maandag 1 februari 2021

500495 - DE WERELD BEHOORT AAN DE DURVERS. WIJ VLAMINGEN WILLEN WEL MAAR WE MOGEN NIET. DE FRANSTALIIGE ELIITE INN DIT LANDMAG WEL MMAAR IS ER TE LUI VOOR GEWORDEN…

 

*

00495 - DE WERELD BEHOORT AAN DE DURVERS. WIJ VLAMINGEN WILLEN WEL MAAR WE MOGEN NIET. DE FRANSTALIIGE ELIITE INN DIT LANDMAG WEL MMAAR IS ER TE LUI VOOR GEWORDEN…

DONDERDAG 14 JANUARI 2021

INHOUD

DE GEWONE WAALSE MEDEMENS IS IN DIE ZIN MRDEPLICHTIG OMDAT DIE ZICH LAAT MEDEDRIIJVEN. DE OPWAARTSE WEG IS INDERERDAAD EEN BEETJE LASTIGER….

*

Wormhout

In 1962 veranderde de gemeente officieel de oude schrijfwijze Wormhoudt in Wormhout, wegens de veranderde spelling van Nederlandse plaatsnamen.

Geschiedenis

Wormhout werd voor het eerst vermeld in de 8e eeuw als Wormholdt.

Volgens de legende zou de Bretonse koningszoon Winok na de stichting van de Abdij van Sint-Winoksbergen opnieuw de stilte hebben opgezocht in het iets zuidelijker gelegen Wormhout, waar hij in 717 ook begraven werd. Dit is historisch niet correct. De heilige Winok stichtte weliswaar een priorij of cella (filiaal van de Sint-Bertijnsabdij) op het door Heer Heremarus geschonken domein 'Woromhold' maar is hoogstwaarschijnlijk nooit in Sint-Winoksbergen geweest. Pas in 1022 kwam zijn gebeente in de heropgebouwde abdijkerk van Sint-Winoksbergen terecht. De cella van Wormhout was niet meer dan een houten kloostertje met een bescheiden hospitaal bestemd voor armen, zieken en pelgrims.

Het graafschap Wormhoudt werd gesticht in 1067 en maakte deel uit van het graafschap Vlaanderen.

In Wormhout zou de eerste windmolen van het graafschap Vlaanderen zijn gebouwd. In 1806 werden er nog elf molens geteld, waarvan er uiteindelijk slechts één is overgebleven.

Bij de Beeldenstorm in 1566 werd de kerk vernield door de geuzen; zij werd heropgebouwd in 1578. In 1668 kwam Wormhout bij Frankrijk. Op 28 mei 1940 vond er een massamoord plaats in Wormhout Daarbij werden 80 Britse en Franse soldaten om het leven gebracht door SS-soldaten.

.

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

RELANCE À LA BELGE

In mijn blog van 6 dezer (‘Een hete lente?’) had ik het al over de miljarden die België van Europa zou krijgen in het kader van het Europese Herstelfonds. Men maakte zich in Vlaanderen al behoorlijk zorgen daarover, omdat Europa er alleen met het federale België over onderhandelde en niet met de gewesten, Met 60% van de bevolking, 70% van de economie en meer dan 80% van de export hoopte Vlaanderen te krijgen waar het recht op heeft. Volgens Matthias Diependaele, Vlaams minister van Begroting, was dat zo’n 3/5 van de 5,9 miljard euro die Europa zou doorstorten.

 

Maandag bereikten De Croo, de minister-presidenten van de deelstaten en de staatssecretaris voor de Relance, Thomas Dermine (PS) daarover een akkoord. Van de 5,9 miljard gaat 1,25 miljard naar het federale niveau, waarom wordt niet gezegd. Van wat er overblijft krijgt Vlaanderen 2,255 miljard, 49%, net niet de helft. Zoals gevreesd werd, o.a. door Wouter De Geest, CEO van Voka, is het toch weer een regeling ‘à la belge’ geworden. Wallonië krijgt 1,48 miljard, het Brussels gewest 395 miljoen de Duitstalige Gemeenschap 50 miljoen. De Franse Gemeenschap, die feitelijk geen reden tot bestaan meer heeft (Vlaanderen heeft zoiets niet), gaat wel met een half miljard lopen. Volgens Di Rupo zou België zo’n hoog bedrag gekregen hebben omdat Wallonië het economisch moeilijker heeft. Straks moeten we nog blij zijn dat het daar zo blijft. Hopelijk wordt het geld goed besteed, in de eerste plaats aan projecten die toekomstgericht zijn.

Tenslotte krijgt Vlaanderen wel 2/3 van het Brexit-fonds, maar dat fonds gaat ‘maar’ over 300 miljoen euro in totaal en onze regio krijgt die 2/3 omdat het hele bedrag voor de Visserij – 60 miljoen – naar Vlaanderen gaat. Wallonië heeft nu eenmaal geen Visserij, anders was het ook daar een regeling ‘à la belge’ geworden.

CORONA & CENSUUR

VRIJE COMMENTAAR

*

En het blijft maar duren! Dat is al zo sedert de Franse Revolutie & Napoleon als klap p de vuurpijl recht naar het hart van Engeland. Mat uitzondering tussen 1815 en 1830, toen, na vele honderden jaren van vreemde overheersing, wij, de Bourgondische Zuidelijke Nederlanden, weer verenigd werden met de Noordelijke. Vlaanderen eindelijk als herboren! Met uitzondering natuurlijk van Frans Vlaanderen, d.i. de kanaalkist van ver aan de overkant der Vlaamse Bergen tot voorbij de kaperhoofdstad van Jan Baert, Duinkerke, dat in 1713 – pas honderd en twee jaar eerder dan 1815,, door het Verdrag van Utrecht door Lodewijk de Dief, de Protserige, Koning van Frankrijk, zonder de minste tegenprestatie, werd gestolen. Het is een rijke welvarende regio die tot de dag van vandaag meer den 1/3de oplevert van de totale Frnase Begroting.

Kortom, ware het niet dat de Zuidergrns van ht tegenwoordige Vlaanderen er uitziet als een door echte ratten afgeknaagde onderkant. van Het Bijbelse Beloofde Land. Daar waar de Klaagmuur van Jeruzalem had moeten kunnen heropgebouwd worden. Een ondoordringbare muur muur, met de klaagkant alleen maar aan de luie werkschuwe onderkant.

*

FRANSE MINISTER TEGEN OVERNAME CARREFOUR DOOR COUCHE-TARD

Alain Bouchard begon in de jaren 60 als tiener te werken in een     ‘gemakswinkel’. Nu wil hij Carrefour overnemen. ©REUTERS

Vandaag om 10:14

*

Minister van Financiën Bruno Le Maire sprak zich op de Franse televisie uit tegen de overname van de Franse supermarktgroep Carrefour door de Canadese tankstation winkel uitbater Couche-Tard.

'Het idee dat Carrefour gekocht wordt door een buitenlandse concurrent... ik ben geen voorstander van deze deal.' De uitspraak van Le Maire valt niet te onderschatten. De Franse regering beschikt immers over de mogelijkheid om de deal tegen te houden, beklemtoont persagentschap Bloomberg. Volgens Fabienne Caron, een analiste van Kepler, is het na de uitspraken van Le Maire 'game over' voor de deal. Bij beleggers gaan alarmbellen af, het aandeel van Carrefour CA-6,04% gaat stevig in het rood.

Convenience stores

In 1980 opende de Canadese ondernemer Alain Bouchard zijn eerste gemakswinkel in Laval, vlak bij Quebec. Veertig jaar later hebben hij en zijn bedrijf Alimentation Couche-Tard - Frans voor nachtbraker - meer dan 14.000 winkels in Noord-Amerika, Azië en Europa. Daar komen binnenkort misschien 12.000 Europese, Zuid-Amerikaanse en Arabische Carrefour-winkels bij.

Bouchard wil Carrefour overnemen. Couche-Tard biedt 20 euro per aandeel, of zo'n 16,4 miljard euro voor het hele bedrijf. Dat is 29 procent meer dan de beurswaarde van het bedrijf dinsdagavond. Als de deal doorgaat, denkt het bedrijf de Carrefour-aandeelhouders 'hoofdzakelijk' in cash te betalen.

"Toen ik bij Walmart werkte, keken we amper naar Couche-Tard. Hun winkels lijken in de verste verte niet op klassieke supermarkten. "

Geert Verellen

Ex-CFO Walmart Canada

De Carrefour-directie zegt niet bij voorbaat 'neen' en onderhandelt met Couche-Tard, dat met omgerekend 48 miljard euro omzet het op twee na grootste bedrijf van Canada is. Bouchard moet de voornaamste eigenaars van het beursgenoteerde Carrefour zien te overtuigen. Onder hen bevinden zich enkele grote namen. De familie Moulin controleert ook de warenhuizen van Galerie Lafayette. Bernard Arnault is de rijkste man van Frankrijk, dankzij zijn luxe-imperium LVMH.

Waarnemers stellen zich vragen bij de demarche van de Canadezen, want Carrefour en het kleinere Couche-Tard zijn erg verschillende bedrijven. Ook de Belg Geert Verellen vraagt zich af welke meerwaarde Couche-Tard kan genereren door Carrefour over te nemen. Verellen werd in 2016 financieel directeur van de Canadese tak van de supermarktreus Walmart, na een carrière als manager bij Delhaize. Sinds een jaar is hij financieel topman van het Canadese voedingsbedrijf Maple Leaf Foods.

'Toen ik bij Walmart werkte, keken we amper naar Couche-Tard, want het was niet echt een concurrent voor ons', zegt hij. 'De winkels van Couche-Tard lijken in de verste verte niet op klassieke supermarkten, zoals die van Carrefour.'

Bus melk

De Canadezen baten 'convenience stores' uit. Buiten Canada hebben ze de naam Circle K. De meeste hebben ook een tankstation. 72 procent van zijn omzet boekt het bedrijf met de verkoop van brandstoffen. 'De verkooppunten liggen buiten de grote stadscentra en zijn nog het best te vergelijken met de Shop&Go-winkels die Delhaize in België heeft bij enkele tankstations', zegt Verellen. 'Je koopt er iets om te eten als je gaat tanken, of wanneer je om 23 uur nog een doos melk nodig hebt.' Couche-Tard is in de VS - waar het 70 procent van zijn omzet boekt - de grote concurrent van het bekendere 7-Eleven.

Ook geografisch is het verschil tussen Carrefour en Couche-Tard groot. 'De Canadezen zitten in Noord-Amerika en Noord-Europa. Carrefour zit in Zuid-Amerika en Zuid-Europa. Alleen in Azië hebben beide wat overlap. Je zou kunnen zeggen dat ze complementair zijn, maar ik vraag me af welke synergieën Couche-Tard wil boeken met Carrefour.

Jens Cardinaels

 

 

CORONA & CENSUUR

VRIJE COMMENTAAR

Waar een wil is, is een weg. Dit is een oud Vlaams spreekwoord, dat blijkbaar in Canada ook goed bekend is. Jammer dat onze verre voorouders veegeten zijn, daar een patent op te nemen.

 

Digitalia

HOW TO HOLD THE WEST


Geen opmerkingen: