donderdag 24 december 2009

KERSTDAG

















Hallo
Aan de Stad en aan de Wereld…
Morgen, Kerstmis zelf, hoort U dezelfde woorden (Urbi et Orbi) maar dan in Latino van uit het Vaticaan. Dat groot en groots zegenend gebaar behoort de gehele mensheid. Het is het universeel en tijdloos gebaar die het Avondland omvat. Ik maak met deze grote woorden van de gelegenheid gebruik om aan te stippen dat in de Sint Pieter morgen om 11 uur een prachtige Dienst gehouden wordt. Een enige gelegenheid om de kerstsfeer van onze kindertijd te herbeleven. Vooral voor wie houdt van het Gregoriaans, komt aan zijn trekken.
Kerstliederen in het Gregoriaans zullen wel verre van godsdienst-neutraal zijn, zeker….
Wel, kijk, zo’n kerstdagen wens ik iedereen toe. En, omdat het deugd doet het nog eens te kunnen zeggen: op voorhand een ZALIGE HOOGDAG, morgen. Dat woordje ‘zalig’ wordt heden ten dage meestal weggemoffeld en vervangen door allerlei ersatz. Waarbij de vrees komt, dat binnenkort dat ZALIG niet alleen meer zal mogen, maar ook dat KERSTFEEST zal verboden worden. Het wordt dan iets in de zin van Prettige Eindejaarsfeesten, dat meteen bruikbaar zal zijn voor Sint Sylvester, dat ook al afgeschaft zal worden. Dan komt de tijd waarop de PVV hoopt, als al de kruisbeelden naar het containerpark zullen gebracht zijn…Ondertussen staat op onze kerktorens misschien de Halve Maan.
Zo lang het nog kan dus : op 24 december viert de Christenheid de geboorte van de Verlosser. Er is teveel dat leeft in ons collectief geheugen, om dat te willen overboord gooien.
Deze nacht om 22 uur kunt U de Middernachtmis in de Sint Pietersbasiliek volgen op Rai Uno. Het gaat om een Eurovisie-uitzending.
Vrede op Aarde aan de mensen van Goede Wil!

Geen opmerkingen: