vrijdag 7 oktober 2016

37635/728 * Marxisten van onder de taal- en armoegrens spelen TV voor Nieuw Bloed -
.
DEEL 1.
VRIJDAG  7  OKTOBER 2016

O.L.VROUW VAN DE ROZENKRANS: lees vandaag 50 weesgegroetjes en 5 onzevaders, dat is ne volle rozenkrans!
 H. JUSTINA.
*
“Op 7 oktober  herdenken we de beroemde zeeslag om Lepanto, toen de Christelijke zeemacht de Turkse vloot der Ottomanen versloeg.  Volgens de toenmalige Paus Pius V te danken aan de rozenkrans die ze wekenlang voor O.L. Vrouw gebeden hadden.  Sindsdien eert de Katholieke Kerk de maand oktober als de Rozenkransmaand.”


Leontientje was lijk zovelen thuisweefster, en zag zwart met heur garen. Entwadde dat lichte vernestelde, ’t was Engels garen.  Niet goedkoop omdat het van het verre Engeland kwam. Zo zat Leontientje al ne helen tijd voorzichtig te prutsen met een toefke garen.  Meneer de Paster die juste passeerde en heur zag sukkelen vroeg: “Ewel, moederke, is ‘t misschien Engels garen, da je zo sukkelt?” – “Nin ‘t, menere,” gromde Leontientje, “’t is duivels garen!”
*
3763 - GROENTEN UIT BALEN IN HENEGOUWEN, HET LAND DER ZWARTE MANNEKES
*

*
*
Goede vrienden-strijdmakkers onder elkaar hoeven niet voortdurend elkaar te blijven voorstellen. Wel is het mij vandaag een eer om onderstaand stukje bij GUVAAL te mogen overnemen. Het is naar mijn mening een klein Meesterwerkje dat in zoveel mogelijk huishoudens moet worden gelezen én besproken.
*
*
U leest er, met wat verbeelding, de toekomst van ons land in. Maar opgepast: als U hoort Marx de passie preekt, kleine man, past dan op voor Uw ganzen…..
*

GEPLUKT BIJ 


*

De slimste Marxist

   Vlaanderen gaat binnenkort kennis maken met een rijzende ster aan de Waalse politieke hemel: Raoul Hedebouw, woordvoerder van de Parti des Travailleurs Belges (PTB, de Waalse tegenhanger van de Vlaamse PvdA), voor wie hij, samen met een kompaan, ook als volksvertegenwoordiger in het federale parlement zit. De man is nl uitgenodigd om mee te doen aan de volgende uitzending van ‘De Slimste Mens’ en heeft die uitnodiging aanvaard. Hedebouw is zo goed als perfect tweetalig en dat heeft te maken met zijn Vlaamse afkomst: vader West-Vlaming, moeder uit Limburg. Geen typische Waal dus, want die kan in het beste geval onze taal alleen maar  stamelen of radbraken. Wel gerecupereerd door de francofonie, zoals heel wat Waalse politiekers (Cools, Onkelinx, Van Cauwenbergh, Meynders enz…) die blijkbaar moeten laten zien dat ze goed geïntegreerd zijn en daardoor dikwijls fanatieker zijn dan de Walen zelf. Dit laatste is een meer voorkomend gebeuren en niet alleen in dit land. Denk maar aan Hitler, die een Oostenrijker was van geboorte (uit Braunau), geen Duitser en Napoleon, wiens geboorteland Corsica vier jaar vóór zijn geboorte, nog Italiaans was. Of De Gaulle, geboren in Rijsel, wiens Frans-Vlaamse voorvaderen Van de Walle heetten, tot één ervan die naam liet verfransen…

   Hoe Hedebouw het in ‘De Slimste Mens’ het ervan gaat afbrengen, moet nog blijken. De man heeft waarschijnlijk wel gesnapt dat ook Bart De Wever dat programma ooit gebruikt heeft als versnelling voor zijn politieke carrière. Hedebouw is een uitgesproken Marxist, die hier wel de passie preekt, maar zich niet schaamt te pleiten voor schurkenstaten zoals Noord-Korea. Het enige voordeel dat zijn politiek voor Vlaanderen kan hebben is dat zijn partij de poten onder de stoel van de PS in Wallonië flink aan het onderuit zagen is. Misschien zal die PS straks daardoor naar het centrum moeten opschuiven en bereid moeten zijn haar linkse doctrine aan te passen.
*


*

*
Hier past het een oud Vlaams spreekwoord in herinnering te brengen. Rust roest, Arbeid adelt.
Dat spreekwoord zegt dus niet, dat over arbeid lange redevoeringen houden adelt. Een wereld van verschil die door de politiek maar al te graag misbruikt wordt. Vooral voor zij die aan werken een broertje dood hebben.
In een volgend stukje maken we kennis met een bevlogen Geert Bourgeois in het spreekgestoelte in het Europa College in Brugge. Ook dàt is een wereld van verschil met sommige belgicistische politieke partijen over de taal- en armoegrens heen.
*

*
In het West-Vlaams bestaat er een schitterend voorbeeld over ‘werken’, dat zegt dat men ‘van Werken een parochie heeft gemaakt, maar dat de honden er op schijten’……
Ach die West-Vlamingen! Men moet er eerst Godfried van Bouillon heten, voordat men  er beroemd kan worden. Zelfs al was de man een zoon van de stad Boonen (Boulogne), thans Vlaanderen-in-Frankrijk..
*

*


Geen opmerkingen: