dinsdag 26 december 2017

4377


Dinsdag 26 December 2017
4377 - NIEUWE JAARKE ZOETE WAT LIGT ER IN M’N SCHOENTJE  
*
INHOUD: NIEUWJAAR: de Heer Ko Jolijn (wat ’n mooie Hollandse naam!) helemaal uit Den Haag, Hoogleraar in de Diplomatieke Wetenschappen ten Huyse Clingendael, raadpleegde voor 2018 voor ons even zijn glazen bol.
U leest het hieronder. In ’t rond t (van hem) een in ’t voerkant (van mij).
En ja, het is weeral een overgenomen artikel uit de De Morgen, de knapste krat van heel het land van het Noordelijk Affront.
Daarover straks ook meer. Want eerst moet het verband tussen dit en de zowel voorgaande als na-komende schrijfsels als trilogie beklemtoond worden.

O U V E R T U R E  
OPUs  B A R D O L LI N O
(A N DANTE)
*
Waarom bij deze weeral de De Morgen in het zonnetje gezet? Betrekkelijk eenvoudig. De digitale presentatie is topklasse, de stijl is meer dan voortreffelijk en aangaande de inhoud weet iedereen vooraf welk vlees er in de kuip zit. In die zin is de krant uniek: U worden (gratis) geen appels voor citroenen verkocht aangeboden.

Met Ko Jolijn krijgt U dan anderzijds wel een wit konijn in een hoge hoed in huis. Met van alles er op en er aan. ’t Kan vriezen, ’t kan dooien, net zoals de weersvoorspellingen van ’t Onnozelaarke die het in volle winter niet kan nalaten te dreigen met winterse buien…
**
*
Over Huyse Clingendael vindt U ook alles op Tinternet. U kan ervan overtuigd zijn dat de Noorderburen daar nog altijd steunen op Jacob van Oldenbarenvelt (1547-1619), de Vader des Vaderlands. Dat ze de man, na zijn gloriol-dagen, net als de Gentenaars deden met Jacob van Artevelde, zelf om zeep brachten, doet er even niet toe. Weg is weg. Die twee figuren waren tenminste toch duideliijk afgerekend met cash geld, iets dat bij onze huidige samenleving – ik denk daarbij aan Kris Peeters -  duidelijk ontbreekt.
Maar terzake.
De Heer Jo Konijn is dus Universiteitsperfesser van de Hollandse  jet set. Gelukkig dus NIET van Geert  Wilders. Wat zich duidelijk laat merken!

Als toemaatje bij deze inleiding, wordt U hieronder van in zijn vrije tijd, deze geniale  columnist, een afbeelding gepost…
*
Laten we hopen dat ik veel te somber ben over 2018
Ko Colijn…
*
… was van 2011-2016 directeur van, en is nu nog verbonden aan, het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael.
Een van de gevaarlijkste dingen voor een columnist is zwichten voor het jaarlijkse verzoek om in december een prognose voor het nieuwe jaar te leveren. Toch dapper gezwicht. Hier is mijn top vijf voor 2018:

1. Aanscherping crisis VS-Iran
Trump wil af van de deal die het nucleaire programma van Iran afremt in ruil voor sanctieverlichting. Hij vindt die deal een rampzalige erfenis van zijn voorganger Obama. Maar de ayatollahs houden zich volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten en het Internationale Atoomagentschap desondanks aan de deal. Hij legde in oktober de bal bij zijn Congres, dat binnen zestig dagen met een voorstel moest komen dat Iran de duimschroeven zou aandraaien. Verzin maar een reden, Iraanse raketten bijvoorbeeld. Die deadline heeft het Congres niet gehaald of niet willen halen. De hete aardappel ligt nu weer bij Trump, die spoedig (in januari al?) zijn tanden zal laten zien
Repliek: Iran samen met  N-Korea en de C.C.C. uit de USA, is algemeen gekend een tot zelfmoord drijvend duivelswerk uit de handen van Moh Bama.

2. Crisis EU: in 2018 niet minder maar meer
De EU verrechtst. Duitsland zal daarom toch maar geen nieuwe verkiezingen organiseren en met tegenzin een kabinet CDU-SPD. slikken. SPD-leider Martin Schulz zal zijn ‘Verenigde Staten van Europa’ op zijn buik moeten schrijven. Merkel zal van haar kant monkelend akkoord gaan met een EU-transferunie à la Macron. Ze wordt gemangeld tussen diegenen die haar in het Bundeskanzleramt willen houden en die haar willen zien vertrekken. De eerste vinden elk alternatief voor Merkel slechter (dreigend wegvallen leiderschap westelijke wereld, oprukkend rechts in Duitsland bij eventuele nieuwe verkiezingen). De laatsten verwijten haar slappe knieën en willen een transferunie op kosten van Duitsland koste wat kost tegenhouden. Uitkomst onbekend, maar de Europese Unie blijft in een Duitse verlamming hangen. Netto resultaat: verzwakking Europa.
Repliek. Eenmaal ten gronde deze Europese Naziesraat onthoofd moet dochter van de Oppergod, de échte Europa-Godin, zoals in de Mythologie, als een Fenix uit haar asse verrijzen.*
*
3. Een bitter handelsconflict Europa-VS
Trump lijkt totaal onbekend met beginnerseconomie want gelooft heilig dat bilaterale handelsakkoorden voordeliger zijn dan multilaterale. America First. Trumps besluit om Amerikaanse bedrijven grote belastingvoordelen te geven die buitenlandse exporteurs/toeleveranciers moeten ontberen, zal hem in aanvaring met de EU brengen en met, waarschijnlijk, de WTO.
Repliek. Werk aan de winkel voor den armen Trump! Graag gedaan, hoor. Maar als Marc Coucke misschien  ’n handje mag toesteken? Gewoon voor de USA ’n koekje uit eigen deeg!
**
*
4. Brexit-gedoe, Engeland zinkt weg
Eind 2018 moet er een Brexit-akkoord liggen, want eind maart 2019 valt het doek en verlaat het VK de Europese Unie. Te kort dag. Het startakkoord dat de EU op 14 december 2017 goedkeurde is veel te optimistisch beoordeeld. Om drie redenen: 1. Brexit kost het VK nu al ruim 300 miljoen dollar per week en het lastigste gedeelte moet nog beginnen. Een Noorse of Canadese oplossing krijgen, respectievelijk willen de Britten niet, een andere is er niet, en dat besef lijkt nog niet eens doorgedrongen tot de slecht voorbereide onderhandelaars uit London. 2. Het beginakkoord kost de Britten al veel geld, en de verstokte Brexiteers zullen in 2018 compensatie willen zien. EU-onderhandelaar Barnier zit in een leunstoel, pralines zitten er niet in. 3. De Ulster-Ierland-kwestie is in december 2017 allerminst opgelost en heeft nog voldoende potentie om, naarmate de zandloper leegloopt, de dealbreaker van 2018 te worden. En om ook in Westminster voor ernstige problemen (nieuwe verkiezingen?) te zorgen.
Repliek. Het is algemeen gelend dat scheiden doet lijden. Net zoals in ’n huwelijk op de klippen kan lopen, zo is de Natie (die zong tot de jaren ’40 dat ze de waves ruleerde), die er vanonder muist, als verterekkers veroordeeld zijn om op de blaren  te moeten zitten. Iets dat ipso facto ook voorzien is  bij de blijvers.

5. Rusland-NAVO-betrekkingen: ongeluk zit in klein hoekje
Eigenlijk gelooft niemand in een Russische aanval op een NAVO-lidstaat , maar er is conflictstof genoeg. De angel zit hem enerzijds in de binnenlandse politiek van de VS. Special prosecutor Robert Mueller heeft – ook als hij voortijdig door Trump wordt kaltgestellt – met het mogelijk incriminerende onderzoek naar Trumps banden met het Kremlin het lot van de president in handen. Hij kan de Senaats-verkiezingen eind 2018 in een Democratische zege laten eindigen, en het presidentschap van Trump roemloos laten stranden. Anderzijds is er de buitenlandse dimensie. Trump zal, ook als hij aan een binnenlands debacle ontsnapt, in 2018 in aanvaring komen met Rusland over nucleaire bewapening. Oude verdragen zullen niet meer worden nageleefd, een wapenwedloop aan de rand van Europa zal aanwakkeren, spionage groeit en cyberaanvallen worden ‘getest’. De nieuwe Nationale Veiligheidsstrategie van de VS roept Rusland en China niet tot vrienden, maar tot tegenstanders uit: 2018 wordt het jaar waarin de Koude Oorlog niet alleen wordt herdacht (1948) maar ook zal worden herbeleefd.
Repliek. Er is in de Geschiedenis geen enkel precedent waarom Moedertje Rusland in haar eigen omgeving zou beginnen om in het wilde weg muilperen uit te delen. Dat ziet zelfs ’n blind konijn. Met the Cli,nton Wife aan het roer echter, zou dat andere koek zijn geweest. De hoer van Babylon rijdend op een zevenkoppig Beest had aan dat wijf nog veel kunnen leren…

**
*
Rampen, migratie en democratisch verval vallen buiten mijn definitie van veiligheid, maar zouden een plaats verdienen in deze sombere opsomming. Onnodig te zeggen dat deze fenomenen indirect ernstige effecten op onze veiligheid kunnen hebben. Laten we hopen dat ik veel te somber ben. Ik durf met één zekerheid te eindigen: de wereld draait door.
*
T E   O N T H O U D E N
OP ONZE VASTE SCHIJF
*
Heel juist, Jo Konijn. De wereld draait door: dat klinkt ons bekend in de oren van dat puur Linxe  en oer-Hollandse TV-programma van de VARA.

Die andere Jo, dat fijne dametje van langs onze kanten (Jo Leemans,°1927), zei het nog simpeler: ‘Wat zijn moet, dat zal zo zijn’, zog ze. En ze zong dat o zo mooi. Heel mooo. Al was de song die ze zong onvervalst plagiaat uit de Verenigde Staat…
**
*
(Hemelreiker)

Geen opmerkingen: