maandag 1 juni 2020

252 - DOORBRAAK OVER ‘PEILINGEN’ DOOR DE OVERHEID EEN JUISTE ANALYSE VAN EEN ONJUISTE ANLYSE ZOU NORMAAL KLAARHEID MOETEN BRENGEN. NIET ZO IN COBURGIA…

252 - DOORBRAAK OVER ‘PEILINGEN’ DOOR DE OVERHEID
                           
 **
Zaterdag 30 mei 2020
*
VOOR GESCHRIJFSEL
 Hieronder vindt U een van de vele vertrouwde stemmen die regelmatig doorklinken bij Doorbaak. Deze is als volgt samen te vatten: wat denkt de Vlaamse Volks Beweging van deze aan de gang zijnde Russische Roulette in het Brussels Parlement?
**
*
Een totaal verloederde organisatie die op onderhavig Sociaal Medium al vele maanden afgebeeld wordt als het spiegelbeeld van het al even dodelijke Corona Virus. Komen die trouwens niet uit dezelfde Linkse Hoek, China en de PS?
-
De normale conclusie van het Gezond Verstand zonder extremistische randjes of andere stekelige uitsteeksels moet dan ook duidelijk zijn: ACTIE.
Want alles daarrond is en blijft koffiedik kijken, en is dan ook niets meer dan uitgeperst koffiegruis. Alles is woelen en wentelen in één vieze roestbruine kleverige vuile massa. Voorheen misschien ooit een heerlijk bakje troost, waarvan geur, kleur en smaak, kortom het bestaan zelf ervan, zin noch nut meer heeft.
Koffieduik wordt bij ons thuis opgespaard, om na ontluchting en na het opdrogen ervan, in de tuin tussen de struiken uitgestrooid te worden. Gedeeltelijk bedoeld om tot humus te vergaan, en om ondertussen pieren en slakken te weren…
**
Koffiebonen voor ze koffiedik werden…
Erg, hé, dat ‘Vaderland’ te ervaren als tot verdwijnen gedoemde… kostelijke import koffiebonen
Ps
Koffie kan wel lekker zijn, maar wat doet men dan met mensen die liever lekker willen genieten van wijn, bier, Spa-Bruis of thé? Wat men er ook over denkt: de Vlaming heeft liefst van al, net als de verre voorouders, een frisse pint van de brouwer in het dorp.
 *
DE STEMMING
**
foto: ©Photo by Element5 Digital on Unsplash
Peiling die er geen mag zijn bevestigt Belgisch probleem
*
Het speelgoed van De Stemming
*
Nu de aandacht voor de coronacrisis weg ebt, trekt het politieke leven zich weer wat op gang. De resultaten van ‘De Stemming’, een ‘onderzoek’ van academici op vraag van VRT/De Standaard, voeden mee het debat. Maar Ivan De Vadder en een paar professoren moesten hun analyses baseren op een bevraging middenin de coronastorm. Hun methodiek is erg militant, hun aanpak voluntaristisch, een beetje hautain, en de analyses soms wat klungelig. Mogelijks gaat dat lawaai snel weer liggen. Een volgende peiling van VTM/HLN wordt daarom veel interessanter.
Geen peiling
Een ‘klassieke peiling’ mag het ‘onderzoek’ niet meer heten. Maar hoe flink De Vadder en prof.dr. Stefaan Walgrave (UAntwerpen) in hun toelichting ook hun best deden, elke toelichting landde al gauw bij de oude essentie: percentages en zetels.
In zetels uitgedrukt zou dit volgend resultaat geven: N-VA -6 zetels, VB +6, CD&V en Open Vld -2, Groen +1 en PVDA +2 (bron: Kantar, Europe Elects).
De Stemming Karl Drabbe Doorbraak.be
**
*
Dat Vlaams Belang goed in de markt ligt, is geen verrassing
De peilingen van VTM/HLN geven die groei al maanden aan. De 24,5 procent van het VB en de sprong voorwaarts van Tom Van Grieken in de poppol van deze peiling zijn daar alleen maar een bevestiging van.

Bij nader toezien zouden de nieuwe gegevens een indicatie kunnen zijn dat die partij het jongste half jaar haar plafond heeft bereikt, al valt dat nog te bezien. De Vadder en co bleven voor hun ‘bevraging’ bij onderzoeksbureau Kantar TNS, en ze onderschatten na herweging in 2019 fataal de score van Vlaams Belang met 10% en overschatten die van Groen met 5%. De reden trouwens waarom de ‘peiling’ werd ingespit. Is die nieuwe kweek beter? Dat weten we na een volgende verkiezing.
Communicerende nationalisten
Terug naar de tabel hierboven. Zijn VB en N-VA communicerende vaten, zoals sommige commentatoren voorhouden? Ook dat valt nog te bezien. Tegenover de ca. 6% winst voor Vlaams Belang, in vergelijking met de verkiezingen van 2019, staat in deze ‘De Stemming’ ongeveer 5% verlies voor N-VA. Maar klopt dat wel?
In maart konden we vaststellen dat in de peiling van de concurrenten van VTM/HLN het Vlaams Belang bijna 10% won en N-VA maar 5% verloor tegenover de verkiezingsuitslag van 2019. Wacht eens even, dat is maar een halve overloop. Wat is het nu?

Van Grieken spreekt dus ook kiezers van de mogelijke Vivaldi-partijen aan

In de tabel tonen de verkiezingsuitslagen aan dat VB in 2019 een sprong maakte van 13%, terwijl N-VA maar 7% verloor. Tot het tegendeel is bewezen gaan we ervan uit dat VTM/HLN die instroom bij Vlaams Belang correcter inschat. Van Grieken spreekt dus ook kiezers van de mogelijke Vivaldi-partijen aan. Dat bleef in de duiding tot dusver vooral onderbelicht.
Migratie?
Dat de N-VA aan bezinning toe is, mag duidelijk zijn, ook al blijft de partij bijna tweemaal groter dan alle traditionele partijen. De meeste analisten blijven beweren dat die verzwakking van de N-VA te maken heeft met haar migratiestandpunt. Joël De Ceulaer van De Morgen heeft er zelfs een boek over geschreven.
-
blijven alle andere partijen ter plaatse trappelen, in de buurt van de tien procentgrens

Nu moet die toch eens wat beter uitleggen hoe het dan komt dat zoveel misnoegde N-VA’ers de oversteek maken naar Vlaams Belang, de partij die zich op dat punt precies radicaler opstelt. Waarom verschuiven die niet naar het centrum? Opvallend toch: in dat centrum blijven alle andere partijen ter plaatse trappelen, in de buurt van de tien procentgrens.

De meeste analisten hebben nauwelijks aandacht voor twee bepalende factoren die de N-VA vermoedelijk meer pijn doen. Dat zijn de meer sociale insteek van Vlaams Belang (met een ruimere werfkracht bij kleine zelfstandigen en werknemers) en het lastige ontdooien van het ingevroren Vlaams radicalisme.
Verschuiving
Het gezamenlijke succes van de nationalistische partijen (verkiezingen mei 2019 44,2 procent, maartpeiling VTM/HLN 48,7%, De Stemming april 44,8%) is een pijnlijke constante waar duiders als De Vadder en De Ceulaer geen weg mee weten.

een absolute meerderheid langs Vlaamse kant in zetelaantal is niet van de baan

De scores van de traditionele partijen blijven droevig laag. De muur voor het mogelijks nog overschatte Groen is en blijft structureel. Die tendensen vormen veruit de grootste verschuiving in het Vlaamse politieke landschap van de jongste 20 jaar.
Overigens houden Almaci en Calvo er maar beter rekening mee dat in de belangstelling voor politieke thema’s het klimaat fataal afkalft. Amper 1% van de ondervraagden in De Stemming ligt dezer dagen wakker van milieu en klimaat. De ‘nieuwe’ lijst van voorkeurthema’s is ontzettend volatiel en weinig relevant, maar toch.
Belgisch probleem
Dit gezegd zijnde, de structurele sterkte van de Vlaamsgezinde partijen is een politiek gegeven, maar binnen het federale kader geen schild tegen ‘Belgische’ keuzes.

‘Les francophones à gauche, la Flandre à droite,’ schreef Le Soir na haar peiling van begin maart. Dat is de diepe kern van het Belgische probleem. De duiding na De Stemming zal daar weinig aan veranderen. De traditionele partijen weten dat ook wel. Het is aan hen om uit te maken wie ze de komende weken en maanden buitenspel willen zetten: de helft van de (wat rechtsere, conservatieve) Vlaamse kiezers of de francofone overkant, die onder druk van linksere partijen de Belgische structuren ten volle wil blijven benutten.
Een randtabel: de poppoll

‘wishfull thinking’; altijd leuk

Nog eens terug naar Joël De Ceulaer, van wie we volgende week een boek zullen lezen. Zijn boodschap hebben we al begrepen, via De Morgen en de VRT. Ook hij behoort tot de bevoorrechte groep duiders die aandringen op een federale regering zonder de N-VA. Of met een buigende N-VA. Omschrijf het als ‘wishfull thinking’; altijd leuk.

Dat de positie van De Wever is verzwakt, weet iedereen die al eens een verkiezingsuitslag of een peiling leest. Maar het gat zit – helaas voor De Ceulaer en co – aan de verkeerde kant.

Ondanks de indigestie van De Ceulaer voor de figuur van De Wever blijft de voorzitter van de N-VA met voorsprong de populairste politicus van Vlaanderen. En die andere ‘kapblok’ van hem, Tom Van Grieken, klimt naar plaats twee.

Poppolls zijn ook voor ons erg relatief. De Vadder moet eens uitleggen waarom de VRT voor De Stemming de traditionele, meer amusante dan interessante poppoll liet vervangen door een nieuwsspelletje, met de vraag: ‘Door welke politicus voelt u zich op dit moment het best vertegenwoordigd?’ Al in de goede oude tijd van Dimarso klonk dat veel duidelijker: ‘Als het nu verkiezingen zouden zijn, voor wie zou u dan stemmen?’ Dat is Nederlands, simpel en vergelijkbaar. Bijna de helft van de Vlamingen antwoordt niet eens op die vraag. Wat een analyse!

Maar goed, ook hier gaan De Wever (20,4% ‘volgers’) en Van Grieken (13%) de rest ver vooraf. Alexander De Croo (5,4%) volgt op grote afstand van de Vlaamsgezinde tenoren op de derde plaats. Gwendolyn Rutten wordt – sic transit gloria mundi – niet eens vermeld in de top-20.

Conner Rousseau (5,1%) klimt naar een vierde plaats, maar het witte schoentje van de sp.a spartelt in een leeg vat, als enige socialist die nog in beeld komt. Of mag komen.

Theo Francken wordt via dit soort ‘vernieuwde’ vraagstelling in deze poppoll een pak lager geduwd (9de plaats) dan in de klassieke versies van de pop polls, waarin hij – zelfs in maart nog bij VTM/HLN – steevast in de top-3 eindigt.
Met Koen Geens en Hilde Crevits bezet CD&V nog twee plaatsen in de top-10, terwijl de nieuwe voorzitter Joachim Coens (net als Egbert Lachaert van Open Vld overigens) niet eens voorkomt op het lijstje. Bij VTM/HLN deed Coens nochtans een forse sprong voorwaarts.
dat Filip Dewinter nu echt wel zijn meester heeft gevonden in Van Grieken

Misschien is het meest relevante van de pop poll nog dat Filip Dewinter nu echt wel zijn meester heeft gevonden in Van Grieken en dat Open Vld onder Egbert Lachaert het profiel kan bijsturen. De zelf verklaarde ‘linkse liberaal’ Bart Tommelein mag blij zijn dat hij burgemeester is. Misschien opent een en ander perspectieven voor nieuwe ontwikkelingen in de Vlaamse politiek.
Jan Van de Casteele

 
*
NA GESCHRIJFSEL
*
Van Grieken spreekt dus ook kiezers van de mogelijke Vivaldi-partijen aan.
Dat de N-VA aan bezinning toe is, mag duidelijk zijn, ook al blijft de partij bijna tweemaal groter dan alle traditionele partijen die naar adem happend, worstelen onder elkaar om zo ver mogelijk uit de buurt van de kiesdrempel van 5% te blijven.
-
Wie koffiedik kijken zegt, zegt in de gokkerswereld gooien met de teerlingen.
In dat geval: zou Vlaanderen dan verworden zijn tot een van de vele pietjesbakken in een gokkerstent. De idee alleen al moet voldoende zijn om onverwijld tot de ACTIE over te gaan…
Waarom dus nog wachten tot 2024?
   

 

Geen opmerkingen: