dinsdag 9 februari 2021

500517 - WAAROM GAAT VACCINATIE IN DE EU ZOVEEL TRAGER DAN IN HET VK, DE VS OF ISRAËL?

 

.

500517 - WAAROM GAAT VACCINATIE IN DE EU ZOVEEL TRAGER DAN IN HET VK, DE VS OF ISRAËL?

De zinkput

*

DINSDAG 9 FEBRUARI 2021

INHOUD

SJIEKE SJAREL DE GROTE BAAS VAN DE EU.U.U.S.R. ZAL ER WEL EEN TEKENINGTJE MOTEN BIJ MAKEN

**

*

ANSBERTUS VAN ROUEN

Bisschop † 695.

Feest 9 februari.

Hij was afkomstig uit Chaussay-sur-Epte en kwam reeds als kind aan het hof van Clotarius III († 673). Daar raakte hij bevriend met de kroonprins Dirk (Thierry). Als jongeman was hij enige tijd verloofd met Angadrisma Maar toen zijn vriendin werd getroffen door de lepra, vatte zij dat op als een aanwijzing van God dat Hij andere plannen met haar had. Zij verbrak de verloving en liet zich door Sint Ouen van Rouen de nonnensluier opleggen, waarna de lepra verdween. Blijkbaar was ook Ansbertus onder de indruk van dit hele gebeuren. Hij meldde zich als kandidaat-monnik bij Sint Wandrille die juist de abdij van Fontenelle gesticht had. In 679 werd hij op zijn beurt tot abt gekozen. Daarmee nam hij de plaats in van Wandrille’s opvolger, Lamberetus, die tot bisschop van Lyon was benoemd

Na de dood van Sint Ouen in 684 werd Ansbertus nog in datzelfde jaar benoemd tot bisschop van Rouen op uitdrukkelijk verzoek van zijn jeugdvriend, Dirk, die intussen koning van Neustrië en Austrië was geworden († 691). In die hoedanigheid stichtte hij uit eigen middelen een gasthuis. Bovendien wordt van hem verteld dat hij veel weggaf aan de armen.

Na de dood van Dirk greep de hofmeier Pepijn van Herstal († 714) de macht. Ansbertus werd afgezet en trok zich terug in de abdij van Hautmont in Noord-Frankrijk. Daar stierf hij enkele jaren later.

Verering & Cultuur

Hij werd begraven in de abdijkerk van Fontenelle. In de 9e eeuw werden zijn relieken door voor de Noormannen vluchtende monniken meegenomen naar Boulogne. Vandaar kwamen ze in 944 in de abdij op de Blandinenberg te Gent terecht. Bij die gelegenheid stelde men vast dat het lijk nog teken van bederf toonde en dat ook de kleding er nog uitzag alsof hij gisteren begraven was. Omdat zijn graf in de abdij van Fontenelle steeds in ere was gehouden, besloot men in 1027 het te openen voor onderzoek. Inderdaad vond men er alleen maar stof. Met als gevolg dat hij zowel op de Blandinenberg als in Fontenelle verering bleef genieten.

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

*

HET BELGISCHE ZINKGAT

Het jaar van het virus, 2020, werd afgesloten met een historisch Belgisch deficit van bijna 45 miljard euro. Zo’n 35 miljard komen op rekening van de coronacrisis, een dikke 9 miljard had dit land al vóór het Chinese virus en haar varianten toesloegen. Enkele kleine lichtpuntjes: in het vierde kwartaal van 2020 kende de Belgische economie – voor 70% gedragen door Vlaanderen – een onverwacht, zij het klein, overschot. Ten tweede was de crisis van 1985, die leidde tot de devaluatie van de Belgische frank, nóg erger als we het tekort afzetten t.o.v. de omvang van de economie, die ondertussen een flink stuk gegroeid is, ook voornamelijk in Vlaanderen.

Het punt waar zowat iedereen momenteel aan voorbij gaat is, dat we het geld voor dat tekort niet hebben en dat iedereen denkt dat lenen niet zo erg is omdat de rente zo goed als onbestaande is. Vraag is maar hoelang dat nog vol te houden is en hoe hoog die rente zal worden mocht de economie inderdaad nog verder optrekken. Een oplossing zou kunnen zijn het lanceren van nieuwe investeringen, maar dan wel investeringen die leiden tot groei en op korte en/of langere termijn iets gaan opbrengen, geen zoals die van de tien gratis treintickets*, om maar een voorbeeld te nemen aan wat niét meer kan.

  • Georges Gilkinet, de huidige federale minister van Mobiliteit en niet toevallig een Waalse groene van Ecolo, zou de herhaling van de tien gratis treintickets niet ongenegen zijn en ligt daarom overhoop met de directie van de NMBS over de sluiting van een veertigtal stationsloketten

 

Hij ‘vergat’ of wist daarbij niet dat de spoorwegmaatschappij een zelfstandig overheidsbedrijf is. Ondertussen heeft men hem dat toch uitgelegd gekregen en zou hij bereid zijn tot een compromis met Sofie Dutordoir, CEO van onze ‘ijzeren weg’.

---

Het moet echter niet allemaal kommer en kwel zijn. Hier nog een mopje dat bij deze winterdagen past:

‘Wat is het verschil tussen een sneeuwman en een sneeuwvrouw?’

‘Twee sneeuwballen’.

*

*

BASF MAAKT KRUIS OVER NIEUWE ANTWERPSE GASCENTRALE

Vandaag om 01:00

*

Het chemiebedrijf BASF, een van de grootste energie verbruikers in ons land, bergt zijn plan voor een nieuwe, grote gascentrale op, vernam De Tijd.

De bedoeling was samen met het energiebedrijf Engie Electrabel op de BASF-site in Antwerpen een gas gestookte elektriciteitscentrale te plaatsen van 850 megawatt (MW), ongeveer evenveel als de kerncentrales Doel 1 en Doel 2 samen.

400 miljoen

Investering

AAN DE BOUW VAN DE GASCENTRALE IN ANTWERPEN HING EEN INVESTERING VAN ZOWAT 400 MILJOEN EURO.

Aan dat project hing een investering van zowat 400 miljoen euro. BASF en Engie wilden voor de centrale subsidies binnenhalen via het CRM-steun mechanisme, dat moet bijdragen tot voldoende vervang-capaciteit als in 2025 de kerncentrales sluiten.

‘In overleg met de hoofdzetel in Ludwigshafen is beslist het project geen prioriteit meer te geven’, zegt woordvoerder Fanny Heyndrickx. ‘Hoewel onze site zich goed leent om een gascentrale te bouwen, viel de business case uiteindelijk te negatief uit. Het economisch kader is te onzeker. Bij het steun mechanisme is nog niet duidelijk welke compensaties er vanuit de Overheid komen. We willen ook inzetten op hernieuwbare energie en voorkomen dat de groei van onze productie tegen 2030 tot extra CO₂-uitstoot leidt. Door een nieuwe gascentrale te bouwen zouden we die doelstelling niet kunnen halen.’

"Het economisch kader is te onzeker. De compensaties van de Overheid zijn nog niet duidelijk. "

FANNY HEYNDRICKX

Woordvoerder BASF Antwerpen

 Met een jaarverbruik van 1,5 miljoen megawattuur elektriciteit en 5,7 miljoen ton stoom behoort BASF tot de grootste energie-verbruikers van het land. Het bedrijf baat op de Antwerpse site samen met Engie al Zandvliet Power uit. Die kleinere gascentrale van 400 MW levert behalve elektriciteit stoom die BASF gebruikt voor zijn chemische processen. De vergunning loopt tot 2023.

‘De bedoeling van de nieuwe centrale was dat haar capaciteit boven op die van de bestaande zou komen en dat ze elektriciteit zou leveren aan de markt’, zegt Heyndrickx. ‘We zullen verschillende toekomst scenario’s bekijken voor onze bestaande stoom- en gascentrale, die aan het einde van haar levenscyclus komt. We hebben de stoom hoe dan ook nodig voor onze productie. Een renovatie of uitbreiding van de bestaande centrale behoort tot de mogelijkheden.’

Tobe Steel

*

EUROPA - VACCIN

Een even effectieve aanpak als in het VK, Israël of in de VS zou ervoor hebben gezorgd dat nu duizenden landgenoten zouden zijn beschermd tegen covid in de twee komende maanden, nu het virus nog goed kan gedijen omdat de bevolking binnen leeft.

*

Europese vaccin aanpak gebrekkig

Waarom gaat vaccinatie in de EU zoveel trager dan in het VK, de VS of Israël?

Recent kwam Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen onder vuur voor haar aanpak van de aankoop van covid vaccins. Dit wordt — samen met fouten op nationaal niveau en de eerder trage goedkeuring door het Europese Geneesmiddelen agentschap of EMA — meer en meer gezien als een belangrijke reden waarom EU-lidstaten zo veel trager zijn met het vaccineren tegen covid dan Israël, het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten.

Terwijl die twee laatsten al een akkoord sloten met Pfizer in juli 2020, duurde het maar liefst tot november voor de Commissie een gelijkaardige deal afsloot. Nochtans berichtte de Wall Street Journal al op lovende wijze over het vaccin in juni. Ook de aankoop van het AstraZeneca vaccin gebeurde nogal traag. De Britse regering sloot hierover al een akkoord met de Brits-Zweedse farma gigant in mei, terwijl de Europese Unie hiervoor maar liefst tot augustus wachtte.

Inclusieve vaccin alliantie

Belangrijk om daarbij te vermelden is dat vier Europese landen, namelijk Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië — de zogenaamde ‘inclusieve vaccinalliantie’ (IVA) — al los van de Commissie hadden onderhandeld met AstraZeneca en er zelfs al een princieps- akkoord was in juni. Toen echter beval de Duitse kanselier, Angela Merkel, aan haar minister van Volksgezondheid, Jens Spahn, om de verantwoordelijkheid hiervoor over te hevelen naar de Europese Commissie. Dat gebeurde dan ook, en samen met zijn drie collega’s schreef Spahn een eerder verontschuldigende brief stuurde naar de Commissie. Bloomberg oncludeert dan ook dat ‘de vingerafdrukken van Merkel overal te vinden zijn op het Duitse vaccin falen’.

Dat het de Commissie dan nog eens drie maanden kostte om het akkoord met AstraZeneca te bezegelen kan dan ook als een zoveelste falen op het conto van de Duitse Kanselier worden geschreven, naast de ‘Energie wende’, het chaotische immigratie beleid en natuurlijk de miljarden transfers in het kader van de eurocrisis.

Lagere prijs?

Het lijkt er sterk op dat de reden waarom de Commissie zo veel tijd nam is, dat ze de prijs van de vaccins wilde drukken, en ook wilde dat grote farma bedrijven sterker aansprakelijk zouden zijn als het misgaat. Voor het Pfizer-vaccin zou Israël 2,3 keer zo veel betalen als de EU, terwijl Israël, ondanks een bevolking die maar 12% bedraagt van de Duitse bevolking, wel 40% meer van dat vaccin krijgt dan de Duitsers, hoewel dit vaccin in Duitsland werd ontwikkeld.

de kost voor de economieën van de EU hierdoor maar liefst oplopen tot 100 miljard euro

 Deze strategie heeft echter een bijzonder grote kostprijs, die de komende tijd alleen maar duidelijker dreigt te worden. Volgens één schatting zou de kost voor de economieën van de EU hierdoor maar liefst oplopen tot 100 miljard euro, aangezien het voor één tot twee maand langere lockdowns zou zorgen.

Gepolitiseerde Europese Commissie

Het is wel zo dat landen zoals België niet gelukkig waren met het eenzijdige initiatief van de vier landen van de ‘vaccin alliantie’, en men kan zeker be-argumenteren dat het een goed idee is voor EU-lidstaten om samen op te treden tegenover farmaceutische bedrijven. Niettemin ware het dan toch beter geweest dat de 27 EU-regeringen hiervoor een technisch team samenstelden, eerder dan te vertrouwen op de hopeloos gepolitiseerde Europese Commissie.

Wie er nog aan twijfelt dat de Commissie gepolitiseerd is en dat dit een probleem is, moet enkel de reactie bekijken van de instelling op de aankondiging door AstraZeneca dat het slechts 31 miljoen vaccins zou kunnen leveren aan de EU tegen einde maart, in plaats van de beloofde 80 miljoen vaccins.

De Europese Commissie ging hierop volop de confrontatie aan met het farmabedrijf, waarbij uiteindelijk ook het contract tussen de twee partijen werd publiek gemaakt. Dat contract, dat onder Belgisch recht werd opgemaakt, is allesbehalve duidelijk, maar volgens de Belgische advocaat Fernand Keuleneer heeft de Commissie geen poot om op te staan. Dat mag in elk geval niet verbazen, want reeds in juni berichtte De Tijd dat AstraZeneca moeite had om geschikte profielen te vinden voor de Belgische fabriek waar de productieproblemen zich nu voordoen. Het is evident dat AstraZeneca zich toen niet zou verbinden tot een resultaats-verbintenis.

De Europese Commissie vermoedt dat vaccins die in de EU werden geproduceerd naar het VK werden overgebracht. Ook dat kan wel eens perfect volgens het contract zijn, aangezien het VK drie maanden eerder een akkoord afsloot.

‘Vacci nationalisme’

Naast de openlijke ruzie met AstraZeneca opteerde de Europese Commissie voor een nieuw regelgevend kader voor het beperken van de uitvoer van vaccins buiten de EU. Puur protectionisme, nadat EC voorzitter von der Leyen maanden aan een stuk had zitten waarschuwen voor ‘vaccinationalisme’. De lidstaten keurden het kader echter snel goed, wellicht omdat ze ook maar al te gretig op zoek waren naar een manier om de aandacht van eigen falen af te leiden. Het leidde allemaal wel tot kwade reacties uit Japan, Canada en Zuid-Korea.

België zelf, en met name minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke, lijkt inmiddels met nog strengere wetgeving naar voren te komen. De Belgische farma sector waarschuwde hiervoor reeds, stellende: ‘Als deze wet erdoor komt, zou dat een ramp zijn voor de positie van “pharma valley” die ons land heeft.. Als hoofdzetels van die multinationals zien wat onze regering van plan is, zullen ze niet nalaten hun productielijnen naar andere landen te brengen’

Protectionisme zal enkel toekomstige investeringen in deze levensnoodzakelijke en innovatieve economische sector bedreigen

Sommige journalisten omschreven dit soort beleid als ‘Europe first’, maar de vraag is of dergelijk protectionisme goed is voor de Europeanen zelf. De reden waarom vele vaccins in Europa worden ontwikkeld is de sterke rechts-bescherming en de aanwezigheid van een rijk ecosysteem van onderzoekers en farma bedrijven. Protectionisme zal enkel toekomstige investeringen in deze levensnoodzakelijke en innovatieve economische sector bedreigen. Het is vreemd dat de federale regering en de Europese Commissie hier zo makkelijk mee wegkomen, want als er één land wel het centrum van de vaccinindustrie is, is het het onze.

Brexit

‘En cours de route’ zorgden von der Leyen en haar team nog voor een enorme uitbarsting van woede in Ierland, toen het duidelijk werd dat in het voorstel voor de Europese vaccin export-restricties een bepaling was inbegrepen die grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland zou mogelijk maken. Von der Leyen lijkt hierover op eigen houtje te hebben gehandeld, zonder de Ierse regering en zelfs haar eigen brexi-adviseur Michel Barnier, te hebben ingelicht. Barnier waarschuwde sinds het brexit referendum zonder ophouden voor het gevaar dat grenscontroles daar inhouden voor het vredesproces.

Het doet denken aan hoe von der Leyen samen met Merkel op het einde van Duitse EU-voorzitterschap verleden jaar snel nog een investerings-verdrag tussen de EU en China bezegelde, dit tot ongenoegen van onder meer Belgische, Poolse, Italiaanse en Spaanse diplomaten.

Von der Leyen probeerde na het Ierse debacle eerst de schuld te schuiven op de Litouwse EU-Commissaris voor handels-beleid, Valdis Dombrovskis, maar moest uiteindelijk toch toegeven dat zij verantwoordelijk was.

Volgens diplomaten zou het vertrouwen in von der Leyen bij de lidstaten zijn geschonden door dit alles, en zelfs een opstappen wordt niet voor onmogelijk gehouden. Het is echter onwaarschijnlijk dat de beschermvrouw van von der Leyen, Angela Merkel, haar zal laten vallen, omdat dit ook meteen een erkennen van eigen falen zou inhouden.

Fake news?

Ondertussen blijven de onthullingen maar komen. Voor het vaccin van Johnson & Johnson bedong de VS alvast dat het voor Europa levering zou verkrijgen. Ook sloot de EU nog steeds geen overeenkomst voor het Novavax-vaccin.

Pieter Cleppe

CORONA & CENSUUR

VRIJE COMMENTAAR

*

Eigenlijk feitelijk is hierboven alles reeds gezegd. Wat er staat, hoeft geen krans, maar een ferme tik op de vele geschandvlekte vingers van deze Grote Leiders.

In naam van die vele honderdduizenden opgeofferde Corona-Doden, buig ik het hoofd en maak me de bedenking wie er nu een grotere volkeren-moordenaar is: Hitler of Merkel die onder één hoedje speelt met de Rode Spleetoog-leiders om niet alleen Europa te omvolken, maar de hele wereld.

*

Digitalia

HOW TO HOLD THE WEST








Geen opmerkingen: