zaterdag 1 oktober 2016

37346/1053 * -De Morgen zwengelt de heisa weer aan over de communautaire vrede -
.
DEEL 3
ZATERDAG  1 OKTOBER 2016
BAMIS-OF EIKELMAAND
*

H. THERESIA VAN LISIEUX.
H. BAVO VAN GENT,
patroon van GENT en stichter van de Sint-Baafsabdij, voormalig Heer van Haspengouw, wordt aanbeden tegen de kinkhoest, hij is de uitvinder van bamisse (=Baafsmis). Dat was het moment dat de boeren hun pacht moesten betalen.
*

“Vader”, jammert Mientje, “waarom hebt ge Kareltje nen schop in zijn achterste gegeven?” – “Omdat hij jou stond te pieperen” antwoordde vader” – “Ge hebt zijn herte gebroken,” kermiette Mientje. “Oei, oei, oei” verschoot vader, “ik wiste nie dat dat zo lege zat!”
*
3743 - HET LAATSTE WOORD OVER DE COMMUNAUTAIRE HEISA IS AAN BART EECKHOUT VAN DE MORGEN

*

*
*
Onderstaand bericht is zeer precieus. Wil het aldus met uiterste voorzichtigheid benaderen, want het komt uit De Morgen, vanwege het Hoofdbestuur aldaar, met name Bron eigen Berichtgeving.
Dat moet voldoende zijn, om alle andere ‘Bronnen’ ver achter zich te laten.
De Eigen Berichtgeving is mooi ingeleid, maar U kunt ze ergens vinden. Want het ‘lek’ mag niet gedicht worden. U moet het zelf gaan opzoeken. En dan zult U alles weten over hoe de NV-A denkt een einde te stellen aan ons dierbaar Vaderland.
Mij niet gelaten, want ik geloof noch DM noch het Hoofdbestuur van die Partij. En zelfs, mochten die nog enigszins geloofwaardig zijn, noch DM noch de NV-A zullen er na de verkiezingen nog iets toe doen.
Want beiden ‘Gewogen en te licht bevonden’, zelfs al zijn die uit het hardste eikenhout gehouwen. En daarbij, de hele Coburger Politiek is een zuiver kansspel van geven en nemen…..
*
*


GEPLUKT BIJ
         
*
Interne nota onthult de communautaire strategie van N-VA voor 2019
N-VA hoopt op open grondwet
*
30-09-16, 06.16u - Bart Eeckhout en Jonas Muylaert - Bron: Eigen berichtgeving
*
N-VA zet alle hoop voor een volgende staatshervorming op een zo ruim mogelijke openstelling van de grondwet bij het eind van de regeringsrit. Dat blijkt uit een omstandige interne nota over de communautaire partijstrategie, die De Morgen in handen heeft gekregen.

In een interne nota van liefst twaalf pagina's met de titel 'communautaire strategie' legt de N-VA-partijtop uit hoe ze een volgende staatshervorming denkt aan te vatten. De nota is opgesteld na het tumultueuze vertrek van Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters uit de partij en is vorige week donderdag via het eigen partij-intranetwerk verspreid onder alle kaderleden.
 
De Morgen kon de hand leggen op de tekst. Die leest als een opeenvolging van debat-fiches, met een resem lastige communautaire vragen, waarop de N-VA-top een voorbereid antwoord toespeelt aan het partijkader van bestuursleden. N-VA bevestigt de authenticiteit van de nota.
Uit de interne nota blijkt alvast dat N-VA alle hoop stelt op een zo ruim mogelijke openstelling van de grondwet voor de verkiezingen van 2019. Een regeerperiode wordt traditioneel afgesloten met de ontbinding van het parlement en een lijst met de grondwetsartikelen die in de daaropvolgende legislatuur kunnen worden gewijzigd door het nieuw samengestelde parlement. Een ruime verklaring moet N-VA de kans bieden om in de kiescampagne de belofte te kunnen doen dat de staat dit keer wel hervormd zal worden.
In de nota klinkt dat zo: "Geen enkele hervorming mag onmogelijk worden gemaakt. De kiezer moet ook alle opties krijgen om daarover te kunnen beslissen. Het is dan ook niet meer dan normaal dat de grondwet voor herziening vatbaar wordt verklaard."
De Vlaams-nationalisten hebben daartoe evenwel geen enkel engagement verkregen bij de regeringsonderhandelingen, bevestigen bronnen bij de andere coalitiepartijen. Afgesproken is enkel dat er een verklaring met grondwetsartikelen komt, zoals dat altijd het geval is. Of die lijst ruim zal zijn of niet, wordt pas op het eind bepaald. Dat er een geheime afspraak over neergeschreven staat in een 'Atoma-schriftje', zoals vicepremier Jan Jambon in 2014 verklaarde, wordt ontkend.
Dat lijkt ook de N-VA-nota nu te bevestigen. "Bij de 'voor herziening vatbaar'-verklaring wordt het parlement van rechtswege ontbonden en stopt de regering. Wat is dan de politieke waarde van zo'n engagement? Je hebt geen enkele strategische hefboom om dat af te dwingen. Het dreigement om de regering te laten vallen, zal nogal indruk maken."
Onrealistisch scenario
Erg verrassend klinkt de strategie verder niet. "Het eerstvolgende doel is het confederalisme." Maar ook: "Dat kan in 2019 zijn, maar dat zal van de kiezer afhangen." Hoe dat confederalisme er moet gaan komen, blijft minder helder. "Door een beleid te voeren dat de PS niet zint, willen wij de communautaire appetijt opwekken", herhaalt de partijtop. Voorts: "Als de Franstalige kiezer de PS incontournable maakt, dan komen wij enkel aan tafel om het confederalisme te realiseren. BDW (Bart De Wever) heeft nooit gezegd dat zonder de PS ook betekent dat het zonder staatshervorming zal zijn."
Hoe zo'n staatshervorming zonder PS dan wel gerealiseerd kan worden, wordt nergens in de nota verhelderd. Wiskundig is dat hoe dan ook een erg onrealistisch scenario. Staatshervormingen behoeven een tweederde parlementaire meerderheid alsook een meerderheid in elke taalgroep.
Integraal: lees de nota
*

*
In het Fransoos zegt men ‘Jeux de mains, jeux de vilains’. 
Want in ieder spel zitten valsspelers. Iets dat we gisteren ook gezien gezien hebben bij Ben Crabé in Blokken. Daar werden de Regels van het Spel dermate gehanteerd, dat ze het aan de eigen Regels onmogelijk maakten om door te breken.
Dat  Blokkenspek op de Vier Nullen is een sympathieke bezigheidstherapie voor jong en oud. Het is niet moeilijk om volgen, het duurt niet lang en wordt bovendien gepresenteerd door een snugger iemand, wat eerder uitzonderlijk is voor de VRT. Twee spelers krijgen vragen voorgeschoteld waar het juiste antwoord recht geeft om … met de blokken te spelen. Wie, na drie speltypes als winnaar uit de bus komt en bij de finale het juiste woord vindt, krijgt maar liefst € 1.000.- en mag de volgende dag terugkomen.
De spelers mogen elkaars blokleggen, hinderen om de eigen kansen te vergroten, maar ze worden geacht daarbij de fair-play in acht te nemen….Tot, zoals in de Politiek, er plots een medespeler  opduikt die de fair-play aan zijn laars lapt.
En lap! De tegenspeler kan niet meer scoren….
*

*
Mij werd bekend gemaakt, dat Sjarel Michel een van deze types is. Maar ik weet ook, dat men van ‘veel horen zeggen’, ook veel hoort liegen….

*

*

Geen opmerkingen: