zondag 22 december 2019

5332


*
VOORSCHRIFT

*
Over ‘Beschaafd Spreken’ gesproken…’t Is niet allemaal goud dat blinkt! Later daarover meer. Over het verschil tussen ‘Nederlands’ en ‘Vlaams’. Échtig en techtig!

Had ik het niet gedacht?

“Dreeten hee were an mien krek’n êzeten!! ‚t Is altend ‘toed en zeiste! Ie moet mêe zqien poot’n ut mien schuven bluven”.

*-*-*-*
 In het ‘Beschaafd’ zou dat worden:

‘Den André heeft nog maar eens te meer dievelings een beetje van de krieken van mijn eigen kriekenboom gestolen. Het is altijd van het oude en hetzelfde. Hij moet eens leren met zijn grove handen uit de laden van mijn schrijftafel te blijven in plaats van deze onderste boven te snuffelen.

DEKEN DEBO Taalpurist (Harelbeke)uit de gouden jaren van Meester Guido Gezelle (°1830): daar moet ik dringend eens grondig werk van maken!

PRIJSKAMP: Samen tellen we de woorden in het West-Vlaams en in het ‘Nederlands’.

Tel ze gerust, en U zult met mij akkoord zijn, dat het West-Vlaams idioticum zelfs compacter is dan spreekwoordelijk het Engels.
Waar zouden die deze tijdbesparende compactheid dan anders wel geleerd hebben? Over weerskanten Het Kanaal stam- verwantschap gesproken.

Nè!!!!
**
*
Het hoeft dus helemaal niet te verwonderen dat Sjarel Premier en Grote Piet van de EUSSR in Brusellabad geen van de twee talen convenabel spreekt. Noch de Vloms van bij ons, noch The English of there.
Dat komt deels door zijn afkomst, deels door zijn pretentie à la Coburgia , maar vooral door zijn Francofone imperialistische hoogmoeds-waanzin.

Ik heb gezegd.
**
*
En dan Panamarenko!
Een groot ‘artiest’ is ons ontvallen. De man met al zijn talent
Pa na Ma en C°
is slechts 79 jaar mogen worden. Maar dat wist U al, het werd meer dan voldoende uitgebazuind. In zijn situatie moet het op een of meer dagverse maagden min of meer niet meer zijn gekomen. Van horen zeggen, hé. Dus, eh… wat moeten wij daarover denken?
Die 72 stuks, allemaal gegarandeerd dagvers en - van horen zeggen: Aids-vrij en ingeënt tegen de pokken en ander medisch ongemak. Enfin, van de soort die volgens het succesboek van een zekere Mo-met-Ham uit het Midden-Oosten in feite aan iedere ijverige gesneuvelde Islammer zouden zijn toegezegd. Die betekenen helemaal niets in de ogen van deze steenrijke olie-pomper van beroep die daar leven.
Met geld koopt men de boter!
*
Nu volgt als U mij toelaat en Allah mij daarvoor niet op slag neerbliksemt op iemand er op uitstuurt om mij een mes in de buik te steken; deze stevige SNEER. Want daar in Oman is ‘Eigen Volk Eerst’ serieus van toepassing…
Versta me niet verkeerd. Daar in dat pietrol-land dat overvloeit van aardolie en aardgas, is iedereen, van de wieg tot het graf, naast Oman of Ovrouw, er ook meteen een knievallend islammer. Hier bij ons in Vlaanderen wordt Het Eigen Volk gewoon in een cordon sanitaire als achter prikkeldraad, opgesloten. Ook inzake ‘Religie’ bestaan hier uitsluitend dwingende voorschriften. Islammerij of niet…
Ja Ja, en dat noemt men dan liberaal en up-to-date…

Tja, het is maar lok men het bekijkt.
Veel eeuwen geleden dwongen bij ons ook de Hoge Heren en de nog Hogere Dames (omdat die schrijlings in het zadel zaten?) ook nog eenzelfde soort haast goddelijke eerbied af. Later was dat respect alleen nog voorbehouden voor de Pastoor, de Baron, de Dokter en de Hoofdonderwijzer. De ene soort bestaat ondertussen niet meer, of ze wordt gewoon onder de voert gelopen. Persoonlijk laat mij dat allemaal koud. Toch binst de dag. Maar ’s nachts laat ik er mijn slaap voor.
Altijd maar dat ene woordje dat blijft rondspoken in mijn hoodfd.

Maar ja, met al die vele ‘staatsdragende partijen in deze bananenrepubliek van ons… stel ik mij de vraag zoals zo lang geleden wijlen Berten Rodenbach (1856-1880) dat uitdrukte:
“Waar is der Oud’ren fierheid nu gebleven.”
Wordt het wachten op Godot, of wordt het hopen op iemand die nadert als een TVG, van het kaliber van, om maar iets te zeggen, van ene …Viktor Orban?
DE SULTAN VAN OMAN, HET UZ LEUVEN EN DE BELASTING- BETALER
**
*
**
*
Bedenkingen bij het medisch toerisme richting Vlaanderen.
**
*
Hoog bezoek valt Vlaanderen, en meer bepaald Leuven deze dagen te beurt. De Sultan van het steenrijke oliestaatje Oman, ene
**
sultan
Qaboos bin Said al Said,
komt zich in het UZ Leuven laten behandelen voor darmkanker.
**
*
De man is al 79 en kinderloos. In Oman betekent dat: zonder opvolger. Dus wil hij de eeuwige vakantie met de 72 maagden nog even uitstellen en zijn keuze viel op het Leuvense Universitair Ziekenhuis, hoog gewaardeerd voor zijn medische zorgkwaliteit speciaal inzake kankertherapie.

Sultan Qaboos bin Said al Said
**
*
 ‘Moge zijne majesteit de Sultan snel genezen, want hij is een bron van inspiratie en van trots voor het Omanische volk, dat hem trouw blijft tegenover de Almachtige’, zo luidt het officiële communiqué van het Golfstaatje zonder grondwet en zonder parlement. Om tussendoor gerieflijk gehuisvest te zijn, huurde de Sultan meteen tot eind januari het hele viersterrenhotel
**
The Fourth
*
op de Leuvense Grote Markt af, kwestie van wat beenruimte te hebben. Daartoe werden de gasten die al voor de eindejaars-periode gereserveerd hadden, zonder boe of ba buiten gekieperd. Iets om op Tripadvisor te plaatsen: een hotel waar je nooit zeker bent van je reservatie. Ook in het bijbehorende restaurant
**


*
moet u die periode niet gaan, mocht u dat van plan geweest zijn: twee maanden helemaal voorbehouden aan de Omaanse vorst en zijn gevolg. Leuven wordt twee maanden een stukje Sultanaat.
De Warmste Week
Maar terug over naar de reden van zijn bezoek aan de oude universiteitsstad: het ultramoderne Universitair Ziekenhuis
**

*
Ik kan me voorstellen dat de Sultan niet moeilijk zal doen over de te betalen factuur voor de vijfsterren-behandeling die hem wordt voorbehouden. Vermoedelijk dan ook met een complete afdeling die voor de gelegenheid ontruimd wordt, want zo’n monarch wil toch Boer Charel niet tegenkomen in de gang. Die zal nog even moeten wachten alvorens hij die endoscoop in zijn achterwerk krijgt.
**
Endoscopie
*
Er zijn trouwens nogal wat buitenlanders – Nederlanders en Fransen vooral – die onze ziekenhuizen aandoen, om tweeërlei redenen: de hoogstaande medische zorg enerzijds, en anderzijds de snelheid waarmee men geholpen wordt, die afsteekt tegen de soms lange wachtlijsten in het buitenland. Daartoe worden zelfs contracten afgesloten tussen onze ziekenhuizen en buitenlandse verzekeraars.

De vraag is, of dat medisch toerisme alle kosten compenseert die wij aan het personeel, de werking, de infrastructuur en het onderhoud betalen.
Het UZ Leuven is geen privé-kliniek maar een publieke zorginstelling die mee door de gemeenschap gefinancierd wordt.

Tot 2014 waren de toelages voor infrastructuur een federale én een regionale materie. Sinds de 6de Staatshervorming is dat uitsluitend een Vlaamse bevoegdheid, en is er een enveloppe voor de instandhouding en eentje voor nieuwbouw (het ‘strategisch forfait’). Een nogal technische kwestie, maar samen gaat het over ongeveer een miljard per jaar, voorzien in het Zorg-strategisch Plan Vlaanderen.
Alleen al dus voor gebouwen en medische apparatuur. Voor de werkingskosten (vooral personeel) draait nog altijd de federale overheid op, ten bedrage van zo’n 8 miljard per jaar.

Wie het UZ Leuven bezoekt, ziet één grote werf voor zich: er wordt enorm geïnvesteerd, en dat is prachtig. Noteer dat dit vooral met federaal overheidsgeld van voor 2014 gebeurt, een reserve die nu pas wordt aangesproken. Feit blijft dat het om enorme publieke middelen gaat, die dus op lokale noden dienen afgestemd en niet op prestigegericht medisch toerisme dat onze eigen wachtlijsten vergroot en zelfs de totaalkost niet dekt. Ik lees overigens dat Oman over uitstekende, moderne ziekenhuizen beschikt, dankzij de overvloedige olie-inkomsten. Wat drijft de Sultan dan naar hier? De ongesluierde verpleegsterkes? We spreken dan nog niet over de extra politiemensen en veiligheidsdiensten die dag en nacht in de weer zullen zijn om al dat schoon volk, in twee propvolle Boeings 747 gearriveerd, gedurende twee maanden te surveilleren.
 Kostenplaatje?
Tot slot nog dit. Jaarlijks vindt in onze contreien de Warmste Week plaats, het goede doelen-festival van Studio Brussel waarin de Stichting tegen Kanker ruim aandacht krijgt. Deze vereniging zamelt geld in voor wetenschappelijk onderzoek, geld dat zijn weg vindt naar onderzoekscentra en universitaire instellingen. Weerman Frank Deboosere is een enthousiaste fan van dat kanker-fonds.

De Vlaming sponsort zo twee keer de hoog-technologische geneeskunde die voor hem wordt uitgebouwd, één keer als belastingbetaler, één keer als milde schenkers. Zou het immoreel zijn om een heel klein beetje het principe van ‘Eigen volk eerst’ in het achterhoofd te houden? Of toch tenminste te zorgen dat Sultans en andere medische toeristen echt de volle pot betalen, en liefst met een stevige toeslag? Kan iemand daar eens een parlementaire vraag over stellen?
JOHAN SANCTORUM
*
 Vlaams leren? In de eigen Hoofdstad, ja zelfs in ’t EUSSR-Parlement in de eigenste regionen?!!!! Tafelrond, zegt U?. Dat en zal volgens mij zekerlijk niet gaan. Want zo’n monarch wil toch zo’n Charel niet tegenkomen in de gang.

NASCHRIFT
 *
Ach die Mister Speaker in het Londense Lagerhuis. Heeft U enkele dagen geleden op deze blog dat verhaal ook gelezen? De nieuwe speaker in het Lagerhuis in de UK is nu opnieuw ’n Labourderer (!) maar met de PRUIK grijpt die terug naar de traditie van de jaren ‘33. Allez, toch volgens Harry De Papee in Doorbraak.
1933 !!!!
Is dat niet toevallig het jaar dat Adolf Hitler v/h Deutsche Dritte Reich & overal elders in de EU van de toenmalige Nieuwe Orde aan de macht kwam?
Sjarel ¨premier” is nu de Reichsführer van de Nieuwe Wereld Orde.
Nieuwe tijden, maar dezelfde Nieuwe Orde!!!! Tijd dus om orde op zaken te stellen…
Toeval of opzet? Who knows…
Over traditie gesproken. Wat een wereld van verschil tegenover de soort achter-doendertjes à la Bart Stommelein. Met col en plastron en deftig gekleed, lijk den Donald in Amerika. Nen domme achter-doender is ’t ja?!!!
Style New Look, om evenals den Trump, de tromp te steken tot aan de sterren toe.
Maar of de kopij even goed zal zijn als het origineel?
Want denkt die wel?!!!
Speelt het spel nog straffer dan een mandoline.
**
*
Zaterdag 21 December 2019

Geen opmerkingen: