dinsdag 2 februari 2021

500510 - HALENKRUISEN IN BRAKEL ELK OP TOER IS NIET TEVEEL

 

.

500510 - HALENKRUISEN IN BRAKEL ELK OP TOER IS NIET TEVEEL

DINSDAG 2 FEBRUARI 2021

INHOUD

*

ONVERTEERD VERLEDEN OF ANDERS GEZEGD TEKEN VAN EEN VROLIJK WENKENDE TOEKOMST? GEDULD WPRDT IMMES ALTIJD BELOOND….

*

*

MARIA LICHTMIS

*

Mariabeeld moeder van Jezus

Maria-Lichtmis of kortweg Lichtmis is een Christelijk feest dat op 2 februari gevierd wordt. Het is de herdenking van de "Opdracht of Presentatie van de Heer in de Tempel", waarbij Jezus, zoals elk eerstgeboren joods jongetje wordt opgedragen aan God]. Men noemt dit 'pidjon ha'ben' (vrijkoop van de eerstgeborene). Volgens de Joodse Wet moest een eerstgeborene worden vrijgekocht op het moment dat hij 30 dagen oud was. De ouders namen het kind mee naar de Tempel, en door aan de priesters geld te geven, of een ander offer in natura, werd het kind 'vrijgekocht' Daarnaast herdenkt men het zuiveringsoffer dat Maria veertig dagen na de geboorte van Jezus volgens de Joodse Wet moest brengen; vandaar de Latijnse naam Purificatio Mariae. In de Oosters-orthodoxe kerk wordt 'de presentatie van Jezus in de tempel' gevierd, als een van de twaalf grote feesten, en wordt het soms Hypapante (Ὑπαπαντή - "ontmoeting") genoemd. In het westerse Christendom is de traditionele naam van de dag lichtmis of Maria-Lichtmis, ook wel het feest van 'de ontmoeting van de Heer' of 'de opdracht van de Heer' genoemd. In de Katholieke Kerk is 'de opdracht van de Heer' ook het vierde Blijde Mysterie van de Rozenkrans.

Datum

De datum waarop Maria-Lichtmis wordt gevierd laat zien dat het de laatste feestdag is waarvan de datum verbonden is aan die van Kerstmis. De mis valt namelijk 40 dagen daarna. Wanneer dit feest op een zondag valt, heeft het voorrang op de zondagsliturgie.

 

In sommige oosterse kerken wordt de juliaanse kalender gebruikt en wordt Maria-Lichtmis, net zoals alle aan een datum gerelateerde feesten, dertien dagen later gevierd, dus op 15 februari. Het wordt daar Hoogfeest van de Presentatie van onze Heer en God en Verlosser in de Tempel of De Ontmoeting van Onze Heer en God en Verlosser Jezus Christus genoemd.

In protestantse kerken is dit feest van z'n mariale karakter ontdaan en binnen de lutherse traditie omgevormd tot het feest van de 'presentatie van de Heer' in de tempel. Daarbuiten is het vrijwel onbekend.

Geschiedenis

Opdracht in de tempel, ca. 1470, Maria (links) presenteert Jezus in de tempel aan de priester Simeon, Catharijneconvent, Utrecht

De vroegste verwijzing naar een viering werd opgetekend door de pelgrim-non Egeria toen die in het Beloofde Land rondreisde in 381-384. Zij meldt dat 14 februari plechtig gevierd werd in Jeruzalem met een processie naar de Constantijnse Basiliek der Wederopstanding, met een homilie over Lucas 2:22 en een eigen liturgie. Egeria's reisverslag geeft echter geen naam aan het feest. De datum 14 februari toont aan dat in die tijd in Jeruzalem de geboorte van Jezus van Nazareth nog op 6 januari (Epifanie) werd gevierd. De viering werd door de Heilige Stoel naar 2 februari verplaatst, nadat het feest van de geboorte van Christus op 25 december was gezet.

In Europa raakte het feest vermengd met dat van de Christelijke heilige Brigida, wier naamdag op 1 februari valt. Haar verering is terug te voeren op die van de voorchristelijke Ierse godin Brigit en de viering van het Keltische lichtfeest Imbolc. Dit festival markeerde het midden tussen de zonnewende en het lentepunt.

Gebruiken

Processie tijdens de Maria-Lichtmis in de Oudkatholieke kerk in Den Haag, met pastoor Cornelius van Vlooten, door Isaac Israëls, 1881

Op Maria-Lichtmis worden traditioneel kaarsen gewijd en een kaarsenprocessie gehouden vóór de mis; vandaar de naam LichtMIS. In veel talen verwijst de naam van het feest rechtstreeks naar kaarsen (Zweeds: Kyndelsmässodagen, Frans: Chandeleur, Engels: Candlemas). De processie staat symbool voor de intrede van Christus in de tempel van Jeruzalem, als het “Licht dat voor alle volkeren straalt”.

 Het is tevens de traditie dat er op Maria-Lichtmis pannenkoeken gegeten worden. Dit wordt uitgedrukt in het gezegde:

Er is geen vrouwtje nog zo arm,

of ze maakt met Lichtmis haar pannetje warm.

 

 *

*

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

*

GEKNOEI À LA BELGE

Er blijken in dit land te weinig artsen te zijn om de langdurig zieken te controleren. 260 artsen voor 460.000 langdurig zieken. Voor mij is dat geen verrassing, want ik heb in deze rubriek al jaren geschreven dat er een tekort was aan huisartsen, spoedartsen en tandartsen. De reden daarvoor was een numerus clausus bij de ingangsexamens. Ik heb een kleinzoon die ondertussen huisarts is kunnen worden, maar die op de universiteit een jaar verloren heeft omdat hij niet meteen voor dat ingangsexamen slaagde, een examen dat niets te maken had met geneeskunde, maar alleen met een soort computerspelletje dat als enig voordeel had dat het in een oogwenk digitaal kon gecontroleerd worden. Jonge mensen, die zich geroepen voelden om (tand)arts te worden, waren dan bijna verplicht eerst biomedische te volgen, waarvoor geen ingangsexamen nodig was en na het behalen hun bachelordiploma daarin, via een schakeljaar over te stappen op geneeskunde. Maar heel wat dokters in spe haakten af.

Klap op de vuurpijl was dan nog dat de francofonen, gewend als ze zijn de wetten in dit land niét na te leven als ze hen niet goed uitkomen, ook het resultaat van dat ingangsexamen aan hun laars lapten en toch verder konden studeren. Maggy De Block (Open VLD) heeft daar iets aan gedaan en niet meer de behaalde punten, maar de plaatsen als slaagkans laten tellen, wat ook een numerus clausus is. Verder heeft De Block de vele Franstalige afgestudeerden, die wel een diploma hadden, maar geen RIZIV nummer kregenomdat het aantal daarvan beperkt was; toch geregulariseerd en werd daarmee bevestigd dat de wet niet naleven in dit land alleen lonend is, als ge Franstalig bent.

Het resultaat van dat geknoei à la belge is wel dat we nu – zoals verwacht – in Vlaanderen met een groot tekort aan artsen zitten en dat terwijl de Coronacrisis van onze artsen extra veel bijkomende inzet vraagt. En niemand staat te springen om het tekort bij de controle van langdurig zieken op te lossen, waardoor allerlei mistoestanden ontstaan en blijven bestaan, de staat er miljoenen euro’s aan verliest en de ziekenkassen daarvoor moeten opdraaien.

---

En dan nog dit: februari wordt de maand waarin het minst geklaagd zal worden. Het telt maar 28 dagen. (grapje)

*


BELGIË FEDERAAL

Kristof Calvo stapt op als fractievoorzitter Groen-Ecolo

Vandaag om 07:37

*

Kristof Calvo zal niet langer mee de grote lijnen uitzetten bij Groen. Hij stopt binnen enkele weken als fractieleider in de Kamer. Hij blijft parlementslid.

Kristof Calvo verdwijnt uit de cockpit van Groen. Nadat hij tot zijn grote teleurstelling geen minister mocht worden in de federale regering, stopt hij ook als fractieleider in de Kamer. Hij oefende die functie uit sinds 2014, wat hem in de oppositiejaren tot belangrijkste politicus van zijn partij maakte, naast partijvoorzitter Meyrem Almaci.

Calvo blijft parlementslid. Hij zal ook werken voor het 'wetenschappelijke bureau van GroenLinks', de denktank van de Nederlandse groenen. Hij zegt in de Kamer inhoudelijk te willen werken rond democratische vernieuwing en staatshervorming. Het is niet duidelijk wie Calvo opvolgt als fractievoorzitter in de Kamer.

Gents speelplein

De regerings deelname leidde bij Groen tot een botsing tussen Calvo en voorzitster Meyrem Almaci. Een half uur voor het begin van het ledenc ongres kreeg hij te horen dat hij geen minister kon worden. Niet Almaci zelf gaf die boodschap, maar Brussels minister Elke van den Brandt, in het donker op een Gents speelplein naast het congrescentrum.

Bart Haeck

 

 CORONA & CENSUUR

*

VRIJE COMMENTAAR

*

Nachtelijke hakenkruisen bij de Kleine Croo…Neen, dat wens ik mijn ergste vijanden niet toe. Wel moet ik kwijt dat zoiets bij mij persoonlijk nachtmerries oproept aan de vermaledijde Repressie die hard en hardvochtig, ja mensonterend van start ging na 6 September 1944, geen 2 uur nadat de ordeloze vlucht van een troep uitgehongeerde Übermebschenn die ‘trokken ’naar huis met hun bescheten kruis’…

Een ‘Bedrijding’ trouwens die de vooral de Vlaamse Elite, de Vlaamse Intelligentia maar ook de armste drommel in de stomppzinnigste ellende stortte. Onmenselijke behandeling, vooral doot de vele kazakdraaiers van het Laatste Uur, het Verzet, en onder het oog van de geamuseerd toekijkende Rijkshters, hun naaste buren sarden, verkrachtten en misbruikten. Die inboedels & huuisraad door de ramen op straat gooiden om die in brand te steken. Die via de Overheid, tal van ‘Strafkampen’ organiseerden, die in veel gevallen erger waren dan die van de Nazi’s. Zie Breendonck. Verlaten kinderen op straat dolen, omdat beide ouders als uitschot en landverraders, ‘Collaborateurs’ dus, opgesloten zaten te verhongeren. Jonge vrouwen die door de vaderlandslieven bewakers tot 10 keer per 24 uur werden verkracht…A.h.w. van hand tot jand doorgegeven..

Als 8-jarige ben ik nog huilend weggelopen van tussen de joelende menigte die zich geamuseerd vergaapte op het kaalscheren van kind-meisjes en oudere vrouwen in alle maten en gewichten. Die zaten, de handen in de schoot, daar wanhopig wenend hoog op de boerenkarren, met tot de lenden opgeschorte rokken, met blote hangborsten waarop weeeral in alle maten en gewichten hakenkruisen met gloeiende teer stonden gebrand, de natte ogen gesloten vanwege de afdruppelende hakenkrruis- teer op hun voorhoofden.

Horror? Ja Ja, maar dan horror voor het Goede Doel….


*

NUMERUS CLAUSUS: een andere nieuwere vorm van broodroof, in gang gezet na de ‘Bevrijding’, met bedoeling de Nederlandstalige Bevolking van dit Kloteland naar de inferioriteit van tweederangsburgers te helpen.

Eenzelfde lot dat tgrouwens in de USA de Republikeinen vanaf 20 Januari te wachten staat.

CALVO

*

*

PS 1

Radio Klara….

Heeft zo pas (10u30) bekend gegeven dat SCHUBERT, de beroemde componist, eingelijk overleden is ten gevolge van ….syphilis. Tja, iedereen gaat dood op de manier die hij zelf wil. De doden in vrede laten rusten, dat is toch niet meer van onze tijd, zeker?…

Wanneer horen we eindelijk eens iets over de Waalse wereldberoemde Internationale Voorzitter van de Socialistische Internationale, ons aller Elio di Rupo? Hier op deze blofg steevast als HOMO vereerd als Olio di Poeppo?

De man is, naast zijn broers-criminelen met strafdossier als valsmunters, OOK Italiaans Staatsburger uit de Abruzzen.

Een ‘rupo’ is ten andere het Italiaans woord voor ‘Afgrond’. Een toevvalligheid die niets aan de verbeelding overlaat….


PS 2

Jullie hebben er toch ook op gelet dat Maria Lichtmis meteen ook PANNEKOENDAG is? Smakelijk!!!

Digitalia

HOW TO HOLD THE WEST

Geen opmerkingen: