maandag 15 februari 2021

ZELF LIBV R ‘LIBERALS’) DIE OOK AANHANGERS IN BIERSÈt SCJIJNEN TE HEBBEN

 

.

500524 – ‘DEMOC RATS’ I DE VS (EIGENLIJK HIOREN ZZ ZELF LIBV R      ‘LIBERALS’) DIE OOK AANHANGERS IN BIERSÈt SCJIJNEN TE HEBBEN

ZONDAG 14 FEBRUARI 2021

*

I N H O U D

VALENTIJNSDAG 2021, EEN DAG OM NOOIT MEER TE VERGETEN….


TOM VAN GRIEKEN

@TOMVANGRIEKEN

Als De Wever toch graag een ‘blok’ wil. Dan heb ik een Vlaams Blok in de aanbieding. Vlaams-nationale krachten bundelen. Dat zou pas echt verandering brengen.

Man shrugging - Maar N-VA bestuurt liever met sp.a en VLD

Confounded face - https://dezondag.be/dewever14022021/

via @dezondag

*

*

HUGO VERRIEST

Geboren  te Deerlijk 25 november 1840

Overleden Ingooigem27 oktober 1922

Hugo Nestor Verriest was een Vlaams priester, dichter, schrijver en redenaar. Hij was een van de belangrijkste exponenten van het cultuur-flamingantisme alsook bevorderaar van de politieke Vlaamse Beweging.

Levensloop

Omstreeks 1850 kreeg Verriest zijn eerste onderricht van Pieter Jan Renier. Als leerling van het Kleinseminarie te Roeselare kreeg hij in 1857 gedurende een negental maanden les van Guido Gezelle. In 1864 werd hij tot priester gewijd.

Tussen 1864 en 1867 was Verriest leraar aan het Sint-Lodewijkscollege in Brugge en van 1867 tot 1877 gaf hij zelf les aan het Kleinseminarie in Roeselare. Hij had er Albrecht Rodenbach en pater Constant Lievens als leerlingen. In 1877 werd hij rector van een nonnenklooster in Heule, in 1878 principaal van het college van Ieper, in 1888 pastoor in Wakken en in 1895 pastoor van Ingooigem.

De Vlaamse zaak

Hugo Verriest is de geestelijke vader van de Blauwvoeterij.

 

Hij deed in West-Vlaanderen de slogan: DAT VOLK MOET HERLEVEN! ingang vinden.

Door zijn uitstraling had hij een grote invloed op zijn leerlingen die hij in de geest van priester-dichter Guido Gezelle onderwees.

Verriest had een meer uitgesproken politiek temperament en talent in de lijn van de Gezelle die zich in zijn journalistieke bijdragen tot een hevig polemist had ontwikkeld. Hij propageerde de vernederlandsing van het middelbaar en van het hoger onderwijs in geheel Vlaanderen.

Van 1877 tot 1881 was hij redacteur bij De Vlaamsche Vlagge. Hij was samen met Emiel Lauwers en Alfons Depla stichter van De Nieuwe Tijd en werkte mee aan 't Manneke uit de Mane Kenmerkend voor zijn brede visie is dat hij ook meewerkte aan de tweede reeks van Van Nu en Straks.

In 1906 werd hij lid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde, hij ontving ook de doctorstitel honoris causa van de Katholieke Universiteit Leuven.

Verriest was een innemend spreker en had als priester en literator een grote rol in de ontwikkeling van de Vlaamse Beweging. Hij was een strijdvaardige en emotionele persoonlijkheid en dat zorgde regelmatig voor botsingen. Zijn strijd voor de 'Vlaamse Zaak' werd hem niet in dank afgenomen door zijn katholieke oversten, die hem hiervoor straften.

De priester-dichter was een unieke verbindings figuur, geliefd bij zowel de katholieken als bij overtuigde socialisten, liberalen en vrijzinnigen. Hij slaagde er ook in bruggen te bouwen tussen Vlaanderen en Nederland en tussen zijn eigen bemiddelde afkomst en het gewone volk.

Auteur

Hugo Verriest schreef biografieën van onder meer Guido Gezelle, Stijn Streuvels en Albrecht Rodenbach (Twintig Vlaamsche Koppen), verhalen en schetsen (Regenboog uit andere kleuren en Op wandel), alsook talloze artikels en verhandelingen over kunst en cultuur in verscheidene tijdschriften. Ook schreef hij romantisch-impressionistische gedichten, die overigens nooit gebundeld werden.

Overlijden

Pastoor Verriest stierf in 1922 in Ingooigem. Dorpsgenoot Stijn Streuvels was een goede vriend van hem. Zij liggen naast elkaar begraven aan de Sint-Antoniuskerk in voornoemde gemeente.

Eerbetoon

Vijf jaar na het overlijden van Hugo Verriest werd een herinnerings plaat ingehuldigd aan zijn geboortehuis in de Hoogstraat in Deerlijk.

Te zijner ere werden bustes opgericht in Deerlijk en Roeselare.

Meer dan honderd straten, lanen en pleinen werden in Vlaanderen en Nederland naar Verriest vernoemd. Voor West-Vlaanderen is dit onder meer het geval in Beernem, Blankenberge, Brugge, Harelbeke, Izegem, Kortrijk, Ledegem, Roeselare, Torhout, Wevelgem, Zedelgem (Aartrijke) en Zwevegem; elders bijvoorbeeld in Gent en in Nederland in Eindhoven, Tilburg en Waalwijk.

In Deerlijk werd met de 'Verrieststraat' hulde gebracht aan het geslacht Verriest. Overigens heette het plein ten noorden van de Sint-Columba kerk van Deerlijk een tijdlang het Hugo Verriestplein.

Een politieboot in Oostende kreeg de naam 'Hugo Verriest'.

Hugo Verriest maakt samen met Pieter Jan Renier en René De Clercq deel uit van de zgn. 'Deerlijks drie groten', dit zijn de drie beroemdste personen van deze gemeente.

 

*

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

*

DE HEL VAN BIERSET (2)

k weet dat het veel Vlamingen geen barst kan schelen wat daar in Wallonië gebeurt, maar zolang dit België blijft bestaan, zullen ook wij er mee te maken krijgen. Officieel zal het België zijn dat daar weer zal moeten bijpassen en tenslotte zal Vlaanderen het mogen betalen. In mijn blog van 26 januari over Bierset schreef ik reeds dat Wallonië geen zeehavens heeft en hoopte de achterstand op Vlaanderen mee te kunnen inlopen met de uitbreiding van haar luchthavens. Niet dus en zeker niet nu de havens van Antwerpen en Zeebrugge onder één dak zijn gekomen, met Antwerpen als de grootste containerhaven en Zeebrugge de grootste auto haven van Europa. En dan hebben we het nog niet gehad over de chemie cluster in de koekenstad, die de tweede grootste ter wereld is (na Houston). Ik kom daar nog op terug. De kloof Vlaanderen-Wallonië zal nóg groter worden.

Ondertussen blijven in Luik de lijken uit de kast vallen. Het (voorlopig?) laatste is dat van Luc Partoune, de CEO van de Luikse luchthaven van Bierset. Opmerkelijk, want de man werd ooit bekroond tot Waals manager van het jaar, had die topfunctie al 27 jaar en onder zijn leiding kende Bierset een spectaculaire groei als vracht-luchthaven, met klanten als TNT, Cargo Airlines, Alibaba en FedEx. Die laatste zette zopas echter een domper op de vooruitgang door begin dit jaar 40% van zijn cargo af te leiden naar Parijs, waardoor 671 werknemers er hun job verloren (mijn blog van 26 januari: ‘De hel van Bierset’).

In tegenstelling tot wat men zou denken was de gedeeltelijke verhuis van FedEx niet de oorzaak van Partoune’s ontslag. Het was eerder de druppel die de emmer deed overlopen. De man was al eerder in opspraak gekomen en, na een doorlichting, beschuldigd van corruptie, fictieve tewerkstelling en onverklaarbare onkostennota’s bij aandeelhouder en intercommunale Nethys, de opvolger van Publifin, waarmee het allemaal in Luik begonnen was. Wie daar in Bierset ook bij betrokken was, was de beruchte Vlaminghater JOSÉ HAPPART, die tot vorig jaar bij de luchthaven voorzitter was van de raad van bestuur. In 2019 had Partoune al eens een rechtszaak afgekocht voor liefst 120.000 euro. De man ‘verdiende’ zo’n 420.000 euro bruto per jaar, terwijl dat – volgens de wet – bij overheidsbedrijven niet meer mag zijn dan 260.000. Niettegenstaande die beslissing reef de man dat jaar toch nog bijna 400.000 euro bij elkaar met ‘variabele vergoedingen’ en een aanvullend pensioenplan.

Kortom, het blijft rommelen in de republiek der kameraden die grotendeels bestaat uit mensen met een PS achtergrond met hier en daar een zeldzame MR’er. Tussendoor viel het gerecht trouwens ook nog binnen in het bureau van niemand minder dan Jean-Claude Marcourt, ook al een PS’er en zelfs voorzitter van het Waalse parlement. Hem wordt niets rechtstreeks verweten, wel dat hij de bende van Stéphane Moreau, de spilfiguur van de hele Luikse zwendel, nooit iets in de weg heeft gelegd. Die Moreau is ondertussen onder voorwaarden uit de gevangenis vrij gekomen.

Wordt gegarandeerd vervolgd.

 

 *

*

DONALD TRUMP OVERLEEFT TWEEDE IMPEACHMENT

-

Vandaag om 00:12

-

In de Amerikaanse Senaat is geen meerderheid gevonden die vindt dat ex-president Trump schuldig is aan het aanzetten tot opstand toen zijn aanhangers op 6 januari het parlement in Washington bestormden. Trump overleeft daarmee zijn tweede afzettingsprocedure.

Voor een impeachment was de instemming vereist van tweederde van de senatoren. Uiteindelijk stemden 57 senatoren (50 Democraten en 7 Republikeinen) voor en 43 tegen. Voor een tweederdemeerderheid waren 67 senatoren nodig.

Het historische tweede impeachment proces tegen Trump begon afgelopen dinsdag en verliep ongekend snel. Het vorige proces tegen Trump duurde 21 dagen en eindigde eveneens in vrijspraak. Het was ook dit keer vanaf het begin duidelijk dat er onder Republikeinse senatoren onvoldoende draagvlak was om hun partijgenoot Trump te veroordelen.

De vervolging van Trump, die zelf niet getuigde, volgde op de bestorming van het parlementsgebouw door zijn aanhangers. Hij kreeg het verwijt zijn achterban te hebben opgehitst. Trump hield na zijn verkiezings nederlaag vol dat hij door fraude had verloren van de Democraat Joe Biden. Er vielen vijf doden toen betogers het Capitool binnenvielen toen daar op 6 januari de verkiezingsuitslag werd goedgekeurd.

'Kleine groep criminelen'

De advocaten van de oud-president betoogden dat Trump niemand had opgeroepen iets strafbaars te doen. Ze vonden dat hun cliënt niet verantwoordelijk gehouden kon worden voor het gedrag van een 'kleine groep criminelen'. De Senaat was volgens de juristen bovendien niet bevoegd om recht te spreken over een voormalige president.

Veel Republikeinen gingen mee in dat laatste argument. Een motie om het proces als ongrondwettig te laten bestempelen, kreeg vorige maand de steun van 45 van de 50 senatoren uit de partij van Trump. Daarmee leek de benodigde tweederdemeerderheid om de oud-president te veroordelen al voor aanvang van het proces buiten bereik te zijn.

Hoewel ook Republikeinen verontwaardigd hadden gereageerd op de dodelijke rellen, kwam de steun voor de vervolging van Trump vooral uit het kamp van de Democraten. Zij konden Trump niet meer afzetten, maar de Senaat had in een afzonderlijke stemming wel kunnen besluiten dat hij in de toekomst geen president meer mag worden.

"'Ik zal blijven opkomen voor de 'grootsheid van Amerika'. Onze magnifieke, historische en patriottische beweging, Make America Great Again, staat nog maar aan het begin' "

Donald Trump

ex-president van de VS in een reactie op zijn vrijspraak

-

Dat het proces tegen Trump zaterdag zijn climax zou bereiken, leek eerder op de dag niet vanzelfsprekend. Toen kondigden de aanklagers aan dat ze de Republikeinse afgevaardigde Jaime Herrera Beutler wilden oproepen als getuige. Zij zou van de Republikeinse fractieleider in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben gehoord dat Trump weigerde het Congres te hulp te schieten tijdens de bestorming.

Het oproepen van Herrera Beutler als getuige had de zaak flink kunnen vertragen. De aanklagers en het team van Trump sloten uiteindelijk een deal waarmee ze konden voorkomen dat het proces zich langer zou voortslepen. Een verklaring van de Republikeinse politica is ingevoerd als bewijs zonder dat ze hoefde te getuigen.

Mitch McConnell

Mitch McConnell, fractieleider van de Republikeinen was niet mals voor Trump na de stemming. Hij achtte hem 'praktisch en moreel verantwoordelijk' voor de aanval op het Capitool. Wat Trump voor de start van de rellen deed, getuigt van een 'schandelijk gebrek aan plichtsbewustzijn'. Maar ondanks zijn vlijmscherpe speech waarin hij onder meer zei 'dat de meute was gevoed met leugens van de machtigste man op aarde', stemde hij niet tegen Trump.

Marc De Roo

 

*

VLAAMSE GIGAHAVEN DOOR HAVENHUWELIJK ANTWERPEN EN ZEEBRUGGE

*

In de Amerikaanse Senaat is geen meerderheid gevonden die vindt dat ex-president Trump schuldig is aan het aanzetten tot opstand toen zijn aanhangers op 6 januari het parlement in Washington bestormden. Trump overleeft daarmee zijn tweede afzettingsprocedure.

 

Voor een impeachment was de instemming vereist van tweederde van de senatoren. Uiteindelijk stemden 57 senatoren (50 Democraten en 7 Republikeinen) voor en 43 tegen. Voor een tweederdemeerderheid waren 67 senatoren nodig.

Het historische tweede impeachmentproces tegen Trump begon afgelopen dinsdag en verliep ongekend snel. Het vorige proces tegen Trump duurde 21 dagen en eindigde eveneens in vrijspraak. Het was ook dit keer vanaf het begin duidelijk dat er onder Republikeinse senatoren onvoldoende draagvlak was om hun partijgenoot Trump te veroordelen.

De vervolging van Trump, die zelf niet getuigde, volgde op de bestorming van het parlementsgebouw door zijn aanhangers. Hij kreeg het verwijt zijn achterban te hebben opgehitst. Trump hield na zijn verkiezingsnederlaag vol dat hij door fraude had verloren van de Democraat Joe Biden. Er vielen vijf doden toen betogers het Capitool binnenvielen toen daar op 6 januari de verkiezingsuitslag werd goedgekeurd.

'Kleine groep criminelen'

De advocaten van de oud-president betoogden dat Trump niemand had opgeroepen iets strafbaars te doen. Ze vonden dat hun cliënt niet verantwoordelijk gehouden kon worden voor het gedrag van een 'kleine groep criminelen'. De Senaat was volgens de juristen bovendien niet bevoegd om recht te spreken over een voormalige president.

Veel Republikeinen gingen mee in dat laatste argument. Een motie om het proces als ongrondwettig te laten bestempelen, kreeg vorige maand de steun van 45 van de 50 senatoren uit de partij van Trump. Daarmee leek de benodigde tweederdemeerderheid om de oud-president te veroordelen al voor aanvang van het proces buiten bereik te zijn.

Hoewel ook Republikeinen verontwaardigd hadden gereageerd op de dodelijke rellen, kwam de steun voor de vervolging van Trump vooral uit het kamp van de Democraten. Zij konden Trump niet meer afzetten, maar de Senaat had in een afzonderlijke stemming wel kunnen besluiten dat hij in de toekomst geen president meer mag worden.

"'Ik zal blijven opkomen voor de 'grootsheid van Amerika'. Onze magnifieke, historische en patriottische beweging,

Make America Great Again, staat nog maar aan het begin' Donald Trumpex-president van de VS in een reactie op zijn vrijspraak

*

Dat het proces tegen Trump zaterdag zijn climax zou bereiken, leek eerder op de dag niet vanzelfsprekend. Toen kondigden de aanklagers aan dat ze de Republikeinse afgevaardigde Jaime Herrera Beutler wilden oproepen als getuige. Zij zou van de Republikeinse fractieleider in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben gehoord dat Trump weigerde het Congres te hulp te schieten tijdens de bestorming.

Het oproepen van Herrera Beutler als getuige had de zaak flink kunnen vertragen. De aanklagers en het team van Trump sloten uiteindelijk een deal waarmee ze konden voorkomen dat het proces zich langer zou voortslepen. Een verklaring van de Republikeinse politica is ingevoerd als bewijs zonder dat ze hoefde te getuigen.

Mitch McConnell

Mitch McConnell, fractieleider van de Republikeinen was niet mals voor Trump na de stemming. Hij achtte hem 'praktisch en moreel verantwoordelijk' voor de aanval op het Capitool. Wat Trump voor de start van de rellen deed, getuigt van een 'schandelijk gebrek aan plichtsbewustzijn'. Maar ondanks zijn vlijmscherpe speech waarin hij onder meer zei 'dat de meute was gevoed met leugens van de machtigste man op aarde', stemde hij niet tegen Trump.

Lode Goukens

 *

CORONA & CENSUURV

*RIJE COMMENTAAR

*

Wie het verleden niet kent, leeft er inderdaad zo maar op los. Al die miljarden levens zijn als evenveel stuurloze bootjes op de wijde eindeloze oceaan, die er op lps varen zonder te weten waarheen. Of van waar ze komen.

Brood & Spelen.

En altijd maar wer datzelfde alles zeggende voorbeeld. Hoe de EIGEN eeuwenoude Romeinse Beschaving van binnen-uit in de kortste keren vernietigd werd door integratie – al-dan-niet met bloedig geweld - door wilde vreemde volksstammen.

Dezelfde Geschiedenis is heden ten dage trouwens

wereldwijd in een negatieve beslissende fase gekomen. Met vooral da  nk aan’1789’ en aan Heinrich Karl Marx.

Weg met ons, want only Black Lives Matter.

How the West must be hold… Alleen Nationalisten weten dat.

 *

 

Digitalia

HOW TO HOLD THE WEST

 









Geen opmerkingen: