vrijdag 22 februari 2013

1231 - OVER DE COMMUNICATIE TUSSEN HEMEL EN AARDEN


.

1231 - OVER DE COMMUNICATIE TUSSEN HEMEL EN AARDEN

 

***

 

***

 
De verhalen in de volksmond ontstaan zo’n beetje als onkruid. Niemand zaait ze, of plant ze, en opeens zijn ze daar toch. Het verhaal doet me denken aan de al even geheimzinnige Lijkwade van Turijn. Het verhaal is er, maar niemand gelooft het….

***

Ter zake :

Nederlandse bisschop: "Bliksem bij aftreden paus was teken"

Door: Peter de Graaf − 22/02/13, 11u21  − Bron: de Volkskrant

***

Op 11 februari, enkele uren nadat de paus zijn aftreden bekend had gemaakt, werd de Sint Pieter in Rome getroffen door de bliksem.

De Nederlandse bisschop Frans Wiertz heeft het verrassende en onverwachte aftreden van paus Benedictus XVI gekoppeld aan de explosie van de meteoriet boven Rusland en de blikseminslag in de koepel van de Sint Pietersbasiliek in Rome. .

"De tekenen die zijn aftreden 'vergezellen', zoals de blikseminslag in de Sint Pieter en de meteoriet die ontplofte boven de Oeral, geven een beeld van de onverwachtheid en impact van deze daad", schrijft de bisschop van Roermond in een brief die komend weekeinde zal worden voorgelezen in de katholieke kerken in Nederlands Limburg.

Volgens een bisdom-woordvoerder moet de zin "met een knipoog" worden gelezen. "De bisschop ziet het niet als serieuze tekenen uit de hemel", zegt hij. "Hij wil er vooral het onverwachte van het aftreden mee benadrukken, net zo onverwacht als de blikseminslag en ontploffing van de meteoriet."

Dat kort nadat de paus zijn abdicatie had aangekondigd de bliksem in de Sint Pieter insloeg, zagen sommige gelovigen als vingerwijzing van God. Ook de ontploffing van de meteoriet boven Rusland was volgens sommigen geen toeval. Maar volgens de bisdom-woordvoerder moet de verwijzing van Wiertz naar deze gebeurtenissen "niet te serieus" worden opgevat.

De brief van de bisschop ter gelegenheid van de abdicatie van de paus wordt dit weekeinde voorgelezen of gepubliceerd in alle parochies en kloostergemeenschappen in het bisdom Roermond. Daarin staat Wiertz ook stil bij de band die de paus al veel eerder had met zijn bisdom. Joseph Ratzinger was lid van de raad van advies van Grootseminarie Rolduc, en bezocht de oude abdij in Kerkrade meermaals.

 

***

 
Op een  boogscheut afstand van waar wij wonen, aan het Meer van Bolsena (tussen haakjes, een der mooiste natuurgebieden van Italië), is er gans het jaar de Herdenking van de Bloedende Hostie, de Corpus Domino-feesten. Van ’s morgens tot (s avonds rijden de bussen aan met bedevaarders. Waarheid of verzin sel?
Het verhaal dateert van het Jaar 1263, toen een Boheems priester, onderweg van Rome naar huis, in het kleine kerkje de Mis opdroeg. Plotsklaps was het altaar vol bloed, en ja, de Priester zelf en meteen heel de omgeving was getuige van een mirakel : de geconsacreerde hostie was inderdaad het lichaam en bloed van Christus. Gevolg : hopen bedevaarders, slaande ruzie met de Bisschop van het nabije Orvieto (wegens de inkomsten) en voilà : het kerkje van Bolsena werd te klein en er kwam een heuse basiliek. Trouwens, Bolsena had al, in de plaatselijke catacomben van de ondergrondse stad, het graf van de H. Cristina, martelares uit de eerste jaren van het Christendom (425).
Resultaat : 3 kerken in één : in het midden het kleine kerkje uit  de vroege Middeleeuwen met het betrokken altaar, links daarvan de basiliek van Santa Cristina, en rechts daarvan de basiliek. Raar maar waar : deze is te klein voor de vele misgangers….
Voor : in 1225 was de H. Franciscus overleden in het nabije Assisi en heel de streek leefde in een wolk van heiligheid. Het ‘mirakel’ was dus welkom als bron van inkomsten. Rome hield zich op de vlakte, maar de Bisschop van Orvieto niet…
Tegen : ergens in de jaren 1600 stelden ongelovige Thomassen vast, dat onder bepaalde atmosferische omstandigheden het door de sirocco meegevoerde woestijn-zand, veranderde in een kleverige soort vloeistof. Labo-onderzoeken zouden bewezen hebben, dat die roodachtige vloeistof ‘niets humaans’ bevatte….
De Lijkwade van Turijn is veel ingewikkelder, wetenschappelijk niet uit te leggen, maar Rome blijft het houden op ‘een respectabel voorwerp voor volks-devotie’…..
De bliksem op de San Pietro zal binnenkort ook wel een eigen leven gaan leiden…..
Psssst
De Snullen van de 4 Nullen hebben al ontdekt, dat Benedictus XVI er de brui aan geeft, wegens, juist ja, het 6de, het 7de en het 8ste Gebod. De weggelopen pastoor, oneervol ontslagen, gehuwd, met losse handkes en losse eindjes, werd opgetrommeld om de zaak uit te spitten. Zelfs zonder te spitten, weet deze echter zijn publiek urenlang te onderhouden over de misbruiken die hij er vermoeddt.

 

***

(Get) AA 3AB, strijder-schrijver op rust van blog-bubbels. Hij observeert de wriemelende mensenmassa’s en licht op klaarlichte dag het gebeuren bij met een stal-lantaarn. Want hij heeft niet graag dat Breedsmoel-kikkers in zijn zonlicht komen staan.

“Ut mien zunne, of ‘k straal joe, zei de bie”.
 

 

 

Geen opmerkingen: