maandag 28 januari 2013

1175 - 30.000 ESTAFETTE-LOPERS OM BELGIE TE REDDEN


***

Maandag 28 januari

Zon 8u24-17u28

H Thomas van Aquino (*), patroon van de theologen

***

1175 - 30.000 ESTAFETTE-LOPERS OM BELGIE TE REDDEN

 

(*) Thomas van Aquino : de man was ‘kerkleraar’ en had ’n hele reputatie opgebouwd als ketter-vervolger. Voor wie ogen in z’n kop heeft en er de gelegenheid toe heeft die te gebruiken, is Italië één groot open lucht-museum. Toen wij eens op wandel in Viterbo, de oude Pausenstad, nieuwsgierig naderden naar een rare constructie op manshoogte tegen de hoek van weer eens een kerkje, konden we op ’n muur-opschrift lezen, dat dit de preekstoel was van…  Thomas van Aquino. Hoe die bereikt kon worden, is een echt raadsel, tenzij de man voor dat doel altijd een laddertje meedroeg. De juiste plaats? Onder de muren van het Pauselijk paleis van toen; nu museum, en uitkijkend op het pleintje waar onze auto stond. In de troosteloze omgeving van een batterij vuil-cnicotainers, vlak onder het opschrift : ‘Päuselijk Galgenveld’ tot einde XIIIe Eeuw…

Weer diezelfde wonderbaarlijke eeuw waarover ik gisteren berichtte….

Reflectie: wat zou men het Berlusconi dan kwalijk nemen, dat hij Mussolini citeert in gedeeltelijk positieve bewoordingen?  Weet U : m&&r dan in England, geldt in Italië “right or wrong, my country’.

***

De afbraak gaat zelfs zover

 

Dat ’n gewone pint straks voorbehouden wordt  aan de juiste partij-kaart. Gerantsoeneerd en op de bon!

 

***

 
Kawouter Beke heeft in zijn Nieuwjaars-speech het woord gemeden als de pest. Hij zoekt bruggenbouwers. Allo?
’n Pontifex, het woord zegt het zelf, is een bruggenbouwer. Zelfs een analfabeet weet dat : het is ’n fixer van ponten, van bruggen. En daarvan moet Kawouter Beke er in de kortste keren zo’n kleine 30.000 bij elkaar krijgen, die daarenboven nog estafette moeten kunnen lopen lijk bj de Olympische Spelen. Het moeten ook jongeren zijn, uit alle partijen, uitgenomen uit die ene partij, die de christenmens niet over de lippen krijgt : de partij der Rechtlijnigen, die maar één doel voor ogen hebben : welvaart door vrijheid. Zij vleien geen groten ter wereld. Zij dulden geen vreemden tot meesters in ’t land. Wat recht is en schoon jaagt hun boezem in brand. Hebben ze, net als de Schotten en de Catalanen, met de paplepel binnen gekregen van hun voorgangers. Aan de nabije horizon glanst de zegepraal en daar zal zo’n tuinkawouter niets aan veranderen!
***
Moeten Uw poulains ook Frans kennen, Mr Beke? Worden ze doorgelicht tot de gtrootouders van voor de oorlog ‘14-’18 om te zien als daar geen Flaminganten tussen  zaten? Gaan ze iedere dag naar de Mis? Ze zitten toch vooraan in de kerk, zodat iedereen ze goed kan zien?
En vooral, Mr Beke : hoe zit het met de verloning?

 

Ter zake :

 

'Geen nieuwe ronde in de staatshervorming in 2014'

zondag 27 januari 2013 om 08u22

***

"Wat we zelf doen, moet steeds beter, wat we samen doen, doen we anders". Zo hertaalde CD&V-voorzitter Wouter Beke de slogan van de eerste Vlaamse regeringsleider, wijlen André Geens, op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij in de Brabanthal in Haasrode, als een eerbetoon aan de splitsing van BHV waardoor Vlaams-Brabant voortaan één kieskring is.

Het is niet met een vuist, maar met een open hand dat we opnieuw een greep op de dingen gekregen hebben, zo blikte Beke terug op het voorbije jaar. De begroting zit na een ingreep van 18 miljard euro Europees opnieuw op schema, bij de lokale verkiezingen daalde het aantal stemmen op Franstalige lijsten in de Vlaamse rand met 10 procent in vergelijking met zes jaar geleden, de toestroom van asielzoekers is gestopt en ondanks de budgettaire krapte zijn er 10.000 extra plaatsen in de Vlaamse kinderopvang gecreëerd.

"Maar wat we zelf doen, moet steeds beter", stelde Beke de ambities voor de rest van de legislatuur scherp: "2014 wordt niet het jaar waarin we nog een nieuwe ronde in de staatshervorming gaan draaien, maar het jaar waarin we de nieuwe middelen en bevoegdheden inzetten voor een nog beter beleid in Vlaanderen".

CD&V’er moet estafetteloper

Met de overheveling van de kinderbijslag wil CD&V de gezinnen versterken, de overheveling van het ouderenbeleid moet de ouderen meer zekerheid geven en met de nieuwe sociaaleconomische hefbomen wil Beke ondernemers betere impulsen geven en nieuwe kansen geven aan mensen die hun baan (dreigen te) verliezen. Hij verwees ook naar de hervormingen in de pensioenen, op justitie, bij het spoor en in de energiesector.

De ambitie van een christendemocraat is om een estafetteloper te zijn, ging de CD&V-voorzitter verder. "Onze ambitie is alles wat we van onze voorgangers kregen, nog beter door te geven aan onze opvolgers: betere wegen - en Hilde (Crevits, Vlaams minister van Openbare Werken, nvdr) begrijpt perfect wat ik bedoel, een sterker Vlaanderen, een krachtigere economie, een grotere zekerheid op solidariteit als het moeilijk gaat".

Niet polariseren, maar bruggen bouwen

Wouter Beke wil dat realiseren met de operatie Innesto, waarbij alle talenten in en rond de partijen gemobiliseerd worden om frisse ideeën aan te brengen. De operatie werd half december opgestart met een groepje van 30 "enthousiastelingen", die tijdens zijn toespraak achter hem opgesteld stonden. Die groep is intussen aangegroeid tot 300 en dat moeten er volgens de voorzitter over een half jaar 30.000 zijn.

"Dit traject leggen we samen af, van nu tot aan het congres van november. Met de kracht van onze handen gaan we bergen verzetten", luidde het. De CD&V doet aan politiek, niet door aan de zijlijn te staan, maar de handen uit de mouwen te steken en de hand te reiken, niet door problemen te maken, maar door ze op te lossen, niet door te polariseren, maar door bruggen te bouwen, besloot Wouter Beke. (Belga/TE)

 

***

 
Wijlen Paul Vanden Boeynants van de Brusselse CVP, die van die pensen met wat compote, had het over ‘met de helm geboren’. Ik denk dan : zou Kawouterke Beke wel de geschiedenis van zijn eigen partij kennen, zo  op gebied van doorgeven naar de opvolgers. Dan zou hij zeker de voorgangers van de laatste 50-60 jaar daarvan uitgesloten hebben, zowel de zonen als de vaders. Want zij hebben a) het land om zeep geholpen b) hun eigen mensen tot de bedelstaf gebracht (Dexia) en c) hun eigen partij ten gronde gericht. Dat alles met voorbedachten rade, met bende-vorming en bij voortdurende herhaling.
Neen, Kawouter Beke : buiten de stoef op Uw eigen om het falen van de regering Di Jeanetto te camoufleren, hebt gij niks nieuws verteld. De vele aderlatingen die Vlaanderen, met jullie medeplichtigheid heeft moeten ondergaan, hebt gij vakkundig onder tafel geveegd. De gedwongen solidariteit met de Fanscouillons is ondertussen opgelopen tot 16 miljard. Per jaar.
O Ja, ik zou het nog bijna vergeten ook : U wilt vooral dat er geen ’verandering’ komt en dat al wie niet denkt zoals U (of rood of blauw, kortom belgicistisch) achter tralies komt. Eerst achter morele tralies (de schutkring), en later, als het jullie wat meezit, een derde repressie-storm. Misschien niet met de daarbij horende dood-met-de-kogel, zoals in 1945, maar dan toch zeker met dezelfde broodroof als toen.
Uw ACW bezit daartoe toch reeds de nodige namenlijsten? Hoe zouden  ze anders uit hun rangen de VB-ers kunnen lichten? De Tsjeven hebben nochtans dapper meegestemd, om discriminatie te verbieden om reden van geloof, afkomst of politieke overtuiging. Is dat domheid, of gewoonweg hypocrisie? Misschien wel beide!
In een democratie, Kawouterke Beke, wordt goedschiks kwaadschiks  samen gewerkt met alle overtuigingen, anders is daar geen democratie, maar dictatuur. En daarom vragen wij dat jullie de baan ruimen.
Op 3 maart hebben we weer een Zangfeest, weet U nog? Ik hoop, Kawouterke Beke, dat Uw oren tuigen, als er gezogen wordt “ En ruimt de baan, alwaar wij gaan, wij zonen van die helden, die hielden vrij van slavernij, hun veie Vlaamse velden”…

 

***

(Get) AA 3AB, strijder-schrijver op rust van blog-bubbels. Hij observeert de wriemelende mensenmassa’s en licht op klaarlichte dag het gebeuren bij met een stal-lantaarn. Want hij heeft niet graag dat Breedsmoel-kikkers in zijn zonlicht komen staan.

“Ut mien zunne, of ‘k straal joe, zei de bie”.
 

 

Geen opmerkingen: