vrijdag 22 juni 2018

5012

5012 - IN GRIEKENLAND: ECONMOISCHE CRISIS OPGELOST DOOR EXTREEM LINX
*
Einde van de Griekse crisis: eurogroep heeft akkoord over het stopzetten van het steunprogramma
22 juni 2018
Na acht jaar lijkt de economische crisis in Griekenland te eindigen. De ministers van Financiën van de eurozone hebben een compromis bereikt om het steunprogramma aan Griekenland stop te zetten. Vanaf augustus moet Griekenland weer op eigen benen kunnen staan en dan krijgt het land ook weer toegang tot de markten om hun schuldenlast onder controle te krijgen.
De Griekse minister van Financiën, Euclid Tsakalotos, van de radicaal Linxe partij SYRIZA. Deze partij staat voor
Ideologish    Democratisch socialisme, en anti-kapitalisme
*
De onderhandelingen in Luxemburg verliepen moeizamer dan verwacht, want het duurde tot in de vroege uurtjes voor de ministers een compromis bereikten. Maar na acht jaar is er dus een historisch akkoord dat het steunprogramma aan Griekenland moet beëindigen. De voorbije jaren was Griekenland een tikkende tijdbom voor de Europese economie. Er werd zelfs een paar keer mee gedreigd om de Grieken uit de eurogroep te zetten. Voorwaarde voor de steun was immers dat de Griekse regering een aantal drastische maatregelen zou doorvoeren die vooral een sociale impact voor de bevolking zouden hebben.
"Er zijn zware offers geleverd", zegt Mario Centeno, de voorzitter van de eurogroep. Maar de Grieken hebben uiteindelijk gedaan wat van hen gevraagd werd en intussen zou de begroting van het land opnieuw onder controle zijn. Sinds 2010 heeft het land zo'n 273 miljard euro steun gekregen van de eurolanden en van het IMF. Uiteraard zal het Griekse beleid ook na augustus nog nauwlettend gevolgd worden.
Schuldenlast
In elk geval moet de schuldenlast voor Griekenland draaglijk blijven als de economie van het land zich verder wil herstellen. Daarom beslisten de ministers dat de deadlines voor de afbetaling van leningen uit het tweede steunprogramma met tien jaar zullen worden uitgesteld. Zo zal Griekenland het komende decennium dus geen zware afbetalingen meer moeten doen. Daarnaast krijgt het land nog een laatste schijf van 15 miljard euro steun. Die dient als bescherming voor alle voorzienbare risico's. Het moet beleggers (zoals Dexia???) ook geruststellen dat het weer veilig is om in Griekenland te investeren.
In Griekenland zelf zal de crisis nog wel een tijdje blijven bestaan. De economie is dan wel terug aan het groeien, de sociale impact is enorm geweest. De werkloosheidsgraad is een beetje aan het afnemen, maar nog altijd zit 20 procent van de Grieken zonder werk. Bij jongeren is er zelfs nog steeds een werkloosheidsgraad van 43 procent. Pensioenen zijn de voorbije jaren met 70 procent afgenomen. Er is dus nog veel werk in Griekenland, maar voor de eurozone is het duidelijk: "De Griekse crisis is vanavond beëindigd."
*
Persoonlijke benadering als de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emitie
*
Heb ik dat krantenartikel hierboven goed gelezen, dat Extreem Linx zal zorgen voir de economische heropleving van Griekenland? Dat zij daarenboven binnen de 10 jaar € 250 miljard aan het IMF zullen terugbetalen?
Dat geloven ze toch zelf niet! Noch in ‘Brussel’ noch in Athene.
Daarbij denk ik spontaan aan een zekere Guy Mathot die ervan overtuiigd was, dat een Staatsschuld, die vanzelf was ontstaan, ook weer vanzelf zou verdwijnen…
Op die wel zeer pijnlijke bijeenkomst in Luxemburg waarover deze krant schreef, hing er blijkbaar boven de hoofden de geest van een van de Gebroeders Grimm, een wereldbekende sprookjesschrijver, definitief overleden in respectievelijk 1859 en 1863.
Het valt weer eens niet op, dat de klassieke kwaliteitskranten nogmaals, waarschijnlijk uit eerlijke schaamte, vergeten zijn de slechte politieker kleur van dit Griekse wonderkind te vermelden. En inderdaad, in hun ogen is dit feit ook van weinig belangl. Het voornaamste is, dat er tijd gewonnen werd….
De eerste domino is inderdaad, hoe gebrekkig ook, gesteund en valt dus voorlopig niet. Het wachten is dus tot ook die laatste 23 miljard Euro door de mangel zijn gedraaid. Of beer gezegd, tot ook die ultieme miljarden in de zakken van de Linxe raddraaiers zijn verdwenen.. Wat op zich, die klassieke Pappenheimers kennende, niet lang moet duren.
*
Stel U even voor, dat de Extreem Rechtse Regering in Italië daar aan tafel ad gezeten… Ondenkbaar dat dan de EU-portemonnee zou zijn open gegaan. En dat is nu juist het verschil van de differentie. Lix belooft iets, en alles is OK. Fects doet iets en het wordt verketterd.

En hoe zou dat komen, denkt U?

Gewoon omdat tot voor kort bij elke verkiezing, waar ook in Europa, Linx door de Kiezer, met haken en ogen zich aan de Macht mocht blijven vastklampen. Wat dus heel duidelijk niet meer het geval is in de 4 Visegrad-landen, in Ialë en in Beieren. Om nog maar van Duuitsland zelf te zwijgen, waar Merkel op haar laatste benen loopt. Door troebel water. Tot aan de lippen.
Blijft over: Frankrijk, waar Macrpni tegen de bierkaai van Marine La Plume vecht …Samen met Geert Wilders, de Vlaams Nationalisten en het gezond verstand, op naar een gezond en welvarend Europa, elk Meester na God binnen de eigen landsgrenzen.
Want inderdaad, Dames en Heren Verlichte Grote Verstanden, eerst moet men leren gaan, voor men leert te lopen….

Geen opmerkingen: