maandag 16 december 2019

5334ter



Eduard Grieg
*
Dit zich in Islammerij-stijl afspelend soort sprookjes-verhaal van 1.000 minus één Nacht, heeft mij zeer getroffen. Als een mokerslag in donkere nacht. En hoe! Want ik moet zeggen….
De toverwereld van het Noorwegen van Eduard Grieg heeft mij altijd bekoord.
Tot wij, toen we in Italië woonden (2002-2018) als naaste buren

(op circa 1 Km afstand, want we houden van de boerenbuiten, ook daar)

… na een paar jaar een Noors homo-koppel als buren kregen. Ze hielden B & B om er te kunnen overleven en we kwamen er vaak op bezoek of omgekeerd. Omdat we uitgenodigd waren om met hun regelmatigste gasten uit Het Hoge Noorden een avondje door te brengen. Och, die zalige Italiaanse zomeravonden; daar in de Vigna Bella. Unforgetable! Gewoon unforgetable… (Zucht).
Alhoewel.
Het was, bij nader toezien, ook wel ’n médalie met heel veel rare kantjes. Eerder ’n R & R dan “n B & B, want ze hadden allebei Remi als voornaam.
Die officiële Koran-vertaling daar in Noorwegen hoeft mij dan helemaal ook niet te verbazen. Het is daar bar koud en de fjorden zijn er honderden meter diep. Noorwegen is inderdaad al lang een goede voorloper in alle soorten naäperij. Straks komen ze nog terug naar onze Landen. In het spoor van de Vikingen, hun verre voorvaderen. Maar het is goed dat Islammerij-roversbenden uit het Zuiden en de Sjismatieken uit het Noorden wederzijds elkaar overvallen.
*
**
*…/…
In feite is deze Noors-talige “Koran” uit 2013 online beschikbaar. Een inzage van belangrijke passages toont echter aan dat het weinig of geen gelijkenis vertoont met de eigenlijke koran. Neem dit vers:
“O gij die gelooft, neem de Joden en de christenen niet als vrienden; zij zijn vrienden van elkaar; en wie onder u hen als een vriend beschouwt, dan is hij zeker een van hen; Allah leidt de onrechtvaardige mensen zeker niet”. (5:51)
**
*
In de Noorse “vertaling” luidt dit vers als volgt:
“Is het een oordeel van onwetendheid dat ze willen? En wie kan Allah’s wil beter beoordelen dan een volk dat zekerheid van het geloof heeft”?
*


In het beduimeld gebedenboekje van Grootma Schatteman uit de Kriekstraat in Eernegem, waar ik na het afsterven van onze Pa regelmatig op logement moest (1943-1944: ik had toen amper leren lezen) moest ik op die lange winteravonden, voor het slapengaan (onder het blote pannendak: het was volop oorlog) de voorgeschreven avondgebeden voorlezen.
Om telkens af te sluiten met de Litanie van alle Heiligen. Bid voor ons. Spaar ons Heer. Verlos ons, Heer, ene, enz..
Daar kwam o.a. ook in voor
“Van de woede der Noormannen, Verlos ons, Heer”.

Had ik toen maar wat harder op mijn tanden gebeten. Wie weet, had ik er toen al een paar van die sufferds de strot afgebeten….
*
NASCHRIFT
*
Maar dat de daar alom verspreide Nieuwlichterij, de sexuele ontaarding, de Vrijdenkenkerij, het Neo-Socialisme of zelfs de Islammerij, de reputatie van een Grieg of van de Gebroeders Andersen ooit zal vernietigen?
Branden zullen ze allen. Elk in hun eigen hellhole, om het met de woorden van den Donald te zeggen.
En neen, het is NIET Donald Duck die hier bedoeld wordt.


Dinsdag 17 December 219

Geen opmerkingen: