donderdag 18 februari 2021

500527 - GOEDE OVERHEID EN GOED ESTUUR ZIJN DE SNELWEGEN NAAR ONAFHANKELIJKJHEID

 

*

500527 - GOEDE OVERHEID EN GOED ESTUUR ZIJN DE SNELWEGEN NAAR ONAFHANKELIJKJHEID

 

WOENSDAG 17 FEBRUARI 2021


ASSE WOENSDAG

 *

INHOUD

MADRID DAARENTEGEN… ZET VRIJE MENINGS-UITINGEN ACHTER TRALIES- ZOWEL NATIONALISTEN ALS LIEDJES ZANGERS DIE HET STAATSHOOFD BEZINGEN

*

*

DE MOEREN

*

Gewest Vlaanderen

Oppervlakte  11,58 km² - polder –

De Moeren is een klein landelijk polderdorpje in het westen van de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Veurne. Het dorp is gelegen op de gelijknamige droogmakerij, die verder ook nog de Franse gemeente De Moeren (Frankrijk) (Les Moëres) en een deel van Adinkerke omvat. Het dorp heeft geen echte kern; het gemeentehuis was gevestigd in het klein gehuchtje Moeresmisse. De ruim 100 inwoners wonen vooral in de boerderijen verspreid over het landelijk gebied. Het diepste punt van De Moeren (ongeveer 0 meter TAW-hoogte, ruim twee meter onder gemiddeld zeeniveau) is tevens het diepste punt van België.

Landschap van De Moeren, met de Sint-Karelsmolen.

*

Kruispunt Moeresmisse.

Geschiedenis

Aan het einde van de middeleeuwen bestond het gebied van De Moeren uit een laag gelegen moeras landschap met twee grote poelen, de Kleine en de Grote Moere. Al vanaf het begin van de 17de Eeuw is er getracht beide Moeren in te polderen; hoewel dat enkele malen gelukt is, werd het gebied later toch weer overstroomd. Pas in 1826 werd het definitief drooggelegd. Thans behoren de Moeren tot de rijkste landbouwgronden van Veurne-Ambacht.

Bezienswaardigheden

De Moeren, een historische droogmakerij

Sint-Karelsmolen, de enige nog werkende vijzel-molen van België

Sint-Gustaafsmolen, molenrestant

Kasteel Sint-Flora met park

Natuur en landschap

De Moeren omvat het Belgische deel van een droogmakerij, genaamd De Moeren. Deze droogmakerij ligt op een hoogte van ongeveer 0 meter. Het is een landbouwgebied dat door een raster van wegen en sloten wordt ontsloten

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

*

CATALUNYA !

*

In Spanje had de socialistische premier Sanchez zijn minister van Volksgezondheid naar Catalonië gestuurd om daar de kieslijst aan te voeren. Het heeft niet mogen baten. De socialistische partij kwam wel nipt als grootste uit de regionale verkiezingen, maar de twee separatistische partijen gaan meer dan waarschijnlijk de huidige plaatselijke regerings- meerderheid voortzetten. Ook zij gingen nl vooruit en haalden voor het eerst meer dan 50% van de stemmen. Net als bij ons (én in Schotland) zijn de nationalisten er verdeeld, maar in tegenstelling tot hier komen ze wel tot een akkoord om samen verder te regeren en te blijven ijveren voor een onafhankelijk Catalonië, ook al zal dat nog niet voor morgen zijn. Zeker met de vele problemen die er daar zijn rond gezondheid (corona), economie, werkloosheid en armoede, was het al een hele prestatie de drang naar onafhankelijkheid te blijven koesteren. Ook merkwaardig is dat het centrumlinkse Ciudadanos – te vergelijken met onze Open VLD - die tégen de onafhankelijkheid is, zwaar heeft verloren, zo’n 30 zetels. Een voorbode voor wat onze liberalen te wachten staat?

Catalonië (én Schotland) blijven lichtende voorbeelden voor ons Vlaanderen. Petje af voor de mensen die daar als meerderheid in eigen regio moeten vechten als minderheid in Spanje en de UK. Bij ons integendeel zijn wij, Vlamingen, een meerderheid die we voorlopig maar niet verzilverd krijgen. Wij blijven de enige meerderheid die het in een democratisch land niet voor het zeggen heeft en dit ondanks het feit dat we niet alleen 60% van de bevolking uitmaken, maar daar bovenop nog 70% van de economie beheren en goed zijn voor 83% van dc export. Probeer dat maar eens aan buitenlanders uitgelegd te krijgen. Ik heb dat zelf regelmatig meegemaakt toen ik bij DAF-Trucks tien jaar buitenlandse bezoekers heb ontvangen en daar rekende ik ook de Nederlanders bij, waarvan velen niet op de hoogte waren van wat in dit land allemaal gebeurde.

Laat ons een voorbeeld nemen aan de Catalaanse nationalisten, die ook hun meningsverschillen hebben, maar toch in staat zijn die opzij te zetten om samen te werken waar dat kan en nodig is. ‘En geen idiote uitspraken meer doen zoals een welbepaalde burgemeester deed’. Deze laatste zin is niet van mij maar komt uit een lezersbrief in ’t Pallieterke van 11 februari’, die ik alleen maar kan onderschrijven. Ik kom daar trouwens nog op terug.


*

GAT IN VLAAMSE BEGROTING 700 MILJOEN KLEINER DAN VERWACHT

VLAAMS MINISTER VAN BEGROTING MATTHIAS DIEPENDAELE. ©BELGA

Vandaag om 01:00

*

De Vlaamse Regering kan voor 2020 uitpakken met een iets rooskleuriger begrotingsresultaat dan gedacht. Na het afsluiten van alle rekeningen klopt de begroting af op een tekort van 6,2 miljard euro, 700 miljoen euro minder dan bij de vorige raming.

De Vlaamse regering legde in november bloedrode cijfers voor. Het tekort zou in het annus horribilis oplopen tot 6,9 miljard euro, schatte minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA). Uiteindelijk ligt het een tiende lager.

Diensten cheques

Dat komt vooreerst omdat minder geld de deur uitging dan gepland bij de begrotings opmaak. De regering schreef 3,5 miljard euro aan uitgaven in om de impact van de coronacrisis op bedrijven, zorginstellingen en gezinnen te beperken. Die provisie blijkt niet volledig aangewend. Alleen al aan economische steun maatregelen betaalde de Overheid 300 miljoen minder uit, vooral omdat bedrijven minder steunaanvragen indienden na de heropening van niet-essentiële winkels.

Daarnaast temperde de coronacrisis de vaste overheids uitgaven. De Vlaamse Overheid betaalde 133 miljoen minder subsidie uit aan de dienstencheque sector omdat die op een lager pitje draaide. Ook investeringen liepen vertraging op. Er werd 50 miljoen minder geïnvesteerd in school gebouwen. ‘Het gaat om uitstel, niet om afstel’, stipt Diependaele aan. ‘De geplande investeringen gaan in 2021 onverkort door.’

Budgettaire meevallers

Aan de inkomstenzijde waren er budgettaire meevallers. Op vrachtverkeer werd een hogere kilometer heffing geïnd. Bedrijven legden voor de brexit grotere voorraden aan, waardoor meer vrachtwagens over de Vlaamse wegen reden. Daarnaast werden het afgelopen jaar meer huizen verkocht, doorgaans tegen een hogere prijs, waardoor Vlaanderen 161 miljoen euro meer registratierechten inde.

"Onze begroting blijft bloedrood kleuren. De uitdaging voor de komende jaren is enorm. "

Matthias Diependale

Vlaams minister van Financiën en Begroting

‘Dat ons tekort 6,2 miljard euro in plaats van 6,9 miljard euro bedraagt, is uiteraard geen reden om te juichen. Onze begroting kleurt nog altijd bloedrood en de uitdaging voor de komende jaren is enorm’, zegt Diependaele. Volgens de adviesraad SERV zal het tekort in 2021 nog altijd 4,1 miljard euro bedragen. Bovendien houdt de Regering het relanceplan Vlaamse veerkracht van 4,3 miljard buiten de begroting en stijgt de schuld de komende jaren naar recordhoogte.

Diependaele wil de put niet dempen met nieuwe belastingen. Met ‘spending reviews’ en een subsidie databank wil hij de uitgaven doorlichten. Wil de Vlaamse Regering opnieuw aanknopen met haar vroegere begrotingsdis cipline, dan wacht haar daar een stevige snoeibeurt.

-

'Tijdelijke werkloosheid mag geen verloren tijd zijn'

De opschorting van de meldingsplicht van tijdelijk werklozen bij de VDAB bemoeilijkt hun activering, zegt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V).

Oud-parlementslid Van Eyken veroordeeld tot 27 jaar cel. Het Brusselse hof van Beroep heeft Christian Van Eyken en zijn vrouw Sylvia B. veroordeeld voor moord. Van Eyken was jarenlang Vlaams volksvertegenwoordiger.

   AB InBev

pakt Constellation aan over merknaam 'Corona'

Huwen of wettelijk samenwonen? Het ene boterbriefje is het andere niet

Daan Bleus

HET ISLAM PROBLEEM: ZICHZELF BOVEN DE WET ZETTEN

*

Het heir der islam- vrienden heeft aan islamcritici het land, maar heeft zich nooit in staat getoond om hen inhoudelijk van antwoord te dienen. Het beperkt zich tot enkele stopwoorden, zoals de nu alomtegenwoordige onzinterm ‘islamofobie’, en beweringen die volkomen onjuist blijken. Eén ervan is de stelling dat zij het zo voorstellen alsof ‘de islam van alles de schuld is’.

Dit soort karikaturen is gemeengoed bij slechte verliezers in een debat (te onderscheiden van de machtsstrijd, waarin die inhoudelijke verliezers toch de bovenhand kunnen hebben). Aldus werpen de belgicisten op dat voor de flaminganten ‘alles de schuld van de Walen is’.

De islam en andere problemen

In onderhavig geval is de bewering alvast gemakkelijk te weerleggen: van ongeveer alle islamcritici zijn eerdere of gelijktijdige problematiseringen van andere boemannen bekend, gaande van bijvoorbeeld het zedenverval volgens sommige christelijke denkers tot de woke-aanvalsgolf tegen de vrije meningsuiting volgens ‘libertariërs’. Een bekende beschuldigde, Geert Wilders, heeft onder meer een door zijn partij gedoogde regering doen vallen over kwesties van sociaal beleid, en heeft in het parlement het probleem van anti-blank racisme in de ‘plaasmoorde’ in Zuid-Afrika aangekaart. Hij heeft de verdienste, het islam probleem scherp en helder op de politieke agenda geplaatst te hebben, maar zijn horizon is aantoonbaar breder dan dat.

de meeste Vlamingen hebben niets tegen pakweg Assita Kanko als burgemeester

Er is mij maar één voorbeeld bekend van iemand die eens de islam, of althans de Koran, retorisch van alles de schuld gegeven heeft, namelijk Filip Dewinter. Maar ook hij heeft bij andere gelegenheden volop tegen daarvan onderscheiden problemen gefulmineerd, zoals het communisme of de misdaad. Dat hij ‘zelfs een neger’ als mogelijk burgemeester van Antwerpen een ultiem schrikbeeld vindt, is weliswaar verwerpelijk (de meeste Vlamingen hebben niets tegen pakweg Assita Kanko als burgemeester), maar het is onverenigbaar met ‘de islam van alles de schuld geven’.

Heidenen en christenen die het eens zijn

Islamcritici die hun zaak kennen, weten dat Mohammed, zodra zijn ster begon te rijzen, gemakkelijk rekruten vond onder de tot dan niet-islamitische Arabieren. Hij bood hun in ruil voor bekering en deelname aan de jihad de buit van plunderingen, gijzelingen, verkrachtingen en slaafnemingen, en daarvoor kwamen volop kandidaten naar voren. De islam bleek een formule om hebzucht en ander menselijk kwaad doeltreffender te bundelen, maar die ondeugden bestonden natuurlijk al eerder. Ook wie niets van de islam kent, kan uit de oudheid voorbeelden opsommen van begaan kwaad én van besef van het kwaad als probleem. Religies als het christendom en het manicheïsme plaatsen de strijd tegen het kwaad zelfs centraal.

In religieuzer tijden werd die hoofdzonde opgevat als de wens om aan de goden gelijk te zijn.

Een vaak aangewezen bron van kwaad is de hoogmoed. In religieuzer tijden werd die hoofdzonde opgevat als de wens om aan de goden gelijk te zijn. Men vindt dat terug in de Griekse mythologie, als hybris, maar evengoed in het Bijbelse scheppings verhaal, waar de slang aan de onschuldige Eva en Adam maar één keer het vooruitzicht op gelijkheid met God moet voorspiegelen, of ze happen al toe. Heidenen en christenen die het eens zijn: dan zaten ze wellicht op het juiste spoor.

Islam en middenweg

Hybris kan ook seculier opgevat worden als het tegendeel van de aristotelische hoofd-deugd: de zin voor maat. Deze opvatting van deugd als matigheid en ondeugd als onmatigheid was ook de 7de-eeuwse Arabieren bekend, en zelfs de Koran verwijst ernaar. Voor de christelijke veroordeling van de gulzigheid als één van de hoofdzonden vinden we een tegenhanger in Koran 20:81: ‘Eet de goede dingen die Ik voor u voorzien heb, maar bega daarin geen overdrijving, opdat Mijn gramschap niet terecht op u nederdale: want zij op wie Mijn gramschap neerdaalt, gaan werkelijk ten onder.’ En vers 25:67 prijst hen die ‘bij hun uitgaven niet kwistig noch gierig zijn maar het juiste evenwicht behouden’. Wie kan daar nu tegen zijn?

Jaja, ‘elk ding is bij Hem naar maat’. (13:8) Als je bij moslims eens de juiste medemenselijke toon wil treffen, kan je altijd op zulke waarheden als koeien terugvallen. Het wordt echter interessant wanneer het over religie gaat: ‘O volk van het Boek! Overschrijd niet in uw religie de limieten, buiten de waarheid tredend.’ (5:77) Wat dat zou kunnen betekenen? Het lijkt veelbelovend, maar een blik op de omliggende verzen leert dat het slechts de overbekende waarschuwing is tegen de heidenen van nu en vroeger.

Dus ook tegen Aristoteles, Vedavyasa, Confucius, de Boeddha en allen die gezegd hebben dat het goede in het midden ligt.

Een apologetische aanval

Nog eentje. Vers 4:171 zegt: ‘O volk van het Boek! Bega geen excessen in uw religie, noch zeg over Allah iets anders dan de waarheid.’ Benieuwd naar wat die waarheid dan wel is, lezen we verder: ‘Maria’s zoon Jezus Christus was slechts een boodschapper van Allah en Zijn Woord (…) Geloof dus in Allah en Zijn boodschappers. Zeg niet “Drievuldigheid”, laat af.’ Kortom, wat begon als een gezond pleidooi voor de middenweg blijkt uiteindelijk slechts een apologetische aanval op het definiërende christelijke dogma, namelijk dat Jezus de zoon en nederdaling Gods is. De islam definieert zichzelf als de middenweg en elke andere opvatting als een afwijking daarvan.

Elke misdaad tegen de menselijkheid in de geschiedenis is voortgekomen uit het zichzelf boven het menselijk normbesef plaatsen

In het intermenselijk verkeer laat de hoogmoed zich louter ethisch vertalen als de eigen-gerechtigheid. Dat is het zich niet onderworpen voelen aan algemeen geldige normen. Op alledaags niveau kan eigenlijk elke wetsovertreding als een vorm van eigenrecht beschouwd worden. Elke misdaad tegen de menselijkheid in de geschiedenis is voortgekomen uit het zichzelf boven het menselijk normbesef plaatsen, boven de door ervaring gegroeide Gulden Regel van: ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat een ander niet.’ Daar was geen islam voor nodig.

Eigengerechtigheid

De rol van de islam hier is dat hij een verregaande vorm van eigengerechtigheid aanleert. Niet als eerste of enige leerstelsel, wel als actueelste. Wie in Mohammeds vermeende Woord Gods gelooft, waant zich verheven boven de voor anderen geldende mensenwet, die ocharme door gezamenlijke beraadslaging onder mensen voortgekomen is, voorlopig en altijd amendeerbaar.

De wet die hij volgt is eeuwig geldend en absoluut, gegeven door Allah Zelf, die niets of niemand nodig heeft en niemands goede raad hoeft in te winnen. Dat geeft een vrijgeleide om mensenwetten en a fortiori menselijke zeden en gevoeligheden met voeten te treden.

Koenraad Elst

*

CORONA & CENSUUR

VRIJE COMMENTAAR

*

De dijken staan dus op het dooorbreken. Zijn daarop wel voldoende voorbereid? Straks daarover meer.

Ook nog in de maak: Doorbraak op zoek naar het Algemeen Menselijke in het aangeboren Menselijk Godsverlangen. Zie de Pyramiden van Cheops in het Heelal, een nagebouwd Lichtend Voorbeeld, ook voor onze tijd…

 

Digitalia

HOW TO HOLD THE WEST










Geen opmerkingen: