dinsdag 16 februari 2021

500525 - KLOTE EBESTUUR VOOR KLOTE LANDEN EN HET VEERERGRT MTDE DAG

 

.

500525 - KLOTE EBESTUUR VOOR KLOTE LANDEN EN HET VEERERGRT MTDE DAG

MAANDAG 15 FEBRUARI 2021


INHOUD

VEILIGHEID, GEZONDHEID EN ONDERWIJS: ALLES DRAAIT VIERKANTE RONDJES OP ALLE MOGELIJKE CARROUSELS

*

*   Lorinparys - @lorinparys123

Mond vol over politieke vernieuwing met meer dan 800 cabinetards.

In 2013 gaven ze zichzelf méér centen, wij stemden tegen.

En dit is wat ze van plan zijn. Als de democratie tegenvalt, passen we gewoon de regels voor de winnaars aan?

@8AM_Wetstraat

*

*

RENÉ de CLERCQ

Geboren  14 november 1877 te Deerlijk

Overleden        12 juni 1932 te         Maartensdijk. Hij was een Vlaams schrijver, dichter, politiek activist en componist.

*

Kindertijd

René Declercq werd in Deerlijk in het huis, toen herberg Het Damberd, dat nu zijn museum herbergt. Zijn vader, Charles Declercq (1831-1893), was een kleine vlashandelaar, herbergier en touwslager en verzorgde de hele vlasbewerking vanaf het zaaien tot het zwingelen. Van het afval werden ’s winters koorden gedraaid. Zijn moeder, Paulina Gheysens (1836-1906), was de tweede vrouw van Charles Declercq. De man was al gehuwd geweest met Cordula D’heygere. In totaal kreeg zijn vader zestien kinderen, van wie René de voorlaatste was. Na de geboorte van het laatste kind, Rachel, verhuisde Charles naar de herberg De Valke op de hoek van de Harelbekestraat en de Kleine Pontstraat, nu Comm. Edmond Ameyestraat.

Studies

Hij ging in 1896 eerst geneeskunde studeren aan de Universiteit van Gent maar schakelde al snel over op Germaanse filologie. De Clercq raakte via Emmanuel De Bom betrokken bij het literair tijdschrift Van Nu en Straks en in 1901 was hij voorzitter van Rodenbach's Vrienden, Taalkundig Studenten genootschap, dat Julius Mac Leod steunde in zijn strijd voor de vernederlandsing van de universiteit. In het literair blad Jong Vlaanderen (1900-1902) publiceerde hij het euforisch essay "Krachtstorm", over de ontvoogding van het cultuurarme Vlaanderen. Hij ging na zijn promotie in 1902 les geven in Nijvel, Oostende en Gent. In Gent richtte hij met Gustaaf De Smet het Algemeen Kunstverbond voor Beide Vlaanderen op, een culturele vereniging voor de kunst der letteren en beeldende kunsten.

De Eerste Wereldoorlog en het activisme

De Duitse inval in augustus 1914 deed De Clercq vluchten naar Nederland, waar hij aan de Belgische School in de Van Ostadestraat in Amsterdam les ging geven. Hij werd redacteur van het literair tijdschrift "De Vlaamsche Stem", een blad dat in februari 1915 werd opgericht voor Belgen van Vlaamse afkomst. Hij publiceerde hierin gedichten waarin hij de Vlaamse ontvoogding bepleitte. Het blad geraakte onder Vlaams-nationale invloed in mei 1915 wanneer het blad met Duitse financiële hulp werd overgenomen door de Groot-Nederlandsgezinde Carel Gerretson. Ook De Clercq evolueerde en werd een Vlaams activist, nadat een met hoofdredacteur Alberic Deswarte op 11 juli verstuurd telegram aan Koning Albert I dat de zelfstandigheid van Vlaanderen bepleitte, negatief beantwoord werd. Het blad waarvan hij inmiddels zelf de hoofdredactie deelde met Antoon Jacob, werd een anti-Belgisch blad. Koning Albert I deed daarop vanachter het IJzerfront een Koninklijk Besluit uitgaan dat hem de onderwijs bevoegdheid afnam. Het blad ging in 1916 ter ziele wegens geldgebrek, nadat het de censuur aan geallieerde zijde niet meer doorkwam en dus ook niet meer aan het IJzerfront geraakte.

De Nederlandse dominee uit Gent Jan Derk Domela Nieuwenhuis Nyegaard haalde hem in 1916 over lid te worden van Jong-Vlaanderen. De Clercq had de aandacht getrokken vanwege zijn redacteurschap van het ballingentijdschrift Dietsche Stemmen, een blad waarin de Groot-Nederlandse gedachte uitvoerig bejubeld werd. De Clercq publiceerde er eind 1915, begin 1916 een hekelschrift in aan de Belgische regering in ballingschap in Le Havre, "Havere tegen Vlaanderen". In 1916 werd hij redacteur van De Toorts, een blad dat tot doel had het Vlaams activisme dat in Nederland als collaboratie gezien werd, te ondersteunen. Hij werd bestuurslid van het "tijdelijk in Holland gevestigde" Nationaal Vlaamsch Komiteit tot Verdediging van de Vlaamsche Zaak in België, dat begin 1917 de Amerikaanse president Wilson een telegram, en de Belgische premier Charles de Broqueville een brief stuurde waarin de Vlaamse kwestie bepleit werd. Het comité ging in mei 1917 op in de "Dietsche Bond".

De oprichting van de Raad van Vlaanderen in mei 1917 haalde in juli 1917 De Clercq over terug te keren naar Vlaanderen. Hij opteerde als lid van de Raad voor een zelfstandig Vlaanderen dat op zou gaan in een Groot-Nederland en verwerkte dat in zijn gedichten. "Daar is maar één Vlaanderen", een lied van hem uit 1917, getoonzet door Jef Van Hoof, groeide uit tot het officieuze volkslied van de Vlaams-activisten. Op 11 november 1917 nam hij als spreker deel aan de Alhambrameeting, die op 22 december 1917 leidde tot het daadwerkelijk uitroepen van de Vlaamse onafhankelijkheid door de Raad. De Clercq was toen ook hoofdredacteur van de Gazet van Brussel en bejubelde het gebeurde. Van de Dietsche Bond werd hij ondervoorzitter. Op instigatie van de Duitse gouverneur-generaal voor België, Freiherr Ludwig von Falkenhausen, werd hij benoemd tot conservator in het Brusselse Wiertz-museum. In november 1917 maakte hij een culturele tournee door Duitsland waar hij door de Deutsch-Vlämische Gesellschaft hartelijk onthaald werd. In januari 1918 werd hij ondervoorzitter van de Raad van Vlaanderen en bereidde hij de "volksraadplegingen" voor. Ook bij de oprichting in Vlaanderen van afdelingen van de Deutsch-Vlämische Gesellschaft was hij betrokken. Maar zodra president Wilson in oktober 1918 - het nakende Duitse verlies aan het Westelijk front was inmiddels onafwendbaar - de onvoorwaardelijke terugtrekking van Duitsland uit Vlaanderen eiste, vluchtten de leden van de Raad van Vlaanderen naar Nederland en Duitsland.

KONIJNTJE

Konijntje kan zijn oortjes stellen,

Konijntje kan zijn oogjes schuinen,

heeft al zeven springgezellen

om te hollen op de duinen.

Langoor, Schuinoog, Huppelbeentje

droomt nu in zijn eentje.

 

Onze baby's, Amsterdam (De Hooge Brug), 1920

Repressie

De vrees voor Repressie na de wapenstilstand deed De Clercq terugvluchten naar Nederland waar hij het over hem in België in 1920 uitgesproken doodvonnis per brief vernam . Hij bracht zijn verdere leven door met het onderwijzen van kinderen van gevluchte Vlaamse activisten en het publiceren van zijn werken. In 1920 ging hij op tournee door Nederland met zelfgeschreven muziekwerken die hij met een combo uitvoerde. Ook voor de Dietsche Bond en De Toorts bleef hij actief, en in Duitsland hield hij regelmatig lezingen over de Vlaamse en Duitse letteren. Pas in 1929, nadat de Amnestiewet van kracht werd, keerde hij eenmalig voor een kort bezoek terug naar Vlaanderen.

Overlijden

René de Clercq overleed op 54-jarige leeftijd in Maartensdijk. Hij werd begraven in het Nederlandse dorpje Lage Vuursche.


*

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

*

DE SECUNDAIRE EINDTERMEN

De koepel van het katholiek onderwijs is niet akkoord met de nieuwe eindtermen voor het secundair onderwijs en stapt daarvoor naar het Grondwettelijk Hof. Volgens topman Lieven Boeve worden die eindtermen te on-overzichtelijk en zal het ermee eindigen dat de afgestudeerden van alles een beetje zullen kennen, maar niets grondig. Hij zegt daarbij feitelijk dat we straks te veel managers zullen krijgen en te weinig specialisten. Ik ben het met de demarches van Boeve niet altijd eens, maar hier heeft hij, volgens mij, wel een punt en ik maak van de gelegenheid gebruik om een mopje daarover te vertellen dat zegt waarom,

Het verschil tussen een specialist en een manager:

‘Een specialist is iemand die veel weet van weinig, steeds meer komt te weten van steeds minder en tenslotte alles weet van niets.

Een manager is iemand die weinig weet van veel, steeds minder komt te weten van steeds meer en tenslotte niets weet van alles’.

Het is maar een mopje, maar er zit een beetje waarheid in.

---

En er viel nóg kolder te beleven:

ONS MATEKE heeft het vorige week bij Terzake serieus aan de stok gekregen met babbelkous Almaci. Stel u voor, ruzie open en bloot op Tv tussen de linkse bondgenoten van Paarsgroen+ (en de stad Gent). Nadien wist ons mateke te vertellen ‘dat hij de indruk had dat Almaci daar zat ‘om ons (SP.a, binnenkort Vooruit’) een loer te draaien’. Hij zou maar beter opletten. Vraag het maar eens aan Kalveau!

CORONA VIRUS

*

Bijna 50.000 dosissen Moderna op komst

De 95 Vlaamse vaccinatie centra, waaronder dat in Antwerpen, zijn klaar om deze week open te gaan.

14 februari 2021 17:26

*

Vlaanderen zet komende week 100.000 spuitjes tegen het coronavaccin.

?????

Goed nieuws is dat na een breuk in leveringen opnieuw 50.000 dosissen Moderna op komst zijn. Waar staan we anderhalve maand na de start van de vaccinatie campagne?

De vaccins worden verder verdeeld in rust- en ziekenhuizen. Vanaf deze week komen daar mensen bij in de gehandicapten instellingen, net als huisartsen, tandartsen en zorgwerkers in de thuisverpleging. Wat gaat er allemaal gebeuren?

Hoeveel mensen zijn al gevaccineerd?

België had op 13 februari 365.000 mensen ingeënt. In Vlaanderen zijn 220.500 mensen ouder dan 18 gevaccineerd, of 4 % van de bevolking. Bijna de helft van hen is 65-plusser, omdat de Overheid ervoor koos vaccinatie te starten met de alleroudsten in de woonzorgcentra. Bij hen is de vaccinatie ronde al bijna klaar. Ongeveer de helft van de bijna kwart miljoen ingeënte Vlamingen kreeg een eerste dosis van het Pfizer/BioNtech- of Moderna-vaccin - de enige die tot nu zijn toegediend. Bijna 115.000 zijn volledig ingeënt met een tweede spuitje. Bij Pfizer vereist de bijsluiter dat het tweede spuitje drie weken na het eerste volgt, bij Moderna is dat vier weken.

115.000 - Twee dosissen

Bijna 115.000 Vlamingen boven 18 zijn volledig ingeënt met twee dosissen vaccin.

De grote bulk van spuitjes zijn tot nu gezet met het Pfizer-vaccin. Met Moderna zijn er tot nu 12.000 inentingen gegeven.

Wie zijn nog ingeënt?

In de ziekenhuizen worden vaccins toegediend aan het personeel dat het meeste risico loopt - artsen en verplegend personeel op spoed, intensieve zorg en covid-afdelingen. En er was ook al een kleine groep vaccins verdeeld onder eerstelijns werkers - vooral huisartsen. Van het ziekenhuis personeel is ongeveer 20.000 gevaccineerd - op een totaal van rond 100.000. Bij de eerstelijns werkers is dat ongeveer 11.000.

Wat gaat er deze week gebeuren?

Komende week worden in Vlaanderen in totaal 100.000 spuitjes gezet. 'Daarvan gaan er 40.000 naar de ziekenhuizen(personeel dat direct contact heeft met patiënten), 30.000 naar de woonzorgcentra, 17.000 naar de gehandicapten instellingen en nog eens 10.000 naar huisartsen, tandartsen, thuisverplegend personeel en andere eerstelijnswerkers', zei Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) in VRT-programma De Zevende Dag.

De vaccin planners moesten voor komende week één groot probleem oplossen. Afgelopen en komende week waren 51.000 Moderna-vaccins beloofd, maar die komen niet. Dat was grote tegenslag voor de Vlaamse ziekenhuizen. Die moeten - behalve 13 grote hub-ziekenhuizen die met Pfizer werken - hun personeel inenten met Moderna. Door uitstel op de levering is geschoven met de planning. De 'Moderna'-ziekenhuizen krijgen extra dosissen Pfizer, om samen met de geplande dosissen AstraZeneca-vaccin inenting verder te kunnen ze

Dries Bervoet

OP 22 MAART 2016 STOND IN EN OM BRUSSEL DE TIJD STIL.

*

Zijn we veel veiliger geworden, na de aanslagen van 22 maart 2016? Koen Metsu en Julien De Wit brengen het Belgische veiligheids apparaat in kaart.

Ontwapend — Vijf jaar na de terreuraanslagen – boek presentatie 15 februari

Moslim terroristen sloegen hard toe in het metrostation Maalbeek en op de luchthaven in Zaventem. Het hele land was in shock. Hoe kon zoiets gebeuren? Hadden we dat echt niet kunnen zien aankomen? En valt een herhaling in de toekomst te vermijden?

Vijf jaar na datum maakt N-VA-Kamerlid Koen Metsu, veiligheids specialist van zijn partij, een tour d’horizon. Hij sprak met slachtoffers, getuigen en the powers that be, op zoek naar antwoorden die hij nu verzamelde in het nieuwe boek Ontwapend: de ongelijke strijd.

concrete beleids voorstellen voor de nabije toekomst

Samen met zijn co-auteur Julien De Wit houdt Metsu het veiligheids apparaat van ons land tegen het licht. Samen onderzoeken ze de Staatsveiligheid, Justitie, Europol en Defensie. Ze brengen in kaart hoe die diensten omgaan met islam terreur en -radicalisering, nucleair terrorisme, bio-terreur en cyber terrorisme. Ze staan ook stil bij de slachtoffer opvang en -opvolging na terreurdaden. Onder meer vanuit zijn ervaring in de tijdelijke commissie Terreur bestrijding, biedt Metsu telkens concrete beleids voorstellen voor de nabije toekomst.

Veiligheid - Boek Presentatie

op 15 februari, om 19u30 houden Koen Metsu en Julien De Wit hun boek symbolisch boven de doopvont. Ze doen dat samen en in gesprek met enkele experten die ook allen in het boek aan bod komen. Zo onder meer: imam Brahim Laytouss, expert islam radicalisering; Emy Burm, moeder van een Syriëstrijder; prof. criminologie Marc Cools; Heidi De Pauw van Child Focus; Philippe Vansteenkiste en Elisabeth Krahulecz van slachtoffer vereniging V-Europe; advocaat Walter Daemen en vtm-journalist Faroek Özgünes.

Wil u deze boek-presentatie bijwonen? Schrijf u dan in via het onderstaande formulier en stem op maandag 15 februari, iets voor 19.30 uur, af op Doorbraak.be. Na inschrijving ontvangt u een mail met de nodige informatie waar en hoe u de boekpresentatie kan bijwonen.

Nu al bestellen?

Kan u er niet bij zijn of wil u nu al het boek bestellen? Dat kan al in de online boekhandel van Doorbraak. Het boek wordt u dan in de week van 15 februari toegestuurd.

14/02/2021

Doorbraak redactie

CORONA & CENSUUR

VRIJE COMMENTAAR

*

Het intellectueel niveau staat dus werkelijk op een absoluut dieptepunt? Et alors?

En vooral: hoe zou dat nu toch komen? Ha, Walter IK weet het.

Net als wijlen het gat in de begroting, die vanzelf gekomen is, zal dat ook wel vanzelf weer verdwijnen…. Authentieke socialistische Staathuishoudkunde van de bovenste plank.

Wie herinnert zich nog?

Het aantal klas- & verplichte studie-uren per week uit onze Humaniora?

Wie herinnert zich nog het niveau van de Eerwaarde Heren Leraren aan onze Voorvaderlijke Colleges? Waar per lokaal ieder lesuur ingezet werd met een kort gebed…Waar op de speelkoer sleutelbossen rinkelden tegen handen, wegens het vriesweer, in de broekzakken…

Wue herinnert zich nog de toen streng gescheiden onderwoijs-netten, meisjes en jongens, op een veilige afstand uit elkaar gehouden? De ogen neegeslagen en minstens eenmaal per week verplicht naar de Biecht…

Gezien worden op aarlichte dag op straat naast iemand van het Zwakke Geslacht, zelfs al was dat Uw eigen jongeren zusje, was dat geen per direct de woestijn ingestuurd worden, om, met heel wat chance, in de naburige stad een ander laatste jaars onderdak te krijgen?

Toen was studeren een goddelijk voorrecht, eventueel dank zij de milde steun van en of ander weldoener die vanzelfsprekend onbekend wenste te blijven…

Maar die generaties zijn straks 166 jaar oud…

Ja Ja, we gaan er inderdaad op vooruit. Digitaal, per toplap en I-Pad, maximaal, en horizontaal. Mits de nodige voorbehoeds-middelen van thuis uit beschikbaar worden gesteld.

Hoe in ’s hemels naam kan Vlaanderen dan uit zijn eigen as herrijzen? Om op te gaan in de vaart der volkeren… Ach Wies Moens, ach jij Artevelden….

-

Zoals Zuster Benedicte aan Moeder Overste over de tuinman uitlegde hoe bij het vallen van de avond, verkrachting kon vermeden worden. Hij de broek tot op de enkels doen laten vallen, en ik mijn rokken naar omhoog tot boven de knieën. Kunnen we dan eens nagaan wie er het rapste kan lopen…

*Digitalia

HOW TO HOLD THE WEST







Geen opmerkingen: