donderdag 30 juli 2020

315 - DOORBRAAK DEZE KEER OVER GELOOF EN WERENSCHAP ÉÉN GROOT VERHAAL EVEN HET GLAS TERZIJDE GEZET. HET SCHOLL!!!! IS VOOR STRAKS. NA DE ALGEHELE VOLTOOING VAN DEZE LES IN WERELDKUNDE

315 - DOORBRAAK    DEZE KEER OVER GELOOF EN WERENSCHAP ÉÉN GROOT VERHAAL
**
*
DONDERDAG 30 JULI 2020
*
VOOR GESCHRIJFSEL

Diep onder de indruk van deze onderstaande bijdeage uit Doorbraak – op deze eerder onverwacht zeldzame zonovergoten voormiddag einde Jul -, de tekst hoofdschuddend doorgenomen. Maar meteen werd, het taalkundig gezien dan, gezuiverd van alle smet. Eerst werd - met een lach en een traan- mijn Hoofdleeter-Frustratie over Geloof en Wetenschap botgevierd. De rest klonk dan meteen als zoete kerkmuziek in mijn oren.
-
Heb ik U vroeger al gezegd, dat slechts een paar minuten rust in een leeg halfduister kerkgevouw mij evenveel waard zijn als een dagenlange rustkuur in de bergen? Niets beters ter wereld om zichzelf terug te vinden. Vooral niet als men voor iets ingewikkelder of kostelijker niet meer in staat is.
GELOOF EN WERENSCHAP ÉÉN GROOT VERHAAL
**
*
Gijsbert van den Brink: ‘Het verhaal van het geloof en de wetenschap kunnen als één groot verhaal verteld worden’
**
…et Dieu créa
La Femme…..
*
Geloof en Wetenschap, twee zaken die op het eerste gezicht onverzoenbaar lijken maar elkaar wel degelijk raken.
*
In deze aflevering van Doorbraak Boekencast vertelt Gijsbert van den Brink, hoogleraar theologie en wetenschap aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, over zijn nieuwe boek Oer dat hij schreef in samenwerking met Corien Oranje en Cees Dekker. Het boek begint met een fascinerende her-vertelling van het scheppingsverhaal en gaat dieper in op het plan van de Schepper op basis van wat de mens weet over de oerknal en de verdere evolutie. Het doel van het boek is om op een laagdrempelige manier Wetenschap en Geloof te verzoenen in het Scheppingsverhaal.
Het perspectief van een minuscuul klein deeltje
Het boek is een poging om de geschiedenis van het Universum te verbinden aan de geschiedenis zoals die in de Bijbel wordt verteld, legt Mr. van den Brink uit.
‘Oer’ heeft een dubbel karakter en vertelt vanuit een fictieve setting wat er zich allemaal heeft afgespeeld tijdens de eerste seconden van het ontstaan van het Universum, en de miljarden jaren daarna, tot aan het begin van de jaartelling. De lezer komt meer te weten over het ontstaan van het Universum en de Schepping vanuit het perspectief van een minuscuul klein deeltje, een ‘proton’, dat op een gegeven moment op aarde ‘verzeild’ geraakt tijdens de gebeurtenissen in Israël rond de Jaarwisseling.
Het is vooral de bedoeling om het verhaal op een toegankelijke manier te vertellen
Er is bewust gekozen om het verhaal in een narratieve setting te schrijven zodat het toegankelijk is voor iedereen. ‘Veel mensen die bij abstracte literatuur afhaken kunnen dit boek wel begrijpen.’ Het boek heeft zeker niet de bedoeling om heel verdiepend op de Schepping in te gaan en heeft in die zin iets oppervlakkigs. Het is vooral de bedoeling om het verhaal op een toegankelijke manier te vertellen en Wetenschap en Theologie hierin te verbinden, zegt van den Brink.
Theoloog met een passie voor Wetenschap
In heel veel kringen, zowel in seculiere als in wetenschappelijke, leeft het idee dat het verhaal van de Schepping zoals die in Genesis beschreven staat en de evolutie theorie van Darwin niet verzoenbaar zijn. ‘Samen met de andere auteurs denk ik dat dat jammer is en ook niet nodig is, en dat is wat wij in dit boek willen laten zien,’ benadrukt van den Brink.
‘Het is zeker niet eenvoudig om Wetenschap en Geloof te verbinden en ik steek dan ook veel energie in het beantwoorden van die vraagstukken,’ vertelt van den Brink. Als Theoloog met een passie voor Wetenschap probeert van den Brink vooral te kijken naar hoe de theorie van bijvoorbeeld Darwin te verbinden is met de Christelijke visie op het ontstaan van het Universum. ‘Religie geeft een soort betekenis aan de evolutietheorie waar Atheïsme tekort schiet.’
Soms botst de Wetenschap op de waaromvraag
Op het boek komt vaak de reactie dat het zeker klopt dat Wetenschap en Geloof elkaar niet uitsluiten, maar dat ze ook niet te vergaand mogen vermengd worden tot één geheel, zegt van den Brink. ‘Dit argument klopt deels en de verklaring dat de Bijbel een antwoord biedt op de waaromvraag van de Schepping en de Wetenschap op de hoevraag is zeker correct.’
Al los je er wel niet alle vraagstukken mee op volgens van den Brink. ‘Soms botst de Wetenschap op de waaromvraag en het Geloof op de hoevraag waardoor ze elkaar opnieuw raken.’
Waar komt Geloof dan vandaan?
Een ander interessant domein op de kruising van Wetenschap en Geloof is waar ‘Godsdienst’ dan precies vandaan komt. ‘Gelovig zijn gaat samen met een morele overtuiging en die morele overtuigingen zorgen ervoor dat je je positief zult gedragen in de groep waartoe je behoort.’

waardoor religieuze groepen wisten te overleven ten koste van de groepen die geen religie hadden
Veel wetenschappers zijn het erover eens dat die houding de overlevingskansen van de groep versterkt waardoor religieuze groepen wisten te overleven ten koste van de groepen die geen religie hadden. In die zin maakt Geloof dus onderdeel uit van de Evolutie theorie.
Het probleem van het kwaad
Als Theoloog krijgt van den Brink wel vaker de vraag hoe het mogelijk is dat de mensheid bepaalde zaken zoals het coronavirus overkomen wanneer er een Schepper zou zijn die het goed voor heeft met ons. ‘Dat is zeker geen makkelijke vraag. Al begrijp ik wel niet goed dat sommige mensen zich dit nu pas afvragen,’ zegt van den Brink.
De vraag naar het probleem van het Kwaad kan niet enkel gesteld worden na de uitbraak van het coronavirus maar ook op het moment dat er andere gruwelijke dingen gebeuren in de wereld.
NA GESCHRIJFSEL
*
Even na-mediteren. Dan de mond openen om te spreken, de toehoorders onderwijzend, zeggende…
‘De Wetenschap is al eeuwen en eeuwen on-onderbrroken in beweging”…. Een wiel die om z’n eigen as draait, met een immer wijdere reikwijdte. De Darwin-threorie is dus slechts een momentopname, oveigens door een Genie vaan een bepaald fenomeen dat ondertussen al een paar eeuwen verder moet zijn geëvolueerd.. Zonder dat navelstaarders dat durven noch evolueren noch registreren
Benieuwd of Darwin al iets vermoed heeft van nucleaire ‘Energie’. Of van het bestaan van de Digittale Wereld? Van hdet bestaan van dodelijke virrussen due pas onlangs in China door de Roden wdrd ‘uitgevonden’ of .- daar wil ik van af zijn -‘ontdekt’ werden.
En wat dan doen met onze oude Vlaamse spreuk, die zegt dat het Geluk vliegt en wie het vangt, heet het?
Heeft er ooit waarneembaar al iemand dart geluk zien gaan of komen? De gevolgen of uitwerkingen wel, dat zonder twijfel. Maar de impulsen, de golven of trullingen of wat dan ook die het tpch zouden moeten overbrengen.
Atheïsten in deze materie steken de vinger omhoog.
**

*
‘Godsdienst’ zit ingebakken in de menselijke Geest. Zie de ‘Vurige tongen’ boven de hoofdden van de Apostelen. Denk daarbij aan het fotografisch geheugen dat we bij de Vlaamse Priimitieven terug vinden. Het Kam Gods: het is precies alsof we erbij waren
-
Goed en kwaad: dat zijn toch zaken die de Mens ziochzelf aandoet? .


 

Geen opmerkingen: