woensdag 10 februari 2021

500518 - NAAST ROOD IS NU OOK TEN EEUWIFEN DAGE BLAUW EN VOORAL GROEN DES DUIVELS

 

.

500518 - NAAST ROOD IS NU OOK TEN EEUWIFEN DAGE BLAUW EN VOORAL GROEN DES DUIVELS

WOENSDAG 10 FEBRUARI 2021

*
INHOUD

DE HUIDIGE GOELAGS, GASKAMERS EN MARTELKAMPEN ZOUDEN EIFENLIJK IN HET BLAUW OF HET GROEN MOETEN GESCHILDERD WORDEN.

*

*

SCHOLASTICA VAN MONTE CASSINO

kluizenares; † 543.

Feest 10 februari.

Zij zou een zus geweest zijn - volgens sommigen zelfs de tweelingzus - van Sint Benedictus de grondlegger van het westerse monnikendom, en stichter van de Benedictijner kloosterorde. Scholastica wordt beschouwd als de eerste benedictines.

Zij en haar broer werden geboren rond het jaar 480 in een rijke familie te Nurcia in de Italiaanse landstreek Umbrië. Volgens de bronnen zou hun moeder tijdens de bevalling bezweken zijn. De twee kinderen hielden dolveel van elkaar en trokken overal samen op tot het moment aanbrak dat Benedictus naar Rome ging om er zijn studies voort te zetten.

Reeds als klein meisje was Scholastica aan God toegewijd. Zodra zij kon, zocht zij de nabijheid van haar broer weer op. Aanvankelijk was zij naar een vrouwenklooster gegaan in de buurt van Subiaco; want daar was Benedictus zijn leven als monnik in de eenzaamheid begonnen. Later, toen Benedictus verhuisde naar de Monte Cassino, trok zij zich niet ver daar vandaan in de eenzaamheid terug. Eenmaal per jaar zocht ze haar broer op en voerde met hem een geestelijk gesprek. Daartoe verlieten ze beiden hun verblijfplaats en ontmoetten elkaar in het gastenkwartier van het nabijgelegen kloostergebouw. Ze spraken enkele uren met elkaar, genoten samen het uiterst sobere avondmaal en na de gebeden ging elk weer terug naar zijn of haar eigen plek.

Bij gelegenheid van wat later hun laatste gesprek zou blijken te zijn, uitte Scholastica bij het vallen van de avond haar verlangen, dat ze de hele nacht samen in gesprek en gebed zouden doorbrengen. Maar haar broer wilde liever naar zijn klooster terug. Zo had hij het zelf in zijn Regel aan zijn onderdanen bevolen. Door niets liet hij zich vermurwen. Het gaf trouwens geen pas dat een monnik en een kluizenares in elkaars nabijheid de nacht doorbrachten, al was het dan ook om te bidden en geestelijke gesprekken te voeren. Benedictus had op dit punt in zijn leven al moeilijke strijd moeten leveren. Daar wilde hij trouw aan blijven.

Maar Scholastica hield aan. Toen zij merkte dat Benedictus geen krimp gaf, bad zij de hemel om hulp. Op datzelfde moment barste er zulk een onstuimig noodweer los dat het werkelijk onmogelijk was om zich daarin te begeven. Benedictus was verbijsterd: "Moge God je vergeven, maar wat heb je gedaan, mijn zusje?"

"Toen jij niet wou luisteren, heb ik God mijn wens voorgelegd. Hij luistert wel, want je kunt met geen mogelijkheid naar huis."

De volgende morgen keerde elk terug naar de eigen verblijfplaats. Drie dagen nadien zag Benedictus door het venstertje van zijn hut een sneeuwwitte duif ten hemel vliegen, en hij besefte dat dit een teken was, dat zijn zuster was gestorven en dat haar smetteloze ziel opging naar God.

Verering & Cultuur

Hij liet haar in zijn kloostergemeenschap begraven, en bepaalde dat hij straks in hetzelfde graf zou worden bijgezet, want hij wilde niet dat de dood hen van elkaar zou scheiden.

**

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

*

ONZE LELIAARDS

In deze rubriek heb ik het al meermaals gehad over het rampzalig beleid van Guy Verhofstadt die na jaren in de oppositie haast flamingant geworden was en die met zijn burgermanifesten de rechtervleugel van de toen reeds sterk verwaterde Volksunie kon verleiden, wat later leidde tot de overstap van mensen als Jaak Gabriëls, Hugo Coveliers, Bart Tommelein en Bart Somers. Verhofstadts ultieme droom was echter niet de nieuwe grote Vlaamse volkspartij, maar het Belgische federaal premierschap. Om dat te bereiken, verloochende hij alles wat hij in die burgermanifesten had geschreven, gaf hij, om te PS te lijmen, miljarden euro’s weg aan het hopeloos verknoeide Franstalig onderwijs en maakte hij, samen met begrotingsminister Vande Lanotte, de spaarpot op die Dehaene had achtergelaten om de kosten van de voortschrijdende vergrijzing op te vangen. Zo legde hij de basis van het huidige Belgische deficit, dat alleen nog moet onderdoen voor dat van enkele Club Med landen.

Men zou zeggen dat ze het in de liberale familie nu wel geleerd zouden hebben, maar niets is minder waar. De geschiedenis herhaalt zich. Alexander Decroo liet als neofiet op het federale niveau in 2010 de regering Leterme vallen over de splitsing van Brussel-Halle/Vilvoorde, om later als minister in de regering Michel te pleiten voor herfederalisering, iets wat de Vlaamsnationalisten net niét wilden. Nu ook hij federaal premier kon worden, aarz7elde hij geen ogenblik om, net als Lachaert en Quicky, zijn eigen blauwe achterban in de wind te zetten, kazak te keren en een regering te vormen zonder meerderheid in Vlaanderen. Dit alles terwijl hij als liberaal best wist dat dit België overleeft dank zij de Vlaamse economie (70%), de Vlaamse export (83%) en de Vlaamse belastingen (90%).

En dan zijn er nog van die simpele zielen – ook in Vlaanderen - die het geweldig vinden dat Alexander Decroo zo vloeiend Frans spreekt. Dat is nogal wiedes: het is de man zijn moedertaal, letterlijk   Open VLD blijft in werkelijkheid nog altijd dezelfde oude PVV: de ‘Pest Voor Vlaanderen’. We kunnen alleen maar hopen dat de eigen achterban, die zich verraden voelt, de kazakdraaiers bij een volgende verkiezing te rekening zal presenteren

---

En dan is er de zaak ‘Let’s go Urban’ van Sihame El Kaouakibi. Buiten de subsidies die ze van de Stad Antwerpen kreeg en waarbij men twijfelde wat ze ermee gedaan had, ligt ze nu overhoop met Open VLD, ook al over centen. Zo’n vroom vrouwtje, ze is zelfs naar Mekka geweest. Dat kan men zien aan de ‘El’ tussen haar voor- en achternaam.

 *

*

HEINEKEN SCHRAPT 8.000 JOBS

Vandaag om 07:52

*

De Nederlandse biergigant ziet in tegenstelling tot Carlsberg geen snel herstel van de pandemie.

Het contrast is groot: bij Carlsberg voorspelt CEO Cees 't Hart een soort nieuwe 'Jazz Age boom' met snelle terugkeer naar het bierverbruik van voor de pandemie. Niets van die optimistische geluiden bij Heineken HEIA0,00% .

 

Heineken-CEO Dolf van den Brink in het rapport over 2020. 'We verwachten dat omzet, bedrijfswinst en winstmarge ook in 2021 onder het niveau van 2019 zullen liggen'. Hij merkt op dat eind januari minder dan 30 procent van de horeca-afnemers van Heineken operationeel waren.

30% de lockdowns bijten

Heineken zegt dat eind januari minder dan 30 procent van zijn horeca-afnemers operationeel was

'We verwachten dat de pandemie ook de eerste jaarhelft onze activiteiten zal beïnvloeden, met een geleidelijke verbetering in de tweede jaarhelft', zegt van den Brink.

En zoals in oktober aangekondigd met een strategische review neemt de CEO actie om structureel 350 miljoen euro personeelskosten uit te sparen: Heineken snijdt 8.000 jobs weg. Dat is bijna een tiende van de 85.000 mensen die nu wereldwijd bij de brouwer werken.

De jaarcijfers van Heineken waren in lijn met de verwachtingen en dus, precies door de vele lockdowns om de pandemie in te dijken, slecht. Consumenten kopen weliswaar meer bier in de supermarkten, maar dat is absoluut geen compensatie voor de weggevallen - lucratievere - bierverkoop in de horeca.

De omzet tuimelt 17 procent naar 23,8 miljard euro. Dat zet een negatieve hefboom lager op de resultatenrekening: de bedrijfswinst tuimelt bijna vier vijfde naar 778 miljoen euro, netto dook Heineken 204 miljoen in het rood.

Kurt Vansteeland

*

DOORBRAAK BOEKENNIEUWS - DE GROENE UTOPIE -- NU IN PROMOTIE

info@doorbraak.be

*

De groene utopie -- nu in promotie

In 'De groene utopie' gaat Drieu Godefridi op zoek naar de ideologische wortels van het ecologisme. Hij komt tot het verrassende besluit dat de ideologie inherent totalitair is.

Het ecologisme is au fond een totalitaire ideologie. Tot die vaststelling komt de Franstalige Brusselse ondernemer-filosoof Drieu Godefridi in zijn nieuwe boek De groene utopie. Dat is een vertaling van L'écologisme, nouveau totalitarisme? dat eerder een Engelse versie kreeg. Binnenkort volgt een Portugese en een Duitse vertaling.

Afromen en verbieden

Het ecologisme roomt alle vette kantjes van het goede leven af, stelt hij. De ideologie — in België vertegenwoordigd door Groen en (vooral) Ecolo — is erop uit om te verbieden. Godefridi schertst: 'verban alles wat mogelijk is en hef een ecotaks op wat overblijft.' Mocht het niet zo grappig zijn, zou de ernst er snel van doordringen. En toch: dieselauto's worden stilaan uit de markt geduwd, nadat ze de stadscentra moesten verlaten waar we straks nog 30 km/u mogen rijden. Korte afstandsvluchten mogen straks niet meer. Vlees is uit den boze. Kernenergie is het Grootste Kwaad uit de geschiedenis. Landbouwers worden steevast geviseerd. En de vrijemarkt economie moet aan banden worden gelegd.

utopie

Meticuleus analyseert Godefridi de 'stichtende' teksten die aan de grondslag liggen van het groene denken. Godefridi toont aan dat ecologisme in feite een anti-liberale, anti-economische en zelfs totalitaire ideologie is. Zijn analyse doorspekt hij met een dystopisch verhaal: wat als het ecologisme wereldwijd voet aan de grond krijgt en zijn ideeën kan doordringen?

Totalitair?

In zijn recensie, elders op Doorbraak, benadrukt Rob Lemeire de totalitaire grondslag van het (politieke) ecologisme. Hij merkt op dat Godefridi ook vergelijkt met communisme en nationaal-socialisme. 'Geen totalitaire ideologie is echter ambitieuzer dan het ecologisme, aldus de auteur. De lezer krijgt nog in een voetnoot de opdracht eens te zoeken naar menselijke activiteiten die het klimaat-ecologisme niét radicaal wil aanpakken.'

Promotie

Volgens onze recensent is De groene utopie een warm aan te bevelen boek, zowel qua vorm als qua inhoud. Daarom is het meteen ons Boek van de Week, verkrijgbaar in de Doorbraak online boekhandel tegen een tijdelijke lanceringsprijs.

Bestel hier uw exemplaar tegen €17,95

Alvast veel leesplezier!

 CORONA & CENSUUR

VRIJE COMMENTAAR

*

SAMENVATTENDE

BEDENKING

Vergelijk, wereldwijd, geval per geval het aantal

‘Regeringsleiders’ t.o.v. het aantal ‘Captains of Industry’ die de samenleving organiseren en/of verondersteld worden in goede banen te leiden.

Zowel de financiële resultaten als het Algemeen Welzijn zijn er naar.

Zoveel hoofden, zoveel zinnen…

*

‘Verdeel en heers’: was dat niet reeds ds stelregel van Julius Caesare, zo’n dik 2.000 jaar geleden?

-

Dat U hier met recht en reden terecht bent bij een strijdvaardig Vlaams Nationalist zou U eigenlijk al haast 20 jaar moeten hebben ondervonden. Het is mij dus een groot genoegen, zoals hierboven door anderen en beteren beschreven, te kunnen vaststellen hiermede aan de goede kant van de Geschiedenis te staan.

A      l is dat tot hiertoe de kant geweest waar de klappen vielen…..

*

“Hier liggen huh lijken

Als zaden in ’t zand.

Hoop op den oogst

O Vlaanderenland”

*

Digitalia

HOW TO HOLD THE WEST


Geen opmerkingen: