dinsdag 28 april 2009

AANVAL IS DE BESTE VERDEDIGING

AANVAL IS DE BESTE VERDEDIGING

Speculatie over Israëlische aanval op Iran
LONDEN - Het Israëlische militaire apparaat bereidt zich voor op een massieve luchtaanval op nucleaire installaties in Iran, zo schrijft zaterdag de Britse krant The Times op basis van Israëlische defensie- en inlichtingenbronnen. Dergelijke acties werden de voorbije jaren al herhaaldelijk aangekondigd, maar dreigen met de nieuwe rechtse regering in Tel Aviv minder onwaarschijnlijk te zijn.
De Iraanse president, Mahmoud Ahmadinejad, reageerde schouderophalend op de nieuwe speculaties: op de 'Dag van het leger' in Teheran zei hij dat 'geen enkel land Iran zelfs meer zal durven bedreigen gezien de militaire sterkte van ons land'.

Volgens de door The Times aangehaalde bronnen is een luchtaanval, van zodra de regering-Netanyahu het licht op groen zet, een kwestie van dagen, 'mogelijk zelfs uren'. Een zegsman van de Mossad voegde wel toe dat elk ingrijpen van de joodse staat nagenoeg onmogelijk is zonder het fiat van Washington (al was het maar omdat de Verenigde Staten toestemming moeten geven om het Iraakse luchtruim te overvliegen, nvdr).

Eerder deze week had de Israëlische president Shimon Peres na een onderhoud met de Amerikaanse bemiddelaar voor het Midden-Oosten, George Mitchell, nog verklaard dat het conflict met Iran niet met militaire middelen kan worden beslecht.

Israël noemt Iran de 'grootste strategische bedreiging' voor zijn veiligheid. Netanyahu en de ultrarechtse minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman hebben het in verband met Teheran steevast over een 'existentiële' dreiging. Voor beiden is de 'zaak Iran' veel belangrijker dan (een oplossing zoeken voor) het conflict met de Palestijnen.

Steeds volgens The Times wil Israël de publieke opinie in eigen land via twee grootschalige burgerbeveiligingsoefeningen klaarstomen voor Iraanse vergeldingsaanvallen. Israël heeft 'meer dan tien doelwitten' in Iran in het vizier, luidde het.

Vorige zomer hield Israël in de Middellandse Zee al grootschalige militaire oefeningen als voorbereiding voor een luchtaanval op Iran. Bij die oefeningen lag het fictieve 'doelwit' op 1.200 kilometer - zowat de afstand tot de nucleaire installaties in Iran.

Bron DS 18/4 (16 u)

Geen opmerkingen: