vrijdag 20 maart 2009

EUROPARLEMENT WIL TAAL STANDARDISEREN
E.J. Bron 19 maart 2009

Het Europese Parlement heeft zich kennelijk ten doel gesteld de taal te zuiveren van zogenaamde discriminerende begrippen. Hiervoor werd nu een brochure met geslachtsneutrale namen uitgegeven die begrippen zoals ”staatsman”, ”voorzitter” of ”stewardess” wil vervangen.

De brochure met de titel ”Geslachtsneutrale taal in het Europese Parlement” heeft onder conservatieve afgevaardigden uit Groot-BrittanniĆ« grote woede opgeroepen, bericht het Britse dagblad The Daily Telegraph.

De auteurs van de brochure stellen voor om de uitdrukking ”chairman” (voorzitter) door het voor vrouwen minder discriminerende begrip ”chairperson” (voorzittend persoon) te vervangen. Ook dient het woord ”businessman” (zakenman) het veld te ruimen voor ”businessperson” (zakenpersoon).

”Politieke correctheid heeft alle grenzen overschreden”

De afgevaardigden van het Europese Parlement wordt tevens nadrukkelijk aangeraden niet het vrouwelijke personeel aan boord van vliegtuigen te beledigen door het woord ”stewardess” te gebruiken. Het is beter dat de omschrijving ”flight attendant” (vluchtbegeleidingspersoon) wordt gebruikt. Ook de woorden ”brandweerman”, ”staatsman” en ”juffrouw” worden taboe.

De Britse afgevaardigde Philip Bradbourn zei dat de nonsens van de politieke correctheid alle grenzen zou hebben overschreden: ”Het resultaat van zulke initiatieven is alleen maar de verspilling van belastinggeld en de vernietiging van de taal.” Hij wil geen deel uitmaken van dit proces, zei hij tegen de Daily Telegraph.

”Eerst worden de bananen en nu de taal gestandaardiseerd”

De uit Schotland afkomstige afgevaardigde Struan Stevenson zei: ”Eerst standaardiseren ze de kromming van bananen. Nu proberen ze ons voor te schrijven wat we mogen zeggen en wat niet. Daar ben ik het niet mee eens.”

De mede-initiatiefneemster van de Britse campagne tegen politieke correctheid, Laura Migdley, zei met betrekking tot de brochure dat het ”beledigend” zou zijn om politici zo te behandelen als schoolkinderen.

Bron: www.jungefreiheit.de

Bovenstaand artikel werd uit het Duits vertaald door:

E.J. Bron IN Het Vrije Volk

Geen opmerkingen: