maandag 19 maart 2018

44452


Zondag 18 Maart 2018

4452 – CHINA, HET BUURLAND VAN HET LAND VAN DE RIJZENDE ZON?
*
INHOUD: CHINA – WETENSCHAP: de huidige opvolger van Mao de Eerste, toch ook zo gene slechterik, is avant-gardistisch in het omgaan met de Absolute Macht. Veerklikkers en vale beschuldigingen zijn daarbij zo goed als uitgesloten. Want computerwerk. Waarschijnlijk komt President Xi Jinping, want dat is zijn naam, dan ook heel wat trappen hoger in het Chinese Rijk der Hemelen.
Orwell revisted!
Ksi Gin Ping is voor ons makkelijker te onthouden, maar opgepast, het is streng voorbehouden voor buitenlands gebruik!
Dergelijk doorgedreven bureaucratisch bewakings-systeem is zijn volle recht, zolang het allemaal binnen de grenzen blijft van zijn eigen land. We kunnen er alleen hier en daar wat van opsteken… Op voorwaarde het, als geheel, positief te blijven benaderen…
Ik bedoel, het is niet bij voorbaat slecht, want

IEDER VOGEL IN VRIJHEID
ZINGT ZOALS HIJ GEBEKT IS
*
Vóór U overgaat tot het degusteren van de hoofschotel, even zeggen dat er bij de geboorte voorlopig geen vaste schijf in de Chinese babyhoofdhes komt. Er zijn zelfs niet eens proefnemingen in die  zin geweest. En toch werkt het. Wordt gezegd.
‘Vasste schijven’ , zo hoor ik, zijn de dag van vandaag niet groter dan mini-camera’s. Er gaan er van elk van die dingetjes tientallen op één enkele speldenkop… Een gouden tijd voor alle soorten ‘voyeurs’…
**
*
Stel U even voor: Uw eigen dorp of stad. Als voetganger nog vlug door het oranje licht gelopen. Niemand heeft het gezien. Geen enkele flik in de buurt! Maar je GSM begint te rinkelen, dat U voor de 17de keer gezien en genoteerd bent … Schuldig aan Misdrijf N° 126… BPost brengt morgen de rekening.
Of als Vrije Burger heb je op de hoek van de steeg wat ‘spul’ ingekocht, en weer gaat Uw GSM, dat U voor de 2de  keer gezien en genoteerd bent voor druggebruik … Schuldig aan Misdrijf N°3… Gevolgd door de vraag U binnen het uur aan te melden op het Politiekantoor in de buurt, waar U geconfronteerd wordt met een opgetrommelde Rechter in volle ornaat, die U zegent met een zware boete, maar U ook meteen stevig geboeid voor jaren meegeeft met de dievenwagen naar de Staatsgevangenis. Op water en droog brood.
Op ’t Schoon Verdiep bij BDW moet men, bij de gedachte alleen al, aan het kwijlen zijn geslagen.. Een paar duizend ‘slimme camera’s’ met gezichtsherkenning, en klaar is Kees Chinees.
Of nog anders. Niemand weet het, maar U bent als politieker ’n vulgaire graaier. Camera-herkenning, rood knipperlicht in Uw persoonlijke database en 10 meter verder nemen twee in burger geklede mannen U bij de schouders, en klikken U in de beien.
Verdraaid handig op dat gebied en dus nooit van toepasding in Coburgia.
**
*
Samenvatting. Niemand mag helemaal niks meer mispeuteren of die krijgt op staande voet lik op stuk. Met bewijzen op papier. Het is net alsof de Chinezen zich gebaseerd hebben op… de Mechelse Catechismus. Zou best hebben gekund, maar dan werd de Biecht en de Vergiffenis daarbij opzettelijk weggelaten. Iets dat zelfs voorkomt bij de Christelijke volks Partijn dat ook daar het Geloof “vergeten’ wordt… Ha ja, als moslim-partij mag er niet gediscrimineerd worden tegenover de islammerij… Dus is ‘niets zeggen’ gelijk aan….zwijgen.
Eigenlijk zou dat huidig Chinees systeem best opperbest kunnen  zijn voor een perfect gezonde samenleving. ‘God ziet en hoort alles’. ‘God is overal, in de hemel, op de Aarde en op alle plaatsen’. ‘God ziet mij. Hier vloekt men niet’.
Het hing vroeger in al onze huiskamers
**
*
Zo’n wereld, waar er weer respect heerst en zin voor orde en regelmaat: die mag er best zijn. Waren daar niet, zoals met alles, de vele misbruiken. Zie de voornoemde Leer van de Zachtmoedige. Zie het Socialisme als georganiseerde zorg voor elkander. Zie die zovele ‘Volkspartijen’ die na korte tijd alleen nog voor zichzelf en hun eigen kandeleer, bestaan. Zie de economie, zo broodnodig voor de welvaart van iedereen, waar er maar al te dikwijls meer misbruiken zijn, dan goede kanten.  Net alleen het vlees voor menselijke consumptie degenreert, maar ook de Overeidscontrole daar op.

Is nog niet vermeld de vraag, of ‘immuniteit’ ook in dergelijke databasen kan ingebouwd worden, zodanig dat minstens de gedachten vrij blijven. En dat onze privé binnenshuis niet mag geschonden worden…
**
*
**
INGEHUURDE HOOFDSCHOTEL
*
China rangschikt alle inwoners: wie slecht scoort, mag trein of vliegtuig niet meer op
(en dat is nog maar het begin)
*       
China voert in mei een systeem in dat inwoners kan verhinderen trein- of vliegtuigtickets te kopen. Het gaat dan om mensen die slecht scoren in het zogenaamde ‘sociaalkrediet-systeem’ van de overheid, een obscure ranglijst waarbij je score zelfs zou zakken als je je fiets op de stoep parkeert. Aan de grondslag ligt het adagium ’Eens onbetrouwbaar, altijd ingeperkt’ van president Xi Jinping.

Met het sociaalkrediet-systeem stopt de Chinese overheid alle burgers in een gigantische database. Daar worden ze gerangschikt volgens criteria als crimineel gedrag of financieel gesjoemel, maar ook op basis van wat ze zeggen, kopen of doen. De Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming zet enkele voorbeelden van dergelijk gedrag online, meldt Reuters.
De dienst vermeldt mensen die valse informatie verspreiden over terrorisme, heisa veroorzaken op vluchten, mensen die vervallen tickets gebruiken of roken op treinen. Het gaat bijvoorbeeld ook om werkgevers die nalaten sociale zekerheid te betalen of mensen die hun boetes links laten liggen.
Bureaucratische bekrompenheid
Het systeem is echter niet transparant, meldt The Verge. Mensen krijgen net zo goed slechte punten voor kleine inbreuken, zoals het plaatsen van fietsen op het trottoir, of het aanbieden van verontschuldigingen die als “niet oprecht” worden bestempeld. Het zou vaak niet eens duidelijk zijn waarom iemand überhaupt op een zwarte lijst terechtkomt, laat staan wat eraan te doen valt.

“De Chinese overheids-instanties hopen duidelijk een realiteit te ontwerpen waarin bureaucratische bekrompenheid de rechten van mensen aanzienlijk kan inperken”, schreef Maya Wang van de non-profitorganisatie en ngo Human Rights Watch in december.

Hoewel op de website van de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming staat dat de nieuwe regeling pas ingaat op 1 mei, zijn er aanwijzingen dat het gebruik van sociaalkrediet-scores op binnenlands transport al jaren geleden begon. Begin 2017 liet het Volks-hooggerechtshof van China weten dat 6,15 miljoen Chinese burgers werden geweerd van vliegtuigen omwille van sociaal wangedrag.
Technologie
Het sociaalkrediet-systeem dat president Xi Jinping wil opzetten is gebaseerd op het principe “eens onbetrouwbaar, altijd ingeperkt”, meldt Reuters. Vorige maand schafte de regerende Communistische Partij in China de beperking op het aantal ambtstermijnen voor de president overigens af, waardoor Jinping langer aan de macht kan blijven dan de oorspronkelijke twee termijnen in de grondwet. Volgens critici wil hij zich ontpoppen tot de nieuwe Mao Zedong, die meer dan twintig jaar over het land regeerde. En hij heeft iets wat Mao niet had: hypermoderne technologie.
De Chinese President Xi Jinping.
Met artificiële intelligentie, gezichtsherkenning en big data wil China al wat tegen de Communistische Partij ingaat de kop indrukken. China telt nu al zo’n 170 miljoen beveiligingscamera’s, maar de overheid wil dat aantal meer dan verdrievoudigen tegen 2020. Dat zou dan ongeveer neerkomen op bijna één camera per twee burgers.
In de provincie Xinjiang maakt de overheid al een tijd gebruik van gezichtsherkennings-camera’s. Bijna de helft van de bevolking daar zijn Oeigoeren, een moslimminderheid die gewantrouwd wordt. Van de inwoners verzamelde de overheid, zonder hun medeweten, al persoonlijke gegevens als irisscans, vingerafdrukken en bloedtypes. In 2016 werd ook gestart met een database van stemmen, handig voor het afluisteren van telefoon-gesprekken. Enkele weken geleden raakte bekend dat in Xinjiang burgers preventief werden opgepakt omdat het systeem hen aanduidde als staatsgevaarlijk of niet aangepast aan de maatschappij.
Een bewakingscamera hangt voor een portret van voormalig leider Mao Zedong op het Tiananmen-plein in Peking.
Orwelliaans

Vorige week testte de Chinese politie nog een slimme AI-bril uit waarmee agenten gezichten en nummerplaten screenden die in realtime door een database van verdachte figuren gehaald werd. Op termijn wil China technologisch in staat zijn om elke burger binnen de drie seconden te identificeren.
De Nederlandse documentaire-maker Ruben Terlou zag in de miljoenenstad Shenzhen onlangs ook een toepassing met gezichtsherkennings-software in het verkeer. Wie zelfs te voet (!) een rood licht negeert, krijgt een slechte score. Wie vijf keer een rood licht negeert, komt op een zwarte lijst. En wie op die zwarte lijst staat, kan niets meer doen in de stad in kwestie. “Je kan geen lening meer krijgen, niet meer reizen met bus of trein, je kinderen kunnen niet meer naar de goeie privéscholen en je kunt geen baan meer krijgen bij de overheid”, zei Terlou eind januari in De Afspraak. Terlou noemde het “een Orwelliaanse maatschappij” en verwees naar George Orwells boek 1984, waarin de auteur een totalitaire maatschappij beschrijft onder het goedkeurende oog van een big brother.
*
AAN DE VRUCHTEN
KENT MEN DEN BOOM
*
Stel U voor dat de Wife Clinton en Frau Merkel op de huidige dag  al zover zouden zijn als Xi Jinping. Ik hoef het U niet voor te zeggen, U weet het ook evengoed als ik.
Niet één Republikeir waar ook ter wereld zou nog op vrije voeten zijn, en bij Merkel zou vooral de AfD al lang in vernietigingskampen zijn ondergebracht. Marine La Plume zou al lang als ’n kieken zijn kaalgeplukt. Geert Wilders en Filip DeWinter zouden al alng verbannen zijn naar de maan, en er zouden splinternieuwe 3-vaks autosnelwegen in beide richtingen voor voetgangers worden aangelegd tussen de pietrol-landen en de onze. Een richting voor de ‘Verrijkers’, en een richting voor de ‘autochtonen’ die het eigen land ontvluchten. Zoals in Syrië..
Wel bestaat het gevaar, als het syssteem eenmaal ‘werkt’, dat uiteindelijk de koppen van die twee Wijven zelf tot gehakt zullen verwerkt zijn.
Want, net als God, zou dat systeem toch rechtvaardig moeten zijn…
**

*
Hemelrijker


Geen opmerkingen: