zaterdag 3 november 2018

5167



*
Salvini wil media aan de ketting leggen
*
Italiaanse pers en tv moeten zich voorbereiden op sancties
*
De rechtse Italiaanse regering wil zich de eenzijdige, tegen haar gerichte propaganda van de pers en de publieke omroep niet langer laten welgevallen. Minister van Binnenlandse Zaken en leider van de partij LEGA, Matteo Salvini (foto), heeft de bedoeling bevestigd zich bezig te willen houden met het “ergste gebroed” en de “rode bende” en deze te ontgiften.
Zoals “Der Spiegel” bericht, dreigen de Italiaanse mediahuizen aan de ketting gelegd te worden. Daartoe willen Salvini en zijn regeringspartner vooral de financiële hefboom gebruiken en de “indirecte financiering” door de Staat en het volk beperken. Wat betekent: de inkomsten van de uitgeverijen uit reclame voor bedrijven die geheel of gedeeltelijk van de staat zijn, zoals de luchtvaartmaatschappij Alitalia, manifestaties van gemeenten, openbare instellingen, musea etc. De geldkraan dient desnoods helemaal dichtgedraaid te worden.
*
Ook zijn regeringspartner Luigi Di Maio, minister van Arbeid en leider van de Vijfsterrenbeweging, is het eens met Salvini´s initiatief. Want “samen met de EU willen de media de regering zo snel mogelijk ten val brengen”, zegt hij volgens “Der Spiegel”. Zij bedrijven “mediaal terrorisme”. De oprichter van de Vijfsterrenbeweging, Beppe Grillo, gaat nog verder in zijn kritiek en noemt Italië´s journalisten en intellectuelen “idioten en demagogen”, die met Fake News “het machtsbehoud van de heersende klasse” zouden dienen.
Grillo stelde al een “volkstribunaal” voor media voor, waarin uitgelote burgers meldingen op hun waarheidsgehalte controleren en de hoofdredacteurs zich desnoods in het openbaar zouden moeten verontschuldigen. Minister van Binnenlandse Zaken Salvini heeft namelijk de elite van RAI op het oog, die hij weg wil hebben.
Daartegenover is de politiek rechtse kritiek in Duitsland op de media naar verhouding onschuldig. Zelfs op achterbakse journalistieke vallen, zoals bij het ZDF-zomerinterview met AfD-chef Alexander Gauland, was merkwaardig weinig kritiek door de partij. Weliswaar heeft de AfD vanaf het begin een moeizame relatie met de meeste klassieke media en ergert zich enorm aan het feit dat de partij door hen als rechts-populistisch tot rechts-radicaal wordt gekwalificeerd, toch is zij blijkbaar sinds kort in een zakelijke verstandhouding geïnteresseerd. De onlangs plaatsgevonden openbare discussie tussen AfD´ers met topmensen van de ARD en het ZDF kan hiervoor een bewijs zijn.
Anderzijds is het echter de door de regering-Merkel van belastinggeld en medeplichtige sympathie voorziene media niet gelukt de snelle succesvolle opkomst van de AfD te verhinderen. Sinds de deelstaatverkiezingen in Hessen is de partij in alle deelstaten vertegenwoordigd, en bovendien de grootste oppositiepartij in het parlement. Menig strateeg in de regeringspolitiek en de aan hem gelieerde mediahuizen heeft al het vermoeden dat wellicht de contante eenzijdige en vaak overtrokken kritiek bij de lezers voor het tegendeel van het strategisch gewenste heeft gezorgd. Daarbij komt een ondertussen grote aanwezigheid van vrije internet-blogs, die steeds meer als alternatief informatieplatform gebruikt worden en vaak al meer bekeken worden dan de gevestigde digitale media-aanbiedingen. Daartegenover moeten systeemmedia al jarenlang drastisch dalende oplages accepteren.
Bron:
www.pi-news.net
Door: “Pluto”
Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)
*
AAN DE VRUCHTEN

KENT MEN DEN BOOM
**
Ook deze blog wil – op een besheiden schaal - ’n steentje bijdragen aan het bewust maken van de medemens. Akke aandacht voor de feiten achter de vele verdraaiingen al naar gelang de denkwereld van de nieuwsverspreiders.. Zelfs al is er per dag maar één iemand die nadenkt, en niet blindelings aanvaardt wat hem of haar voorgeschoteld wordt, is het doel bereikt.
Niet omdat ik altijd het gelijk aan mijn kant wil hebben, maar vooral om aan anderen (die dat willen) te tonen dat ze niet alleen staan met hun (afwijkende) mening. Zij noch ik willen leven in een wolk van gerichte leugens. Soms liggen die er vingerdik op, maar meestal liggen die verborgen onder een zee van mooie woorden.
Als Trump zegt dat hij geweld met geweld wil beantwoorden, dan is zelfs niet eens een bedreiging. Denk aan Poetin die zegt dat Rusland zijn fantastisch kernarsenaal slechts als antwoord zal inzetten. Die twee zaken worden door de ‘Media’ uitgelegd als oorlogsverklaringen, terwijl ze slechts een waarschuwing zijn. De oorlogsverklaring komt er door de Mexikaanse ‘karavaan’ die zich klaar stoomt om de Amerikaanse grenzen te schenden. Of door onze bloedeigen Navo die persé Russusch grondgebied wil ‘bevrijden’.
Maar we leven nu eenmaal in een systeem waar de inbreker en kandidaat moordenaar meer rechten heeft dan de bewoner die in zijn slaap gestoord en met de dood wordt bedreigd. Stelen is, om het zo te zeggen, een ‘mensenrecht’ geworden. Net als vrouwen verkrachten. Of kinderen misbruiken. Het zijn de ‘rechten’ van de zwakkeren om zich ’n eigen plekje te bevechten waar het leven één grote droom is.
Werken in het zweet zijns aanschijns is daar niet meer bij. Het geld halen waar het zit: het is een slogan die heden ten dage volop toepassing vindt… Geen woorden, maar daden, weet U nog?
Tijd dus dat we er iets aan doen. Mateo Salvini geeft het goede voorbeeld.
*








Geen opmerkingen: