla, de bouwer van elektrische  auto’s,  sterk  in  de  regio    investeert.  Die  zal  niet  zomaar delokaliseren. De grote Seat-autoassemblagefabriek zal ook ter plaatse blijven. Tal van grote Catalaanse bedrijven halen meer dan 90 procent van hun omzet in het buitenland.
Zoals de farmareus Grifols. En het telecombedrijf Cellnex. Die zullen voldoende lobbyen bij verschillende instanties om niet afgesloten  te  worden  van  buitenlandse  markten.  En  als  zijn  het niet doen, dan wel hun klanten. Bedrijven opereren in een internationale omgeving en ze weten dat de Spaanse overheid of de Europese Commissie hen niet zomaar van de buitenwereld kan afsluiten.
Infrastructuurwerken
Wat de negatieve impact op de economische groei betreft, zijn de Catalanen er wel gerust in. De Spaanse economie zal dit jaar 1,3 procent groeien, maar de Catalaanse meer dan 3 procent.  Een  percentage  waar  de  meeste  landen  enkel  van kunnen dromen. Zelf als daar door de crisis nog 1 procentpunt afvalt, zit Catalonië nog altijd gebeiteld. Wat ook vaak vergeten wordt, is dat Catalonië vanuit Madrid constant ondergefinancierd wordt. De hoofdstad belooft nieuwe infrastructuurwerken onder andere in de wegenbouw, maar daar komt niets van in huis. Het Catalaanse bedrijfsleven is daar woedend over en dat is één van de redenen waarom ook de ondernemers op zijn minst meer autonomie willen. Als buitenlandse multinationals niet meer durven investeren in Catalonië is dat vooral een gevolg van die gebrekkige infrastructuur en niet de huidige onzekerheid rond de toekomst van de regio los van Spanje.
Bron: ‘t Pallierke
*
T E   O N T H O U D E N
OP ONZE VASTE SCHIJF
**
*
Als economist sluit ik mij volgaarne aan bij deze analyse. Temeer omdat Catalonia precies door te ondernemen en daarbij hard te werken, het welvarendste gedeelte van het Iberisch Schiereiland is. Vanzelfsprekend speelt het egoïstische Madrid, net als Coburgia ten opzichte van Vlaanderen, deze melkkoe niet graag kwijl.
**
*
En ondertussen en tegen beter weten in, draait de mallemolen verder richting Kerstmis. ‘TSCHELDT heeft daar een prachtige parodie voor gemaakt. De kaduke Sjarel Premier na zijn bezoek aan Rajoy: ‘tout va bier, Madame la Marquise’.
Want inderdaad staan die twee op gelijke voet in hun gang naar Canossa, namelijk op het punt om zonder eigen land te vallen… Voor ons, Vlamingen begint, na de sterren  op ’n blauw veld, eindelijk de zon aan de horizon te verschijnen.
**
*

(Hemelreiker)


Geen opmerkingen: