zaterdag 22 mei 2010

PARIS LA VILLE LUMIERE

.




















.

PARIS LA VILLE LUMIÈRE

Welk verschil zou er bestaan
Tussen de Melkweg en Vlaanderen?
De melkweg is een stelsel dat geen melk geeft, En Vlaanderen is een stelsel dat wèl melk geeft….

Le Standaer/Den Étandard
Vlaanderen verbruikt meer energie dan buurlanden

Per hoofd van de bevolking wordt in Vlaanderen veel meer energie verbruikt dan in onze buurlanden, zo blijkt uit cijfers van de milieuadministratie. Dat meldt de VRT nieuwsredactie.
Een Duitser verbruikt per jaar het equivalent van 4 ton olie. Een Fransman zit daar iets boven, een Nederlander verbruikt vijf ton en een Vlaming maar liefst zeven.
'Natuurlijk heeft dat ook te maken met onze industrie. Maar dat volstaat niet om het verschil uit te leggen, Vlaanderen is een slechte leerling', aldus professor Aviel Verbruggen van de Universiteit Antwerpen.
'Wij hebben veel grote en slechte gebouwen, zowel in de woningbouw als in de commerciële bouw. Systematisch zitten we altijd bijna 20 procent hoger dan Duitsland en Nederland. Onze basis is dus niet goed. Daarenboven schort er ook wat aan het beleid', zo zegt Verbruggen.
Opvallend is ook dat de meeste Europese landen tussen 1990 en 2007 efficiënter leerden om te springen met energie. Andere landen laten hun economie groeien zonder massaal meer energie te gebruiken. Ook hier hinkt Vlaanderen achterop, wij verbruiken nu wél veel meer dan twintig jaar geleden.

Digitalia denkt…
Dat het hoog tijd is, dat hij de Geelse vrienden, met wie e gisteren-avond gezellig konden tafelen in de Taverne ‘Locanda dei Briganti’ (of zoiets) op het hoogste rotspunt boven het Lago di Bolsena, op deze manier via deze blog kan begroeten. Zijn ‘privacy’ is bij deze dan wel naar de vaantjes, maar wie weet zien we, met nog andere lezers, elkaar ooit eens terug in dat gezellig eethuisje….
Men hoeft maar het steilste deel van Bolsena te zoeken, de vroeg-middeleeuse burcht voorbij, de steilte op, waar het arendsnest (met ruime parking) U uitnodigt voor een rondblik diep en ver beneden, tot waar de lichtjes op de omringende bergen Uw blik beperken. Zo moet Mozes zich gevoeld hebben toen hij uit de verte het Land dat overliep van melk en honing, zag liggen. Of, zoals de visser Petrus voorstelde aan de Meester : ‘Heer, laat ons hier 3 tenten bouwen’…want heerlijker land bestaat niet!
Uitzondering in Italië: de warmte is er (uitzonderlijk) gezellig, het eten is meer dan voortreffelijk en de ‘Vino di Casa’ mag er zijn. Kortom : ‘de sfeer is koet’….Didier-le-Beau zou hier ook op zijn ‘kemak’ zijn…Dat de uitbater op een geniaal gemonteerd draaibaar rekje, op halve hoogte aan de stoofbuis, zijn sokken hangt te drogen, is gewoon ‘couleur locale’….We zijn tenslotte in het land der Oude Etrusken, de uitvinders van het ijzer en de erts-ovens, waarvan de Oude Grieken getuigen, dat zij van op zee ’s nachts in de bergen de vuurgloed konden zien. Zou het kunnen, dat Hercules (hier Ercole genoemd), de Griekse Held uit het Godenrijk, hier ooit is langs geweest, zijn voetindrukken heeft nagelaten in het grijs-zwarte vulkaanstof aan het stand? ‘Zwart zand’ wordt hier genoemd, waarbij men voorgaat aan de miniem-kleine miljarden blinkende gensters van een soort glas, dat onweerlegbaar verwijst naar voorhistorische tijden en spuwende lavastromen…
Terzake….
Iedereen weet toch dat sedert het ‘goed bestuur’ van onze Regeringen, de energie-markt in handen is van het Franse Suez, Electriciré de France. Electrabel werd uitverkocht aan Parijs, om de begroting in evenwicht te houden. Wat wil zeggen, om het geld langs deuren en vensters te kunnen gooien. Ben ik dan verkeerd, door te stellen dat hoe meer wij in Vlaanderen verstoken, hoe beter de lichtjes van Parijs, de Lichtstad, kunnen schitteren?! De kleine Vlaming betaalt, en de Franse aandelhouder steekt zijn super-wist op zak. Vivat de Folie Bergère en de Moulin Rouge! Nog ’n Franch Can-Can en méér bubbels van dadde: la paysan paie….
Ieder lantaarnpaal langs de snelwegen bij ons, houdt gelijktijdig een paar rood-groene vitrine-lampen banden in het Quartier Latin in Parijs, of op Montmartre.
Onze hoog geroemde bestierders zouden eens (voor mijn part geboeid aan handen en voeten in celwagens) een week lang op de Italiaanse snelwgen moeten rondrijden. Niks verlichting, tenzij aan de afritten, met mondjesmaat). Gebeuren hier eer ongelukken? Bijlange niet! Hier (en ook in andere landen) moet men OPLETTEN in het duister, en niet zoals bij ons, half in slaap, erop rekenend dat ‘de andere’ U wel zal zien door die klaarlichte verlichting lijk overdag….
Besparen! Kan toch zo moeilijk niet zijn! Al zou er wel een gehuil van alle duivels opstijgen van uit Parijs : want erger kunnen ze niet getroffen worden, die Franscouillons, dan in hun geldbuidel…..

Geen opmerkingen: