STRASSBURG OF BRUSSEL
‘tSCHELDT in zijn laatste nummer dat eigenlijk maar op 13 januari verschijnt (maar zo ‘s ‘TSCHELDT nu eenmaal, kort op de actualiteit, zonder de actualiteit zelf te maken): zie
http://www.eulalie.eu/eula_sch/index.php
en neem liever vandaag dan morgen een abonnement. In afwachting, geniet even mee met een boekbespreking over de EU, die ons allen zo nauw aan het hart ligt…Over nagels met koppen gesproken: dit zijn nagels aan onze doodskisten, als wer hoogdringend niet iets aan doen. U kent toch de Eu-kandidaten van heet Vlaams Belang? Met een paar tiental leden o.a. zoals de Vlaamse Frank Vanhecke in zo’n Commissie zou de boel rap beklonken zijn.
*************
Ook nu we in een nieuw jaar zitten (wij wensen u veel wijsheid. U kunt er in Vlaanderen niet genoeg van hebben, dunkt ons) hecht E.A. Aronds er bijzonder aan de boven ons gestelden in de gaten te blijven houden. Bovendien is hij bijna gereed met een boek, waarin hij zijn licht laat schijnen over kwesties die ons allen - Nederlander, Vlaming en Waal - aangaan.
En voor dat boek kan natuurlijk nooit genoeg reclame worden gemaakt! Enfin, Europa, u weet wel waarom! De EU heeft zich over tal van belangwekkende kwesties gebogen, die ons allemaal aangaan, een daarvan is de kromming van de komkommer. De maximaal toegestane kromming mag van de EU slechts tien millimeter bedragen per tien strekkende centimeter. Komkommers die niet aan deze norm voldoen worden vernietigd. Niet naar de hongerige negers in Afrika gestuurd, maar vernietigd. De Europese Commissie wilde deze krankzinnige norm zelf ook graag weer afschaffen, maar in juli 2008 was hiervoor in het Europese Parlement nog geen meeklerheid te vinden. Dat had er mogelijk weer mee te maken dat niet alle lidstaten wisten waar deze belangrijke komkommernormafschaffingsvergadering plaatsvond. De Europese Unie heeft namelijk nog altijd niet kunnen besluiten waar het nou beter vergadert, in Brussel of in Straatsburg.
Elke maand rijden er daarom zes verhuiswagens met een kleine 4 000 stalen kisten met documenten de vierhonderdvijftig kilometer van Brussel naar Straatsburg, voor een plenaire vergadering van vier dagen. De ambtenaren die de komkommernorm hebben ontworpen moeten natuurlijk ook mee. Dat zijn er meer dan zevenhonderd, die allemaal per vliegtuig, trein of auto reizen, eersteklas. Dit circus kost ons per jaar 200 000 000 euro.
Een mogelijke verklaring voor die reislust is wellicht te vinden in de wc’s van het Europarlement in Brussel. In 2005 nam het Duitse televisieprogramma AkteO5 van Sat 1 de proef op de som. In 41 van de 43 genomen monsters werd cocaïne aangetroffen. Wie die cocaïnegebruikers zijn is onbekend, maar een zeker verband tussen het nuttigen van een hoeveelheid cocaïne en het bedenken van komkommerkrommingsnormen ligt natuurlijk wel voor de hand.
Verder willen we - nu we toch allemaal Europeanen geworden zijn - ook graag weten wie die creatieve Europarlementsleden zijn die iedere vrijdag bij de maandelijkse vergadersessie in Straatsburg voor presentiegeld tekenen, hoewel er dan helemaal geen vergaderingen zijn. Ze vangen zo jaar in jaar uit ruim 200 euri vergoeding per keer. Sinds 2004 heeft deze vrjdagvergoeding de EU tegen de euro 820 000 gekost.
Onlangs lazerde ook het dak van het parlementsgebouw in Straatsburg naar beneden. Hierdoor was het Europese Parlement ineens gedwongen alle vergaderingen in Brussel te houden. Na twee maanden hadden we zo al 4 000 000 eun bespaard. En daarom hebben we in Nederland massaal tegen de Europese Grondwet gestemd. Omdat wij financieel voor al deze grappen opdraaien.
En natuurlijk omdat we ons realiseerden dat er bij een JA nôg meer idioten over onze komkommers gaan beslissen. Je hoeft maar naar de jurering van het Eurovisie Songfestival te kijken om te begrijpen wat dat betekent.
We zitten in Nederland helemaal niet te wachten op dit Europa. De regering heeft dat haarfijn aangevoeld, en de Europese Grondwet langs een achterdeur toch aangenomen, zonder ons te raadplegen. Daar kan E.A. Aronds de regering alleen maar gelijk in geven. Zouden we zelf ook doen. Maar dan moet je niet achteraf zeuren dat de kloof met de burger zo groot is. Zelfs de Europese Unie is slimmer dan dat. Die besloot onlangs dat kromme komkommers met ingang van 2009 weer mogen worden verkocht.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten