donderdag 3 januari 2013

1122 - DE TRICOLORE BOEMERANG VAN HET POPULISME

.


.

1122 - DE TRICOLORE BOEMERANG VAN HET POPULISME









Dit blogje staat voor eerlijke en nobele informatie en hier staat noioit informatie over onderwerpen als op Facebook ‘De Antwerpse Hoeren’. Want de dag van vandaag is dat al lang geen scheldwoord meer. Hebben Julie ook die ‘jongeren (M/V/O) op ÉÉN aan het werk gezien? De quizvraag gehoord waarin de persoonlijke vraag verborgen zat naar het al-dan-niet regelmatig scheren van het schaamhaar?

Het zal wel mijn slecht karakter zijn, maar ik dacht : waarom schaamhaar scheren, en het hoofdhaar à la Turtelboom laten staan Huizen daar dan nooit muizen in? Zou het niet beter omgekeerd zijn : wat normaal en zichtbaar is, keurig laten kappen?

Voilà, dat was het dan. Hieronder voor de tweede keer in korte tijd, een artikeltje uit ’t Pallieterke, voor de weinige mensen die nog geen abonnement hebben en zelfs nooit een los nummer meegritsen van de kranten-kiosk. Iedere week leest U daar, voor mensen met een goed hart en een slecht karakter, 16 blafzijden waarover andere dag- of weekbladen niet durven schrijven. Er is een tijd geweest, toen de regime-partijen nog een beetje Vlaamse reflex hadden, dat op woensdag ’t Pallietertje zelfs goed zichtbaar voor iederenn, gelezen werd op de banken van het Parlement.



***

Ter zake :

Boemerangs

Hopelijk zetten de analisten bij de start van het nieuwe jaar “de ploat af” die ze sinds 14 oktober grijs draaien om de nederlaag van “Patrick van A” te verklaren. Geen burger (m/v) die, voor zover het hem interesseert, nog niet weet dat hij de keuze heeft tussen twee mogelijkheden. “Patrick” was of te veel manager en te weinig partijpoliticus, of veel trouwe VB-kiezers vonden in de N-VA een “democratisch alternatief”. Voor verwoede doordenkers: een mengeling van beide kan.

Na de moeder van alle rode nederlagen, in Antwerpen, is de conclusie dat het voor de partij van de kameraden en haar intellectueel entourage aartsmoeilijk was, en nog altijd is, om de pil door te slikken, laat staan die te verteren.

Zo niet hadden Marc Swyngedouw en Dave Sinardet, steunpijlers van de rode analytische denkwereld, al eerder de vlam rond het icoon “Patrick” laten uitdoven. Swyngedouw ziet de “migratie” van VB-kiezers als grootste oorzaak van diens nederlaag en de overwinning van Bart De Wever. Sinardet houdt het bij te veel marketing. Mijn voorkeur gaat naar “migratie”, vanwege het daarin aanwezige boemerangeffect. Dat effect zal in de eerste plaats het grasgroene hart van Jos Geysels, geestelijke vader van en drijvende kracht achter het beruchte “cordon sanitaire”, diep getroffen hebben.

De man kon niet vermoeden dat de in 1989 rond een Vlaamse niet-traditionele partij opgetrokken schutskring, bijna een kwarteeuw later als een boemerang zou terugkeren en op zijn gezicht zou knallen. Overigens, ook in het gezicht van alle partijen die zich in zijn anti-Vlaamse “slipstream” nestelden en hun eigen identiteit verloochenden in ruil voor door “la Belgique unitaire” verstrekte macht. Niemand is vergeten dat Geysels, na een verkiezingsnederlaag van Agalev van het politieke toneel gevaagd, door Guy Verhofstadt beloond werd met een winstgevend postje: “speciale ambassadeur voor Institution Building”. Geen mens, Geysels kennelijk ook niet, die wist wat dat jobke inhield. Twee jaar na zijn benoeming nam hij ontslag en die “functie” werd begraven.

Twee…

Beter dan wie ook zal “stille Kempenaar”Geysels beseffen dat, na een eeuw baas op het Antwerpse Schoon Verdiep, het effect van het rode exit veel verder draagt dan een “lokale” overwinning van N-VA.

In het N-VA-verhaal de rol van een boemerang uit de doeken doen en al over boemerang nummer twee spreken, is een koud kunstje.

Mocht het, zoals dat heet, “te herdoen” zijn, de kans is uiterst klein, om niet te zeggen onbestaande, dat het rode Woestijnvishuis Bart DeWever niet één, maar twee keer zou uitnodigen voor deelname aan de succesquiz “De slimste mens”. Men mag het draaien en keren zoals men wil, onloochenbaar blijft dat de politieke klim van BDW én de groei van zijn partij begon, toen hij in zijn eigen humoristische stijl van tegelijk volksmens en politicus, Vlaanderen voor het eerst inpalmde.

Dat de leiding van productiehuis Woestijnvis en de leiding van de VRT zich nog altijd voor het hoofd kunnen slaan, omwille van hun gemeenschappelijke “blunder”, daar kan ik begrip voor opbrengen. De vraag daargelaten of ze BDW als een groteske, “dikke”, bourgondische Vlaamsgezinde of als een deelnemer als een ander wilden opvoeren, gedane zaken nemen geen keer.

Voor die ene keer dat ze met BDW iemand aantrokken die geen notoir lid was van het clubje aan rode en groene politieke kleuren trouwe paladijnen, brachten ze bij Woestijnvis en VRT nietsvermoedend een boemerang in baan die op terugweg naar de bron dermate zwartgeel kleurde dat bij inslag zelfs het gezegde “ze stonden erbij en keken ernaar” schromelijk tekortschoot om de graad van verbouwereerdheid op de gezichten van politiek-cultureel links te schetsen.

…en drie

Tijdens de “feestdagen” werd boemerang nummer drie gelanceerd. Niemand minder dan “le roi” Albert Second, in hoogste persoon, heeft hem geworpen, bij zijn kerstboodschap. Dat hij het nog net niet bestond nominatief een Vlaamse politieke partij, naar voorbeeld van burgemeester Daniël Termont, te beschuldigen van populisme, het zoeken naar zondebokken en, als rotte kers op een bedorven taart, te herinneren aan de jaren dertig, zou men aan afbrokkeling van het hersenpotentieel op gevorderde leeftijd kunnen toeschrijven, ware het niet dat wat ons aller vorst uit zijn royale botten sloeg, door de premier en door de regering, in die volgorde, “gedekt” wordt!

Volgens “de koning van alle Belgen”, Vlamingen uiteraard uitgezonderd, zijn voor de “populistische” BDW en zijn N-VA de zondebokken voor de crisis de vreemdelingen ofwel landgenoten van een ander landsdeel (sic). Bovendien mogen we met zijn allen herinneringen aan de crisis van de jaren dertig en de “daardoor ontstane toestanden” niet laten vervagen.

Het is maar dat u het weet. De derde boemerang doorklieft, sterk gelanceerd, de Belgische lucht. De terugkeer is voor juni 2014 gepland. Het wordt uitkijken naar de kracht waarmee hij zal inslaan.

D.Mol

***





O Ja, voor ik het vergeet : doe zoals ik : er kan, om ’t Pallietertje te lezen, ook een digitaal abonnement genomen worden. Daarmee helpt U om ‘B-Post’ de nek om te wringen, zodat op de puinen van dat rode monster een gezonde post-bedeling kan gebouwd worden. U helpt ook om de zever over ‘het milieu’ stil te leggen, want U doet er effectief iets aan, door het papier te bannen. Verder verstevigt U de broodwinning van eerlijke journalisten die werken voor ’t Pallietertje. Verschiet niet, als ik U zeg, dat het dikwijls dezelfden zijn die in andere bladen hun officiële rimram kwijt raken, maar hun echte mening voor zichzelf en voor ’t Pallietertje houden. Onder deknaam. Uiteraard.

Over ’n boemerang gesproken : ik noem dat het principe van de wederkerigheid der dingen. Stel U eens voor, dat naarmate de gemoederen opgewarmd geraken voor ‘de moeder van alle verkiezingen’ alle Vlaamse partijen in hun programma het cordon sanitaire zouden opnemen tegen de regime-partijen….. Dàt zou pas ’n boemerang zijn! Ha ja! Wie slaat, moet ook slagen verwachten!

Ik zeg dat enigszins anders dan ’t Pallieterke, maar ’t komt wel op ’t zelfde neer.











Geen opmerkingen: