zaterdag 26 december 2020

500480 - TWEEDE KERSTDAG EEN DAG ZOALS GEEN ABNDERE

 

A VOICE FROM FLANDERS

 

500480 - TWEEDE KERSTDAG EEN DAG ZOALS GEEN ABNDERE

ZATERDAG 26 DECEMBER 2020

INHOUD

DE E.U. EN DE U.K.: DE EU-UK, DUS TOCH ‘’N SOORT VQN E..K.? ’N EENGEMAAKT OF GE-UNOFORMEERD GEHEEL? DE ENE ‘U’ LAAT DE ANDERE NIET LOS


 *

WIE WAS SINT SILVESTER?

Het oudejaarsfeest is niet een feest dat voortkomt uit het christendom. Al bij de Germanen en bij de Romeinen werden rond deze tijd van het jaar feesten gevierd, bijvoorbeeld het midwinterfeest en de Saturnaliën. De katholieke kerk heeft door de tijd heen geprobeerd grip te krijgen op de oudejaarsvieringen, die weinig te maken hadden met het christendom. Tot op zekere hoogte is dit gelukt: in veel Europese landen staat het oudejaarsavond bekend als het Sint Silvester feest.

Wie was Sint Silvester en waarom wordt hij met oud en nieuw vereerd?

Paus Silvester

Veel informatie over Silvester is er niet. Zo is onbekend in welk jaar hij geboren werd. Wel weten we dat Silvester paus was van 314 tot 335 na Christus, tijdens de heerschappij van de Romeinse keizer Constantijn. Tijdens het pausschap van Silvester werden in Rome belangrijke kerken gebouwd door keizer Constantijn, zoals de Sint-Jan van Lateranen en de Oude Sint-Pietersbasiliek, beide in Rome. Tijdens zijn pausschap vond ook het Concilie van Nicea plaats. Silvester ging akkoord met de hier genomen beslissingen, maar was zelf niet aanwezig bij het Concilie.

De Donatio Constantini

Ook na zijn dood was paus Silvester belangrijk. Er ontstond een verhaal over zijn relatie met keizer Constantijn, dat naar voren komt in de Donatio Constantini. De Donatio Constantini was een (vervalst?) document waarin keizer Constantijn zeggenschap over Rome en het westelijke deel van het Romeinse Rijk aan de paus gaf. De relatie tussen Silvester en Constantijn is hierin belangrijk. Paus Silvester zou Constantijn genezen hebben van Lepra. Volgens het verhaal bevestigde Constantijn vervolgens dat de bisschop van Rome boven alle andere bisschoppen stond. Ook leidde de keizer het paard van de paus, waarmee hij zich ondergeschikt aan de paus opstelde. Hoewel dit een onschuldig verhaal lijkt, komt uit de symboliek in het verhaal naar voren dat de paus verheven is boven alle wereldlijke machthebbers, zelfs de keizer. De paus is superieur aan de keizer, en heeft zelfs de macht die af te zetten. Conflict tussen geestelijke en wereldlijke machthebbers zou nog vaker voorkomen, zoals tijdens de Investituurstrijd.

Sint Silvester

Silvester overleed op 31 december 335. Hij wordt in zowel de katholieke als de orthodoxe kerk vereerd als heilige en is patroonheilige van onder andere het nieuwe jaar. Zijn feestdag is bij de katholieken op 31 december, bij de orthodoxen op 2 januari. In sommige delen van Europa en in Noord- en Zuid Amerika staat Oudejaarsavond hierom bekend als Silvester.

 *

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

BREXIT IN BLESSURETIJD

Het had veel weg van een pokerspel, maar op de vooravond van Kerstmis 2020 lijkt er dan in blessuretijd toch nog een akkoord uit de bus te zijn gekomen tussen de E.U en de U.K. i.v.m. de Brexit, die officieel over één week ingaat. Tussen Boris Johnson en Ursula von der E.U. is er alvast een akkoord, maar dat moet een dezer dagen nog bevestigd worden door de Britse parlement en door de E.U.

Na de akkoorden over het Herstelfonds, de meerjaren-begroting en het Klimaatplan is dit het vierde halve Europees mirakel op amper acht dagen tijd. Het volstaat echter niet akkoorden te sluiten, ze moeten ook worden uitgewerkt, ‘geïmplementeerd’ zoals men dat tegenwoordig noemt, en dat zal nog wel enige tijd in beslag nemen.

Na de grens blokkade van de laatste dagen, zal het iedereen wel duidelijk zijn dat de Britten hun markt zo maar niet op één, twee drie kunnen omschakelen op een andere bevoorrading. Twee dagen volstonden om te laten zien dat er tienduizenden vrachtwagens nodig zijn om de bevoorrading van het land nog maar op peil te houden. Het is leuk te zeggen dat ze dat ook zouden kunnen vanuit hun vroegere dominions en de USA. De vraag is maar of dat aan dezelfde voorwaarden, met dezelfde producten en aan dezelfde prijs zou kunnen. Ik zal wel niet de enige zijn die daarover zware twijfels heeft. We zullen het voorlopig wel niet te weten komen.

*

‘WAAROM BEHANDELEN ZE MIJ ALS EEN MISDADIGER?’

©Diego Franssens

Vandaag om 01:40

 

Tienduizenden ondernemers kijken op 2020 terug als een jaar om snel te vergeten. Frank Descamps van het outdoorbedrijf Wildtrails in de Ardennen is een van hen. Hij geeft een unieke inkijk in de rode cijfers en de emotionele rollercoaster van een jaar vol tegenslagen, woede en tranen, maar ook hoop.

Donderdag 12 maart, 23 uur

In het kantoor van Wildtrails in het Ardense dorpje Jupille zit Frank Descamps achter zijn bureau als zijn 15-jarige zoon vrolijk komt binnengewandeld. Het gezin woont aan de overkant van de straat en Charles komt belangrijk nieuws delen. ‘Papa, ik heb waarschijnlijk twee maanden geen school. Joepie!’ Descamps is eerst wat boos om de reactie van zijn zoon, maar moet dan glimlachen om het kinderlijk enthousiasme.

Maar zijn glimlach verdwijnt al snel. Voor het eerst dringt de impact tot hem door van de lockdown die premier Sophie Wilmès (MR) net heeft afgekondigd. Als zelfs de scholen mogelijk twee maanden gesloten blijven, zullen de topbedrijven die seminaries bij Wildtrails organiseren, wegblijven, geen vriendengroepen een van zijn acht luxueuze landhuizen huren en geen bezoekers aan de deathride op de massieve klimrots langs de Ourthe komen hangen.

Nadat Descamps de volgende ochtend om halfzeven is opgestaan en na een snelle koffie zijn operationele ploeg heeft gebrieft, beseft hij dat het een moeilijke dag wordt. De telefoon in zijn kantoor stopt niet met rinkelen. De vijf medewerkers kunnen de oproepen voor annuleringen niet volgen. Descamps moet de tientallen mensen die hem via zijn gsm proberen te bereiken zeggen dat ze het best een mail sturen omdat hij ze wegens de vele annulaties nu niet kan helpen.

*©Diego Franssens

 Een oproep die hij wel dringend behandelt, komt van de energiegroep G&V. Aan het bedrijf in Kuurne staan mensen met de koffers in de hand te wachten aan de bus die ze naar Jupille zou brengen. Na telefonisch overleg beslist de directie iedereen naar huis te sturen. Hoewel de lockdown pas zaterdag begint, lijkt het niet verantwoord mensen op teambuilding te laten vertrekken.

 

Even later krijgt hij telefoon van Peter Vyncke, de CEO van de gelijknamige specialist in biomassa-installaties uit Harelbeke. Samen met zijn neven stond hij klaar om naar Noorwegen te vertrekken voor hun jaarlijkse uitje. Omdat die trip in het water valt, vraagt hij aan Descamps, bij wie het bedrijf een vaste klant is, of hij een verblijf vrijheeft. Dat is geen probleem. Een dag later staan de Vynckes voor het vakantiehuis La Grange Nicolas. Descamps is blij dat hij enkele klanten uit de nood kan helpen. Hij beseft dan nog niet dat ze zijn enigste gasten in bijna drie maanden zullen zijn.


CORONA & CENSUUR *VRIJE COMMENTAAR

Een huis, een toren, stadswallen: alles staat gebouwd op funderingen. Stoere eiken of slanke dennen staan met de wortels in de grond. Daardoor is hun toekomst veilig.

De bewegelijke mens, met ziel & lichaam, heeft slechts houvast aan zijn eigen verleden, liefst gekoppeld aan de hoop op de toekomst. Vandaar in deze pestillenite-tijden, met het oog op morgen, het terug grijpen nar wat het verleden ons leert.

Als de vuren maar blijven branden en de deuren en vensters goed gesloten blijven, zodat de Gele Dood, die men teegen beter weten in, Corona blijft noemen, op bevel van de Overheid niet binnen kan.

Maar van zo gauw de tegenremedie in de winkel ligt, zal alles rap voorbij zijn. God straft niet eeuwig!

Wij Sylvesteren dus in sourdine, in de hoop op beter….

Digitalia

HOW TO HOLD THE WEST

Geen opmerkingen: