donderdag 19 maart 2009

EN TOCH HEEFT DE BIJBEL GELIJK

Natuurlijk heeft de Bijbel (Oud Testament) gelijk! Als gelovige vinden wij dat de evidentie zelf, maar ook als ongelovige moeten we dat durven herkennen, hoe ongaarne ook. Zuiver op grond van zintuiglijke waarnemingen. Ene Prof. Smalhout (zie hieronder) brengt het zeer duidelijk onder woorden.
Mijn standpunt? Herlees de Bijbel met de ogen van een onschuldig kind, maar met het verstand van een kritische volwassene, de er aan gewend is geraakt om veel tussen de lijntjes door te moeten lezen. Kortom: Darwin, met zijn evolutieleer, heeft gelijk 1° omdat wij dat met de ogen van de wetenschap dagelijks kunnen zien, en 2° omdat de evolutieleer zelf in de Bijbel staat. Dag 1 tot Dag 7: dat is toch de suggestie van voortdurendheid? En ‘een dag’, zegt de Bijbel, is voor de Almachtige als duizend jaar….
Alleen met de ‘levensadem’ die in Adam geblazen werd hebben de ongelovigen het lastig, en Darwin zwijgt, als het daar op aankomt wijselijk over welke ‘adem’ dan ook…In de Bijbel staat het ware verhaal, met kinderlijke eenvoud neergeschreven…Die ‘levensadem’, de ‘ziel’ werd erin geblazen….Leuk hé….En die fameuze Eva! Is niet meer dan een rib van Adam, waaraan later rondingen werden toegevoegd louter door evolutie….Wie gelooft dat nu!?
In de Bijbel staat er ook iets zoals …’in die dagen zagen de kinderen der Goden dat de vrouwen der mensen aardig waren, en zij namen hen tot vrouw, wat de Goden onwelgevallig was’’…
Allo Darwin? Als dat geen schoolvoorbeeld van evolutie is! Vrouwen, kinderen der mensen, later geworden tot Koninginnen der Schepping?
Besluit: zelfs in het sprookje van ‘Sneeuwwitje en de 7 Dwergen’ zit een leerzame achtergrond van waarheid, alhoewel de wetenschap kan bewijzen dat er geen dwergen bestaan….Anders gezegd: in het Scjeppingsverhaal moet men de waarheid (hoofdzaak) van de bijkomstigheden willen onderscheiden (6 werkdagen en 1 rustdag….

HEILLOOS CONFLICT

Andries Knevel, de toppresentator van de EO, nam op 3 februari jl. in het programma ‘Het zal je maar gebeuren' afstand van de letterlijke tekst van het scheppingsverhaal. Daarin staat dat de wereld in zes dagen door God is geschapen.
Een rotsvast uitgangspunt voor meer dan de helft van alle christenen. Sindsdien ontstond een soort godsdienstoorlog die Nederland sinds mensenheugenis niet meer heeft meegemaakt
Iedereen bemoeit zich ermee.
Het bizarre is dat juist in ons land, dat beweert zulk een grote mate van vrijheid van godsdienst en meningsuiting te hebben, de tolerantie uiterst gering blijkt te zijn.

Het conflict gaat in feite tussen het Bijbelse verslag van de schepping en de evolutieleer van Darwin (1809-1882).
De Bijbel stelt dat de wereld en alle levende wezens niet alleen in zes dagen tijd zijn geschapen, maar ook in de vorm die wij nu kennen. Dus in alle soorten mensen, planten en dieren. Dat zou 6000 jaar geleden gebeurd zijn.

De wetenschap daarentegen heeft aannemelijk gemaakt dat de schepping een proces is dat miljarden jaren heeft geduurd. En Charles Robert Darwin, die deze maand juist 200 jaar geleden in Engeland werd geboren, maakte het in zijn meesterwerk ‘De oorsprong van de soorten' duidelijk dat de huidige levensvormen in de loop van miljoenen jaren zich via een evolutie ontwikkeld hebben uit primitieve voorgangers.
Aap
Daar komt dan de veronderstelling vandaan dat de huidige mens zou afstammen van een soort aap. Dat is voor orthodox-gelovigen een onverdraaglijke gedachte. Vooral ook omdat de Bijbel stelt dat de mens geschapen is naar de gelijkenis van de Eeuwige zelf (Gen.1: vers 26). En een almacht die op een aap lijkt, is onvoorstelbaar.

Zo zijn er dan in de Westerse wereld twee vrijwel onverzoenlijke partijen ontstaan: die van de schepping of de creatie tegenover de geleidelijke ontwikkeling of de evolutie.
Een bijkomende factor is het snel toenemende atheïsme, vooral in ons land. Onze kerken verdwijnen met een snelheid van ongeveer zeventig per jaar. Hiermee gaat een toenemend gebrek aan culturele vorming gepaard.

Basale kennis van Bijbelse geschiedenis behoorde vroeger tot de algemene ontwikkeling.
Dat moest ook wel, want onze Westerse cultuur is voor een groot deel daar op gebaseerd. Vele kunstwerken van bijv. Rembrandt of een magistrale compositie als de Mattheüs Passion van Bach of de architectuur van een middeleeuwse kathedraal zijn zonder enige Bijbelkennis niet goed te begrijpen.

In het boek Genesis, het eerste boek van de Bijbel, wordt de schepping beschreven in zes dagen tijd. De zevende dag was een rustdag. Er wordt medegedeeld wat er op al die dagen gebeurde. Zo wordt van de eerste dag vermeld dat er eerst een woeste leegte was, waarna er een scheiding werd gemaakt tussen licht en donker. Op de tweede dag ontstond de atmosfeer en op de derde dag werden grote stukken land drooggelegd in een oerzee. En op dat land ontwikkelden zich planten en bomen. Dierlijk leven ontstond eerst in het water en pas op de zesde dag ook op het land. De bekroning van dat alles was de schepping van de mens die de levensadem door de Schepper zelf werd ingeblazen.

Het is schitterende literatuur, die duizenden jaren geleden geschreven is. In een tijd toen er nauwelijks sprake was van wetenschap en de kennis van biologie, archeologie en sterrenkunde vrijwel niet bestond. Maar het is verbijsterend dat die oude schrijvers stapsgewijs de evolutie volgden die onze huidige wetenschap heeft onthuld. Want Genesis beschrijft de juiste volgorde van het ontstaan van de wereld.

Rationeel opgeleide intellectuelen stellen dat het belachelijk is dat zulk een gigantisch gebeuren zich in slechts zes werkdagen zou hebben afgespeeld. Ze spreken met een zekere neerbuigende arrogantie over gelovige mensen die dat idee nog als uitgangspunt hebben.
Brochure
Beide partijen staan op voet van oorlog met elkaar. Hoe erg dat kan zijn, wordt onder meer bewezen door Kees van Helden, een gelovig man die woont op Urk. Samen met een aantal christelijke organisaties bracht hij een door dr. Wim Hoek geschreven brochure uit, getiteld ‘Evolutie of Schepping'. De oplage was 6,6 miljoen (!). De kosten bedroegen 250 000 euro.
De folder, die de letterlijke Bijbeltekst bepleit, wordt in heel Nederland verspreid. Er komt geen onvertogen woord in voor (zie www. creatie.info).
Maar de reacties van het niet-christelijke volksdeel zijn onthutsend.

Kees van Helden wordt bestookt met haatmail van het ergste soort. Zo suggereert een weblog gemarineerde christenhond te eten met gebakken aardappelen. Kees wordt ook bedreigd met moord en doodslag. Zijn folders worden massaal teruggestuurd voorzien van schunnige teksten. Bij de orthodoxe EO is sterpresentator Knevel in de problemen gekomen omdat ook hij afstand nam van de letterlijke zesdagentekst van de Bijbel.

Verbijsterend is ook dat in ons land de vrijheid van meningsuiting kennelijk selectief zo groot is, dat een aanzienlijke groep pertinente maar vooraanstaande atheïsten overal gelegenheid krijgt meningen die vaak beledigend zijn voor religieuze medemensen, vrijelijk te verkondigen.
Zo schreef Youp van 't Hek over Jezus Christus al eens ‘een gozer uit Nazareth die tegen vissen lulde' (NRC/Hbl) en Maarten 't Hart schreef over het geloof ‘de barbaarse ethiek van geschifte schaapsherders'.
Slechte lezers
Navrant is dat beide partijen wellicht de oeroude Bijbeltekst niet goed lezen. Want niemand kan stellen dat de Bijbelse scheppingsdagen dezelfde duur hadden als onze gewone werkdagen.

Het woord ‘dag' is de Nederlandse vertaling van het Hebreeuwse woord ‘yom', dat vaak ruim geïnterpreteerd kan worden. En de Bijbel zélf zegt: ‘Een dag bij de Here is als duizend jaar' (II Petrus 8), terwijl in psalm 90 v.4 staat: ‘Want duizend jaar zijn in Uw ogen als de dag van gisteren'.
Het is dus redelijk te veronderstellen dat de Bijbelse ‘dagen' uit het boek Genesis wellicht tijdseenheden van miljoenen jaren omvatten.

De Bijbelse tekst getuigt van een visie die ontzag inboezemt. Terwijl de verspreiders van atheïstische haatmail, die kennelijk van primitieve apensoorten afstammen, wel érg het gelijk van Darwin proberen te bewijzen.



Wij danken De Telegraaf en Prof. dr. Bob Smalhout voor hun toelating tot overname van de column.



Bron ‘tSCHELDT
(Zijn jullie nog altijd geen abonnee? )

Geen opmerkingen: