woensdag 25 juli 2018

5064

*
5064 - TWEE WERELDLEIDERS GAAN VOOR DE LOL EEN RONDJE HANDWORSTELEN
Trump ontvangt Juncker
*
Vandaag 25/7 om 07:48 door rdc | Bron: BELGA
Liefde op he eerste zicht.. Juncker en Trump spraken elkaar vorige zomer al eens op de G20-top in Hamburg. (Foto: BELGAIMAGE)
*
Tegen de achtergrond van een oplopend handelsconflict heeft Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker woensdag in Washington een onderhoud met de Amerikaanse president Donald Trump, tien dagen nadat die de Europese Unie als ‘de vijand’ bestempelde
Handworstelen in de huiskamer
*

De Luxemburger hoopt in het Witte Huis de spanningen te ‘dedramatiseren’ en de dialoog gaande te houden. Washington dreigt er immers mee om de import van Europese auto’s en auto-onderdelen fors duurder te maken. Bijzonder onrechtvaardig vindt Trump het dat de VS de import van Europese wagens slechts aan 2,5 procent belasten, terwijl de Europese Unie 10 procent heft op Amerikaanse auto’s.
Daarom voeren de Verenigde Staten momenteel een onderzoek naar de vraag of de import van auto’s en auto-onderdelen de nationale veiligheid in het gedrang kan brengen. Dat voorwendsel greep Trump al aan om import van staal en aluminium vanuit Europa, goed voor 6,4 miljard euro per jaar, zwaarder te belasten. Europa reageerde met verhoogde importtarieven op 2,8 miljard euro aan Amerikaanse producten, zoals jeans, motorfietsen en bourbon.
Handelsconflict
Nu dreigt Trump met tarieven tot 20 procent op Europese auto’s. Dat zou het handelsconflict naar een hoger niveau tillen. Europa exporteert jaarlijks voor meer dan 50 miljard euro aan auto’s en onderdelen naar de andere kant van de Atlantische Oceaan. Europese vergeldingsmaatregelen tegen heffingen op auto’s zouden mutadis mutandis een pak zwaarder uitvallen.
De Europese beleidsmakers blijven niettemin hopen dat Trump afziet van zijn plannen en voor dialoog kiest. De woordvoerder van Juncker beklemtoonde begin deze week dat de Commissievoorzitter zonder concreet aanbod op het vliegtuig is gestapt. ‘Er zijn geen voorstellen. Het is een gelegenheid om met elkaar te spreken’, aldus de zegsman, die toevoegde dat Juncker het onderhoud in het Witte Huis om 13.30 uur lokale tijd (19.30 uur in België) wil aangrijpen om ‘elke mogelijke handelsspanning te dedramatiseren en een open en constructieve dialoog aan te gaan’.
Megaboete
Maar het valt hoedanook af te wachten in hoeverre Juncker Trump van koers zou kunnen doen veranderen. Onlangs nog bestempelde de onberekenbare president de EU nog onomwonden als ‘een vijand’ op handelsvlak. Dat de Commissie van Juncker vorige week het Amerikaanse Google met een megaboete bedacht, zal zijn humeur ook al geen goed hebben gedaan. Als klap op de vuurpijl haalde Trump vrijdag ook nog eens uit naar het Europese rentebeleid.
Na zijn onderhoud met Trump is het woensdag aan Juncker om zijn licht te laten schijnen over de stand van de Europees-Amerikaanse relaties. Om 16.00 uur lokale tijd (22 uur in België) zal hij daarover een toespraak houden bij het Center for Strategic and International Studies.
*
Persoonlijke benadering als de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste
*
… tien dagen nadat die de Europese Unie als ‘de vijand’ bestempelde…
Wat de gazet wil zeggen, is dat President Trump denkt, dat hij met zo’n vrienden, geen andere vijanden meer nodig heeft. De grootte va de respectievelijke invoerrechten zegt alles. Enne ja, als Trump daaraan roert, snijdt hij in het profitariaats leven van vooral de Duitsers en de Fransen. Alleen zij maken en verkopen nog altijd hun eigen auto’s. Alsook, vooral niet vergeten: hun eigen auto onderdelen. Ja Ja, ook de onderdelen. Zeer belangrijk om weten! Want bij DS heeft het gezorgd voor heel wat bladvulling. En van de bladvulling moeten zij leven.
Verder spreekt dezelfde gazet niet van ‘dé-canteren’ of van ‘dé-escaleren’, maar van ‘dé-dramatiseren’. Is kuist iets op de maat van de Zaan Cloot geschreven! Woe al wie hem bezig heeft gezien, denkt eerder aan een blijspel dan aan een drama.
‘Dé-dramatiseren’ houdt dan ook in dat er reeds morgen kan geschreven worden over drama’s die voortaan vermeden zulllenzijn. U moet ze ons niet leren kennen, die sloddervossen van de Kwal-Pers.
Hopelijk heeft deb Donald van de Zaan Cloot geen draai om z’n oren gekregen, bijaldien al die vrijpostigheden die wevan hem gewoon zijn. Knuffelen onder venten is verwijfd. Tour court. En bij de Zaan Cloot komt dat meestal ter sprake als hij goed gegeten en vooral goed gedronken heeft… Ein Prosit!
Invoerrechten Euroopa-USA zijn liefst VIER maal duurder dan die van Amerika naar bij ons. En natuurlijk is dat ee bedreiging voor de Nationale veiligheid, want het is kwijtgespeeld geld voor Amriika die anders zou kunnen gebruikt worden voor militaire doeleinden. Het gaat om vele miljarden die Trump misschien wel lust voor zijn ‘Defensie’….
Belangrijker is, wie verantwoordelijk is geweest in het verleden, om de Amerikaanse ‘vrienden’ op die geslepen manier het vel over de oren te halen. Nogmaals: wie plukte daar de vruchten van, want die in die richting moeten de schuldigen gezocht worden. En zeggen, dat geen enkel gazet meer dan DS zoveel ‘onderzoeks-hoernaalisten vast werk verschaft. Zelfs een oppervlakkig bezoekje aan Google is al goed om op de hoogte te geraken van de laagten…
*
Het enige wapen dat top-commerçanten als Trump in deze onderhandelingen gebruiken, is het rapier van het ‘Geven en Nemen’. En dat, Lieve Lezers, is een manier van handelen die onze schapenscheerders al lang zijn vergeten. Die techniek heeft men al decennia lang vervangen door de graai-cltuur.
Moed houden. Hulp is onderweg. In West Europa, gedomineerd door Duitsland en Frankrijk, zijn we omringd door hulpverleners doe de besten ter wereld zijn. Maar die zijn voorlopig allemaal in een ‘cordon sanitaire’ geplaatst. En afgezet met ijzeren staven uit populutisme en dat is een in handen van onze ‘Bewindvoerders’ zeer normale delfstof die nu echter uitgeput is geraakt. Nu vinden ze zelf geen hout meer, om pijlen van te maken…
Kijk, om eerlijk te zijn, is ’n oude zwaar alcoholverslaafde Opa geen partij voor een wereldververaar lijk Trump. Een betere keuze ware geweest de Italiaanse Silvio Berlusconi. Die kent, net als Trump, het klappen van de zweep in handelszaken. En wat meer is: ‘Il Cavalière’, uit persoonlijke redenen, zoekt al lang geen persoonlijk profijt meer.
Gaat niet, want die is neergesabeld enerzijds wegens niet eens bewezen ‘fiscale fraude’, en anderzijds om ontieme privé-zaken van de soort zoals Bill Clinton ooit heeft voorgehad met Monica Lewinsky, maar daarvoor vrij-uit ging. Omdat, wat ze samen hadden gedaan, geen ‘seks’ was geweest volgens het Handboekje ‘Hoe maak ik kindjes’… Nihil obstat. Imprimatur.
Naast Bermusconi had nog ’n kandidaat geweest: Vaclav Klaus, ervarongsdeskundige, Geert Wmders, Mrine Le Pen, Victor Orban, enz. Zij zijn niet de Leiders uit een grijs verleden, maar de Gidsen naar een betere toekomst.
Een, BDW komt niet eens in aanmerking. Die is veel te hoog geladderd. Over het verleden, maar niet over het heden.
Macht wordt niet ‘gekregen’, maar moet men nemen. De verantwoording is iets voor achteraf. Maar de Geschiedenis bewijst dat er aan de eerlijke Overwinnaar geen vragen geseld worden.
Zie (weeral) Donald Trump.. Zie (weeral) Poetin.
*

Geen opmerkingen: