donderdag 15 juni 2017

4160


Donderdag 15 Juni
*
4160 - HET EINDE VAN DE CVP IS IN ZICHT: NOCH BLOEMEN NOch KRONEN. ALLEN DE STROP
*
INHOUD: TJEVEN/VLAANDEREN REBUILT:  het Grondwettelijk Hof heeft eindelijk de stekker uitgetrokken uit het Lijdensverhaal van de 800.000 ARCO-slachtoffers De Kopstukken der Tsjeven kunnen nu, samen met het gezamenlijk janhagel der Rode Criminelen gemakkelijk tot de strop veroordeeld worden. Vooral niet uitstellen tot morgen, wat vandaag kan geschieden!

DAKVENSTER OP DE WERELD

*
Arco-waarborgregeling strijdig met de grondwet


De natte droom der Tsjeven, Merkel inbegrepen: de ver-christelijkte Islam
*
Het wetsartikel dat het voor de regering-Leterme mogelijk maakte een waarborgregeling voor de Arco-coöperanten in te voeren, schendt de Grondwet. Dat concludeert het Grondwettelijk Hof. Het Hof oordeelt dat de maatregel is genomen om een specifieke categorie personen te bevoordelen, en dus als voornemen tot nieuwe staatssteun bij de Europese Commissie had moeten worden aangemeld.

De neergang van Dexia in 2011 sleurde ook diens grootste aandeelhouders, Arco en de Gemeentelijke Holding, mee de dieperik in. Arco was de financiële arm van het toenmalige ACW, nu beweging.net. De federale regering besliste toen een garantieregeling uit te dokteren voor de 800.000 Arco-coöperanten. Tegen die ingreep ontstond protest. De Vlaamse be­leg­gers­fe­de­ra­tie VFB en in­di­vi­du­e­le aan­deel­hou­ders van Dexia vonden hem discriminerend omdat hij niet zou gelden voor de ge­wone aandeelhouders.
Het Grondwettelijk Hof moest daarom oordelen of er al dan niet sprake was van discriminatie. Het arrest van donderdag komt niet geheel als een verrassing. Het Grondwettelijk Hof stelde eerder immers een reeks prejudiciële vragen aan het Europees Hof van Justitie. En de rechters in Luxemburg vernietigden de waarborgregeling eind vorig jaar. Het Grondwettelijk Hof wijst er in zijn antwoord op een rist prejudiciële vragen op dat de aandelen bij de coöperatieve niet hetzelfde zijn als bankdeposito's bij kredietinstellingen. Hoewel er gelijkenissen bestaan, kunnen ze dus niet op dezelfde manier worden behandeld. Bovendien blijkt dat de regering de maatregel had moeten aanmelden bij de Europese Commissie, zodat het dagelijks bestuur van de Europese Unie had kunnen beoordelen of er sprake was van ongeoorloofde staatssteun.
Staatssteun
De Europese Commissie is intussen ook effectief tot die conclusie gekomen. De regering en Arco-vehikels Arcopar, Arcoplus en Arcofin trokken naar het Gerecht van de Europese Unie om dat besluit te vernietigen. Die zaak is nog hangende, maar het Europees Hof van Justitie zag geen feiten die afbreuk doen aan de geldigheid van de beslissing.
Zonder de afloop van het geschil bij het Gerecht af te wachten, oordelen de rechters bij het Grondwettelijk Hof dat de maatregel is genomen "met het oog op de bevoordeling van een specifieke categorie van personen, maatregel die in ieder geval als een voornemen tot nieuwe staatssteun (...) bij de Europese Commissie had moeten worden aangemeld". Door dat na te laten, heeft de regering "ten aanzien van die categorie van personen gehandeld zonder redelijke verantwoording en met veronachtzaming van het Europees Unierecht". Dat is meteen ook strijdig met het grondwettelijke beginsel van gelijkheid en niet-discriminatie.

De federale regering kondigde eerder aan dat ze dit jaar een oplossing voor het Arco-coöperanten wil vinden.
Van Overtveldt: "Zeer voorzichtig omspringen met mogelijke oplossing"
Dat het Grondwettelijk Hof oordeelt dat het wetsartikel waarmee de waarborgregeling voor de Arco-coöperanten werd ingevoerd ongrondwettelijk is, betekent dat elke mogelijke oplossing voor het dossier juridisch waterdicht zal moeten zijn. Dat zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt in een reactie. "We zullen zeer voorzichtig moeten omspringen met de mogelijke oplossingen die aangedragen kunnen worden voor dit dossier."
"Het arrest is net binnen, we hebben de kans nog niet gekregen het in extenso te bekijken", zegt Van Overtveldt vanuit Luxemburg, waar hij een vergadering van de eurogroep bijwoont. "Maar de eerste tekenen zijn dat het in de lijn ligt van wat het Europees Hof van Justitie ter zake al beslist had."
"Dat betekent", gaat hij verder, "dat we op een zeer voorzichtige manier zullen moeten omspringen met mogelijke oplossingen die kunnen aangedragen worden voor dit dossier." Met andere woorden: "Indien er iets op tafel komt, moet dat juridisch sluitend zijn. De onzekerheid van iedereen die (hierbij) betrokken is heeft nu lang genoeg geduurd."
"Er zijn nu belangrijke juridische vonnissen, de rechtsstaat veronderstelt natuurlijk dat je daarmee rekening houdt", besluit de minister. Wanneer de regering een oplossing zou kunnen voorleggen, kon hij niet zeggen.
*

Ex-Digitaliaanse Bedenkingen
**
Ja, we beleven heugelijke dagen, waar het on-land Coburgia nog maar eens davert op zijn grondvesten. Bij de Roden is er de ex-burgemeester Mayeur (PS) die uit eerlijke schaamte uit de partij wordt gezet, zijn er de ‘die-hards’ die (om het Parket voor te zijn?) een actie ‘Schone Handen’ opzetten, is er Crombeen die zich met veel tromgeroffel distantieert van zijn Brusselse en Waalse bloedbroeders, is er Olio di Poepo die zichzelf een bult trekt, zijn er de slippen dragende Media die geen kant meer op kunnen, en is er vooral dat dodelijke vooruitzicht voor de Tsjeven, dat de laatste 800.000 trouwe partijleden het met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid voor bekeken zullen houden. Wat nog niet wil zeggen, dat die Zwart-Geel zullen stemmen…
Enfin, voor al die ‘socialen’ eenzelfde afgang als bij de Zuiderburen. Iets wat er trouwens al een heel tijdje zat aan te komen….
*
En, wat het nog erger maakt: niemand kan nog herhalen wat de Dichter Albrecht Rodenbach ooit zag toen de grijze Zeeman, manhaftig kampend met de storm, zijn schuit met man en muis  voelde vergaan:
‘Sloepen af en vrouwen eerst’….
Want volgens de Nieuwste Woestijn-Leer zijn vrouwen (behoudens hun buiken) het uitschot der Maatschappij…

*
En jan eindelijk wordt De Terminator de nodige eer angedaan, want zijn naam zal in alle eeuwen der eeuwen verbonden blijven met Arco en het einde van Coburgia. Die dus net geen 200 jaar zal bestaan hebben.
Deo gratias.
Maar er is meer.
De feitelijke oorzaken van de clash van Dexia zijn nooit ergens duidelijk omschreven geweest. Mislukte speculaties op wereld niveau, wordt gezegd. En iedereen zwijgt als vermoord.
Het kunnen dus evengoed enorme zwendelpraktijken gewest zijn,  of diefstal op wereldformaat. Wie zal het zeggen, want alles speelde zich af in ‘internationale wateren’ waar allen het Recht van de Sterkste heerst. En waar men elkaar de handen boven het hoofd houdt.
Zijn er gerechtelijke onderzoeken gebeurd? Werd er gezocht naar de schuldigen?
Voor zover ik weet: helemaal niet. Er werd alleen op het hoogste niveau aan zelfbeklag gedaan. Terwijl aan de slachtoffers van meet af aan, blauwe bloempjes werden wijsgemaakt.
Nu de gordijnen dreigen te sluiten, zullen  er waarschijnlijk tongen los komen. Want geen enkele misdaad kan nooit helemaal toegedekt blijven….
 (Digitalia)



Geen opmerkingen: