dinsdag 21 april 2009

VERNIEUWING IN DE POLITIEK

VERNIEUWING IN DE POLITIEK
President Obama had/heeft dus weer eens gelijk: ‘Change’ – ‘ Yes, we can’….
Ik meen dat Deckerke-Dik wordt gemeten met dezelfde maat als hij gewoonlijk meet. En dat justekens voor de verkiezingen–van-de-waarheid kan dat tellen. Stel U voor dat er nog zo een paar van die Hitleriaanse van hem trekjes uitkomen…Dan is ‘nieuwkomertje’ meteen klaar voor de afvoer.
Ja…Vernieuwing in de politiek kan van alles betekenen….
Maar (zie slotzin van deze bevlogen Morgen-schrijver) ik zou zeggen: Walterke Pauli heeft gelijk. Deckere-Dik is een str..tzak. Maar ’t is een goeie die ’t zegt….
En verder voor de rest verhoop ik dat de weinige West Vlaamse lezers die De Morgen nog telt, nu ze gemerkt worden als beerverkopers, voorgoed hun bekomst hebben van de hond (W.P.) die de hand bijt die hen voedt…

Bah

Jean-Marie Dedecker komt uit het verre Oostende, net zoals Léon Degrelle ooit afkomstig was van het verre Bouillon. Politici aan de rand van het land. Waar volkse emoties overgaan in ranzig populisme. Dedecker & Degrelle: het antipolitieke populisme, het hoogste woord voor de lege beschuldiging. Het schandaal om het schandaal als politiek project.

Op een ogenblik dat de economische crisis het land wurgt, is Dedecker niet begaan met de verdediging van de kleine man, maar viseert hij de zogenaamde 'Grote Heren'. In feite verzorgt hij zo zichzelf. Daarom zet hij privédetectives in tegen Karel De Gucht. En tegen zijn vrouw, én zijn zoon. Maar die zijn rechter en politicus, dus 'dat mag', zo praat Dedecker zijn eigen geweten goed. Dat zei hij met zoveel woorden op de VRT. Inzetten van privédetectives "is mijn plicht". Fout: dat is zijn obsessie. Zijn marketing. Het persoonlijk liquideren van opponenten als middel om zijn eigen kansen te vergroten. Politiek als ultieme egotripperij: is het dat wat Dedecker altijd bedoelde met 'echt liberalisme'?

Dedecker zégt dat hij eigenlijk een propere politiek wil en dat daarom eerst de augiasstal uitgemest moet worden. Met alle respect, dat verhaal krijgt hij op zijn best aan een handvol tweederangs-BV's verkocht, die alles willen geloven in ruil voor een mandaat en vier jaar financiële luxe.

In 2007 profileerde Dedecker zich als 'rechts en liberaal, maar democratisch'. Zo kreeg hij de bekende Gentse hoogleraar Boudewijn Bouckaert mee. En het moet worden gezegd, ook nadien vermeed hij evidente valstrikken. Na de moorden van Kim De Gelder huilde hij niet mee met de wolven die schreeuwden om bloed en wraak, om de doodstraf. Het VB wel.

Maar die democratische reflex is niet meer dan een dunne film van beschaving over zijn ware ik. Over zijn lage onderbuik. Privédetectives als parlementaire medewerkers: het is weer iets anders. Privédetectives zijn geen onderzoeksrechters. Ze moeten geen harde bewijzen voorleggen, of getuigen à charge en à decharge horen. Taaie vermoedens, listige beschuldigingen volstaan. Vraag het maar aan QuickStep. Ik heb 'bronnen', zegt Dedecker altijd. Nu weten we: die hij zelf betaalt en uitstuurt. Het zijn gekochte getuigen. Logisch, want hij heeft geen klare bron. Hij ontgint alleen maar zijn eigen goudmijntje.

En zelfs die beeldspraak klopt niet, want goud is een 'edelmetaal'. Dedecker is niet meer dan een aloude West-Vlaamse beerboer: drek is zijn kapitaal.
Walter Pauli
Politiek commentator

Pssst!
In De Standaard/Le Standaer staat: Karel De Gucht beticht Dedecker van 'gestapopraktijken'. Ook ’n goeie die ’t zegt…..

Geen opmerkingen: