maandag 14 december 2020

500460 - OOK VANDAAG BEGINT DE DAG VAN MORGEN

 

.

500460 - OOK VANDAAG BEGINT DE DAG VAN MORGEN

INGOUD

EEN STAP DIE DE VOLGENDE VOORAFGAAT MAAR DIE STEEDS DUIDELIJKER WORDT IN DE VOLKSWIL EN DIE ELK AFSCHEID VAN EEN BROEDERVOLK WEL ZAL TERUGDRAAIEN. OIDE LIEFDE ROEST NIET…

*

JOSSE VAN ST-JOSSE-SUR-MER FRANKRIJK; prins, kluizenaar & pelgrim; † (668 of) 669.

Feest 13 december.

Eudocus moet rond 591 geboren zijn als zoon van koning Domnoneus Judaël van Bretagne en koningin Pritella. Hij had minstens drie heilige broers: Judicaël van Gaël († 658 of ca 680; feest 17 december); koning Salomon II van Bretagne († ca 632; feest 4 oktober) en Winok († ca 717; feest 6 november), een zeer vereerde kluizenaar in Zuid-West-Vlaanderen, naar wie de plaats Bergues (= Winoksbergen) is genoemd. Daarnaast had hij nog zeker vijf zusters, van wie er minstens twee als heilige worden vereerd: Sint Eurielle van Trémeur († 7e eeuw; feest 1 oktober) en de kluizenares Onenn van Tréhorenteuc († 630; feest 30 april).

Koning Hoël was in 615 opgevolgd door Judocus' oudste broer, de heilige Judicaël († ca 658; feest 16 december). Eén van zijn jongere broers, Salomo, had liever zelf koning willen worden en begon zijn oudste broer het leven zuur te maken. Dat was voor Judicaël de aanleiding om toe te geven aan zijn oude verlangen om kluizenaar te worden in de monniken gemeenschap van St-Jean-de-Gaël, die op dat moment onder leiding stond van de grote abt Méen († 617; feest 21 juni). De edelen uit de omgeving boden nu aan Judocus het koningschap aan. Maar eigenlijk ging ook zíjn hart het meeste uit naar een geestelijk levensstaat. Hij vroeg een week bedenktijd, waarin hij zich terugtrok in het klooster Maëlmon. Uiteindelijk weigerde hij het aanbod en klopte aan in Maëlmon, waar hij aan de abt vroeg hem te willen begeleiden in de dienst aan God. Daar zou hij twintig jaar lang in het verborgene hebben doorgebracht.

Het schijnt dat hij toch nog teveel naar zijn zin werd behandeld als de gewezen koningszoon. Vandaar dat hij zich op een gegeven moment, gekleed als haveloze bedelaar, aansloot bij een groep van elf pelgrims die onderweg waren naar Rome. Zij liepen langs Avranches en Chartres naar Parijs. Ergens onderweg moet hij de lagere kerkelijke wijdingen hebben ontvangen. Na lange beraadslagingen zette de groep vanaf Parijs niet koers naar Lyon in het zuiden, maar naar het noorden, waar ze uiteindelijk terecht kwamen in het gebied van graaf Haymon (of Haimo) van Ponthieu die onlangs voor eigen gebruik een Sint-Petrus-kapelletje had laten bouwen. De graaf zag al gauw dat de heiligste van de groep Judocus was. Toen de pelgrims aanstalten maakten weer te vertrekken, nam hij hem terzijde en vroeg hem of hij niet geestelijk leidsman aan zijn hof wilde worden.

"Maar ik ben geen priester!"

"Dat kan geregeld worden."

De pelgrims vertrokken zonder verder een spoor in de geschiedenis na te laten en niet lang daarna werd Judocus door de bisschop van Thérouanne (waarschijnlijk de heilige Audomarus of Saint-Omer: † ca 670; feest 9 september) priester gewijd. Dit moet zich hebben afgespeeld rond het jaar 640.


http://blog.seniorennet.be/guvaal/

WISHFUL THINKING

In de weekeindeditie van De Tijd staat een uitgebreid interview met Bart De Wever, die zegt te hopen op een historisch akkoord met de PS in 2024. In één adem vertelt hij daarbij dat er met het Vlaams Belang geen zaken te doen zijn. Nou, nou...

Om te beginnen heeft De Wever wél gelijk als hij zegt dat de gesprekken die hij had met Paul Magnette voor de vorming van een Paarsgele federale regering vrij positief waren en dat – volgens hem – de PS ook nu bereid zou geweest zijn om tot e.o.a. vorm van confederalisme te komen. Dat het tenslotte Paarsgroen+ geworden is, was in de eerste plaats de schuld van de Vlaamse liberalen, maar zelfs een Paarsgele combinatie had de stap naar het confederalisme niet meteen kunnen waarmaken, hoogstens voorbereiden tegen 2024.

2024 is echter nog ver weg en tegen die tijd kan er nog veel gebeuren. Zelfs al zou Paarsgroen+ zijn termijn niet uitdoen dan zal een eventuele tussentijdse regering ook niet méér kunnen doen dan e.e.a. voorbereiden. Maar het belangrijkste is, volgens mij, de vraag in hoever N-VA nog zal kunnen wegen tegen die tijd. Volgens de allerlaatste peiling naar het kiesgedrag zakt de N-VA voor het eerst sinds lang onder de 20% en blijft het Vlaams Belang Vlaanderens grootste partij. Nu is zo’n peiling maar een tijdelijke vaststelling, maar ze bevestigt wel de vorige enquêtes. Als het verschil tussen N-VA en VB zal blijven groeien – wat tot de mogelijkheden behoort – dan zal in 2024 het Vlaams Belang eerst aan het woord komen en zal Vlaanderen er alle belang bij hebben dat de twee Vlaamsnationale partijen aan één zeel zullen trekken. Als dat niet het geval zou zijn, zullen ze voor de zoveelste keer het kind van de rekening worden en door de belgicisten buitenspel worden gezet, zoals dat gebeurd is na Marrakech, bij de regering in lopende zaken en die van Wilmès én bij het mislukken van Paarsgeel.

Als Vlaanderen ook in 2024 er niet in zal slagen een einde te maken aan dit België, dan zal inderdaad ‘het Vlaamse volk het enige ter wereld blijven dat altijd een grote toekomst zal hebben in zijn verleden’ (dixit Anton van Duinkerken, pseudoniem voor Willem Asselbergs, dichter, essayist en hoogleraar, Nederlander uit Bergen op Zoom, net over de grens in Noord-Brabant).

 *

BRITSE SUPERMARKTEN HAMSTEREN VOOR BREXIT

Aan beide kanten van het Kanaal schuiven stonden deze week files vol trucks. ©BELGA

Vandaag om 08:40

Op aanraden van de Britse regering slaan de Britse supermarkten massaal proviand in. Een harde brexit kan volgens de overheid zorgen voor tekorten en voor hamsterende klanten. 'De boodschap van de regering is dat er een harde brexit komt.'

De Britse regering heeft de supermarkten gevraagd om meer producten te stockeren nu een harde brexit dreigt, meldt de Britse krant The Sunday Times. 'Vorige week heeft de regering de supermarkten opgedragen zich voor te bereiden op een harde brexit', zegt een consultant van een grote Britse keten. 'Dit weekend is de boodschap dat het een harde brexit wordt.'

"Komt er een harde brexit, dan dreigt er drie maanden een groentetekort in het Verenigd Koninkrijk. "

De voedings producenten hebben volgens de Britse krant aangegeven dat er drie maanden lang tekorten aan groenten dreigen als het Verenigd Koninkrijk in januari zonder handels akkoord uit de Europese Unie stapt. Voor fruit zouden er minder problemen zijn, want dat komt in grote mate van buiten de EU. Ook voor vlees verwacht de industrie weinig problemen.

Bovendien kunnen de schappen ook leeg raken als mensen hamsteren. De vrees bestaat dat ze dat zullen doen 'op een manier die het corona-effect doet verbleken'. Door corona hamsterden Britten - net als de Belgen - massaal droge voeding en wc-papier.

 Dat Britse supermarkten beginnen te hamsteren, heeft ook gevolgen voor Belgische bedrijven. Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke afzetmarkt van de Belgische voedingsindustrie. Onder andere groentebedrijven Greenyard en Ardo exporteren naar het VK, al hebben ze er ook veel eigen fabrieken. Lotus Bakeries exporteert zijn speculoos naar het Verenigd Koninkrijk, en maakt er fruitrepen van zijn merk Nakd.

Meer vaccins

De overheid verzoekt ook de farma-industrie om extra voorraden in te slaan. Ze moet voldoende medicijnen, medischa apparaten en vaccins hebben om zes weken te overbruggen. Dat Britse bedrijven grote stocks aanleggen, is ook te zien aan de files die sinds een week aan beide kanten van de Noordzee ontstaan. De Britse regering heeft met vier ferry-maatschappijen contracten gesloten om per week 3.000 trucks met voeding en medecijnen extra het Kanaal te laten oversteken.

Jens Cardinaels

CORONA & CENSUUR VRIJE COMMENTAAR

 Saint Josse-sur-Mer: en dar zitten we meteen volop in de film van Mondseigneur Renard in de eerste wrede oorlogs-dagen van Mei-Juni ’40, om er kennis te maken met een vredelievende aanvaller en een al even liefdevolle vredevolle platselijke bevolking die niets liever vragen dan elkaar via dominantie uit te moorden. Internationale Socialistische naastenliefde tegenover patriottische christelijke mededogen. Alleen dat trotse Albion, aan de overkaznt van het Kanaal dat maar niet wil toegeven.

Toen ook al niet.

Verder dan. De Tijd die een deken oplicht, om, zoals Guvvl ons voorlicht, totaal andere dingen te laten zien dan dat ze schrijven.

Wat er, voor eenieder die het overleeft; komt na elke oorlog, na elke pandemie?

Hetzelfde, de k ik, als men vandaag kan beleven in dat Saint Josse-sur-Mer. Dat de Geschiedenis achteraf altijd terug in dezelfde plooi valt.

Digitalia

HOW TO HOLD THE WEST

Geen opmerkingen: