maandag 1 maart 2010

DE MEDIA OVER LION HART

.





















Al vliegt de VRT nog zo snel
De waarheid achterhaalt hem wel.




BRUSSEL - Aartsbisschop Jozef Léonard riep jongeren op om gevolg te geven aan een roeping tot het priesterschap of het kloosterleven.
André-Jozef Léonard(70) liet er in zijn eerste homilie geen twijfel over bestaan. Hij zoekt medewerkers. Priesters, kloosterlingen, diakens en leken. Maar in de allereerste plaats echtparen.

'Echtparen die de weddenschap durven aan te gaan om een gezin met z'n drieën te stichten, een man een vrouw en de Heer in hun midden, echtparen die leven geven', zei hij. 'Ik zal ook zeer dicht staan bij de paren die een mislukking hebben gekend in hun huwelijk. Maar er is in de kerk nood aan echtparen en gezinnen die met de hulp van de Heer stormen en bekoringen tegen de menselijke liefde doorstaan, en die het voorbeeld geven van echtelijke trouw.

Hij brak ook een lans voor het priesterschap. 'Verdring deze stem niet', sprak Léonard tot jonge mannen die zich geroepen voelen tot het priesterschap. 'In ruil daarvoor beloof ik de best mogelijke voorwaarden te scheppen om je roeping tot ontplooiing te laten komen.'

De nieuwe aartsbisschop bewees dat hij de actualiteit op de voet volgt en verwees naar de aardbeving in Chili, naast de rampen in Madeira, Haïti, Luik en Buizingen. 'Wellicht kwam de vraag ook in u op, in mij is ze alvast opgekomen: waar was God?' zei hij. 'Wel, hij was daar, juist in het hart van deze ellende.'

Voor zijn officiële aanstelling trokken ruim vijftig vertegenwoordigers uit de holebigemeenschap, de Afrikaanse gemeenschap en de socialistische vakbond door de stad. De oproep was gelanceerd via Facebook.

'We zijn niet met overdreven veel, maar de deelnemers zijn wel heel divers', zei Sepp Geert, de woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero. De manifestanten hoopten de aartsbisschop een cadeau te kunnen overhandigen. 'Een informatiepakket dat hem kan helpen zijn achterhaalde ideeën te veranderen.'

Bron DS


Boeketje digitalis
(waar tussen licht-slingers met blauwe zwaailichtjes)


We wisten het al lang : de TeeVee vertelt maar wat deze luyden hoogst persoonlijk welgevallig is. Susteem USSR. We hoorden (kort) iets over de inauguratie in de Sint Rombouts, beperkt tot…’er zouden meer priesters moeten zijn’ en ‘er was een significante betoging van sexueel-gefrustreerden’, ‘holibi’s, zeiden ze, met een eufemisme die zo uit de Stasi-archieven kon gekomen zijn, en deze 100 proteststemmen mochten niet ontbreken in hun plaatje.

Meer priesters? Is voor iedereen al jaren de logica zelve, dus ook voor Mgr Léonard – maar dat was niet zijn boodschap, maar wel : ‘en ik zal er alles aan doen om de voorwaarden te scheppen om de roepingen tot ontplooiing te laten komen’ . Lees : in het verleden waren die voorwaarden er niet (Danneels heeft de trein gemist). Moest het Charles De Gaulle geweest zij: had het kunnen luiden : ‘Françaises, Français, je vous ai compris’…en dan hadden de gazetten er vol van gestaan….

Meer priesters? JaJa, maar nog belangrijker was de volgende boodschap, die ik op de TeeVee al helemaal niet gehoord heb. Dank zij de toch nog een beetje fatsoenlijke De Standaard kwam deze oproep in de openbaarheid : de huwelijkstrouw. In goede en kwade dagen….Maar AI, dat doet pijn!

De rode draad in de homilie was inderdaad ‘leven in de actualiteit’ – cfr de opgesomde calamiteiten, met de vraag die op vele lippen brandde : waar was God? – om dan diezelfde God te betrekken als 3de persoon in het huwelijk tussen een man en een vrouw. Een beetje ouderwets, maar o zo duidelijk uit de mond van de ware Herder.

Voilà : ik geloof dat na gisteren, zondag 28 februari 2010 ‘het regnum’ van Mgr Leeuwenhart duidelijk uitgetekend voor ons ligt: geen wollige meeloper, maar de zekerheid van een eeuwenoude leer, op een duidelijke manier gebracht. Wie het kan vatten, vatte het!

Zijn dit nu de woorden van een kerkpilaar? Ach! Loop naar de pomp!

Net zo min als wij ieder geloofspuntje van onze eigen partij (Vlaams Blok.Belang) als domme fundamentalisten moeten volgen, moeten we deze kerk-traditie volgen. Als we er maar de krachtlijnen van steunen. In de politiek is dat : de kortste weg naar zelfstandigheid om baas te zijn in eigen land. Inzake geloof en zeden?

Het zou al een groot succes zijn als iedereen gewoon de natuurwetten die in zijn hart geschreven staan, zou respecteren.

Geheugensteuntje: 1° er zijn er tien, en ze zijn tot ons gekomen via het Jodendom. En 2° geen van deze is te vinden in de Koran….


Psst

Daarmee is voor mij het hoofdstuk ‘Leeuwenhart’ afgesloten. Ik wacht alleen met ongeduld op zijn volgende uitspreken over het Walendom van zijn landgenoten. Een separatist zal Léonard wel nooit worden, maar hij spreekt tenminste niet met gespleten tong. Dat de franscouiilons af en toe de ongezouten waarheid te horen krijgen van een van hun eigen vooraanstaanden : wij kunnen er alleen maar blij om zjn.

Geen opmerkingen: