maandag 25 januari 2010

DE ENE KARDINAAL IS DE ANDERE NIET

.

















DE ENE KARDINAAL IS DE ANDERE NIET


Duizenden Haïtianen herdenken
omgekomen aartsbisschop Miot


Duizenden Haïtianen hebben bij een ingestorte kathedraal in Port-au-Prince de omgekomen aartsbisschop Joseph Serge Miot herdacht en andere slachtoffers van de aardbeving van bijna twee weken geleden.

De 63-jarige Miot was sinds 2008 bisschop en erg populair in Haïti. Onder de aanwezigen was president René Préval. Verder hebben zich in Port-au-Prince rijen gevormd bij banken, die sinds de aardbeving niet meer open zijn geweest.
De banken hebben onderling afgesproken dat klanten maximaal 2500 dollar mogen opnemen. Het totaal aan lichamen dat is geborgen staat volgens officiële cijfers nu op 120.000, maar dat is exclusief de lichamen die familieleden zelf hebben geborgen. Vrijdag is besloten de zoektocht naar overlevenden te staken, en de focus te richten op hulp aan overlevenden. Toch is gisteren nog een man levend onder het puin vandaan gehaald.
De Wereldkrant

Boeketje Digitalis

(gered van onder het puin)

Wat mij opvalt – buiten de onnoemlijke catastrofe die Haïti getroffen heeft, is dat men bij de lullen van de 5 nullen der TeeVee met geen woord rept over het bijna homogeen katholiek-zijn van de inheemse bevolking. Schrijnende armoede, honger en achteruitstelling, maar de hoop in het Geloof vinden. Ontroerend, en zelfs een beetje naïef…Verkeerde voedingsbodem voor een Marxcistische revolutie….En, gevolg of niet, het te verwaarlozen percentage van Aids-lijders. Misschien een tip voor de bevechters daarvan in Afrika?

En dat het in wezen het katholieke Europa fantastisch hulp biedt, zal ook wel toeval zijn, zeker?

Het moet die mensen ginder wel hoog zitten, dat ze bijna smeken om terug de vaste hand van de blanke meester te voelen. Zou onze Kabila ook beter doen. Als dan die blanke meester maar weer geen slavendrijver wordt….Anders gezegd, het teveel aan ‘Bruderschaft’ dat ons in Europa tot aan de kippen is gestegen, zou beter een beetje naar die landen over getransporteerd worden. Wat lukt met de ‘delocatie’ van onze welvaat, moet toch ook kunnen met dat teveel aan die verstikkende ‘Bruderschaft’….

Dan is er nog die andere Kardinaal (Praag) die op pensioen gaat…en die aangaande de Islam klaar en duidelijk zegt waar het op staat….

Nu, in ‘Mechelen’ is de kruisweg van Mgr Coeur-de-Lion (Léonard) definitief ingezet. Maar begrijp me niet verkeerd: het wordt een kruisweg voor zijn belagers – want om voor een beetje magerzucht te zwichten, daarvoor is de man uit te harde graniet gebeiteld. Het schone in des Kardinaals repliek is…dat hij de ‘zieken’ niet eens benoemt. En ze zeker niet met een merkteken overlaadt. En ook niet met het hoofd naar beneden van de hoogste toren wil gooien….

Vooraleer echter zij belagers deze medemensen niet meer als de norm zullen voorstellen, daarvoor is nog een hele weg te gaan. Ze willen namelijk straffere uitspraken….Zoiets als Mgr Danneels, die ons, Vlaams Blok/Vlaams Belangers, als ‘wilden’ typeerde, zal Mgr Léonard niet doen. En als hij het doet, zak het niet eens beledigend aankomen. De man is tenslotte Waal….

Geen opmerkingen: