zaterdag 13 juni 2020

174 - HET ZATERDAGS BROOD BETER HET HEDEN ZIEN DOOR NAAR HET VERLEDEN TERUG TE KIJKEN

661
174 - HET ZATERDAGS BROOD
*
 
*
VOOR SLECHT ZIENDEN, GOED ZIENDEN, BLINDEN EN VOORAL VOOR ZIJ DIE ZIENDE BLIND ZIJN
*
Zaterdag 13 juni 2020
**
*
BANKIEREN EN TELEFONEREN ZULLEN DICHTER NAAR ELKAAR TOEGROEEIEN
*
RECHT VAN NADENKEN & SPREKEN.....
Nu ook dàt nog. Nu is het, na de opkomst van de kwinkelierende Twitter, al helemaal niet meer nodig om dagelijks geld te verspillen aan bedrukt papier vol met door de Overheid opgedrongen meningen, maar straks zal de Mensheid ook nog drolletjes kunnen drukken van op afstand. Van uit de luie zetel, bijvoorbeeld, zodat het helemaal niet meer nodig zal zijn op de lectuur van een goed boek te onderbreken, om even naar het Hoekje te moeten….
Ja Ja, op de Voortuitgang staat nu eenmaal geen maat. Zie daarvoor vooral naar het bevrijdend Communisme van de Dr. Mertens die terug wil naar het beste van wat de Stalin-doctrine ooit heeft voortgebracht..
Persoonlijke schroomvolle benadering van dit Hoofdartikel in wat wel de Hoofdkrant is van dit apenland.
*
Gisteren ’n (blindemans) flitsbezoek gebracht aan mijn geboorte-plekjes. Werd daar gebracht, lijk ’n Pacha, achterin de wagen. Op de ereplaats dus. Moest wel, want de
Snoezzie moest mee, ons nieuw huisgenootje dat nog te klein is om alleen thuis te wachten.
Ook dat was alles totaal anders. Het Flanders Field uit mijn jeugdjaren was ‘verworden’ tot één groot industrie-terrein. Onnodig om nog uit te wijken naar de States: het Ieperse is – bij manier van spreken, veel dichterbij en veel grootser geworden.
Het kerkje was nog stiller en vooral veel kleiner geworden; maar onze Pa en Ma lagen daar nog altijd vredig naast. In een eeuwige slaap, tot de bulldozers het parkje komen opruimen om er een woonwijk van te maken.
‘t Steetje zelf liep, zoals naar gewoonten, goed vol met veel vreemd volk en naar me dunkt was het Carillon, alhoewel boordevol herinneringen, dringend aan een onderhoudsbeurt toe. Er zat inderdaad veel sleet op…
Het toppunt van tristesse nostalgique was echter de oude Pilkem Ridge Route stadsuitwaarts tot vlak waar voorheen L & H, het prestigieuze verdwenen spraaktechnologie bedrijf was gevestigd, thans Picanol na de Tack-revival. De gehuchtje ‘De Briecke’ totaal onkenbaar. Vol gebouw en verbouwd, zodanig dat zelfs de ouderlijke woning zo goed als onvindbaar was.
Zelfs de straatnummers zijn niet meer dezelfde…
-
Een afgesloten eerder armoedig tijdperk, thans vol bruisende energie. Te danken aan het immense Jan Ieperman Ziekenhuis, dat nu midden een labyrint van daken, troont op het immens groot boerenland van de Hagedoorns, dat in de vier windrichtingen omzoomd was door ontelbare lusthoven vol witte zerkjes.
Oord van mensen-vernietiging, nu vol van bruisend jong leven zoals dat van het (gemondmaskerde) dienstertje dat op het middaguur de verse mosseltjes bracht.
-
En, o ja, ook een beetje nostalgisch. Er was een zonnige dag, tot 29°C beloofd. Maar het miezerigde aldoor.
Ieper. Belfort met Lakenhallen & Sint Maartens Kathedraal
*
Making Memories, You knauw it.

*
DE MORGENSTOND
HEEFT GOUD IN DE MOND
**
*
IK PROBEER AAN VOLKSVERHEFFING TE DOEN. NIET AAN VULGAIR CHAUVINISME
ALS ER AL IETS MELDENSWAARD ZOU ZIJN , ZIT HET ONDERGESNEEUWD ONDER DE PROPAGANDISCHE LEUGENTAAL
*
DROL VAN DE VADERLANDSCHE BROL
*
Back to the roots. Ergens moeten we de Romeinse Bezetting van de beginjaren van onze Beschaving erkentelijk zijn voor het uitvinden van mijlpalen. Zo markeren we sindsdien niet alleen de afstanden, maar ook de her-belevingen uit ons leven. Wat erger wordt met de jaren. De toekomst wenkt wel, maar die zit vol vraagtekens. Terwijl kurieuzeneuzen naar het eigen verleden nu ook niet echt alleen troostend werkt, maar ook hoopgevend. Alles wordt beter. En duurder… Zodat we mettertijd wel zullen moeten terugvallen op de wetenschap, dat de Mens niet leeft van brood alleen….
Dat was een mij draadloos getwitterde gedachte bij de zwarte grafsteen van onze Pa en Ma… Voor hen is alles al volbracht. Wij zijn nog bezig. Maar wees gerust: we doen ons best….





Geen opmerkingen: