woensdag 5 juli 2017

4201


Donderdag  6 Juli 2017
Catalaans president Carles Puigdemont plant in Oktober een referendum. ©AFP
*
4201 - HAALT DEZE E.U. NOG DE WINTER? IK HOOP VANNIE 
*
INHOUD: SPANJE/CARTALO?NIA: de Eu ziet met lede ogen  het moment der waarjeid naderen… Het is de Catalanen, die zich al lang geen Sânjaard meer voelen,menens om niet langer de melkkoe te spelen voor de halve wereld. Waar hebben we dat nog gehoord?
Ik denk overal waar solidariteit regelrechte diefstal is geworden…

OP DE IJTKIJK

*
Onafhankelijk Catalonië kan N-VA in problemen brengen
**
*
Als een meerderheid van de Catalanen deze herfst voor een afscheiding van Spanje stemt, zullen de Catalaanse separatisten meteen de onafhankelijkheid uitroepen. Dat zou N-VA in een lastig parket brengen.
De Catalaanse president Carles Puigdemont wil op 1 oktober 2017 een referendum houden met de onafhankelijkheid van de regio als inzet. Wil een meerderheid een Catalaanse republiek, dan zal het separatistische bestuur van Catalonië ook onmiddellijk eenzijdig de onafhankelijkheid uitroepen, verklaarde een parlementslid van de meerderheid.

**
*
Een feit dat een behoorlijke impact kan hebben op onze vaderlandse politiek. Want de eigen onafhankelijkheid uitroepen kan iedereen, het betekent pas iets wanneer andere landen je ook erkennen als nieuwe autonome entiteit. De vraag zal dan ook zijn hoe België reageert op een potentiële afscheuring van de Catalanen.
Erkennen of niet?
Regeringspartij N-VA is immers hevig supporter van regio's die zelfstandig door het leven willen gaan. Of België een onafhankelijk Catalonië zou moeten erkennen, noemt partijwoordvoerder Bram Bombeek "een hypothetische vraag". Maar: "Catalanen hebben zoals ieder volk het recht om hun pad te kiezen. Wij vragen iedereen om dat recht en die keuze te respecteren."

Vorig jaar liet minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zich ontvallen dat een regering met zijn partij niet anders zal kunnen dan Catalonië te erkennen of in een crisis zal verzeilen. Premier Charles Michel (MR) was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.
HENDRIK VOS, PROFESSOR EUROPESE STUDIES (UGENT)
In ieder geval, zegt professor Europese studies Hendrik Vos (UGent), is de kans haast nihil dat N-VA haar zin doorgedreven krijgt. "Ik kan me niet voorstellen dat België Catalonië ooit zou erkennen, alleen al omdat geen enkel ander Europees land dat zal doen. Tenzij Spanje zou instemmen met een afscheuring, maar dat gaan ze nooit doen. Integendeel, Spanje zal zich met alle macht verzetten tegen een afsplitsing.
Catalonië toch erkennen, dat staat gelijk aan een oorlogsverklaring aan Spanje, zegt Vos. "Niemand zal dat in zijn hoofd halen."
*
NADER BEKEKEN
**
het betekent pas iets wanneer andere landen je ook erkennen als nieuwe autonome entiteit
Asjemenow! Potfer hier en potfer daar. Iemand is dus pas eigenaar van zijn portefeuille als niemand anders dat betwist?!!! Dat is de wereld op zijn kop! Niemand anders kan daarover oordelen, dus moeten die wel instemmen met de toestand zoals die van nature is. Dat andersom willen ‘duiden’ is gewoon bedrog. Meer nog: het verdedigt ten onrechte de niet-bestaande rechten van  de dief van die portefeuille.
Het is in de algemene context natuurlijk wel een soort terugvallen op het feodalisme van de vroege Middeleeuwen. Als Catalonië inderdaad – wat 100% hun goed recht is - zichzelf uitroept tot een zelfstandig land, dan mogen de namen ‘Spanje’ en ‘Portugal’ als ‘land’ meteen opgedoekt worden, en kan men terug spreken van Iberia, het Iberisch Schiereiland.
Vasrselling
Deze welvarende streek is in het verleden natuurlijk, net als Vlaanderen (en zelfs de gehele Lage Neder Landen), maar al te vaak de inzet geweest van ‘burentwisten’ tussen gewoon na-ijverige Franse of Spaanse heersers-koningshuizen. Maar nu zou dus de ‘bewaarschool’ (d.i. kleuterschool) eindelijk uit zijn.
Europa, zoals de Potentaten dat zien, zou op den duur meebrengen, dat er, naar Amerikaans voorbeeld, alleen nog van het geheel gesproken wordt: ‘het’, ‘iets’, is gebeurd ergens in Amerika. Of het is gebeurd ergens in Europa. Dan zijn er alleen nog maar Amerikanen, Europeanen, Russen en Chinezen.
Afrika telt dan niet meer mee, want volledig ontvolkt en terug overgelaten aan de apen.
Et voilà: voortaan genieten we allen samen van de absolute ‘Gelijkheid’ - Vrijheid en Broederlijkheid onder de paraplu van Mutti.
Hitler, ‘het grootste genie aller tijden’ volgens de latere vermoorde Kennedy, moest dat nog hebben kunnen beleven!
*
Désintegrattie is anders een veel beter woord voor wat er aan het gebeuren is. In verstaanbare mensentaal is dat de ontbinding van een dood lichaam dat terugkeert naar zijn oorspronkelijke toestand. Voor de stoffelijke mens is dat tot stof en as. Want de Geest is onsterfelijk. En voor kunstmatige menselijke constructies is dat juist omgekeerd: men keert terug tot de oorspronkelijke toestand van gemeenschappen die al dan niet in vrede naast en met elkaar leefden.
Op school leerden we dat dit Het Leenroerig Stelsel heette. Tot bepaalde blauwbloedige adellijke Geslachten het laken naar zich begonnen toe te trekken en er een einde kwam aan het gezag van Steden en Gemeenten. ‘We moesten allen één zijn’, klonk het. En de miserie kon beginnen… Vroeger sloeg men elkaar de kop in op kleine meer ambachtelijke schaal, mar toen werden er ineens massa-veldsagen uitgevochten met miljoenen slachtoffers. Katapulten werden kanonnen en kanonnen werden inter-continentale raketten…
Om dat te vermijden worden de koppen bij elkaar gestoken met als resultaat dat alles van voor af aan moet herbeginnen. Om zo te zeggen vanaf De Schepping.
Immigratie heette dat oen, ipv her-bevolking.
*
Catalonië, dat is voorwaar de keuze waarvoor ook Vlaanderen staat: horen wij nog samen, of gaat eenieder zijn eigen gang. Zonder het jeurslijf van de federale dwang.

PS
1 oktober was/is elk jaar in de Westhoek (en waar nog?) de dag dat landbouwers hun pacht dienden te betalen, altijd een eerder pijnlijke verplichting. Dat zeer oud gebruik zou teruggaan naar de Gentse St Pieters Abdij, als eigenaars van de meeste hofsteden, gronden en gebouwen. In de volksmond sprak men van Bâùos-pacht omdat 1 Oktober ook de feestdag is van deze heilige.
Die is wereldberoemd, niet alleen voor de St Bavo Kathedraal in Gent, maar vooral voor Het Lam Gods waarvan de afbeelding hierboven.
Verre van de Vlamingen op die dag te confronteren met de problemen rond de Catalaanse zelfstandigheid, ware het m.i. veel beter de aandacht te trekken niet alleen op dat schilderij van de Gebrs Van Eyck, maar op de eeuwenoude onrechtvaardige afdracht van Vlaams geld, als gedwongen ‘pacht’ om zich ‘Belg’ te mogen noemen.
Stelt zich dus de vraag waarom wij Vlamingen, net als de Catalanen, de Basken, de Bretoenen, enz grn eigenaar zouden kunnen zijn van onze eigen grond? Met welk recht werd ons die afgenomen?
Zwaaien met Het Lm Gods zou de stille boodschap kunnen zijn, dat het moment der waarheid op 1 Oktober moet komen.
*
 (Digitalia)


Geen opmerkingen: