zaterdag 4 april 2009

PAPIERMARCHANDS ONTBLOOT

PAPIERMARCHANDS ONTBLOOT
Eerst stond hier als titel: ‘Oude Media in hun Hemd’, maar bij nader inzien vond ik dat verwarrend. Beter een titel, aan de personages aangepast, althans volgens de terminologie van de Koninklijke sferen waarin zij zichzelf achten toe te behoren, is de term ‘de kroon is ontbloot’. Maar daar dat ontbloten alleen, zelfs zonder kroon erbij, werkelijk teveel eer is, heb ik hun beroep een beetje aangepast. In plaats van ‘Mediakoningen’ heb ik van hen papiermarchands gemaakt. Akkoord, het is een beetje een gammele redenering, maar deze is niet ‘gammeler’ dan hun gammele papiermolen…..
En waarachtig, zelfs Nieuw Pierke deelt mijn mening, anders zou hij de Grote Gramme Grammens niet opgevoerd hebben. Lees en geniet mee.
Goede raad voor de gazetlezers onder ons: stop daarmee en beleg het uitgespaarde dagelijks bedrag bij een goede bank: Argenta of KBC, om geen namen te noemen. U zult een aardig kapitaaltje bijeengebracht hebben om te investeren in de Nieuwe Media, de geschreven pers van nà de big-bang. Als U begrijpt wat ik bedoel.
Ja, wat vertel ik nu! Ik wens U enerzijds het beste met Uw spaarverrichtingen; maar anderzijds wil ik gaarne de tijd tussen nu en die big-bang zo kort mogelijk zien. De dag dat de Bevrijdingsklokken over Vlaanderen luiden, zal er dringend kapitaal nodig zijn om een pers, die naam waardig, uit de grond te stampen. De Pers is dood. Leve de Pers. ..
Ik zou zeggen, we nemen Vaclas Klaus erbij, voor de directheid van expressie (zie het Europees Parlement en de weglopende po-co komedianten) , en kloppen voor de ‘fund-rising’ aan bij onze Silvio Berlusconi. Die is in Italië stinkend rijk geworden door al een eeuwigheid een goede pers te leiden, in beeld en klank. Dat hij (Silvio) het kan, bewijzen zijn leiderscapaciteiten in de Grote Politiek. Hij begon zijn carrière immers (herhaling) jaren terug als charmezanger op een cruise-schip. Die weet dus wat arbeid is, maar ook wat kapitaal betekent, en vooral hij snapt de samenhang tussen die twee. Wedden dat die Meneer van Thillo van HLN, die nu al de veranderingen die in de lucht hangen heeft opgesnoven, dan helemaal wakker wordt? Die familie van Thillo schijnt inderdaad uit het goede hout gesneden te zijn. In ieder geval toen zij (de familie) nog niet bezoedeld was door belgicisme of vorstelijke gevoelens….

België heeft geen kwaliteitskranten (Mark Grammens)

Op dit punt gekomen, wil ik u duidelijk maken dat, in tegenstelling tot wat sommige redacties zelf zeggen, Vlaanderen en ook België geen kwaliteitskranten bezit. Vergelijk de in de wereld bestaande en algemeen als dusdanig erkende kwaliteitskranten met onze pers, en dan merkt u het verschil wel. Er bestaat in de wereld geen kwaliteitskrant die geleid wordt door een manager, zoals De Standaard, en geen die aan etnische haatzaaierij doet, zoals Le Soir, of waarvan de hoofdredacteur droomt van een verblijf in het concentratiekamp, zoals De Morgen. Is dat kwaliteit? Overigens moet u maar eens een buitenlandse vriend die journalist is of iets van pers kent, een exemplaar van De Standaard voorleggen, en dan zeggen dat dit pamflet bij ons doorgaat voor een kwaliteitskrant. Hij zal ongelovig opkijken en u zeggen dat dit niet kan, want geen kwaliteitskrant ter wereld pakt uit met een sensationalistische en bekrompen provincialistische voorpagina als die van De Standaard.
Maar er is meer. Inhoudelijk is het voornaamste kenmerk van een kwaliteitskrant dat zij zeer nauwkeurig en konsekwent informatie en commentaar gescheiden houdt. Dat gebeurt noch bij De Morgen noch bij De Standaard. De Morgen komt er openhartig voor uit dat zij over één bepaalde partij alleen in negatieve zin schrijft, en elke niet-negatieve informatie over of uitgaande van die partij - haar standpunten dus, haar tussenkomsten in het parlement, enz. - bewust doodzwijgt. Vertel dat eens aan een redakteur van - ik zeg maar iets - The Guardian, de Frankfurter Allgemeine, en noem maar op, en die zal u - opnieuw - ongelovig aanstaren: een kwaliteitskrant die niet haar uiterste best doet om politieke informatie zo objectief mogelijk te brengen, bestaat alleen in Vlaanderen.
Maar er is nog meer. Een kenmerk van een kwaliteitskrant is dat haar hoofdaandacht uitgaat naar wat er in de wereld gebeurt, en slechts uitzonderlijk (bijvoorbeeld bij rampen of verkiezingen) een voorpaginatitel wijdt aan gebeurtenissen in eigen land. Ook volgens deze norm voldoet in België geen enkel dagblad aan de internationale criteria voor een kwaliteitskrant.
(Journaal, nr. 545, 12 maart '09. Uit de toespraak van Mark Grammens, bij de toekenning van de 'Prijs voor de vrijheid' van Nova Civitas te Gent op 9 maart '09)
U wilde ook vriend worden van de Pierke’s? Niet twijfelen! Doen! In galop over het bruggetje en hun Nieuwsbrief aanvragen, zij bijten niet! http://www.nieuwpierke.be/forum_voor_democratie/

Geen opmerkingen: