dinsdag 14 augustus 2018

5084


Ieder vogel zingt zoals hij gebekt is.
(Deze is zekerlijk ’n Flamingant: zwart pakje, gele bek, en overtuigd naar Rechts blikkend)
*
Wie was er nu eerst? De kip of het ei?
Als halve Italiaan (heb daar, zoals U weet 15 jaar aan één stuk ‘betaald verlof’ genoten) toen iedereen nog de mond vol had over Lire, meervoud van de Lira, want die Euro’s voelden precies aan als niet echt, vreemd en ja, onbetrouwbaar. Net zoals bij ons, rekenden de mensen eerst eens acteruit om in Frankskes tot het besef van de juiste prijs te komen. Eerst van Eerst naar Lire, en dan van Lire naar Franken.
Maar de vraagstelling van daareven over de kipperij, kreeg nog geen antwoord. Wie was er het eerst, de Lire uit Turkije of de Lira uit Italië?
Mijn rechter grote teen zegt dat de Romeinse Beschaving de oudste is. Maar we weten allemaal dat dat twee begrippen (isalmmer zijn en tegelijkertijd beschaafd zijn) zijn, die niet samengaan. Ergo, ze is ‘n .. contradictie in terminis: doorleefde beschaving’ en ’n Turkey in menselijke verschijning. Dakanie! In geen duzend joar.
*
SEDERT MEI ’68 IS HET VERBODEN TE VERBIEDEN !!!!!
*
Merkel: ‘Welvarend Turkije ook in ons belang’
Gisteren 13/8 om 19:24 door km | Bron: BELGA

De Europese Commissie volgt de crisis van de Turkse lira, en meer bepaald de mogelijke impact ervan op de Europese banken, van nabij op.
*
De lira neemt een diepe duik. De Turkse valutacrisis loopt helemaal uit de hand. Dat is niet alleen slecht nieuws voor Erdogan, maar ook voor Europa. Volgens Commissiewoordvoerder Christian Spahr volgt Europa de evoluties op de Turkse financiële markten van nabij op.
‘We zijn ons bewust van de mogelijke impact op Europese banken’, luidde het. Op de vraag of deze crisis ook gevolgen kan hebben voor het akkoord dat de EU en Turkije hebben afgesloten rond migratie, wilde de woordvoerder niet ingaan. ‘We gaan ons niet inlaten met speculaties over wat er zal gebeuren op migratievlak.’
Duits kanselier Merkel benadrukt op ’dat niemand baat heeft bij een economische destabilisering van Turkije’. Ze benadrukte dat haar land ‘een economisch welvarend Turkije wil’. ‘Dat is ook in ons belang.’
Lira
De lira zakte maandag opnieuw 6 procent tegenover vrijdag. Het dagverlies voor de lira diepte vrijdag uit tot maar liefst 19 procent. De lira verloor al een kwart van zijn waarde tegenover de Amerikaanse dollar, nadat de Verenigde Staten sancties tegen het land hadden ingesteld.
De diplomatieke relatie tussen de VS en Turkije, nochtans partners in de NAVO, verslechtert zienderogen. Turkije houdt al twee jaar een Amerikaanse dominee in hechtenis, op beschuldiging van spionage en terrorisme. Maar ook over andere kwesties, zoals de uitlevering van
Gülen,
*
de oorlog in Syrië en de relatie met Rusland, zijn beide landen het grondig oneens. Sinds maandag hebben de VS de importheffing op Turks staal en aluminium zelfs verdubbeld.
o-o-o-o-o-oo
*
AAN DE VRUCHTEN
KENT MEN DEN BOOM
**
Over (£) Turken spreken als over ‘Turkeys’ (kalkoenen) is een vondst van de Stavros, diene ‘Vouile Griek’ uit de serie Lily & Marleen, zaliger gedachtenis.. Toen voor de TV vond iedereen dat leuk van den Abchaar, maar nu zou dat wel als ‘zwaar racistisch’ aangerekend worden.
Hoe het ook moge komen, ons Ma (°1902) sprak (in het Ieperse) over ‘Turkse Tarwe’ als ze het over de maïs had die ze voor de kippen strooide. Een verkeerde wrong aan de jeugdherinneringen van toen ze als jong ding in ’14-‘18 bij den boer werkte, de boerenfamilie waarmee ze later me verhuisde naar de streek van onze Pa in ‘Bachten de Kupe’. In het kroostrijke gezin van Meetje van Eernegem was er toen (zoals overal in Arm Vlaanderen) geen luxe, en bij den boer waar ze ‘werkte’ (de koeien hoeden!) kwam er tenminste voldoende eten op tafel.
Als kind vonden wij dat raar, die soort ‘tarwe’, maar meer uitleg kon ons Ma niet geven. Ze was immers ‘van ’t zèètje’ en daar was dat woord algemeen in gebruik. Vandaag, zoveel jaren later, heeft Wikipedia mij geholpen om een tipje van de sluier op te lichten. Zie onderstaande afbeelding. Waarbij U moet toegeven dat er veel gelijkenis bestaat met de maïskolven die wij nu kennen.
Benieuwd hoe de vork hier aan de steel is geraakt… Maïs telen op ambachtelijke schaal is geen intensief werkje. Turkije, een land van maïsteelt? Was het maar waar, dan zat Erdogan nu niet zo diep in de shit…

Ja, maar deze keer is er iets serieus aan de gang. Ik vrees voor de Kerstkalkoenen van alle Europese Christenen, Atheïsten of alle niet-Mô Slimmerds. Ofwel krijgen w straks miljoenen ’vluchtelingen’ meer te onderhouden, ofwel begint de uittocht van die soort terug naar de Heimat. Is al eens gebeurd in 1683, toen de Ottomanen hals–over-kop Wenen dienden te ontvluchten. Reden waarom er op CROISSANTS in Turkije een ’fatwa’ (banvloek) rust.
*
Ssssst! Niet antwoorden wat U desgevallend verkiest, de eerste of de tweede optie. Want wat U denkt, zou wel eens kunnen niet politiek-correct zijn. En moest dat van Erdogan afhangen, dan kon U best beginnen denken om zelf uit te wijken… Liefst, zoals 100 jaar geleden, toen hele gezinnen uit ‘Am Vlaanderen als leeuwen vocht om te overleven, ineens naar Amerika trokken…
*
Ditaliaanse Hemelrijker

Geen opmerkingen: