woensdag 29 april 2009

BESTUURD DOOR WRAKKEN

BESTUURD DOOR WRAKKEN
Tegen de tijd dat de Republiek der Vrije Herenigde Nederlanden ooit vorm zou kunnen krijgen, moet er duchtig gezuiverd worden in de rangen van de ministrabelen. Want als de soort die hieronder bij Elsevier in het nieuws komt, gemengd wordt met de soort die bij ons rondloopt en al niet veel beter is, dan ontstaat er een explosief mengsel, dat alleen nog vervoerd kan worden in pantservoertuigen.
Daarom, catalogeren, inventariseren, en afvoeren!
Kan alleen minister worden, hij die zijn volledig vermogen in onderpand geeft bij de ambtsaanvaarding en die voor iedere Eurocent die door zijn Ambt wordt uitgegeven, persoonlijk verantwoordelijk is. Anders gezegd: hij/zij wordt opgetild tot de Orde der Zelfstandigen, die slechts loon naar werken krijgen.
Wedden dat het aantal kandidaten drastisch zal delen?
Maar wat overblijft, zullen de echten zijn. Tot eer en welzijn van velen, maar niet van henzelf.
Utopia?
Inderdaad. Van wat hier voorafgaat, is er maar één zin die U effectief moet onthouden. Die over catalogeren, inventariseren en afvoeren. Daarvoor krijgen we de kans op 7 Juni! We moeten ze alleen afvoeren. Het catalogeren en inventariseren hebben ze zelf gedaan door op de kleurlijsten te gaan staan. Op lijst Nr 7 staan ministrabelen die in aanmerking komen om te besturen volgens het principe van de eerlijkheid. Maar ze moeten wel de kans krijgen….

Ministers gebruiken doktersbriefje voor duurdere auto
woensdag 29 april 2009 11:14
Zeker vijf ministers maken gebruik van uitzonderingsregels om zich in een ruimere, twee keer zo dure dienstauto te laten chaufferen. 'Het wordt een rage.'
Minister Guusje ter Horst kreeg wegens ongemak een duurdere auto
Lees meer over de dienstauto's van ministers
In het nieuwe nummer van Weekblad Elsevier, dat vanaf vandaag in de winkels ligt
Dat blijkt uit onderzoek van Weekblad Elsevier.

Met een briefje van de dokter bemachtigen steeds meer ministers een duurdere auto dan toegestaan. Officieel mogen zij zich laten vervoeren in een Audi A6 of gelijkwaardige limousine. Catalogusprijs rond de 50 mille.

Rage
Zo laten Camiel Eurlings, Guusje ter Horst, Maria van der Hoeven, Eimert van Middelkoop en Gerda Verburg zich rondrijden in een Audi A8, terwijl een A6 de norm is.

Door listig gebruik te maken van de voorschriften en uitzonderingsbepalingen rijden intussen zeker vijf ministers rond in de bijna dubbel zo dure Audi A8. Dit model staat voor circa 90.000 euro in de catalogus.
‘Het wordt een rage,’ verzuchten medewerkers van de bewindslieden. ‘Ze willen per se van de A6 naar een A8.’
Ingewikkelde formule
De dienstauto’s van ministers en staatssecretarissen vormen al jarenlang een gevoelig onderwerp. Voorheen was de regeling overzichtelijk. De dienstauto mocht qua cataloguswaarde niet over een bepaald bedrag heen. Sinds 2002 geldt echter het Voorzieningenbesluit ministers en staatssecretarissen. Daarin staat dat de kilometerprijs de limiet van 0,56 cent niet mag overschrijden.
Behalve met een ingewikkelde formule moeten de departementen tegenwoordig ook rekening houden met de milieuprestaties van de dienstauto. Dit is het gevolg van een motie van PvdA en GroenLinks. Het komt erop neer dat ze een auto moeten kiezen met het energielabel A of B.
Ontdekking
Om het enigszins overzichtelijk te houden, hebben het ministerie van Binnenlandse Zaken – dat over de voorzieningen voor de bewindslieden gaat – en het Rijksinkoopbureau een lijstje gemaakt van auto’s die aan alle normen voldoen. Ministers mogen volgens een woordvoerder van het departement gebruikmaken van 1) een Audi A6; 2) een Mercedes E 200 of 3) een Volvo S 80.

Een aantal ministers houdt zich daaraan. Zij hoeven géén duurdere auto. Maar steeds meer collega’s denken daar anders over.
CDA-minister Camiel Eurlings van Verkeer was een van de eersten die ontdekte dat er meer mogelijk was dan een A6. Zijn chauffeur en hij rijden nu in een Audi A8 L, waarbij L staat voor verlengde carrosserie. De minister is behoorlijk lang. Een A6 was te krap.

De veel kleinere Maria van der Hoeven (CDA, Economische Zaken) kreeg ook lichamelijke klachten in haar A6. En dus kreeg ook zij een Audi A8.

Rugpijn
PvdA-minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken is verantwoordelijk voor toepassing van het Voorzieningenbesluit. Maar zelfs zij stapte over op een auto die niet aan de normen voldoet: eveneens een A8. Haar woordvoerder: ‘Ze had eerst een A6. Maar ze zat beroerd. Niet in de zin dat ze misselijk werd of wagenziek, hoor. Er ontstonden rug-, spier- en gewrichtsklachten.’
Ook CDA-minister Gerda Verburg van Landbouw zag zich genoodzaakt tot een A8. Vorig jaar ontstond een relletje toen de NOS berichtte dat zij zich in een Audi A6 diesel zónder roetfilter liet chaufferen. De minister besloot haar leven te beteren en rijdt nu in een A8.
ChristenUnie-collega Eimert van Middelkoop van Defensie rijdt ook in een A8, omdat hij van de NCTb in een gepantserde auto moet rijden.
Door Eric Vrijsen

Geen opmerkingen: