.
.
GESTOLEN GOED GEDIJDT NIET
HET RESPECT VAN DE ADEL VOOR ONS ERFGOED : NAAR DE VEILING.
Zijn de wapenbroeders van ANGELTJES misschien zelfs niet een heel klein beetje geïnteresseerd om ooit op de lijst te komen van Koninjklijke Onderscheiidingen? Als eventueel een lintje in de Leopoldsorde te hoog zou gegrepen zijn, dan toch tenminste eentje voor Moed en Zelfopoffering? Als ze integendeel hopen op een Lintje in de Orde van de Zwarte Leeuw, zullen ze, met ons aller voorspreek erbij, op de eerste rij staan.
Zij plaatsen bijna elke dag zo van die stukjes uit telkens een andere waarnemings-hoek, waaruit vooral hun beate bewondering blijkt voor het Establishment, de Media, de syndicaten, de Kleurpartijen, en dan vandaag : dit voor het Edel Vorstenhuis der Sex-en Coburgers zo vernederend bericht over gestolen goed die na een paar honderd jaar opduikt. Stel U voor dat nu in de gazetten komt dan Uw eigen grootvader of over-over grootvader een ordinaire dief is geweest…..Dat die van de Sec-en Coburgers een kinderverkrachter en een hoerenloper was, weten we al, maar de huisraad van Uw overleden vrouw schampavie doen…Daar moet ge Coburger voor zijn! Vandaar dat die nog leven van de krijg, en stelen lijk de raven! Zelfs een ordinaire stoel uit een Vlaams museum is niet veilig voor hen!
Voor zo ver als het al een troost kan zijn : ‘Europa’ schijnt niet akkoord te gaan dat dit prachtstuk naar Amerika gaat – maar Koninklijk bloed kruipt waar het niet gaan en kan.
Heren Angeltjes : ik hoop dat U zich niet vergist, anders ga ik mee op het bankje voor majesteitsschennis. Moest die dreiging bestaan, ik vroeg onmiddellijk de Italiaanse nationaliteit aan. Want, geestesgenoten, onthou het goed voor als de noodzaak zich mocht voordoen: als overtuigd Flamingant bent U hier in Berlusconi-land uiterst welkom. Italia namelijk is al een paar regeringen verder dan Vlaanderen. Hier staat Linkx in het verdomhoekje, waar heet thuishoort.
Het "vierluik" waarover ANGELTJES het heeft, vaznis een duo-compositie olieverf op hout van Jan Breughel II (1601 - 1678) en Frans Francken (1581 - 1642). Het is een bekend thema "De vier Elementen", vuur, water, aarde en lucht. Jammer genoeg kunnen we geen grotere afbeelding vinden. Als u HIER klikt, komt u bij de catalogus van Christie's en daar kan ingezoomd worden op een groter formaat.
Er is momenteel nogal wat te doen over dit werk, tot in de federale Kamer toe. Op 27 januari zal het veilinghuis Christie's dit werk, dat geschat wordt op 2 tot 3 miljoen US-dollar te koop aanbieden. En met de nodige panache wordt meegedeeld dat het gaat om een stuk uit een Europese koninklijke verzameling. Ding-Dong, de keuning staat voor de deur met onder zijn arm in een keuninklijk laken gewikkeld een schilderij van Breughel : wil u het niet kopen aub ?
Het werk behoort tot het privébezit van Leopold I en is door overerving tenslotte beland bij Leopold III, diens weduwe Liliane Baels en hun beider zoon, Alexander die thans ook de Eeuwige Jachtvelden ingedoken is en zijn bezittingen heeft nagelaten aan Lea Wolman, zijn vrouw die zich ook prinses mag noemen, waarom ook niet, zelfs Eddy Wally is koning. Van het betere levenslied.
Het is dus waarschijnlijk dat de opdracht tot veiling moet gezocht worden bij deze mevrouw Wolman of andere erfgenamen. Uit de verklaringen die Christie's verstrekt, zou het gaan om één van de 30 schilderijen die Leopold I meebracht uit Londen toen hij naar het land B reisde als toekomstige koning. Mocht zijn schip bij de overvaart gezonken zijn, dan was er geen sprake geweest van dit schilderij, zaten wij opgezadeld met andere keuninklijke profiteurs en had kamerlid Ben Weyts zich met iets anders moeten bezighouden.
Uit een inventaris van 1831 (hernomen in 1867 na de dood van Leopold I) blijkt dit schilderij te behoren tot de "Marlborough House Collection"* , genoemd naar de woning waar de avonturier verbleef met zijn eerste vrouw die in 1817 stierf in het kinderbed en waar hij bleef wonen tot de belgen hem wenkten. De Saksen Coburgs behoorden tot de verarmde adel en het is zeer onwaarschijnlijk dat de fortuinjager Leopold uit eigen vermogen een schilderijencollectie heeft opgebouwd. Deze 30 schilderijen zullen veeleer toebehoord hebben tot de eigendommen van de kroonprinses Charlotte Augusta, de enige dochter van de toekomstige Koning Georg IV.
De kans dat juridisch bekeken de belgische staat eigendomsrechten zou kunnne laten gelden, lijkt gering. Maar er is natuurlijk een soort moraliteit in het geding. De Saksen-Coburgs zijn hier toegekomen met de klassieke nagel om te krabben. Zij en heel hun aanhang hebben gedurende 180 jaar geleefd op kosten van de inwoners en dat doen ze nog en royaal. In een geval zoals het voorliggende, wordt niet alleen een schilderij te gelde gemaakt voor privé-doeleinden maar een stuk dat tot ons erfgoed behoort.
Ook al is deze Breughel vooral gekend omwille van de copies die hij maakte van het oeuvre van zijn vader, het is een unieke duo-combinatie met Frans Francken. De chi-chi erfgenamen van de Vlamingenhater Alexander beschouwen hun positie in dit land enkel maar om er zoveel mogelijk centen mee te verwerven. Pronkzuchtige, franskiljonse ijdeltuiten.
Ray van de harde blog-kampioenen http://blog.seniorennet.be/angeltjes/
Pssst
De titel boven dit stukje is inderdaad niet relevant in dit geval. Hier gedijdt gestolen goed wel. Ik stel derhalve voor een Onderzoekscommissie in te stellen om te onderzoeken in hoeverre Koninklijke en Politieke Hovaardigheid-bekleders van de nawerking van dit spreekwoord vrijgesteld kunnen worden. Het Belastbaar In komen zou daartoe een heilzaam instrument zijn. Enerzijds is vrijgesteld van de beschuldiging van diefte, met behoud van het ontvreemde, al wie boven een bepaald cijfer aangeeft, en anderzijds zouden de aangiften gevoelig omhoog gaan, om deelachtig te worden aan deze uitzondering. Zeg nu nog dat Koningen geen voorbeeld zijn voor hun volk!
Pssst
Vooraleer kwaadsprekerij, achterklap en leugentaal te verspreiden, zouden de documenten van die 1ste Coburger met Sjalotje van Engeland grondig moeten kunnen onderzocht worden. Mocht hij al die dingen ‘gekregen’ hebben, dan moet dat ergens na te trekken zijn. Te beginnen met de stadia tussen de schilder en de latere Engelse eigenaar. Waaruit moet blijken dat daar nergens geen oneerlijkheden gebeurd zijn. Oorlogsbuit bijvoorbeeld….Want in dat geval gaat het om een bestolen dief, en dat is maar half zo zwaar in de Goddelijke weegschaal.
Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kan dus gezegd worden dat er str..nt aan de knikker is.
In dit geval: in beslag nemen en de opbrengst verdelen onder de armen. Te beginnen bij de pensioengerechtigden die nu moeten proberen in leven te blijven met een aalmoes.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten