zaterdag 11 november 2017

4339


Zondag 12 November 2017

4339 - ALTIJD GEZEGD: ALS DE WIJN IS IN DE MAN  ZIT DE WIJSHEID IN DE KAN
        *
INHOUD: WETENSCHAP: rode wijn, blauwe druiven en donkere chocolade , mijn 3 levelings-proevertjes, zijn de poort tot een lang leven. Waarom weten we dat pas nu?

O U V E R T U R E  
OPUs  B A R D O L LI N O
(A N DANTE)
*
Al met al ben ik blij dat nog te mogen meemaken: dank zij die Univ in het district Devon (Engeland) en de onlangs daar gemaakte vaststellingen, minstens zo oud kunnen worden als de Bijbelse Mathusalem. Die werd 969 jaar, net geen 1.000 zoals Dr Lecolmpte (Knokke) het wel zou gewild hebben.
**
*
Ik neem via Wikipedia als mijn getuige voor gezegde Mathusalem


om weer geen bloempotten naar het hoofd te worden geslingerd zoals eertijds door wijlen vriend Ray van Angeltjes uit een zijstraat van de Van Rijswijcklaan helemaal in Antwerpen. Die schold mij toen voor het oog van zijn vele honderden lezers uit voor Trans Alpnees (Ultramontaan) omdat ik zijn vrijzinnigheid niet zo maar deelde. Had die maar bijtijds onderstaand artikel kunnen lezen, hij zou gegarandeerd nog onder ons zijn geweest. Nu beluistert hij Daarboven (of hier beneden?) misschien met heel veel pijn in he hart, het lied van Joe Harris ‘Drink Rode wijn’
Wat hij echter niet meer kan, maar wel zou willen doen in alle eeuwen der eeuwen, Amen, doen wij het (mits een beetje geduld voor de reclame), met des te meer plezier…
in de hoop dat de mirakel-medicijn voor elk van ons nog op tijd komt.
**
*
Doorbraak in strijd tegen veroudering: stof die ook in rode wijn zit, kan oude cellen verjongen
*
Bron: The Independent, Exeter University
Britse onderzoekers hebben een nieuwe manier ontdekt om inactieve, verouderde cellen te verjongen. Ze behandelden de cellen met een chemische stof, en amper enkele uren later begonnen die zich te delen. Interessant gegeven: de stof die ze gebruikten, resveratrol, komt voor in onder andere rode wijn en chocolade.
**
*
De ontdekking bouwt voort op eerdere bevindingen dat sommige genen geleidelijk uitgeschakeld worden als we ouder worden. Onderzoekers van de universiteiten van Exeter en Brighton ontdekten dat deze genen weer geactiveerd kunnen worden door gebruik te maken van chemische stoffen. Oude cellen gaan er zo niet alleen fysiek jonger uitzien, maar gaan zich ook gedragen als jonge cellen.

De onderzoekers gebruikten resveratrol, een chemische samenstelling die van nature voorkomt in rode wijn, donkere chocolade, blauwe druiven en bosbessen. Binnen enkele uren begonnen de oudere cellen te delen en kregen ze langere telomeren. Dat zijn de beschermende 'kapjes' aan het einde van de chromosomen van het DNA, die korter worden als we verouderen.

De onderzoekers hopen dat hun doorbraak kan leiden tot therapieën die verouderingsverschijnselen en degeneratieve problemen tegengaan.
Eerste stap
Een van de redenen dat oudere mensen vatbaarder zijn voor ziektes, is dat hun weefsels inactieve cellen opstapelen. Een bepaald soort genen, splicingfactoren, gaat dat tegen. Maar bij oudere mensen werken die minder efficiënt, of zelfs helemaal niet. Eerdere studies toonden aan dat inactieve cellen, die bij oude mensen in de meeste organen zitten, minder splicingfactoren hebben.

"Onze gegevens suggereren dat we deze genen met behulp van een chemische stof weer kunnen activeren", zeggen de onderzoekers. "Dit is een eerste stap om ervoor te zorgen dat mensen een normale levensduur hebben, maar met een goede gezondheid gedurende hun hele leven."
*
Bron & Link
*
T E   O N T H O U D E N
OP ONZE VASTE SCHIJF
**
*
Dit is het meest hoopvolle maar simpele bericht sedert jaren. En dat niet alleen omdat het mij, ondergetekende, in ons huishouden grotendeels in het gelijk stelt voor wat betreft de consumptie  van prima Italiaanse rode wijn (de beste en vooral de meest verkochte ter wereld), maar ook dat er hoop bestaat om wijlen Dr Lecompte (overleden 03/01/2008), die ook de kaap van de 1.000 wilde bereiken, de loef af te steken.
**
*
Vandaar de spontane bedenking, om een soort v   an “Ouderenbond’ in het leven te roepen, omdat gedeelde vreugde gewoon dubbele vreugde is. En omdat ‘al etende de appetijt komt’. Het is gewoon ’n kwestie van volhouden. Waar ’n wl is, is ’n weg.
An apple a day
Keeps the docter away
**
*
(Hemelreiker)Geen opmerkingen: