vrijdag 5 februari 2021

500513 - HET EI VAN EEN MEI IS NIET VOOR MIJ

 

.

500513 - HET EI VAN EEN MEI IS NIET VOOR MIJ

Het maatjes seizoen van 1 Juni vervroegd naar 1 Mei ????

*

VRIJDAG 5 februari 2021

*

INHOUD

OOK DE START VAN HET MAATJES SEIZOEN VERLOOPT NIET NAAR MATEKES GOESTING

*

 *

Witte Kaproenen

Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Witte Kaproenen (14e en 15e eeuw) was een soort politiekorps te Gent, waarvan de leden een wit hoofddeksel als herkenningsteken (kaproen) droegen. Zij hielden booswichten aan, ordenden het verkeer bij plechtigheden en waren de lijfwacht van de ambachtsdeken.

 "Vaert gemaect anno 1585" op de zuidkant van Aalter (Flandria Illuslraia ll-l)

Tijdens de aanvang van de Gentse opstand in 1379, waren het de Witte Kaproenen onder Jan Hyoens, die de Bruggelingen beletten het Kanaal Gent-Brugge naar de Leie te graven.

 Door hertog Filips de Goede na de slag bij Gavere (23 juli 1453) ontslagen, werden zij opnieuw aangesteld in 1476 door de stad Gent, maar verdwenen definitief in 1492 (Vrede van Kadzand)

 r vergelijking: het korps in de stad Brugge en Ieper werd aldaar respectievelijk de 'Rode' en de 'Blauwe Kaproenen' genoemd.

Geschiedenis

*De slag der Witte Kaproenen 1379 - Lodewijk van Male -

Kasteel van Lodewijk van Male (1786)

*

Lodewijk van Male zorgde ervoor dat in 1379 delfwerken starten om de Zuidleie en de Leie te Deinze te verbinden. Deze geplande delfwerken gingen voordien gepaard met onteigening en werden uiteindelijk aangevat ter hoogte van de Nieuwendam.

Wrevel in de Vlaamse steden

Reeds geruime tijd was er in de Vlaamse steden wrevel tegen het indijken van de verworven vrijheden en de Fransgezinde politiek van de graven. In 1379 barstte een groot verzet uit tegen de te zware belastingen. De delfwerken werden als een bedreiging van graanhandel en schippersambt ervaren. De Witte Kaproenen, een Gents politiekorps, werd tegen de Brugse delvers ingezet. Na het treffen werden de delfwerken door bemiddeling van de graaf stil gelegd.

Strijd en nederlaag

 Westrozebeke (1813)

De strijd van de Gentenaars tegen de graven duurde verder. Lodewijk van Vlaanderen zijn “huus ter Woestinen” en andere kastelen werden bezet in 1381. Een jaar later leden de Gentenaars een grote nederlaag te Westrozebeke. Dit was het einde van de macht van de Gemeenten.

*

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

VOORUIT MET MATE(KE)

Ons mateke is, na zijn corona besmetting en quarantaine, weer boven water gekomen en dat zullen we geweten hebben. Nadat eerst gezegd werd dat de SP.a dit jaar geen Nieuwjaarsboodschap zou geven, heeft Rousseau dat toch nog in extremis gedaan. Zoals ik reeds schreef in mijn blog van 28 januari, lijkt het er steeds meer op dat de SP.a een éénmansbedrijf is geworden, waarin niemand anders in staat lijkt een virtuele SP.a-Nieuwjaarsboodschap te kunnen geven. Het zou trouwens de laatste moeten zijn onder die naam, want vanaf 1 mei wordt het ‘Vooruit’. Als men het mij vraagt, nu niet bepaald een naam om wild van te worden, tenzij dan misschien in slogans zoals ‘Vooruit met de geit’ en dergelijken. Doet me denken aan dat mopje van die politieagent die een automobilist een bekeuring dreigde te geven omdat die zijn wagen op het trottoir had staan. Zegt de agent: ‘Vooruit, achteruit. Komt eraf of ge staat erop’.

Ons mateke pleit in zijn nieuwjaarsboodschap ook voor meer loon dan de 0,4% opslag (boven op de index) voor de mensen die werken bij bedrijven die tijdens de coronacrisis beter hebben geboerd, zoals bv supermarkten en pakjesdiensten. Dat lijkt niet slecht, maar het zou het verschil met de mensen die de tegenslag hadden technisch werkloos te worden, nóg groter maken. Waar is de solidariteit?

Tenslotte mengde ons mateke zich ook in de kakafonie over de corona prikjes. ‘Hoe meer zielen, hoe groter kerkhof’ is hier zelfs letterlijk te nemen. Wie heeft er tot nu toe nog niet gezegd wie volgens hem/haar eerst moet/zal gevaccineerd worden? Op elk bericht dat daarover verschijnt is er steeds meteen een meestal negatieve reactie. Het lijkt één grote chaos en het is alleen maar te hopen dat de leveringen blijven komen en de mensen die de prikjes geven gewoon verder doen, ongeacht wat er nog allemaal over verteld zal worden. Ook door ons mateke.

*

ECOLO VOERT FORCING VOOR MEER VROUWEN IN BEDRIJFSTOP

*

Françoise Chombar is één van de weinige vrouwelijke ceo's van Belgische beursgenoteerde bedrijven. Maar in augustus geeft ze de scepter bij Melexis door aan een man. ©Tim Dirven

Vandaag om 01:00

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Diversiteit, Sarah Schlitz (Ecolo), wil meer vrouwelijke bestuurders en directieleden in beursgenoteerde bedrijven.

Moet de overheid beursgenoteerde bedrijven strenger verplichten hun bedrijf te vervrouwelijken, beginnend bij de top? Voor de Franstalige Groenen is het antwoord onomwonden ja, zegt Sarah Schlitz (Ecolo), federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Diversiteit.

Beurs genoteerde bedrijven zijn verplicht minimaal een derde vrouwen en een derde mannen in hun raad van bestuur aan te stellen. Als ze dat weigeren, kunnen na verloop van tijd de vergoedingen van de bestuurders worden geschorst. Voor zover bekend is dat nog nooit gebeurd.

40 procent

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz pleit voor minimaal 40 procent vrouwelijk bestuurders.

Schlitz is van plan die wet te evalueren. Een op de drie bedrijven volgt de genderregels nog niet, zegt ze. Daarom moet de wet strenger worden. Ze pleit er daarnaast voor de lat hoger te leggen: aan de bedrijfstop zou 40 procent vrouwelijk (en mannelijk) moeten zijn. Ze wil die genderregels ook in het directiecomité, het door de CEO geleide managementniveau dat rapporteert aan de Raad van Bestuur en de dagelijkse leiding van het bedrijf waarneemt.

Het plan staat niet vermeld in het regeerakkoord. Daarin valt hoogstens de algemenere ambitie te lezen dat de Overheid ‘een actieve gender-politiek zal voeren’, alsook ‘een voluntaristisch genderbeleid dat structurele en historische onevenwichten aanpakt’. Wel is volgens Schlitz Europese wetgeving in de maak die in dezelfde richting gaat.

Mannen bastions

België telde vorig jaar 1.098 bestuurders van beursgenoteerde bedrijven, van wie een derde - 365 - vrouwen waren. Twee jaar eerder was dat nog een kwart, tien jaar geleden minder dan een tiende.

Op de beurs zijn er nog mannenbastions, maar het gaat vooral om kleinere bedrijven, zoals Softimat of Sucraf. De top vijf van de vrouwelijkste beursgenoteerde bedrijven bestaat uit Nyrstar, Melexis, VGP, Van De Velde en Solvay.

Het beeld van de directiecomités ziet er anders uit: vorig jaar werden slechts vier beurs genoteerde bedrijven geleid door een vrouw: Solvay, Van De Velde, Sioen en Melexis. Bij dat laatste bedrijf kondigde Françoise Chombar deze week haar afscheid als CEO aan. Michèle Sioen is bezig het gelijknamige familiebedrijf van de beurs te halen.

Het voorstel van Schlitz maakt deel uit van een breder plan over gender-neutraliteit. Ze wil het volledige relancebeleid van de federale regering met een man-vrouwbril bekijken, op zoek naar onevenwichten. Veel projecten zullen werk opleveren voor de bouwsector en IT-bedrijven, legt ze uit, waar vooral mannen werken. ‘We moeten opletten dat vrouwen die kans niet missen’, zeg

Bart Haeck

Mathieu Colleyn

*

*

BPOST, TUSSEN VERDOKEN SUBSIDIE EN CONCURRENTIEVE

Het distributiecontract voor de dag- en weekbladen van Bpost is al geruime tijd een doorn in het oog van de digitale media en de dagbladhandelaars. Voor de eersten is het een verdoken vorm van subsidie aan de papieren pers. Voor de laatsten is het concurrentie vervalsing.

In 2020 werd het contract stilzwijgend verlengd door minister Nathalie Muylle (CD&V). Voor dat jaar werd een budget van € 178,668 miljoen ingeschreven voor de persdistributie. De belastingbetaler betaalt Bpost dus ruim 178 miljoen om kranten en weekbladen te verdelen.

Stilzwijgend verlengd

Open Vld en N-VA wilden tijdens de regering-Michel komaf maken met dit systeem. Vincent Van Quickenborne nam als parlementslid zelfs een initiatief om het distributiecontract af te schaffen. Beide partijen gingen tijdens de Zweedse coalitie echter akkoord om het contract een laatste maal te verlengen. Dit om de belanghebbenden de tijd te geven zich degelijk voor te bereiden op een nieuwe situatie zonder subsidies. Kwatongen beweren dat dit vooral bedongen werd onder invloed van Eddy Peeters, kabinetschef bij Muylle. Deze heeft namelijk banden met het ACW. Dat maakt dankbaar gebruik van het contract om de verdeling van ledenblad Visie te garanderen.

Volgens Bpost is de pers concessie essentieel voor het functioneren van de organisatie.

Ondertussen loopt het contract nog tot 2023. Het blijkt onmogelijk te zijn om het in te kijken. Een vraag in het kader van openbaarheid van bestuur werd afgewimpeld met als excuus dat het de concurrentiepositie van Bpost in het gedrang zou brengen. Volgens Bpost is de pers concessie essentieel voor het functioneren van de organisatie. Bpost verdedigt het bestaan van de distributie concessie met het argument dat de papieren pers garant staat voor verspreiding van correcte informatie. Zij zien het als een dam tegen de verspreiding van fake news via digitale kanalen.

De vraag stelt zich of het de taak is van de overheid om persdistributie te subsidiëren. Het is eveneens bedenkelijk dat deze concessie van levensbelang zou zijn voor een postbedrijf. Het feit dat het contract angstvallig geheim blijft, doet vermoeden dat er zaken in staan die men uit het zicht van de bevolking wil houden.

VFP wil stuk van de koek

De Vlaamse federatie van Persverkopers (VFP) heeft al overwogen om naar het Europees Hof te stappen omwille van de oneerlijke concurrentie. Tot nu toe hebben ze dit nog niet gedaan. Tony Vervloet, bestuurder bij de VFP, verduidelijkt hun standpunt.

‘Voor VFP is het vandaag niet de vraag of de uitgevers terecht of onterecht subsidies ontvangen, maar wel of het mogelijk is om ook de losse verkoop te kwalificeren als een dienst van algemeen economisch belang (DAEB). Dit is de kwalificatie waarop de subsidie voor de abonnementenbedeling bij Bpost is gebaseerd. VFP vindt dat de distributie via de krantenwinkels evengoed zo’n DAEB is en van daaruit ook recht moet kunnen hebben op een vorm van subsidiëring.’

Langs Franstalige kant is de pers ook veel afhankelijker van deze ondersteuning.

Dat betekent dat er stilaan werk moet worden gemaakt van een nieuwe regeling. Wanneer dit niet gebeurt, zal op het einde weer het excuus ingeroepen worden dat de belanghebbenden geen tijd hebben zich aan te passen. Pierre-Yves Dermagne (PS) is in de huidige regering bevoegd voor het dossier. Hij had al laten verstaan dat hij op zich geen voorstander is van de regeling in de huidige vorm. Door de crisis lijkt hij echter niet geneigd te zijn het contract te veel ter discussie te stellen. Er wordt dan vooral geschermd met mogelijk jobverlies bij Bpost. Langs Franstalige kant is de pers ook veel afhankelijker van deze ondersteuning. De twee grote Vlaamse mediagroepen kunnen, gezien hun financiële resultaten, best wel zonder. Hoog tijd dus om eens rond te vragen wat de verschillende fracties van plan zijn met dit dossier. N-VA en Vlaams Belang willen af van distributi econsessie

N-VA was als coalitie partner tijdens de regering-Michel voorstander van de afschaffing. Michael Freilich legt uit waar de partij nu staat. ‘We zijn er voorstander van om de betoelaging van de kranten bedeling te stoppen. Toen we in de regering zaten hebben we dat ook benadrukt, maar in een coalitie moet je soms toegevingen doen. Wij hebben dus ingestemd met een verlenging, maar met de uitdrukkelijke vermelding dat het daarna moest stoppen. Wat ons betreft wordt het in 2023 niet meer opgenomen in het beheerscontract van Bpost.’

‘Nu kan ik wel zeggen dat we federaal in de oppositie zijn beland. Wij hebben dus geen stem meer in dit dossier. Wanneer de huidige Vivaldi-coalitie beslist om het contract toch te verlengen gaan we daar tegen stemmen. Veel gaat dat echter niet veranderen. Ik denk dat het debat hierover pas volgend jaar gaat worden gevoerd. Het is ons standpunt dat dit niet meer verlengd mag worden, maar de kans dat wij dit gaan kunnen tegen houden is relatief onbestaande. Men kan er van uitgaan dat het zal worden verlengd.’

Twee handen op één buik

 Vlaams Belang laat bij monde van Barbara Pas weten dat het voorstander is van het afschaffen van het systeem. ‘Wij hebben gezien dat dit mee is opgenomen in de begroting. We hebben een amendement ingediend om het uit de begroting te halen. Media en politiek zijn al te vaak twee handen op één buik. Om objectief, onafhankelijk en correct geïnformeerd te worden en dus een democratisch deficit van onze samenleving te vermijden, dienen de media vrijer gemaakt te worden. De subsidies dienen dus afgeschaft te worden. De goedkeuring van dit amendement is een win-win situatie: er wordt veel geld bespaard, en in ruil krijgen we onafhankelijke media.’

‘Wij vinden principieel dat de distributie van de papieren pers niet met belastingsgeld moet worden betaald. Daar komt nog bovenop dat het hier over oneerlijke concurrentie gaat: niet alle tijdschriften kunnen hiervan gebruik maken. Ze moeten minstens 50 maal per jaar verschijnen.’

Regeringspartijen wachten af

Bij Open Vld was in het verleden Van Quickenborne een groot tegenstander van dit subsidiesysteem. Ondertussen is hij minister in de Vivaldi-regering, waardoor hij voorzichtiger moet zijn met uitspraken over dit dossier. Zijn woordvoerder Edward Landtsheere verduidelijkt.

‘De minister had in zijn hoedanigheid als parlementslid een duidelijk standpunt. De situatie is nu anders. We maken nu deel uit van de regering en we moeten zien wat haar standpunt zal worden. In deze zijn niet wij degenen die de touwtjes in handen hebben. Het dossier ligt bij minister Dermagne. De FOD Economie maakt momenteel een analyse van diverse pistes die na 2022 bewandeld kunnen worden. Het is toch de bedoeling om tot een objectivering van het systeem te komen en zo de terechte bezwaren van de digitale pers en de dagbladhandelaars mee te nemen. De regering wacht die analyse af alvorens een beslissing te nemen.’

Wij zijn in principe voor het neutraler maken van wat eigenlijk een ondersteuning van de media is.

Die objectivering is ook voor CD&V van primordiaal belang. Jef Van Den Berg volgt voor de partij het dossier op. ‘Wij zijn in principe voor het neutraler maken van wat eigenlijk een ondersteuning van de media is. Die is volgens ons wel wenselijk, maar ze zou neutraal moeten zijn ten opzichte van de drager. Dat betekent dat de ondersteuning zich niet meer mag beperken tot papieren uitgaves maar ook de digitale media niet mag vergeten.’

Bevoegdheidsconflict

‘Wanneer je dit in de praktijk gaat bekijken, bots je op bevoegdheidsconflicten. Het digitale aspect zit bij de gewesten en gemeenschappen. Als je de digitale media wil incorporeren in het systeem, moet je dus via de regionale entiteiten gaan. Dat betekent dat het federale niveau dit dossier deels uit handen zou geven. Op zich is dat wel mogelijk, maar dan moeten er afspraken worden gemaakt. Dat is niet evident.’

‘Het tweede hangijzer in dit dossier zijn de sociale gevolgen bij Bpost. We moeten de post niet subsidiëren, maar we moeten wel rekening houden met het feit dat hier honderden jobs voor laaggeschoolden aan vasthangen. Niemand wil dat die plots wegvallen. Ik denk dat het daarom belangrijk is om genoeg tijdsperspectief mee te nemen. We kunnen de distributieconcessie niet zomaar van vandaag op morgen afschaffen met als mogelijk gevolg dat die mensen op straat komen te staan.’

‘Die twee vragen maken het dossier complex. We moeten goed nadenken over hoe we enerzijds de pluraliteit van de media zoveel mogelijk kunnen stimuleren. Anderzijds moeten we oog hebben voor de sociale effecten op tewerkstelling bij Bpost, zonder dat dat het belangrijkste uitgangspunt mag zijn. De Overheid moet die jobs niet financieren, maar we moeten wel voorkomen dat die zomaar plots verloren.

Winny Matheeussen

 CORONA & CENSUUR

RIJE COMMENTAAR

Sterke vrouwen in de branding… Waar hebben dat nog gehoord?

*

LAVOIR DE LAINES WOLWASSERIJ CÉCILE MARTENS

LEGAL INFORMATION - LAVOIR DE LAINES WOLWASSERIJ CÉCILE MARTENS

Informatie beschikbaar als optie

Nature      Hoofdkantoor - Sector

Oprichtingsjaar1954

Juridische vorm      014

*

Met eerbied en genegenheid denk ik terug aan de …. LLCM….

Dat was een familiale KMO in Zulte met wereldfaam, onder leidng van Juffr. Cécile Martens die veel te vroeg is overleden. Deze LAVOIR DE LAINES CECILE MARTENS is jarenlang de enige overlevende geweest van een wol-verkende bedrijfstak die vooral rond de Vesdre rond VERIERS honderden jaren lang garant stond voor duizenden arbeidsplaatsen. De Juffrouw, Frnstalige zoals gebruikelijk in die industriële tijden, was persoonlijk bevriend met Advocate FAZZI uit Gent, de echtgenote van Minister Willy Krul Declercq. Samen gaven die dames uit de Gentse aristocratie een soort tijdschriftje uit FEMMES CHEFS D’ENTREPRISE….

De familie Martens en aangetrouwden beheerden na WO II zowat de gehele Leiestreek tussen Kortrijk en Gent voor alles wat van ver of van nabij met textiel te maken had……

De Ieffrouw was hard maar rechtvaardig.

Zij ruste in vrede in het monumentale familiegraf, dat tot pp de huidige dag het pronkstuk is voor de gehele Ziltse begraafplaats.

Wie VAN DE VELDE zegt, zegt KONINKLIJKE CCORRSERTRENFABRIEK DEWAELE. Die naam, (DéWé), lingerie- & bad kledij bedrijf uit Schellebelle was een der eerste serieuze bedrijven, de dank zij de voorspraak van LLCM klant werd bij mijn pas opgestart accountantskantor.

Het was ook ‘ De Juffrouw’ die mijn nietig persoontje o.a. introduceerde bij de Directie van het toenmalige KB-Hoofdkantoor in Brussel; alsook bij de Grote Baas van de RMZ Waterloolaan, bij wie ik later veel kleine West-Vlaamse middenstanders en neringdoeners boete-vrij heb kunnen helpen door kosteloze uitstel van betaling van hun achtersrtallige bijdragen…

*

… dat de Overheid ‘een actieve gender-politiek zal voeren’, alsook ‘een voluntaristisch genderbeleid dat structurele en historische onevenwichten aanpakt’.

I no capito.

1° er bestaan van het Menselijk Ras toch maar twee gesleten, hoe kunnen die ooit ‘gender-neitraal’ zijn of worden?

2° 40 + 40 is ,pg geen 100….. Of is het de verzwegen bedoeling 5% vrouwen, 40% mannen en de rest… 20% gecastreerde? Een soort ‘kapoen’ dus, zijnde het in onbruik geraakte woord dat Ben Crabé van BLOKKEN onlangs weer in omloop bracht…

Een KAPOEN is namelijk een jong gecastreerd haantje dat na de ‘ingreep’ en eenmaal gesclacht, stukken malser en smakelijker op ons bord komt…

Bij veel kenners is, rond Kerstmis, het als delicatesse veel voorkomend vervangbeest voor de Kerst Kalkoen….

En kijk, daar begint (zie hoger) het gedonder weer opnieuw. Is het nu KAPOEN of KA¨RPEN Zie hoger of ga maar eens na op Google wat het begrip ‘De Witte Kaproenen’ prrecies willen zeggen…. Doe dat en ge komt in de veel betere 14de Eeuw terecht waar Antonio Vivaldi nog moest worden geboren…

*

Digitalia

HOW TO HOLD THE WEST

Geen opmerkingen: