maandag 2 maart 2009

HEBBEN MAROKKANEN HET LICHT GEZIEN?

Wij werden het in onze cultuur ingegeven met de paplepel: studeren of werken. Een van de twee. Op straat hangen kan niet. Al mogen de jongeren daar anders over denken: het is slechts de zon die voor niets opgaat!
Nu zouden er in Nederland al stemmen van Marokkanen in dezelfde zin opgaan. Omdat, zeggen ze, dat in Duitsland schijnt te werken.
Staat U toe dat ik neerschrijf wat iedereen bij ons daarover denkt, of zou moeten denken? Na 30 – 40 jaar is het te laat om daarmee nu nog te beginnen. Het bederf zit tot in de wortel. Oplossing: de verloren generaties terug naar afzender! Nieuwe invoer is ongewenst, want straks is er niet meer genoeg te eten voor onszelf…bij manier van spreken…..Trouwens, hoe meer men naar het Zuiden gaat, hoe meer het mensdom genoeg heeft met in de zon te zitten. Liefst dan nog een beetje in de lekkere schaduw. Terwijl de gebakken kiekens hen in de mond vliegen….

'Harde Duitse aanpak Marokkaanse jongeren werkt beter'
maandag 2 maart 2009 10:07
De integratie van Marokkanen in Duitsland verloopt beter dan in Nederland. Dat heeft volgens geograaf Paolo de Mas vooral te maken met de hardere Duitse aanpak. Hij pleit dan ook voor 'meer nadruk op autoriteit en rechtshandhaving' in Nederland.
Keiharde aanpak
Het moet afgelopen zijn met de softe aanpak van ontspoorde Marokkaanse hangjongeren, stelde de Marokkaanse gemeenschap in september vorig jaar. 'Een keiharde aanpak is de enige oplossing.'

‘Het is óf werken, óf een opleiding volgen óf iets anders zinnigs doen. Er is geen enkel excuus om op straat ellende te veroorzaken,' zei Fahrid Arzakan van het Samenwerkingsverband Marokkanen in Nederland toen.
De Duitse aanpak werkt 'dempend op de criminaliteit' en de werkloosheid, zegt De Mas vandaag in het AD.
'Mogelijk dat men verder in Duitsland ook eerder grensstellend en corrigerend optreedt in scholen, in de samenleving en door justitie en politie,' aldus de oud-directeur van het Nederlands Instituut Marokko in Rabat, die sinds 1971 onderzoek naar Marokkaanse immigranten verricht.
Vakschool
Ook biedt Duitsland betere opleidingstrajecten voor jongeren en meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt.
‘Werk is een integratiemachine en werk krijg je bij uitstek door scholing. Maar de uitval van Marokkanen in het onderwijs is gigantisch,’ zei De Mas eerder in een interview met Elsevier.
‘Ik denk dat het Duitse onderwijssysteem adequater is: scholieren in lagere vakopleidingen leren een echt ambacht. Ze gaan ook als gezel in de leer. Terug naar de ambachtsschool dus.’
Berbers
Naast de slechte doorstroming naar de arbeidsmarkt speelt de afkomst van veel Marokkanen in Nederland en Duitsland – het Rifgebergte in het noorden van Marokko – een rol in de problemen.
'Rif-Marokkanen onttrekken zich makkelijker aan sociale banden, zijn individualistischer,’ aldus De Mas. ‘De individualisering heeft positieve kanten – veel Marokkanen in Nederland wisten zich te ontwikkelen tot schrijver of acteur – maar ook negatieve: Marokkaanse jongemannen kunnen makkelijker over de schreef gaan.'
Lees ook het Elsevier-commentaar Integratiebeleid is gewoon illusiepolitiek
Door Luc van Kemenade
Bron Elsevier - Mail

Geen opmerkingen: