zondag 4 november 2018

5168


*
*
Sander Loones (N-VA) volgt Steven Vandeput op als minister van Defensie
*
*
Sander Loones
*.
N-VA draagt Europees parlementslid en ondervoorzitter van de partij Sander Loones (39) voor als nieuwe minister van Defensie en Ambtenarenzaken
Loones is sinds 2014 Europees parlementslid en ondervoorzitter van de partij. Daarvoor was de West-Vlaming al aan de slag bij de N-VA-studiedienst. Hij wordt de jongste minister in deze regering.
De keuze voor Loones komt in elk geval niet als een verrassing. Bij de regeringsvorming van 2014 was hij één van de belangrijkste onderhandelaars van N-VA en voorzitter Bart De Wever heeft al langer grote plannen met zijn ondervoorzitter en Europarlementslid. Loones scoorde ook uitstekend bij de gemeenteraadsverkiezingen in Koksijde en wordt ook één van de sterkhouders van de campagne van volgend jaar, maar daarvoor moet hij zijn nationale bekendheid nog opkrikken. Door hem nog zes maanden minister te maken, hoopt de N-VA-top dat voor elkaar te krijgen.
“Weinig show, veel inhoud”
“Sander is een echte West-Vlaming: een harde werker met weinig show en veel inhoud”, zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever. “Hij beheerst het regeerakkoord tot in de puntjes. De federale ambtenarij kent hij bovendien van binnenuit en Sander heeft dankzij zijn werk in het Europees parlement ook veel oog voor de internationale dimensie en een breed netwerk. Ervaring en kennis die hij vlot zal kunnen toepassen in zijn nieuwe functie.”
*
Loones is 39 jaar, afkomstig uit kustgemeente Oostduinkerke, de zoon van gewezen VU-senator Jan Loones, jurist en een specialist op vlak van Asiel en Migratie. De verwachting was dan ook eerst dat Theo Francken zou doorschuiven naar Defensie, maar de partij achtte het niet opportuun om zo’n electoraal belangrijke portefeuille uit handen van het goudhaantje te halen.
F-16-dossier
Steven Vandeput wordt vanaf januari de nieuwe burgemeester van Hasselt nadat de N-VA er de grootste partij werd bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Vandeput neemt over enkele dagen ontslag uit de regering om zich al te kunnen voorbereiden op het burgemeesterschap. Vorige week rondde de regering het cruciale F-16-opvolgingsdossier af met de beslissing voor de F-35 te kiezen.
De Wever: “Onze strijdkrachten hebben de voorbije jaren enorme inspanningen geleverd, zowel in de strijd tegen IS als voor de veiligheid hier bij ons thuis. Steven Vandeput heeft ervoor gezorgd dat er weer geïnvesteerd wordt in een modern en slagkrachtig leger en dat we een betrouwbare partner zullen blijven voor onze internationale bondgenoten. Ook voor het nieuwe statuut voor de ambtenaren is al heel veel werk geleverd. Sander zal die dossiers snel in zijn vingers hebben, hij is de geknipte man om het werk van Steven verder te zetten.”
Loones wordt in het Europees parlement opgevolgd door de 28-jarige Ralph Packet, voormalig jongerenvoorzitter van de partij. Loones was zelf eerste opvolger op de Europese N-VA-lijst in 2014, hij nam de plaats in van Johan Van Overtveldt, die minister van Financiën werd.
“Werk van Vandeput verderzetten”
Loones zelf ziet het vooral als zijn taak om “het werk van Steven Vandeput verder te zetten”, zo zei hij in “De wereld vandaag” op Radio 1. “Steven Vandeput heeft zijn stempel gedrukt. Het zal mijn taak zijn het schitterende werk van Steven verder te zetten. De voorbije jaren heeft Defensie enorme inspanningen geleverd in de strijd tegen IS en ook hier bij ons thuis. Er is geïnvesteerd in ons leger dat opnieuw modern en slagkrachtig is geworden. Er is vo or gezorgd dat we een betrouwbare partner zijn, zowel Europees als internationaal. Het is een eer en een uitdaging om dat werk verder te zetten”, aldus Loones. De recente en veelbesproken aankoop van de F-35-gevechtsvliegtuigen bestempelt Loones als “een broodnodige investering als we geloofwaardig willen blijven ten opzichte van onze internationale partners”.
“Crème van een kerel”
Intussen regent het felicitaties op twitter. Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, wiens naam even de ronde deed als opvolger voor Vandeput, feliciteerde de nieuwe minister al. “Proficiat Sander Loones onze nieuwe MoD (minister of defense, red.)! Welkom in onze ploeg!”, klinkt het in een tweet. “Crème van een kerel.” De twee zijn al vrienden sinds hun studententijd aan de KU Leuven.
*
AAN DE VRUCHTEN
KENT MEN DEN BOOM
**
Het wordt een spannend verhaal, dat, na Catalonië, ook Vlaanderen op de wereldkaart kan zetten.
Als West-Vlaming heb ik hierbij een dubbel gevoel. Twijfelen tussen hoop en vrees. Hoop dat we deze keer de goede kaart hebben getrokken, en vrees dat er weeral teveel tijd zal verloren gaan door uitzichtloze ‘diplomatieke’ onderhandelingenà la NV-A.
Want de politiek in Coburgia, is net als de zee aan het strand van St André, eindeloos onberekenbaar.
*
Lang geleden, in de jaren ’70 waren wij ’s zomers zowel als ’s winters regelmatig, om zo te zeggen, elk weekeind, in Oostduinkerke om te bekomen van weeral een drukke werkweek.. Toendertijd was de enige uitgesproken Vlaams-fundalebtele partij de Volksunie en dat maakt dat Jan Loones, vader van, burgemeester van ODK en VU-senator, mijn toenmalig idool was. Het was ook de tijd dat de in alle vaderlandse wreedaardigheid uitgevoerde doodstraf van
Irma Laplasse
jaren na de feiten omgezet werd in… levenslange hechtenis. Luguber grapje na de berouwvolle bekentens op zijn sterfbed van de Leider der Wiite Brigade… Niet die vrouw, maar hijzelf was de schuldige geweest aa het verraad… Maar gedane zaken maken geen keer.
Verder dus over ODK en de Familie Loones geen kwaad woord. Ik kom daar zelfs graag af en toe terug, om op het strand ‘t Schipgat zo’n beetje mijn eigen verleden te doen herleven. Een gemakkelijk te vinden aanrader: langs de Koninklijke Baan tussen Nieuwpoort en De Panne, recht tegenover
Hotel Normandie.
*
Dat stuk uitzonderlijk breed strand anex natuurgebied heet zo omdat daar in vroeger tijden een soort kreek landinwaarts was, nu verzand, waar de vissers konden schuilen voor de natuurelementen.
*
Wat mij bij de naam Loones inspireert en terzelfdertijd bekommert, is de eventuele toenadering door weerszij de jonge realistische garde tussen het Vlaams Belang en de Partij van DeWever. Wij, West-Vlamingen zijn niet alleen noese volhouders, maar ook harde realisten.
Maak het Vlaams Belang wat verduldiger (boodschap aan DeWinter, ook al ’n West-Vlaming) en de NV-A wat realistischer. Dan ligt de weg breed open en bloot naar de Onafhankelijkheid. De tijden zijn er rijp voor.
En maak in ’s hemelsnaam geen probleem over Brussel. Dat van oorsprong Vlaams boerengat met waterhoofd zou wel willen, maar kan financieel niet los van de rest van Vlaanderen. Keren wij onze blikken dan stort het neer in het zand.
Nee, als de Francofonen nu eindelijk een paar tietallen toontjes lager willen zingen, kan het samenleven gewon verder gaan. Maar dan op onze voorwaarden. Wees maar gerust, daar weet men al lang, dat hunkeren naar aansluiting met Frankrijk geen de minste zn meer heeft. Dat land is namelijk armer geworden dan de streek beneden de eigen taal- en armoegrens…
Sander Loones, eenmaal goed gesetteld, moet gewoon aan de rest van het land voortonen wat hard werken is. Dan komt de rest als vanzelf.
**
*









Geen opmerkingen: